Haargroeimiddelen

Welke haargroeimiddelen kun je veilig en langdurig gebruiken? Veel producten beloven een volle, gezonde haardos. Maar slechts een handvol van deze middelen om de haargroei te bevorderen of om haaruitval tegen te gaan lijkt ook echt te werken. Het is niet nodig om veel geld te betalen voor waardeloze shampoos en supplementen in je zoektocht naar een behandeling voor haaruitval. Er is geen remedie voor kaalheid, maar er zijn opties die je toe kunt passen om het haarverlies te verminderen en de haargroei stimuleren. Haargroeimiddelen hebben het beste effect bij beginnend haarverlies. Merk je dat je haar uitvalt en de hoofdhuid langzaam maar zeker zichtbaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts of specialist om de beschikbare oplossingen te bespreken.

 

Oorzaak haaruitval

Bij het merendeel van de mensen dat te maken krijgt met haaruitval, is het haarverlies genetisch bepaald. Alopecia androgenetica of erfelijke haaruitval, treft zowel mannen als vrouwen. Zowel een huisarts als specialist kan deze vorm van haaruitval vaststellen op basis van de uiterlijke kenmerken en je genetische achtergrond. Naast genetische bepalingen zijn er andere oorzaken voor haaruitval. In tegenstelling tot androgene alopecie betreft het vaak tijdelijk haarverlies. Als de oorzaak van het haarverlies wordt weggenomen, herstelt de haargroei zich soms binnen enkele maanden. Andere regelmatig voorkomende oorzaken van haarverlies zijn:

 • Auto-immuunaandoeningen zoals lupus en sclerodermie.
 • Lichen Planus.
 • Psoriasis van de hoofdhuid.
 • Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid.
 • Vitamine- en/of mineraal tekort.
 • Hormonale schommelingen.

Als je bekend bent met één van deze aandoeningen, kun je naast haaruitval ook andere symptomen ervaren. Bespreek je klachten altijd met een arts, zodat het haarverlies tijdig behandelt kan worden.

Haargroeimiddel en haarverzorging

Probeer je haar zo zacht mogelijk te borstelen, kammen of stylen. Voortdurend draaien of het strak trekken van je haar kan tot haarbeschadigingen en haaruitval leiden. Maak je jezelf zorgen over haaruitval? Wees dan voorzichtig met het verzorgen van je haar en vermijd:

 • Strakke kapsels, zoals staarten, vlechten en knotten.
 • Behandelingen met hete (haar)olie.
 • Chemicaliën die worden gebruikt in permanenten en behandelingen voor het rechttrekken van je haardos.
 • Te hete krul- of stijltangen. Gebruik je een föhn? Zet deze niet op de warmste stand en voorkom direct contact met haar.

Als je chemicaliën of bleekmiddel in je haar gebruikt, overweeg dan om deze behandelingen door een ervaren kapper toe te laten passen. Ga liever niet thuis met deze producten aan de slag. Je kunt het haar hierdoor onbedoeld en ongewenst schade mee berokkenen.

Haaruitval door gebruik van medicatie

Van bepaalde medische behandelingen en medicatie is bekend dat ze haaruitval als bijwerking kunnen hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Chemotherapie en bestralingsbehandelingen.
 • Bepaalde bloedverdunners.
 • Geneesmiddelen gebruik om depressie te behandelen.
 • Medicijnen ter behandeling van hoge bloeddruk.

Maak je jezelf zorgen over haarverlies en ben je recent met een bepaald geneesmiddel begonnen? Stop dan niet direct met het gebruik van de voorgeschreven medicatie. Raadpleeg de voorschrijvend arts en bespreek je vermoeden van de oorzaak van jouw haaruitval. De arts kan eventueel andere haargroeimiddelen voorstellen. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich zodra de behandeling is gestopt.

Haargroeimiddelen – FAQ

Wetenschappelijk bewezen middelen zoals Minoxidil, Finasteride en Dutasteride werken bij de ene persoon beter dan bij de andere persoon. De middelen werken bij ongeveer 2 op de 3 gebruikers. De middelen zijn het meest effectief als ze al in een vroeg stadium van het haarverlies gebruikt worden.

