Hair Science Institute

Haartransplantatie of micro haar pigmentatie?

Twijfel je tussen haartransplantatie of micro haar pigmentatie? De vloek van vroegtijdige kaalheid treft mannen en vrouwen. Het kost veel van je zelfvertrouwen en nadat je verschillende haarproducten zonder resultaten hebt uitgeprobeerd ga je op zoek naar een behandeling die wél effect heeft. Je hebt misschien wat gelezen over een haartransplantatie en een kennis of vriend vertelt je het één en ander over micro haar pigmentatie. Een haarimplantatie is een kostbare ingreep en een haartattoo klinkt wellicht erg spannend. Dus wat moet je nu doen wanneer je niet langer wilt kampen met dunner wordend haar of kaalheid? Een haartransplantatie of micro haar pigmentatie?

 

Behaald resultaat met 1400 grafts, 9 maanden na de HST-behandeling

 

Chirurgische vs. niet-chirurgische behandeling

Dat een haartransplantatie en micro haar pigmentatie verschillende behandelingen zijn, is je waarschijnlijk bekend. Maar wat is het verschil en hoe wordt de techniek toegepast? Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij gebruik wordt gemaakt van plaatselijke verdovingen. De ingreep maakt nieuwe haargroei op uitgedunde of kale plekken weer mogelijk. Met behulp van geavanceerde behandelapparatuur en verfijnde technieken worden haarzakjes uit je haarkrans verwijderd en geplaatst op de kale plaatsen. Na de ingreep hebben zowel je hoofdhuid als de haargroei tijd nodig om te herstellen. Het duurt ongeveer drie maanden, voordat het getransplanteerde haar opnieuw begint te groeien.

De uiteindelijke resultaten worden negen tot twaalf maanden na de ingreep beoordeelt. Micro haar pigmentatie daarentegen is een niet-chirurgische ingreep, waarbij van nieuwe haargroei geen sprake is. Met behulp van geavanceerde apparatuur wordt gekleurd pigment in de bovenste huidlaag geïnjecteerd, waardoor het effect van natuurlijke haarstoppels ontstaat. Je hebt direct na de eerste behandelsessie zichtbaar resultaat. Zo wordt een uitgedunde haardos optisch voller en krijgt een volledig kaal hoofd een geschoren look. Waar de resultaten van een haartransplantatie blijvend zijn, is het bij micro haar pigmentatie noodzakelijk om regelmatig nabehandelingen of touch-ups toe te laten passen.

 

Wanneer haartransplantatie of micro haar pigmentatie?

Zowel de haartransplantatie als micro haar pigmentatie hebben voor- en nadelen, waardoor de ene behandeling een betere oplossing kan zijn dan de andere behandeling. Het gebeurt dat mensen kiezen om beide behandelingen te ondergaan, aangezien micro haar pigmentatie gebruikt kan worden om de resultaten van een haartransplantatie verder te verbeteren door een vollere haardichtheid te creëren. Micro haarpigmentatie kan de voorkeur hebben als je operaties wilt vermijden en/of het uiterlijk van verzorgde stoppels op je hoofdhuid wilt hebben in plaats van een volledig kaal hoofd. Ook wanneer je weinig tot geen donorhaar hebt kan micro haar pigmentatie een uitkomst bieden.

Een haartransplantatie kan geschikt zijn als je bereid bent een chirurgische ingreep te ondergaan en over voldoende gezond donormateriaal beschikt. Micro haar pigmentatie geeft alleen de illusie van een vollere haardos, terwijl bij een haartransplantatie nieuwe natuurlijke haargroei wordt gecreëerd. Micro haar pigmentatie kan bij een grotere groep mannen en vrouwen toegepast worden dan een haartransplantatie. Waar de haartransplantatie techniek doorgaans alleen wordt gebruikt bij haaruitval door Alopecia androgenetica, kan micro haar pigmentatie ook bij tijdelijk haarverlies een oplossing bieden.

Geschiktheid haartransplantatie

Niet iedereen met erfelijke haaruitval kan met een haartransplantatie behandeld worden. Je geschiktheid wordt uitgebreid door een haartransplantatie specialist bekeken. Bij het beoordelen van de toepassingsmogelijkheden wordt niet alleen gekeken naar het haarverlies en het donormateriaal. De specialist stelt veel vragen over je gezondheid en je medische achtergrond. Heb je eerder een medische ingreep meegemaakt? Gebruik je medicijnen? Ben je bekend met diabetes, hart- en vaatklachten of auto-immuunaandoeningen? Allemaal zaken die van invloed zijn op je eventuele geschiktheid. Is de specialist van mening dat een andere ingreep beter bij je past, dan wordt deze beslissing nader toegelicht. Ben je geschikt voor een haartransplantatie? De specialist licht het behandeltraject toe en laat je voorbeelden zien van eerder bereikte resultaten. Een behandelplan wordt samengesteld en je ontvangt een kostenopgave. Uiteraard heb je tijd om vragen te stellen en jezelf op de daadwerkelijke ingreep voor te bereiden.

HaarStamcel Transplantatie (HST) is een unieke techniek voor haartransplantatie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De resultaten van HST zijn ongeëvenaard.

