Haartransplantatie zonder scheren

Haartransplantatie zonder scheren

Ben je benieuwd of een haartransplantatie zonder scheren mogelijk is? Het antwoord op deze vraag is dat dit zeker kan. Het is mogelijk om een haarimplantatie zonder scheren te ondergaan. De toepasbaarheid verschilt per persoon en hangt af van diverse factoren. Niet scheren maakt het haartransplantatie proces uitdagender, waardoor het eerder kleinere haartransplantaties zijn die op deze manier behandeld worden.

Wel of niet scheren voor een haartransplantatie?

Verfijning van bestaande technieken hebben het mogelijk gemaakt om een haartransplantatie zonder scheren te ondergaan. Dat neemt niet weg dat wel scheren voordelen heeft voor zowel d donor- als de ontvangstgebieden.

  • Scheren geeft een chirurg een beter beeld van het haarverlies. Dit zorgt ervoor dat een haartransplantatie vlotter verloopt. Er is geen risico dat de haarzakjes tijdens het oogsten of implanteren minder goed kunnen worden gezien.
  • Het plaatsen van de haarzakjes in de ontvangstgebieden is voor een arts eenvoudiger, omdat de groeirichting van de andere haren duidelijk zichtbaar is.
  • Een geschoren huid is eenvoudiger te verzorgen en schoon te houden na de ingreep.

Kenmerken haartransplantatie zonder scheren

Niet iedereen is bekend met de kenmerken van een ongeschoren haartransplantatie en de manier waarop een arts de ingreep toepast. Bij elke haartransplantatie wordt het haar geschoren. Het is de mate waarin dat verschilt. In sommige gevallen kun je kiezen om alleen het donorgebied te (laten) scheren, maar het transplantatie gebied niet. Na de ingreep bedekt het omringende haar het geschoren donorgebied. Deze methode heeft vaak de voorkeur bij vrouwen. Daarnaast is het verloop van een ongeschoren ingreep bijna hetzelfde als een standaard haartransplantatie. Een specialist haalt haarzakjes uit het donorgebied en plaatst deze in de uitgedunde, kale gebieden. Afhankelijk van de behandelend haarkliniek en je persoonlijke situatie heb je de mogelijkheid om voor een gedeeltelijk of volledig ongeschoren ingreep te kiezen.

Gedeeltelijk geschoren haartransplantatie

In dit geval houdt de term ‘haartransplantatie zonder scheren’ in dat een alleen een deel van het donorgebied kort wordt geschoren. Na aankomst in de haarkliniek scheert een assistent het haar, maar wel zo dat het omringende haar na afloop het geschoren deel bedekt. Is je haar te kort? Een arts kan vooraf het advies geven om je haar wat te laten groeien, zodat het afloop niet zichtbaar is dat je een operatie hebt ondergaan. De omvang van dit soort haartransplantaties is kleiner dan wanneer je er voor kiest om volledig geschoren te worden. Daardoor is de hersteltijd vaak ook wat korter. Nadeel is dat de kosten hoger uit kunnen vallen dan bij een standaard haartransplantatie het geval is.

Volledig ongeschoren haartransplantatie

Bij deze methode is er van scheren geen sprake. Niet in het donorgebied en ook niet op de ontvangstgebieden. Deze techniek wordt beperkt aangeboden.Het extraheren gebeurt met geavanceerde apparatuur met een roterende ronde punt. Na het oogsten van de haarzakjes, knipt een assistent de haren tot aan de wortel. Een arts plaatst de haarzakjes, wel of niet samen met assistentie, in de dunne of kalende gebieden van de hoofdhuid.

Voordelen en nadelen haartransplantatie zonder scheren

Na de ingreep vallen de huid en korstjes nauwelijks op. Het is voor buitenstaanders nauwelijks zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan. De hersteltijd is meestal korter dan bij een standaard haarimplantatie, omdat er minder haarzakjes verplaatst worden. Net zoals bij iedere andere haartransplantatie procedure kan in de weken na de ingreep tijdelijke haaruitval optreden. Dit is de tijdelijke uitval van het getransplanteerde haar. Een haartransplantatie zonder scheren is een arbeidsintensieve ingreep die met nauwkeurigheid uitgevoerd moet worden en waarvoor ervaring en vaardigheden vereist zijn. Je moet voorzichtig en selectief zijn met het kiezen van een haarkliniek om een teleurstelling te voorkomen. Vergelijk de mogelijkheden en kijk naar de kosten. Verschillende haarklinieken hanteren hogere prijzen voor een alternatieve behandeling zoals een haartransplantatie zonder te scheren.

