Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Haargroeimiddel dat echt werkt

Zoek je een haargroeimiddel dat echt werkt? Het bestrijden van haarverlies is een grote industrie, waarvan de omvang ook de komende jaren verder toeneemt. Niet zolang geleden was het behandelen van haaruitval een onderwerp dat meestal niet openbaar werd besproken. Tegenwoordig is het eenvoudig om een reeks producten en behandelingen te vinden die gericht zijn op het afnemen van haarverlies en het verbeteren van de haargroei. Ondanks dat is de vraag naar een haargroeimiddel dat echt werkt groot. Naast de bewezen producten zijn er veel onbewezen haargroeimiddelen en producten die de prijs niet waard zijn en die meer beloven dan dat ze waarmaken.

Finasteride is een haargroeimiddel dat echt werkt

Finasteride is een van de onderzochte en bewezen haargroeimiddelen die echt werken. Het geneesmiddel remt het DHT-hormoon af. Finasteride werd als geneesmiddel voor prostaatproblemen ontwikkeld, de positieve invloed op haarverlies is later ontdekt. Tegenwoordig is het een middel dat succesvol is bij het bestrijden van mannelijke haaruitval. Doordat finasteride DHT blokkeert, stopt het haarverlies en zie je soms ook hoe de haargroei verbetert, al is dit laatste niet bij elke gebruiker het geval. Voordat je finasteride gaat gebruiken, lees je meer over de werking van het geneesmiddel. Het middel heeft bijwerkingen die variëren van mild tot ernstig en van tijdelijk tot blijvend. Lareb heeft de gemelde en bekende bijwerking van finasteride overzichtelijk in beeld gebracht. Dat er bekende bijwerkingen zijn, wil niet zeggen dat iedereen daar in realiteit mee te maken krijgt.

Minoxidil is soms werkzaam bij haarverlies

Een ander haargroeimiddel dat bij sommige mensen werkt, is minoxidil lotion. Je brengt de lotion dagelijks op de uitgedunde plaatsen aan. Minoxidil heeft een andere samenstelling dan finasteride. De bekende bijwerkingen zijn eerder mild en blijven meestal beperkt tot een geïrriteerde hoofdhuid. Onderzoek heeft aangetoond dat minoxidil het haarverlies bij zowel mannen als vrouwen afremt en de haargroei kan verbeteren. Het is een middel dat je dagelijks gebruikt. Let bij het aanbrengen van de lotion op dat je het alleen op de uitgedunde plaatsen smeert. Komt minoxidil op andere plaatsen met de huid in contact, dan bestaat de kans dat op die plaatsen haargroei tot ontwikkeling komt.

Zaagpalm remt DHT af

Een populair ingrediënten bij het voorkomen van haarverlies is zaagpalm. Zaagpalm is een van de weinig bewezen supplement ingrediënten die het DHT-hormoon mogelijk afremmen. Hoewel het effect van zaagpalm niet zo sterk is als bijvoorbeeld finasteride, hebben onderzoekers aangetoond dat het gebruik van een regelmatige dosis zaagpalm de omzetting van testosteron in DHT wordt verlaagd. Dit betekent helaas niet dat je finasteride door een zaagpalm supplement kunt vervangen. Omdat finasteride niet aan vrouwen voorgeschreven mag worden, is zaagpalm in die gevallen soms een goed alternatief. Mannen die finasteride gebruiken, wordt afgeraden zaagpalm te gebruiken. De combinatie tussen de twee stoffen heeft mogelijk extra bijwerkingen tot gevolg.

De invloed van vitamines en mineralen

Bepaalde vitamines en mineralen spelen een rol bij het groeien van een gezonde haardos en haargroei. Als je een tekort hebt, is het gebruik van een supplement nodig. Het is belangrijk om je te realiseren dat ook een teveel aan bepaalde vitamines nadelige gevolgen heeft op onder meer je haargroei. Vitamines spelen een rol bij het zo goed mogelijk functioneren van je lichaam. Het is niet bewezen dat vitamines van invloed zijn op alopecia androgenetica. Deze vorm van haarverlies is te behandelen met DHT-remmende (genees)middelen zoals finasteride. Heb je echter te maken met haaruitval dat een andere oorzaak heeft? Bij een vermoeden van een vitaminetekort stelt de arts een bloedonderzoek voor. Na het vaststellen van de waarde en het aantonen van een tekort, krijg je een supplement voorgeschreven. Haarverlies is alleen maar een van de kenmerken van een vitaminetekort. Meestal heb je ook andere klachten zoals broze nagels, breekbaar haar, vermoeidheid en/of een droge huid.

Haargroeishampoo

Een van de makkelijkste bewezen haargroeimiddelen zijn haargroeishampoos. Alhoewel er veel shampoos op de markt beschikbaar zijn, zijn er maar enkele die daadwerkelijk effect hebben op haarverlies. Omdat het de actieve bestanddelen in een shampoo zijn die werken, is het beter om je te concentreren op de specifieke ingrediënten. Van ingrediënten zoals ketoconazol en zink is het bewezen dat ze effect hebben op haaruitval. Als je zo’n shampoo koopt, is het een aanvulling op je haarverzorgingsroutine.

Gebruik een haargroeiolie

Naast een haargroeishampoo is het gebruik van een haargroeiolie mogelijk. Diverse natuurlijke oliën hebben een positief effect op de haargroei. Niet alleen rozemarijnolie is goed, maar ook arganolie, castorolie en pompoenpitolie hebben beperkt effect. Verwacht niet dat een haargroeiolie het haarverlies stopt. De olie laat je haar glanzen en er gezonder uitzien.

