Haartransplantatie baard

Overweeg je een haartransplantatie voor de baard, ook wel baardtransplantatie genoemd? Voor veel mannen is het laten groeien van baardhaar niet zo eenvoudig. Het klinkt vanzelfsprekend om je scheermes of scheerapparaat te laten liggen en de natuur zijn gang laten gaan. Stoppels groeien niet altijd gelijkmatig op het gezicht met als resultaat vlekkerig gezichtshaar in plaats van een stijlvolle baard. Maar net zoals je je eigen haar naar de inhammen en kruin van je hoofd kunt laten transplanteren om een teruglopende haarlijn aan te pakken, kun je ook een haartransplantatie baard proberen als de gewenste baardgroei tegenvalt of uitblijft.

Haartransplantatie baard

Wat houdt een baardtransplantatie in?

Een haartransplantatie van de baard houdt in dat haar vanuit het donorgebied naar uw kaaklijn en baardgebied wordt getransplanteerd. Het klinkt eenvoudig, maar een baardtransplantatie is een vrij ingewikkeld proces. De ingreep kan op verschillende manieren worden toegepast:

  • FUT-techniek. De arts snijdt een kleine strook weefsel uit de achterkant van uw hoofd en versnijdt dit tot individuele grafts die in de baardstreek geïmplanteerd worden. Deze methode laat een relatief groot litteken achter en wordt daarom steeds minder toegepast.
  • FUE-techniek. De haarzakjes worden met een fijne, holle naald uit het donorgebied geoogst. Van littekens is nauwelijks sprake. Het is de methode die wereldwijd de voorkeur heeft.
  • HaarStamcel Transplantatie. De unieke behandelmethode ontwikkeld door de specialisten van Hair Science Institute. Het donorgebied wordt minder belast en blijft beter intact. De resultaten van deze methode zijn permanent.

Bij de verschillende behandeltechnieken worden meestal tot maximaal ongeveer 2.000 grafts gebruikt voor een baardtransplantatie. Dit verschilt echter per persoon. Wanneer je baardhaar niet groeit, zul je meer transplantaten nodig hebben dan iemand die het baardhaar voller wil laten maken.

Behandelprocedure haartransplantatie baard

Onafhankelijk van de techniek die wordt toegepast, worden zowel het donor- als de transplantatiegebieden voor de ingreep plaatselijk verdoofd. De geëxtraheerde haarzakjes worden voorbereid op het plaatsen in de baardstreek. Het terugplaatsen gebeurt met grote nauwkeurigheid, waarbij de specialist de haren in een natuurlijke groeirichting plaatst. De ingreep duurt een aantal uren en wordt op poliklinische basis gedaan. Van een echte downtime is geen sprake, ook al heeft je lichaam soms een aantal dagen nodig om bij te komen. Als gevolg van de baardtransplantatie ontstaan er korstjes in de baardstreek. Op het moment dat de huid begint te genezen, kunnen de korstjes jeuk veroorzaken. Krab de korstjes in geen geval open, maar wacht tot ze vanzelf van de huid vallen. Het duurt gemiddeld een dag of 10 voordat de huid is genezen. Wacht met het scheren van de overige baard- en/of snorharen tot de huid genezen is. Schrik niet als de getransplanteerde haren binnen 2 tot 3 weken beginnen uit te vallen. Dit is normaal en na een aantal maanden wordt nieuwe haargroei zichtbaar.

Geschiktheid baardtransplantatie

Een baardtransplantatie wordt gedaan door het gebruik van je eigen donormateriaal. De ingreep kan alleen succesvol worden toegepast, als je een gezonde haarkrans hebt. Zowel het donorgebied als de hoofdhuid en je haarverlies worden uitgebreid beoordeeld door een haartransplantatie specialist. Als er niet genoeg haarzakjes zijn om een succesvolle baardtransplantatie toe te passen, kan de specialist een alternatieve behandeling voorstellen. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van een andere donor.

 

Kosten en vergoedingsmogelijkheden baardtransplantatie

Van alle beschikbare oplossingen bij haaruitval is een haartransplantatie verreweg het meest kostbaar. Ook wanneer je de techniek laat toepassen om betere baardgroei te krijgen, is een haartransplantatie relatief duur. Het merendeel van de mannen die een haartransplantatie van de baard overwegen, doen dat uit cosmetisch oogpunt. Alleen wanneer het baardhaar als gevolg van brandwonden of een ongeval verloren is gegaan, is beperkte vergoeding mogelijk. De exacte vergoedingsmogelijkheden en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Meer informatie vind je in de polisvoorwaarden. Wanneer je kosten zelf betaalt, is het logisch dat je vooraf zowel de mogelijkheden als de kosten met elkaar vergelijkt. Online vergelijken van haartransplantatie tarieven is daarbij een handig hulpmiddel. Objectief vergelijken kan alleen als je een prijsopgave op maat hebt. Laat je adviseren of informeren door een aantal haartransplantatie specialisten. Je krijgt dan offertes op maat en bent in staat een nauwkeurige vergelijking te maken. De omvang van de baardtransplantatie is van invloed op de prijs die je voor de ingreep betaalt. Wil je de ingreep in termijnen betalen? Een aantal kredietverstrekkers heeft zich gespecialiseerd in het financieren van medische en/of cosmetische behandelingen. Op basis van je persoonlijke woon- en financiële situatie kun je een kredietaanvraag doen. Je betaalt het geleende bedrag in maandelijkse termijnen af.

