Proefbehandeling haartransplantatie

Haartransplantatie robot

Wat is een haartransplantatie robot en hoe werkt het? De ARTAS haartransplantatie robot is ontwikkeld voor mensen die met haarverlies te maken hebben. Deze moderne technologie is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande haarchirurgen en onderzoekers. De robot sluit de vermoeidheid van handmatige methodes uit en vermindert de kans op littekens. Een haarimplantatie robot zorgt voor permanente, natuurlijk ogende resultaten, zonder hechtingen. De ingreep is minimaal invasief en laat minimale littekens achter. Je hebt dankzij het haartransplantatie resultaat de vrijheid om je haar naar wens te knippen en te stylen.

 

Artas Haartransplantatie robot

 

 

Techniek haartransplantatie robot

Om met de ingreep te beginnen, brengt de ARTAS robot een klein rechthoekig scherm aan op de achterkant van je hoofdhuid. Je neemt hiervoor plaats in de robotstoel. Voordat de operatie begint, scant de robot het donorgebied. Dit is om te bepalen welke haarzakjes voor extractie in aanmerking komen. Na het scannen begint de robot met het extraheren van de grafts. De meeste haartransplantatie robots halen alleen de haarzakjes uit het donorgebied, waarna het aan de haarchirurg en assistenten is om de haarzakjes te implanteren. De belangrijkste rol van de robot is het scheppen van de beste omstandigheden voor de haarimplantaten en het donorgebied grotendeels tegen littekens te beschermen. Een robot gestuurde haartransplantatie bestaat uit een aantal stappen:

Stap 1: Het bepalen van de haarlijn

De robot bepaalt je haarlijn via een interactief programma dat het aantal te oogsten grafts bepaalt. Het programma brengt een natuurlijke haarlijn in beeld en is een alternatief voor de menselijke hand, die de basis voor cosmetische ingrepen vormt. Het aftekenen van de haarlijn doe je in overleg met de haarchirurg. Hoewel de ingreep grotendeels via de robot verloopt, is een menselijke hand nodig om een natuurlijk en esthetisch resultaat te krijgen.

Stap 2: Extractie van de haarzakjes

Het extraheren van de haarzakjes is de hoofdfase van een haartransplantatie. Het vereist ervaring om de hoek en diepte te bepalen om gezonde haarzakjes te extraheren en te behouden voor implantatie. Bij een robot haartransplantatie wordt een menselijke hand vervangen door een robotarm die de haarzakjes extraheert. Omdat de robot een machine is, is toezicht van een ervaren haarchirurg nodig.

• De robot weet niet welke ponsmaat nodig is. Dit wordt bepaald aan de hand van de haarzakjes. Sommige grafts zijn dik en anderen fijn. Voor elk type is een speciale pons nodig om te extraheren. Een robot heeft een specialist nodig die de juiste instructies geeft aan het apparaat.
• De robot kan niet zelfstandig de omvang van het donorgebied bepalen. Het is en blijft een menselijke hand die de robot bedient en instelt.

Stap 3: Kanaaltjes boren

De rol van de haartransplantatie robot eindigt na het extraheren van de haarzakjes. De haarchirurg moet de andere stappen van de ingreep zelfstandig afronden. De fase waarin de kanaaltjes geboord worde,n is belangrijk en speelt een essentiële rol bij het succes van de haartransplantatie. Fouten bij het maken van de kanaaltjes zijn schadelijk. Onervaren en ongekwalificeerd personeel kan aanleiding zijn voor infecties van de hoofdhuid, het verloren gaan van haarzakjes en een onnatuurlijk uiterlijk. Het kiezen van de juiste kliniek en ervaren artsen is erg belangrijk. Dit is ook het geval bij een haarimplantatie robot. Een haartransplantatie is een cosmetische ingreep. Met behulp van een robot blijft de invloed van een ervaren hand nodig. Menselijk gevoel is de basis om een natuurlijk resultaat te behalen.

Stap 4: Implanteren van de haarzakjes

Na het openen van de haarkanaaltjes plaatst een haarchirurg de geëxtraheerde haarzakjes in de ontvangstgebieden. Alleen ervaren artsen geven je een esthetische en natuurlijk uiterlijk. Dit is lastiger voor een robot.

Voordelen haartransplantatie robot

Artsen zeggen dat het haartransplantatie robotsysteem een veelbelovende, nieuwe techniek is die goede resultaten kan op leveren. Deze robot heeft echter voordelen en nadelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • De mate van precisie bij het oogsten van haarzakjes is hoog.
  • Het maken van incisies en hechten van de wond is niet nodig.
  • De procedure laat vrijwel geen littekens achter en kent een korte hersteltijd.

Nadelen haartransplantatie robot

De robot is en blijft een apparaat dat een menselijke hand nodig heeft om bediend te worden. De robot kan niet werken zonder een ervaren arts. Een menselijke hand geeft esthetische resultaten. Eventueel kan een onervaren haartransplantatie specialist werken met een robot. Het robotsysteem bij haartransplantaties is niet geschikt voor iedereen. Onderzoek heeft aangetoond dat de robot niet of minder geschikt is voor mensen met blond, rood of grijs haar. De robot heeft dan meer moeite om de haarzakjes te lokaliseren en extraheren. De methode is niet geschikt voor mensen met krullend haar. Dat maakt dat een robot gestuurde haartransplantatie niet voor iedereen beschikbaar is. Andere nadelen zijn als volgt.