Alternatieve haargroeimiddelen

Niet alle haargroeimiddelen hebben het uiterlijk van een geneesmiddel, lotion, olie of shampoo. Andere effectieve methodes die je veilig toepast om de haargroei te stimuleren zijn bijvoorbeeld apparaten waarmee je de hoofdhuid masseert. Het is niet zozeer het apparaat dat de haargroei bevordert, maar de masserende beweging is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid. Een verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat de haarzakjes betere voedingsstoffen krijgen. De hoofdhuid masseren doe je handmatig, maar er zijn ook elektrische apparaten verkrijgbaar.

Laserhelm of kam

Laserhelmen en kammen zijn alternatieve methoden om haargroei te bevorderen. Diverse apparaten zijn op de markt te koop. Onderzoek heeft aangetoond dat professionele laserapparatuur beperkte invloed heeft op haarverlies. Dit is echter niet bij alle thuisapparaten het geval. Je hebt regelmatige behandelsessies nodig en moet deze op frequente basis herhalen. De laserapparatuur is geen wondermiddel en bij verkeerd gebruik ontstaan brandwonden en/of huidirritatie.

Kosten effectieve haargroeimiddelen

Als je last hebt van haarverlies is het goed om te weten dat er haargroeimiddelen die echt werken te koop zijn. Gebruik niet zomaar een geneesmiddel. Laat de oorzaak van het haarverlies vaststellen en kies daarna in zorgvuldig overleg met je huisarts de beschikbare behandelmethodes. Als dat een haargroeimiddel is, moet je weten dat je pas na meerdere maanden verbetering ziet. Zie je na een gebruik van zes tot acht maanden nog geen enkele verbetering of verandering? Helaas hebben ook bewezen haargroeimiddelen niet bij iedereen het gewenste effect. Overweeg over te stappen op een ander middel of bespreek met je huisarts alternatieve behandelmethodes.

Haargroeimiddel dat echt werkt – FAQ

De markt met cosmetica en haarverzorgingsproducten biedt een groot aanbod van middelen die de haargroei bevorderen en haarverlies verminderen. Dit is tenminste wat veel producten doen beloven. Er zijn weinig van deze middelen die haarverlies afremmen en de haargroei verbeteren. Als je zoekt naar een effectief haargroeimiddel, is het beter om gebruik te maken van wetenschappelijk onderzochte en bewezen producten.

Onderzoek heeft aangetoond dat dutasteride, finasteride, minoxidil, Diane-35 pil en ketoconazol shampoo effect kunnen hebben bij haarverlies.

Dutasteride en finasteride zijn geneesmiddelen die alleen door mannen gebruikt mogen worden. De andere middelen zijn beschikbaar voor alle volwassenen met haaruitval. Haargroeimiddelen hebben niet bij elke vorm van haaruitval succes. Vooral bij beginnende erfelijke kaalheid ziet men regelmatig verbetering door een haargroeimiddel.

Haargroei is een natuurlijk proces, waarbij een haar gemiddeld 1 cm per maand groeit. Er zijn geen middelen die dit versnellen. Wel kun je je hoofdhuid regelmatig masseren om de doorbloeding te verbeteren. Een verbeterde doorbloeding brengt meer voedingsstoffen naar de haarzakjes, waardoor je mogelijk gezondere en sterkere haren krijgt.

Als je een haargroeimiddel gebruikt om erfelijke kaalheid te behandelen, moet je het middel blijven gebruiken. De invloed op de haargroei is tijdelijk. Zolang je het middel gebruikt, wordt de invloed van dihydrotestosteron afgeremd. Het haar zal weer uitvallen nadat je stopt het middel te gebruiken.

Er is geen standaard advies over het wassen van je haar. Gemiddeld volstaat het om je haar om de 2 tot 3 dagen te wassen. Heb je last van vet haar, schilfering of jeuk? Dan is het beter om je haar vaker te wassen. Gebruik een shampoo die past bij je haar- en huidtype.

De kenmerken of eigenschappen van een goede shampoo zijn duidelijk. Niet alleen moet de shampoo olie en vuil verwijderen. Het moet eenvoudig zijn uit om te spoelen en je haar glanzend en handelbaar maken. Vermijd het gebruik van agressieve synthetische ingrediënten.

Haar stopt om verschillende redenen met groeien. Invloeden zoals leeftijd, genetica, stress en hormonen dragen hieraan bij. Dikwijls merken mensen dat het haar op een bepaalde plek niet of langzaam lijkt te groeien. Er zijn verschillende behandelingsopties voor haar dat langzaam groeit, waaronder het gebruik van een haargroeimiddel.

Mogelijke oorzaken van haarverlies zijn slechte voeding, genetische factoren, stress en gezondheidsproblemen. Iedereen ervaart dagelijks haarverlies als onderdeel van de haargroeicyclus. Vallen er meer haren uit dan dan gewenst en wordt het haar steeds dunner? Dan is er sprake van overmatige haaruitval. Onderzoek naar de oorzaak doe je zelf of laat je door de huisarts doen.

Zwakke haarwortels zijn dikwijls een gevolg van blootstelling aan omgevingsfactoren zoals vuil, uitlaatgassen, schadelijke chemicaliën en UV-straling. Haarveranderingen verschillen van een geïrriteerde hoofdhuid en een branderig gevoel tot diffuse haaruitval en haar dat gevoelig is voor beschadigingen.