Blijvend mooie baardgroei

De resultaten die met een baardtransplantatie bereikt worden, zijn blijvend. Je geniet je leven lang van een mooie, volle baard die past bij je uitstraling. Het haar dat getransplanteerd wordt, zal in eerste instantie een andere structuur hebben dan ‘gewone’ baard- en snorharen. Naarmate je de baard onderhoudt, trimt en scheert wordt de stevige baardhaar structuur steeds duidelijker. De unieke genetische eigenschappen die de haarzakjes afkomstig uit de haarkrans hebben, blijven behouden. De getransplanteerde haren zijn niet gevoelig voor het mannelijke DHT-hormoon, verantwoordelijk voor erfelijke haaruitval.

Haartransplantatie baard – FAQ

De getransplanteerde haren vallen binnen een aantal weken na de baardhaartransplantatie uit. De haargroei komt in de rustfase terecht. Na drie of vier maanden zie je de eerste nieuwe haargroei. Resultaten zijn permanent.

Baardhaar is dikker in vergelijking met hoofdhaar, wat betekent dat het volume in de getransplanteerde gebieden kan verschillen. Het dikte verschil is duidelijk te zien bij mensen met fijn hoofdhaar in de baard. Het is soms wel een optie voor mannen die kale plekken op de hoofdhuid willen herstellen en niet voldoende donorhaar hebben op het achterhoofd.

Een baardtransplantatie is de een permanente oplossing en ziet er natuurlijk uit voor mannen met onvoldoende baardgroei. Getransplanteerd haar neemt geleidelijk de structuur van oorspronkelijke baardharen aan.

Baardtransplantaties zijn vaak kostbaar. Afhankelijk van het aantal benodigde transplantaten liggen de kosten tussen ongeveer € 3.000 en € 9.000.

Normaal gesproken is volle baardgroei mogelijk vanaf ongeveer 18 jaar, maar voor veel mannen is de baardgroei pas tegen het 30e levensjaar compleet.

Een correct uitgevoerde baardtransplantatie laat nauwelijks littekens achter. De gebruikte instrumenten zijn erg klein en maken incisies ter grootte van de haarzakjes. De huid geneest doorgaans goed van de ingreep. Blijvend zichtbare littekens zijn onwaarschijnlijk.

De baardtransplantatie gebruikt meestal baardharen, snorharen of de haarkrans als donorgebied. In uitzonderlijke gevallen kan lichaamshaar de voorkeur hebben. De ingreep duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Specialisten raden scheren de eerste 10 dagen na een baardtransplantatie af. Het gezicht, de baardstreek, is de eerste dagen rood, gevoelig en soms gezwollen. De eerste keren scheer je met extra voorzichtigheid en aandacht. Voorkom beschadigingen aan de huid.

Tijdens de ingreep extraheert een specialist haarzakjes uit het donorgebied. Dit is meestal de haarkrans aan de achterzijde van het hoofd. De gecontroleerde haarzakjes worden in de baardstreek geïmplanteerd. Na een paar dagen zijn ze vastgegroeid. Pas na een aantal maanden zie je hoe de haargroei zich ontwikkelt.

Trim je baard tot een gelijkmatige lengte. Gebruik baardverzorgingsproducten die volume toevoegen.

Een moeizame baardgroei kan het gevolg zijn van bepaalde ziekten zoals Alopecia areata. Deze toestand kan kale plekken veroorzaken bij lichaamsbeharing. In ernstige gevallen zorgt Alopecia ervoor dat er geen hoofd- en/of lichaamshaar meer groeit.

Een baardhaartransplantatie omvat doorgaans de plaatsing van 350 tot 500 grafts voor het snorgebied, 600 tot 700 grafts voor een volle sik, 400 tot 500 grafts voor de bakkebaarden en 300 tot 700 grafts voor haar op de wangen. Afhankelijk van de natuurlijke haargroei  geeft de specialist je tijdens een consult een exacte opgave van de grafts en kosten.

Haartransplantatie baard consult

Heb je van nature ontbrekende baardgroei? Wil je weten hoe een baardtransplantatie je baard meer volume kan geven? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek bij Hair Science Institute. Tijdens het gesprek bespreek je de verwachting die je hebt met een ervaren specialist. Er wordt bepaald of en hoe de ingreep bij je kan worden toegepast. Ook krijg je informatie over de behandeling en de techniek die wordt toegepast. Het is mogelijk om resultaten te bekijken van eerder toegepaste baardtransplantaties.

Om een weloverwogen behandeladvies te kunnen verstrekken is het van belang om informatie over je gezondheid, aandoeningen, eerdere operaties en eventueel medicijngebruik mee te nemen naar het consult. Heb je vragen? Schrijf deze op en stel ze aan de specialist. Uiteraard kun je iemand meenemen naar het consult. Vaak let een begeleidend persoon anders op dan degene die de behandeling overweegt toe te laten passen. Samen zijn jullie in staat om de juiste vragen te stellen en een duidelijk beeld over de ingreep en resultaten te creëren. Je maakt eenvoudig en snel een afspraak door telefonisch contact op te nemen met Hair Science Institute. De kliniek is bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.