FUT haartransplantatie Turkije

Wordt een FUT haartransplantatie in Turkije nog steeds toegepast? Ruim 85% van de mannen en 40% van de vrouwen wordt in zijn of haar leven getroffen door haaruitval. Een FUT haartransplantatie is een relatief invasieve operatie om kale plekken te bedekken en nieuwe haargroei te creëren. Haartransplantaties dateren uit de 2e helft van de vorige eeuw. De techniek heeft zich sindsdien verder ontwikkeld en verbeterd. De FUT techniek wordt steeds vaker vervangen door de meer geavanceerde FUE of HaarStamcel Transplantatie methode. De FUT haartransplantatie Turkije wordt bij een aantal haarklinieken aangeboden.

FUT haartransplantatie techniek

Tijdens de FUT haartransplantatie snijdt een chirurg een stukje huid uit de haarkrans weg. De exacte grootte van de strip hangt af van het aantal haarzakjes dat nodig is om een goed resultaat te behalen. De huid wordt plaatselijk verdoofd en na het wegsnijden van het huidstukje wordt de incisie gehecht, waardoor uiteindelijk een zichtbaar litteken achterblijft. Het huidstukje wordt tot losse haarzakjes versneden, die in de ontvangstgebieden geïmplanteerd worden. FUT haartransplantaties duren tussen de 4 en 8 uur. De ingreep wordt met plaatselijke verdovingen gedaan, van een volledige narcose is geen sprake. Stappen van een FUT procedure:

 • De specialist tekent de haarlijn af op de hoofdhuid en maakt foto’s die in je dossier komen. Eventueel kun je een kalmerend middel krijgen om rustig te worden.
 • De huid in het donorgebied wordt plaatselijk verdoofd en het haar wordt geschoren.
 • De chirurg verwijdert een strookje huid en hecht de incisies.
 • De strook wordt door een technicus tot individuele haarzakjes versneden. De grafts worden voorbereid op plaatsing in de ontvangstgebieden.
 • Na het boren van minuscule kanaaltjes worden de haarzakjes in de kalende delen van de hoofdhuid geïmplanteerd.
 • Een antibioticum wordt op de hoofdhuid aangebracht en de wond wordt eventueel verbonden of afgedekt met hechtpleisters.

FUE vs. FUT haartransplantatie Turkije

FUE en FUT hebben beide betrekking op het transplanteren van individuele haarzakjes. Tijdens een FUT haartransplantatie snijdt een chirurg een strook van de achter- of zijkant van de hoofdhuid. Bij een FUE operatie zal de chirurg de individuele haarzakjes rechtstreeks uit het donorgebied oogsten zonder hiervoor in de hoofdhuid te snijden. FUE is tegenwoordig de meest toegepaste haartransplantatie methode. Enkele voordelen van FUE ten opzichte van FUT zijn:

 • Snellere genezingstijd.
 • Minder napijn.
 • Minder zichtbare littekens.
 • Eventueel kan haar van andere lichaamslocatie gebruikt worden.

Kosten FUT haartransplantatie Turkije

De kosten voor een FUT haartransplantatie zijn over het algemeen lager dan een FUE haartransplantatie. De techniek wordt door een beperkt aantal specialisten aangeboden en je moet rekening houden met het typische haartransplantatie litteken dat een gevolg is van de FUT techniek. Turkije biedt naast lage tarieven ook hoogwaardige technologie en uitstekende resultaten. De prijzen voor een haartransplantatie liggen tot 50% lager dan in Nederland en andere westerse landen. Turkije is een populaire haartransplantatie bestemming. Er zijn een aantal redenen waarom de ingreep in Turkije tegen veel lagere kosten wordt uitgevoerd:

 • Goedkopere haartransplantatie behandeling door de lagere kosten. Turkije ondersteunt de binnenlandse productie van goederen en producten ten opzichte van importeren. Dit concept draagt bij aan lage kosten voor gezondheidszorg, medische en cosmetische behandelingen.
 • In Europa spelen gemiddelde salarissen een grote rol in het tarief van een behandeling. In Turkije zijn de salarissen lager, datzelfde geldt voor de kosten van levensonderhoud.

Het verschil in kostprijs heeft niet per se iets met minderwaardige kwaliteit te maken. Met name de moderne klinieken in Istanbul voldoen aan de strenge wet- en regelgeving die het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft opgelegd. Als je een haartransplantatie in Turkije overweegt, kun je ter plaatse kennismaken met verschillende soorten klinieken. Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een haarkliniek is dat je online goed onderbouwde reviews en ervaringen leest. Daarnaast wil je weten welke reputatie een kliniek heeft en in welke mate de specialist die de behandeling toepast over aantoonbare ervaring beschikt. Deze vraag kun je stellen tijdens een consult. Het is een normale vraag en ervaren artsen laten graag zien welke resultaten ze bij eerdere ingrepen hebben gerealiseerd. Hoge haartransplantatie kosten garanderen je niet de beste resultaten, net zoals lage kosten niet synoniem staan voor slechte resultaten. Doe zelf onderzoek, ga persoonlijk kennismaken en laat je overtuigen door de geboden kwaliteit.

