Haarimplantaten

Haartransplantatie en diabetes

Zoek je informatie over een haartransplantatie en diabetes? Haaruitval is een vervelend probleem, waarmee veel mensen worden geconfronteerd. Als gevolg van ongewenst haarverlies ontwikkelen mensen soms psychologische problemen en staat er een rem op de sociale contacten. Haartransplantaties zijn echter niet voor iedereen van toepassing. Vooral als het om een haartransplantatie en diabetes vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats. Niet elke diabetespatiënt kan een haarimplantatie krijgen.

 

Diabetes en haaruitval

Een van de minder bekende bijwerkingen van diabetes is dat het haaruitval kan veroorzaken. De oorzaak voor het haarverlies is zowel de aandoening zelf als de medicatie die wordt gebruikt. Medicijnen kunnen de versnelling van haarverlies beïnvloeden. Bij een ziekteproces zoals diabetes zijn diverse factoren van invloed op je haardos:

  • Verminderde bloedcirculatie en minder snel herstel van het lichaam.
  • Hormonale onbalans.
  • Slecht immuunsysteem.
  • Langzaam proces van haarvernieuwing.

Bij mensen die diabetes type 2 hebben is haarverlies vaak een gevolg van een androgene hormoonstoornis. De waarde van deze hormonen wordt beïnvloed door de onregelmatigheid van de bloedsuikerspiegel en de manier waarop de schommeling in de suikerbalans de hormoon balans verstoord. Dit leidt tot een afname van een gezonde haargroei.

Verslechtering bloedcirculatie door diabetes

Problemen met de doorbloeding is een andere oorzaak van haaruitval. Als gevolg van schade aan de haarvaten worden de haarzakjes niet optimaal van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Dit heeft een verzwakking van de haarzakjes tot gevolg. Het is moeilijk om de haarwortel goed vast te houden, waardoor je een toename van haaruitval ziet.

Mogelijkheden haartransplantatie en diabetes

Toch hoef je als diabetespatiënt niet direct te denken dat je niet voor de ingreep in aanmerking komt. Ook diabetici kunnen profiteren en hun voordeel doen met moderne haartransplantatie toepassingen. Voor diabetici vereist de situatie een andere, uitgebreidere bespreking of onderzoek. Een specialist moet eerst een beoordeling maken van je algemene gezondheid en/of de diabetes onder controle is. Alhoewel je met een verdere ‘goede’ gezondheid ook als diabetespatiënt een succesvolle haartransplantatie kunt ondergaan, moet je voorzichtig zijn. Overwegingen die van invloed zijn:

  • In welke mate is de aandoening en dus je bloedsuikerspiegel onder controle?
  • In welke mate een langdurige ingreep je bloedsuiker- en hormoonspiegels kan beïnvloeden.
  • Welke impact de diabetes heeft op de wondgenezing na de operatie.
  • Het effect van diabetes op het haarverlies.

Haartransplantatie en diabetes type 1 en type 2

Hoewel diabetes type 2 patiënten een haartransplantatie kunnen ondergaan, zodra de risico’s zijn uitgesloten, kun je als diabetes type 1 patiënt helaas meestal geen haartransplantatie ondergaan. Diabetici met instabiele en hoge glucosespiegels hebben een verhoogd risico. Dit met risicovolle ups en downs. Er zijn weinig specialisten die de operatie adviseren aan mensen met diabetes type 1. Ben je diabetespatiënt en wil je weten of een haartransplantatie toegepast kan worden? Bespreek je voornemen eerst met de internist of diabetes arts waar je onder controle bent. Deze kan een medische rapportage samenstellen die je bij het intakegesprek aan een haartransplantatie specialist overhandigd.

Onderzoek voor haartransplantatie

Het onderzoek voor een haartransplantatie richt zich bij diabetici op bepaalde punten. Om ervoor te zorgen dat je gezondheidstoestand een haartransplantatie aan kan, wordt onder andere gekeken naar de werkelijke oorzaak van het haarverlies. Verschillende tests worden gedaan, waarbij het HbA1c-bloedonderzoek belangrijk is. Als je een cosmetische ingreep ondergaat zonder deze test, brengt dat een risico op bijwerkingen met zich mee. De HbA1c-test laat de waarde van het geglycosyleerd hemoglobinegehalte in het bloed zien. Ook het effect van diabetes op je immuunsysteem en de bloedsomloop worden onderzocht. Is je bloedsuikerspiegel op een normaal, stabiel niveau? En hoe is je wondgenezing. De haartransplantatie laat kleine wondjes en korstjes achter. Het is van mensen met diabetes bekend dat ze een kans hebben op slechte wondgenezing en infectiegevaar.

Overwegingen haartransplantatie

Hoewel het voor diabetici riskant is om een haartransplantatie te ondergaan, wordt het risico grotendeels afgewend wanneer de situatie onder controle is en een ervaren haartransplantatie specialist de ingreep toepast. Een arts neemt de risico’s met je door en spreekt verder over:

  • De tests die je voorafgaand aan de operatie moet ondergaan.
  • Een eventueel aangepast dieet dat je suikerspiegel onder controle houdt. Je volgt dit dieet tijdens het volledige behandeltraject.
  • Alle medicijnen die je gebruikt geef je door aan de haartransplantatie specialist.
  • Ook de behandelend internist of diabetes arts breng je op de hoogte van je plannen voor een haartransplantatie.
  • In de meeste gevallen vind overleg plaats tussen de arts die diabetes controleert en de haartransplantatie specialist.

Met name voedingsrichtlijnen moeten strikt gevolgd worden. Het naleven van de regels die door artsen specifiek voorafgaand aan een haartransplantatie zijn gegeven, zijn belangrijk om de suikerspiegel onder controle te houden.

Effect van diabetes op een haartransplantatie

Diabetes verandert de normale bloedstructuur en is van invloed op cosmetische en medische ingrepen. Zo heb je als diabetes patiënt meer tijd nodig om te herstellen van een ingreep. De huid herstelt zich minder snel dan bij mensen zonder diabetes en de kans op ontstekingen door een slechte wondgenezing is relatief groot. Een ander effect is de bloedstollingssnelheid. De snelheid waarin je bloed stolt is van belang. Mede daarom zal een arts het advies geven om 10 tot 7 dagen voor ingreep te stoppen met het gebruik van bloedverdunners. Diabetici die bloedverdunners gebruiken, komen bijna niet voor de operatie in aanmerking. Het stopzetten van de medicatie die essentieel is voor bepaalde diabetici, vormt een levensbedreigend risico.

Wel of geen haartransplantatie met diabetes?

Alle risico’s en complicaties moeten worden beoordeeld om een haartransplantatie bij diabetici mogelijk te maken. Voor een positief behandeladvies is het nodig om een schriftelijke toestemming van de internist of diabetes arts te krijgen. Indien nodig vind overleg plaats tussen de haarkliniek en de arts. Dit wordt gedaan om het risico tot een minimum te beperken. Ben je diabetespatiënt en wil je een haartransplantatie ondergaan? Vraag onze informatiebrochure aan of vul het contactformulier in. Je ontdekt samen met onze gespecialiseerde artsen of en hoe de ingreep toegepast kan worden. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken voor een consult. Hair Science Clinic is telefonisch bereikbaar op +31 (0)43 601 8101. Het adviesgesprek is vrijblijvend en kan zowel in Amsterdam als Maastricht doorgaan.