Haarimplantaten

Haargroei stimuleren

Wil je de haargroei stimuleren of zoek je manieren om je haargroei te verbeteren? Het vinden van enkele losse haren op je kussen of in het doucheputje is normaal. Maar als je haar er steeds dunner uitziet en je meer dan een paar haren vindt, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om meer haar te laten groeien. Er zijn verschillende bewezen producten en oplossingen die soms goede resultaten geven. Meestal zie je binnen een paar maanden resultaat. De haargroei stimuleren bespreek je in matige tot ernstige gevallen ook met je huisarts of een dermatoloog.

Haargroei stimuleren

Haargroei stimuleren, hoe doe je dat?

Als je last hebt van haarverlies, is het onderzoeken en vaststellen van de oorzaak de eerste stap in het voorkomen van meer haaruitval. Zo kun je genetisch haarverlies hebben, maar net zo goed last hebben van plotselinge haaruitval door stress of een traumatische gebeurtenis. Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, is in een vroeg stadium af te remmen door het gebruik van een haargroeimiddel. Goedgekeurde middelen zijn dutasteride, finasteride, minoxidil en de Diane-35 pil. De samenstelling van de geneesmiddelen remt het mannelijke dihydrotestosteron dat de haarzakjes laat verzwakken. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een regelmatig gebruik de middelen effectief zijn bij het stimuleren van de haargroei. Maar er zijn meer dingen die je kunt toepassen om de haargroei te stimuleren.

Gebruik van haargroeishampoo

Als je zoekt naar een vrij verkrijgbaar product om de haargroei te verbeteren, is een groeibevorderende shampoo iets wat misschien bij je past. Van sommige actieve ingrediënten in shampoo is het bekend dat ze een positieve invloed hebben op een gezonde haargroei. Onder andere biotine, cafeïne, ketoconazol, niacine, zinkpyrithion, rozemarijnolie, salicylzuur, zaagpalm en andere vitamines, mineralen en plantenextracten zijn goed voor zowel je haar als hoofdhuid. Wel is het zo dat het wetenschappelijk bewijs voor de meeste ‘haargroeishampoo’ in veel gevallen ontbreekt. En alhoewel de ingrediënten positief omschreven worden, is de werking en het resultaat bij iedereen anders.

Vitamines en mineralen

Een andere manier om je haargroei te stimuleren, is door gezonde voeding. Talloze vitamines en mineralen spelen een rol bij het groeien en onderhouden van je haar en hoofdhuid. Hierbij denk je onder meer aan vitamine A, B-complex, C, D, E, biotine, ijzer, selenium en zink. Vitamines en mineralen voorkomen erfelijke kaalheid helaas niet, maar dragen wel bij aan het lichamelijke haargroei vermogen. Bij een gevarieerd voedingspatroon krijg je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen. Je haargroei heeft behoefte aan eieren, bonen, avocado, spinazie, rund- en lamsvlees, vette vis, zoete aardappelen, zaden, noten, bessen, groente en fruit. Een andere optie is het gebruik van een voedingssupplement dat is samengesteld voor een optimale haargroei.

Verminder stress, neem tijd om te ontspannen

Wist je dat stress extra haarverlies kan veroorzaken? Zoek manieren die je helpen de hoeveelheid stress te verminderen. Dit kan lichaamsbeweging zijn, maar ook regelmatige massages, meditatie of ademhalingsoefeningen helpen je stressniveau te verlagen. Het verminderen van stress voorkomt verder haarverlies en maakt je hoofdhuid gezonder. Te weinig slaap speelt een grote rol bij het ontstaan van stress. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur te slapen. Wanneer je echt moeite hebt om de oorzaak van stress onder ogen te zien of met angsten in je leven om te gaan, helpt het soms om te praten met een professional. Vertel daarnaast wat je dwars zit. Je zult zien dat het oplucht, waardoor je het leven zonniger in ziet en het stressniveau daalt.

Pas je levensstijl aan

Niet alleen je haar groeit het beste bij een gezonde levensstijl, ook je huid en nagels profiteren daarvan. Simpele, eenvoudige dingen zoals dagelijks stoom afblazen door te bewegen of gewoon te ontspannen helpt bij het voorkomen van telogeen effluvium, plotseling haarverlies. Onderzoek heeft het verband tussen roken en haaruitval aangetoond. Rook je? Probeer te stoppen. Hiermee doe je niet alleen je haargroei een plezier, maar ook je gezondheid verbetert als je niet meer rookt.

PRP-behandeling tegen haaruitval

PRP, bloedplaatjesrijke plasmatherapie, is een behandeling waarbij artsen je eigen bloedplasma gebruiken om de haargroei te stimuleren. Artsen injecteren het plasma in je hoofdhuid en verbeteren op deze manier de toevoer van voedingsstoffen wat de haargroei stimuleert. Het is geen ingrijpende behandeling en veel mensen merken na enige tijd verbetering van de haargroei op. PRP-behandelingen vinden plaats in haarklinieken en salons waar haargroei stimulerende behandelingen plaatsvinden.