Geen nauwkeurige haarlijn

Een robot is niet in staat een natuurlijke haarlijn te tekenen die past bij uw uiterlijk en haardracht. De haarlijn varieert per persoon. Het is een arts die de vorm en plaats van de haarlijn samen met u bepaalt en aftekent.

Omvang donorgebied niet te definiëren

De juiste omvang van het donorgebied kan door een robot niet altijd correct gedefinieerd worden. Dit kan een te grote oogst tot gevolg hebben. Een menselijke hand blijft nodig om de robot op de juiste manier in te laten stellen en een natuurlijk resultaat te bereiken.

Keuze haartransplantatie robot

Een haartransplantatie met een robot, kent enkele kenmerken en voorwaarden:

  • Een ervaren haarchirurg bedient de robot.
  • De ingreep duurt 7 tot 8 uur.
  • Minder geschikt voor mensen met blond, grijs, rood, gekruld of kroes haar.

De resultaten van de ARTAS robot hangen grotendeels af van de medische staf en niet de machine zelf. Zelfs de meest geavanceerde hulpmiddelen kunnen bij onervaren artsen slechte resultaten opleveren. Een robot haartransplantatie is een veelbelovende nieuwe techniek, maar het is geen vervanging voor een goede arts. Kies een haarkliniek niet op de techniek of apparatuur die gebruikt wordt. Vraag naar de ervaring van de arts die je behandelt. Bekijk foto’s en haartransplantatie video’s. Ook ervaringen van anderen geven je een bepaald inzicht in de technieken, binnen- en buitenlandse haarklinieken die haartransplantaties aanbieden.

Haartransplantatie robot – FAQ

Een haartransplantatie robot, het zogenaamde ARTAS-systeem, is een geautomatiseerde haartransplantatie procedure die gebruik maakt van geavanceerde technologie en een robotarm om de haarzakjes te extraheren en te implanteren. De robot vereist geen ingrijpende operatie en is minimaal invasief.

De ARTAS-methode is doorgaans vrijwel pijnloos. Soms ontstaan na de ingreep lichte ongemakken en zwellingen. Deze verdwijnen binnen een paar dagen.

De techniek, die beperkt wordt toegepast, heeft een prima reputatie. Al is het belangrijk om je te beseffen dat de robotarm door mensen wordt ingesteld en bediend. De techniek maakt het mogelijk om de stappen van het extraheren en transplanteren te verbeteren. De robot voert een snellere en nauwkeurigere ingreep uit.

De kosten voor een robot gestuurde haartransplantatie zijn hoog. De techniek is nieuw en is in een beperkt aantal haarklinieken beschikbaar. Afhankelijk van de omvang liggen de prijzen tussen € 6.500 en € 15.000. De kosten zijn dus hoger dan van een ‘normale’ haartransplantatie.

De ontwikkelingskosten van het ARTAS-systeem zijn hoog geweest. Het is vanzelfsprekend dat dit in de behandeltarieven terug te zien is. Omdat het systeem alleen maar door een aantal haarklinieken wordt gebruikt zijn de prijzen hoog. Naarmate de robot vaker zal worden gebruikt, kan de prijs mogelijk wat zakken. De verwachting is niet dat dit op korte termijn gebeurt.

Zowel het donorgebied als de ontvangstgebieden kunnen kleine littekens ontstaan. Wel is het zo dat je na de ingreep de instructies van de arts opvolgt en de hoofdhuid tijd geeft om te genezen. Oppervlakkige wondjes die opengekrabd worden, kunnen infecties veroorzaken. Infecties vergroten de kans op littekens.

Ja, net zoals bij andere haartransplantatie technieken is het resultaat blijvend. Door de precisie waarmee de robotarm werkt, kun je rekenen op een natuurlijk resultaat en een gezonde haargroei. Naarmate de jaren verstrijken en je te maken krijgt met lichaamsveroudering kan het haar dunner worden.

De robot kan op snelle en efficiënte manier werken. Hoeveel haarzakjes verplaatst worden is persoonlijk. Vooraf kijkt een arts naar de uitgedunde gebieden en het donorhaar. Op basis daarvan wordt het aantal haarzakjes vastgesteld. De robot heeft hier geen invloed op.

De ingreep verloopt op een efficiënte manier, maar het blijft mensenwerk om de robot op de juiste manier in te stellen en te bedienen. Afhankelijk van de omvang van de haartransplantatie duurt de ingreep 5 tot 8 uur.

Hoewel een haartransplantatie bij iedereen vanaf 18 jaar kan worden uitgevoerd, adviseren specialisten vaak om niet voor je 25e voor de ingreep te kiezen. Jongere mensen zijn niet de meest geschikte kandidaten, omdat het verloop van haarverlies nog niet volledig duideijk is. Je kunt een haartransplantatie laten doen, zolang je gezondheid dat toelaat en er sprake is van erfelijk haarverlies.