Haargroei is een natuurlijk proces dat zich niet laat versnellen. Je moet er rekening mee houden dat een gezonde haar maandelijks ongeveer 1 cm groeit. Om de haargroei te optimaliseren kun je milde shampoos en conditioners gebruiken die de juiste ingrediënten bevatten. Eet afwisselend en zorg dat je dagelijks de nodige vitamines en mineralen binnen krijgt. Eventueel kun je regelmatig een hoofdhuidmassage toe laten passen. Hierdoor wordt de doorbloeding verbeterd en krijgen de haarzakjes genoeg voedingsstoffen.

Alleen bewezen producten bieden doorgaans daadwerkelijk een oplossing bij haaruitval. Niet iedereen behaalt een goed resultaat. De meeste shampoos en andere producten die vrij verkrijgbaar zijn, bieden onvoldoende tot geen resultaten. Laat je adviseren door je huisarts of dermatoloog. Deze kunnen eventueel een haargroeimiddel voorschrijven.

Zowel Dutasteride als Finasteride mogen in Nederland uitsluitend aan mannen voorgeschreven worden. De bijwerkingen hebben onder andere invloed op het libido en kunnen blijvend zijn. Omdat er soms sprake is van ernstige bijwerkingen, krijgen mannen of koppels met een kinderwens het advies om het gebruik tijdelijk te stoppen. De werkzame stoffen kunnen van invloed zijn op het sperma en de ongeboren foetus.

Vitamines en mineralen zijn van onmisbaar belang voor een groot aantal lichaamsfuncties. Als je dagelijks een afwisselend voedingspatroon hebt, met daarin voldoende aandacht voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen, is het gebruik van een voedingssupplement vaak overbodig. Bekende vitamines die van invloed zijn op de haargroei zijn vitamine A, diverse B-vitamines waaronder het bekende Biotine, vitamine C, D en E. Ook mineralen als zink, ijzer en proteïnes mogen niet ontbreken.

Alleen als sprake is van een tekort kan een supplement uitkomst bieden. Gebruik je dagelijks verschillende aanvullende vitamines en mineralen? Dan kan er sprake zijn van een overmatige hoeveelheid. Dit kan ook haarverlies veroorzaken. Wees daarom terughoudend met te veel vitamine supplementen.

Haarverlies kan zich op iedere leeftijd voordoen. Erfelijk haarverlies is soms al in de puberteit zichtbaar. De meeste mensen zien het haar met een stijgende leeftijd dunner worden. Er is veel variatie en sommige mensen hebben zelfs geen last van haaruitval. Genen spelen een grote rol.

Het wegnemen van de oorzaak is het belangrijkste advies bij tijdelijk haarverlies. Neem je de oorzaak weg, dan geef je het haar kans om uit zichzelf te herstellen. Veel mensen zien hoe de haargroei zich binnen enkele maanden herstelt. Eventueel kun je een middelen als Minoxidil gebruiken of een regelmatige hoofdhuidmassage laten toepassen. Bespreek je haarverlies met een arts. Deze kan je helpen met het vinden van een geschikte oplossing, zodat de haargroei hersteld kan worden.

Haargroeimiddelen of haartransplantatie

Met name beginnend haarverlies kan met haargroeimiddelen behandeld worden. Toch is niet iedereen enthousiast over het gebruik van medicatie waar ernstige bijwerkingen aan zijn verbonden. Alhoewel het haarverlies wordt verminderd, moet je een haargroeimiddel dagelijks blijven gebruiken om de bereikte effecten te behouden. Stop je met het haargroeimiddel? Bereid jezelf er dan op voor dat het haarverlies opnieuw zichtbaar wordt.

Zoek je naar een oplossing met blijvend resultaat? Laat jezelf adviseren over een haartransplantatie. Deze ingreep maakt nieuwe haargroei mogelijk en getransplanteerde haarzakjes blijven je leven lang nieuwe haren produceren. Het is een behandeling die zowel bij mannen als vrouwen met erfelijke kaalheid wordt toegepast. Meer informatie over een haartransplantatie krijg je tijdens een consult bij een haarkliniek. Het gesprek is bedoeld om de ingreep toe te lichten en te beoordelen of je voor een haartransplantatie in aanmerking komt. Ervaren haartransplantatie specialisten laten je voorbeelden van bereikte resultaten zien en beantwoorden de vragen die je hebt.