Haargroeimiddelen

Welke haargroeimiddelen kun je veilig en langdurig gebruiken? Veel producten beloven een volle, gezonde haardos. Maar slechts een handvol van deze middelen om de haargroei te bevorderen of om haaruitval tegen te gaan lijkt ook echt te werken. Het is niet nodig om veel geld te betalen voor waardeloze shampoos en supplementen in je zoektocht naar een behandeling voor haaruitval. Er is geen remedie voor kaalheid, maar er zijn opties die je toe kunt passen om het haarverlies te verminderen en de haargroei stimuleren. Haargroeimiddelen hebben het beste effect bij beginnend haarverlies. Merk je dat je haar uitvalt en de hoofdhuid langzaam maar zeker zichtbaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts of specialist om de beschikbare oplossingen te bespreken.

 

Oorzaak haaruitval

Bij het merendeel van de mensen dat te maken krijgt met haaruitval, is het haarverlies genetisch bepaald. Alopecia androgenetica of erfelijke haaruitval, treft zowel mannen als vrouwen. Zowel een huisarts als specialist kan deze vorm van haaruitval vaststellen op basis van de uiterlijke kenmerken en je genetische achtergrond. Naast genetische bepalingen zijn er andere oorzaken voor haaruitval. In tegenstelling tot androgene alopecie betreft het vaak tijdelijk haarverlies. Als de oorzaak van het haarverlies wordt weggenomen, herstelt de haargroei zich soms binnen enkele maanden. Andere regelmatig voorkomende oorzaken van haarverlies zijn:

 • Auto-immuunaandoeningen zoals lupus en sclerodermie.
 • Lichen Planus.
 • Psoriasis van de hoofdhuid.
 • Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid.
 • Vitamine- en/of mineraal tekort.
 • Hormonale schommelingen.

Als je bekend bent met één van deze aandoeningen, kun je naast haaruitval ook andere symptomen ervaren. Bespreek je klachten altijd met een arts, zodat het haarverlies tijdig behandelt kan worden.

Haargroeimiddel en haarverzorging

Probeer je haar zo zacht mogelijk te borstelen, kammen of stylen. Voortdurend draaien of het strak trekken van je haar kan tot haarbeschadigingen en haaruitval leiden. Maak je jezelf zorgen over haaruitval? Wees dan voorzichtig met het verzorgen van je haar en vermijd:

 • Strakke kapsels, zoals staarten, vlechten en knotten.
 • Behandelingen met hete (haar)olie.
 • Chemicaliën die worden gebruikt in permanenten en behandelingen voor het rechttrekken van je haardos.
 • Te hete krul- of stijltangen. Gebruik je een föhn? Zet deze niet op de warmste stand en voorkom direct contact met haar.

Als je chemicaliën of bleekmiddel in je haar gebruikt, overweeg dan om deze behandelingen door een ervaren kapper toe te laten passen. Ga liever niet thuis met deze producten aan de slag. Je kunt het haar hierdoor onbedoeld en ongewenst schade mee berokkenen.

Haaruitval door gebruik van medicatie

Van bepaalde medische behandelingen en medicatie is bekend dat ze haaruitval als bijwerking kunnen hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Chemotherapie en bestralingsbehandelingen.
 • Bepaalde bloedverdunners.
 • Geneesmiddelen gebruik om depressie te behandelen.
 • Medicijnen ter behandeling van hoge bloeddruk.

Maak je jezelf zorgen over haarverlies en ben je recent met een bepaald geneesmiddel begonnen? Stop dan niet direct met het gebruik van de voorgeschreven medicatie. Raadpleeg de voorschrijvend arts en bespreek je vermoeden van de oorzaak van jouw haaruitval. De arts kan eventueel andere haargroeimiddelen voorstellen. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich zodra de behandeling is gestopt.

Haargroeimiddelen of haartransplantatie

Met name beginnend haarverlies kan met haargroeimiddelen behandeld worden. Toch is niet iedereen enthousiast over het gebruik van medicatie waar ernstige bijwerkingen aan zijn verbonden. Alhoewel het haarverlies wordt verminderd, moet je een haargroeimiddel dagelijks blijven gebruiken om de bereikte effecten te behouden. Stop je met het haargroeimiddel? Bereid jezelf er dan op voor dat het haarverlies opnieuw zichtbaar wordt.

Zoek je naar een oplossing met blijvend resultaat? Laat jezelf adviseren over een haartransplantatie. Deze ingreep maakt nieuwe haargroei mogelijk en getransplanteerde haarzakjes blijven je leven lang nieuwe haren produceren. Het is een behandeling die zowel bij mannen als vrouwen met erfelijke kaalheid wordt toegepast. Meer informatie over een haartransplantatie krijg je tijdens een consult bij een haarkliniek. Het gesprek is bedoeld om de ingreep toe te lichten en te beoordelen of je voor een haartransplantatie in aanmerking komt. Ervaren haartransplantatie specialisten laten je voorbeelden van bereikte resultaten zien en beantwoorden de vragen die je hebt.