Wel of geen FUT haartransplantatie in Turkije?

Er zijn weinig richtlijnen om te bepalen of iemand een goede kandidaat is voor een FUT haartransplantatie in Turkije. Een specialist of consulent zal met bepaalde zaken rekening houden om te bepalen of je voor de ingreep in aanmerking komt. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • Het aantal haarzakjes dat je nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken.
 • De dichtheid van het donorgebied.
 • De textuur van het haar.
 • Het verloop van het haarverlies in de toekomst.

Aangezien moderne behandeltechnieken vaak substantiële voordelen hebben, wordt er minder vaak gebruik gemaakt van de FUT techniek. Mensen die in het verleden een FUT haartransplantatie hebben laten toepassen, willen vaak later het litteken camoufleren. Dit kan eventueel met een aanvullende FUE behandeling of door middel van micro haar pigmentatie. Het plaatsen van de haarzakjes in de ontvangstgebieden gebeurt bij de FUT- en FUE-methode op nagenoeg identieke wijze. De haarkanaaltjes genezen binnen een aantal dagen en laten geen littekens achter. Daarnaast kunnen de bijwerkingen of complicaties bij een FUT haartransplantaties ernstiger zijn dan bij de FUE techniek. De incisie kan gevoelig zijn voor nabloedingen, wondinfecties en ontstekingen. Over het algemeen is een FUT haartransplantatie ingrijpender dan een FUE haarimplantatie.

FUT haartransplantatie Turkije – FAQ

Na het verdoven van het donorgebied snijdt de haarchirurg een strookje uit de hoofdhuid. Afhankelijk van het aantal grafts dat je nodig hebt, kan de breedte en lengte van de huidstrip afwijken. Na het verwijderen van de strip wordt de wond met oplosbare interne hechtingen gesloten. De huidstrip wordt in losse grafts versneden, waarna deze in de transplantatie gebieden worden geplaatst.

Mensen die niet van plan zijn om het haar in een kort kapsel te dragen zijn geschikte kandidaten. Dit met het oog op het onvermijdelijke, relatief lange litteken dat op het achterhoofd zichtbaar blijft. Als je haar wat langer is, wordt het litteken gecamoufleerd.

Het aantal benodigde grafts is afhankelijk van het gebied van de hoofdhuid dat behandeld moet worden en van de gewenste haardichtheid. Het geschatte aantal grafts wordt bepaald tijdens de eerste consultafspraak.

In principe gaan de resultaten een leven lang mee. Er kan een natuurlijke uitdunning van de permanente haargroei optreden naarmate je ouder wordt. Hormonale veranderingen zijn van invloed op haar dat vatbaar is voor uitdunnen. Dit zou het getransplanteerde haar niet mogen beïnvloeden.

Afhankelijk van het aantal benodigde grafts kan de procedure 6 tot 10 uur duren. Het is een individuele behandeling, dus de totale operatieduur kan variëren.

Het litteken kan in grootte variëren, afhankelijk van het aantal benodigde grafts en de dichtheid van het haar in de strip. De tijd die nodig is om de operatiewond te genezen, varieert van persoon tot persoon. Gemiddeld zal de wond binnen 7 tot 10 dagen sluiten. Eventuele hechtingen of nietjes worden na 10 dagen verwijderd. De korstjes die zich op de transplantatie plaatsen vormen, genezen vanzelf. Laat de huid met rust. Ook hier is een hersteltijd van 7 tot 10 dagen van toepassing.

De kosten van een FUT haarimplantatie variëren per persoon. Voordat de uiteindelijke kosten van de ingreep worden voorgesteld, wordt een volledig onderzoek van de hoofdhuid en je haargroei gedaan. De prijs van de operatie hangt af van de omvang en de resultaten die je verwacht. Over het algemeen zijn de kosten iets lager dan een FUE haartransplantatie.

Er zijn een paar bijwerkingen die verband houden met de FUT methode, waaronder blauwe plekken, nabloedingen, zwellingen, napijn en jeuk. Daarnaast bestaat er een zeker risico op gevoelloosheid, de vorming van een hypertrofisch litteken en huidinfecties. Het belangrijkste ‘probleem’ is dat je een verstrakking van de hoofdhuid op het achterhoofd merkt. Dit gevoel kan worden verlicht als je minimaal een maand voor de geplande ingreep 10 keer daags een hoofdhuidoefening doet.

Haartransplantaties, zowel FUT als FUE, worden uitsluitend bij volwassenen gedaan.

Meer weten over een haartransplantatie?

Onderzoek je de mogelijkheden om haaruitval te laten behandelen? Turkije is een land dat een relatief goede reputatie heeft op het gebied van cosmetische behandelingen en haartransplantaties. De resultaten en het succes van de ingreep hangen sterk af van de ervaringen van de behandelend specialist. Zoek van tevoren meer informatie over de kliniek van je voorkeur en ga persoonlijk kennismaken. Vaak zijn je eigen gevoel en intuïtie van groter belang dan de mening van anderen. Maak pas gebruik van een behandelvoorstel als je overtuigd bent van de kwaliteit die beloofd wordt. Een goede voorbereiding voorkomt teleurstellende resultaten en opvallende littekens.