Geschiktheid micro haar pigmentatie

In tegenstelling tot een haartransplantatie heb je bij micro haar pigmentatie geen donormateriaal nodig. Ook bij vergevorderd haarverlies en volledige kaalheid kan de techniek toegepast worden. De behandeling kan worden toegepast bij verschillende vormen en oorzaken van haaruitval, waaronder in sommige gevallen zelfs bij Alopecia areata. Voorwaarde om de behandeling te kunnen ondergaan is dat er tijdens de behandelsessie geen sprake is van actieve huidinfecties en/of ontstekingen. Wanneer dat het geval zou zijn, wordt de behandeling uitgesteld tot een later moment. Micro haar pigmentatie kan volledig op maat samengesteld worden. Je hebt inspraak in de kleur van het pigment dat wordt gebruikt. De beste resultaten worden bereikt door ervaren MHP specialisten.

Kosten haartransplantatie en micro haar pigmentatie

Naast verschillende behandeltechnieken zijn ook de tarieven voor een haartransplantatie en micro haar pigmentatie divers. Je kunt beide behandelingen in binnen- en buitenland toe laten passen, waarbij vergelijken interessante inzichten oplevert. In Nederland betaal je voor een haartransplantatie bedragen tussen de € 3.300 en € 9.400, terwijl micro haar pigmentatie beschikbaar is vanaf € 590. Beide behandelingen worden op maat samengesteld en de exacte kostprijs die je betaalt is afhankelijk van de omvang van de behandeling. Vergoedingsmogelijkheden zijn zowel voor de haartransplantatie als micro haar pigmentatie uiterst beperkt, terwijl de meeste behandelaars je wel de mogelijkheid bieden om de behandeling in termijnen te betalen. De meeste klinieken bieden je een volledig behandeltraject, waarbij de kosten voor het adviesgesprek, de nazorg en controles zijn inbegrepen.

Haartransplantatie of micro haar pigmentatie? – FAQ

Micro haar pigmentatie wordt tegenwoordig wereldwijd toegepast. Het is mogelijk om binnen- en buitenlandse specialisten met elkaar te vergelijken.

In vergelijking met een haartransplantatie zijn de tarieven voor micro haar pigmentatie relatief betaalbaar. Een volledig behandeltraject bestaat uit 2 tot 3 behandelsessies, met iedere keer een herstelperiode van ongeveer 6 weken. Dat maakt de keuze voor een MHP behandeling in het buitenland niet voor de hand liggend, de bijkomende reis- en verblijfkosten zorgen er voor dat je in het buitenland eerder duurder uit bent dan in eigen land.

MHP specialisten werken met duurzame, hypoallergene pigmenten. De resultaten die bereikt worden, zijn langdurig. Gemiddeld wordt eens in 1 tot 5 jaar een nabehandeling geadviseerd. Zo blijft de kleur mooi en kan de haargrens eventueel aangepast worden.

Het is mogelijk om vooraf een zogenaamd proefstukje te laten doen. Hierbij wordt het pigment onderhuids ingebracht en wordt gekeken of een allergische reactie volgt. De kans op allergische reacties is klein, er wordt gewerkt met hypoallergene pigmenten.

Ja, indien je niet tevreden bent met het resultaat of om een andere reden het pigment wilt laten verwijderen, dan is dat mogelijk met een laserbehandeling. Dit is hetzelfde traject als wanneer je een tatoeage zou laten verwijderen. Vaak is het voordeliger om te wachten tot het pigment vanzelf wordt afgebroken.

Vrouwen die de haardos dunner zien worden, kunnen micro haar pigmentatie overwegen. Het gekleurde pigment maakt de haardos optisch voller en de hoofdhuid wordt minder goed zichtbaar.

MHP behandelingen worden bij mensen vanaf 18 jaar toegepast. Minderjarigen komen niet voor de ingreep in aanmerking. Zolang je gezondheid dat toelaat, is er van een boven leeftijd geen sprake.

Nee, zorgverzekeraars vergoeden micro haar pigmentatie vrijwel nooit.

Een haartransplantatie specialist kan aangeven hoeveel tijd er tussen beide behandelmethodes in moet zitten. Na een haartransplantatie hebben zowel de hoofdhuid als haargroei tijd nodig om tot rust te komen en te herstellen.

Laat de hoofdhuid de eerste 24 tot 48 uur met rust en bedek het hoofd niet. In overleg met de MHP specialist kun je een hoofddeksel dragen dat niet te strak om het hoofd zit. De eerste dagen is het bovendien beter om de hoofdhuid niet aan het zonlicht bloot te stellen.

De MHP specialist stemt de kleur van het pigment dat wordt gebruikt zoveel mogelijk af op de natuurlijke kleur van je haarstoppels.

Informatie haartransplantatie

Heb je te maken met haaruitval en vergelijk je de verschillende behandelmogelijkheden met elkaar? Een haartransplantatie kan je blijvend nieuwe haargroei geven. Laat je adviseren over de moderne behandeltechnieken door de specialisten van Hair Science Institute. Tijdens een verblijvend adviesgesprek in de kliniek in Maastricht of Amsterdam wordt de behandeling uitgebreid toegelicht. Je kunt haartransplantatie voor en na foto’s zien en kennismaken met de specialisten en kliniek medewerkers. De specialist neemt de tijd om je vragen te beantwoorden en je gezondheid te bespreken. Heb je medische informatie die van belang is? Neem deze mee naar het gesprek. Wil je direct een afspraak maken voor een consult? Hair Science Institute is bereikbaar op +31 (0)43 601 8101. Je kunt ook een e-mail sturen of het contactformulier invullen, waarna je zo spoedig mogelijk een reactie ontvangt.