Haartransplantatie

De haargroei stimuleren is positief, maar als je last hebt van matige of ernstige haaruitval is het niet waarschijnlijk dat je voldoende resultaat bereikt met een haargroeimiddel of het aanpassen van je dagelijkse voedingsgewoonte. Het is niet nodig om bij de pakken neer te zitten. Je kunt een haartransplantatie overwegen. Deze chirurgische ingreep is geschikt voor de behandeling van erfelijke kaalheid en bestaat uit het verplaatsen van haarzakjes uit gezonde gebieden naar probleem gebieden. Een haartransplantatie verbetert de haargroei en geeft je haar een gezondere uitstraling. De resultaten zijn in de meeste gevallen indrukwekkend en bovendien blijvend. Het nadeel is dat een haartransplantatie geen goedkope ingreep is en gepaard gaat met een prijskaartje van duizenden euro’s. Online zijn er diverse mogelijkheden om haarklinieken en resultaten met elkaar te vergelijken. Je krijgt zo inzicht in de voor- en nadelen van een haartransplantatie ten opzichte van niet-chirurgische behandeltechnieken.

Haargroei stimuleren – FAQ

Er is geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs om een verhoogde haargroei te bevestigen of ondersteunen door het gebruik van bijvoorbeeld haargroeimiddelen. Hoofdhuidmassages verbeteren de doorbloeding, waardoor de haarzakjes beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Zowel manuele massages als het gebruik van een hoofdhuidmassage apparaat helpen bij het stimuleren van de bloedsomloop en indirect ook de haargroei.

Bij het gebruik van een haargroeimiddel duurt het enkele maanden, voordat je verbetering opmerkt. Het stimuleren en/of verbeteren van de haargroei is een langdurig proces, waarbij je niet direct resultaat ziet.

Massage apparaten laten je haar niet fysiek sneller of langer groeien. Wel maken ze de hoofdhuid gezonder door het verwijderen van bijvoorbeeld overtollige huidolie en eventueel achtergebleven restjes shampoo, conditioner en haarstylingproducten.

Een jeukende hoofdhuid is helaas geen teken van haargroei. Jeuk is dikwijls onschuldig, maar het kan ook een teken van iets anders zijn. Regelmatige jeuk op de hoofdhuid heeft een negatieve invloed op de haargroei. Als de jeuk langere tijd aanhoudt, is het beter om de oorzaak te laten onderzoeken. Een (huis)arts schrijft indien nodig medicatie voor om de oorzaak te laten behandelen.

Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.

Het omkeren van haarverlies is in sommige gevallen mogelijk. Dit hangt namelijk af van de oorzaak. Als je een vitamine tekort hebt of een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dan zijn daar andere behandelingen voor nodig dan bij alopecia androgenetica. Om een succesvolle behandelmethode toe te passen, laat je eerst onderzoek naar de oorzaak van haarverlies doen. Als blijkt dat de ijzerwaarde te laag is, zal de arts je ijzerpillen voorschrijven, terwijl bij erfelijke kaalheid behandeling met een haargroeimiddel of een haartransplantatie uitkomst biedt.

Het gebruik van natuurlijke haaroliën is soms effectief bij droog, broos haar. De olie voorkomt dat het haar uitdroogt, waardoor de glans beter behouden blijft. De olie helpt de haarwortel te versterken, dit is vooral het geval bij droog en pluizig haar. Laat de olie een nacht in het haar trekken. De volgende ochtend spoel je het haar zorgvuldig uit en was je het met een mild, reinigende shampoo.

Haarzakjes op het hoofd kunnen ´verstopt´ raken. Dikwijls merk je eerst puistjes op, op plaatsen waar je normaal geen puistjes hebt. Na verloop van tijd worden ze pijnlijk, raken ze soms geïnfecteerd en ontstaan littekens.

Mensen met dunner of korter haar lijken minder haarverlies te hebben. Als je je haar alleen maar één of twee keer per week wast zie je, onder meer door de ophoping van talg, olie en vetten meer haaruitval bij het wassen.

Je haargroei stimuleren

Bij beginnend haarverlies is het makkelijk om overweldigd te raken door de schijnbaar eindeloze reeks behandelingen die beschikbaar is. Van een bewezen haargroeimiddel tot haarverzorgingsproducten die meer beloven dan dat ze bereiken en van voedingssupplementen tot een haartransplantatie. De keuze is overweldigend, maar niet onoverkomelijk. Vooral als je de oorzaak van het haarverlies kent, is het vinden van een passende oplossing al een stuk eenvoudiger. Lees meer over de behandeling die anderen hebben gekozen en hoe ze het gebruik en de resultaten hebben ervaren. Kijk naar de discussies of onderwerpen op een forum. Kies een onderwerp dat je aanspreekt en lees mee. Dikwijls krijg je zo ongemerkt antwoord op de vragen die je hebt. Springt een bepaalde techniek eruit? Maak een afspraak bij een arts of haarkliniek waar de behandeling plaatsvindt en laat je adviseren. Je krijgt zo een behandeling op maat en een oplossing die aansluit bij de oorzaak van haaruitval.