Informatie haartransplantatie technieken

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende technieken. Je zoektocht kun je online beginnen, waar je bijvoorbeeld meeleest op een haartransplantatie forum. Het is interessant om te lezen welke technieken er zijn en welke haarkliniek of specialist erop positieve of negatieve manier uitspringen. Om erachter te komen of je een goede haartransplantatie kandidaat bent, kun je kijken naar de oorzaak van het haarverlies en/of een afspraak maken bij een professional. Haarchirurgen passen de ingreep niet toe zonder dat je eerst op consult bent geweest. Een consult is aan de ene kant informatief, terwijl je aan de andere kant door een haarchirurg wordt onderzocht. Het onderzoek is pijnloos en bevat het bekijken van je hoofdhuid, de mate van haaruitval en de omvang van het donorgebied. Niet iedereen komt uiteindelijk voor de operatie in aanmerking.

Geschiktheid haartransplantatie

Ondanks de mooie en permanente resultaten die een haartransplantatie biedt, is de ingreep niet voor alle vormen van haaruitval geschikt. Zo komen tijdelijke vormen van haarverlies door onder meer stress, een medische behandeling, een vitaminetekort of medicatie zelden voor een haarimplantatie in aanmerking. Mensen met erfelijke haaruitval of alopecia androgenetica kunnen goede resultaten bereiken. Dit is echter alleen mogelijk als je genoeg donorhaar hebt en in goede gezondheid verkeert. Heb je diabetes en/of hart- en vaatziekten? Dan kan een arts je een negatief behandeladvies geven. Overleg met de behandelend specialist over je plannen voor een haartransplantatie. De specialist kan een medisch verslag voor je maken dat je meeneemt naar het gesprek met de haarchirurg. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties en teleurstellende resultaten.

Haartransplantatie zonder scheren – FAQ

Ja, als je dat wilt kun je gebruik maken van een haarsparende haartransplantatie. In plaats van al het haar te millimeteren is het voldoende om een stukje van het donorgebied te scheren. Als de operatie is afgerond, vallen de overige haren over het korte gedeelte heen.

Nee, bij een haarsparende haartransplantatie zal een medewerker van de haarkliniek kort voor het begin van de operatie het donorgebied scheren.

Vooral vrouwen hebben een voorkeur voor een haarsparende haartransplantatie. De meeste mannen hebben er geen moeite mee om het haar vooraf te millimeteren. Je bespreekt de techniek van de haartransplantatie met een arts.

De behandeldag verloopt bijna op dezelfde manier als iedere andere haartransplantatie. Het verschil zit voornamelijk in het aantal grafts dat verplaatst wordt. Bij een haarsparende ingreep ligt het aantal haarzakjes lager. De ingreep zelf gebeurt onder plaatselijke verdovingen en bestaat uit twee gedeeltes. Het oogsten en terugplaatsen van de grafts.

Haarklinieken hanteren geen onderscheid tussen de prijzen. Ondanks dat is een haarsparende ingreep toch vaak iets duurder dan bij een standaard haartransplantatie. Dit komt door het verschil in het aantal haarzakjes dat een arts verplaatst.

De resultaten van een haarsparende ingreep zijn vergelijkbaar met die van een standaard haartransplantatie. Met een slagingspercentage van 85% – 95% is het ingreep waar veel mensen achteraf tevreden op terugkijken.

De behandeltijd ligt tussen de 6 en 9 uur. Vooral het terugplaatsen van de geoogste haarzakjes tussen langere haren, vraagt kennis en precisie van de arts.

De eerste dagen laat je de hoofdhuid en het haar zoveel mogelijk met rust. De arts neemt de nazorginstructies met je door en geeft aan wanneer je het haar voorzichtig mag wassen en welke haarverzorgingsproducten je daarbij gebruikt.

De nazorg is hetzelfde als bij een standaard haartransplantatie. Dat betekent dat je het enkele weken rustig aandoet en jezelf niet teveel inspant. Zware lichamelijke werkzaamheden en sportieve activiteiten worden zijn de eerste 6 weken afgeraden. Ook werkzaamheden in stoffige ruimtes beperk je daar waar mogelijk.

Slaap een paar nachten met een extra kussen en gebruik geen knellende hoofddeksels. Gebruik de verzorgingsproducten die de arts heeft voorgesteld en blijf zoveel mogelijk van je hoofdhuid af. Jeuk ontstaat als de huid geneest. Wees voorzichtig en krab de korstjes niet open. Open wondjes zijn gevoelig voor infecties en littekens.

Nee, zorgverzekeraars maken geen onderscheid tussen de verschillende haartransplantatie technieken. Alleen haarverlies als gevolg van brandwonden en/of ongelukken kan voor een vergoeding in aanmerking komen. De voorwaarden staan vermeld in uw zorgpolis.

Adviesgesprek haartransplantatie

Heb je positieve verhalen gehoord over een haartransplantatie als oplossing met haarverlies en heb je zelf te maken met erfelijke haaruitval? Vraag advies aan ervaren specialisten. Hair Science Clinic biedt je de mogelijkheid om eerst een informatiebrochure aan te vragen. Zo lees je thuis alles over de ingreep en de resultaten die specialisten bereiken. Maar je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een consult. Je bent welkom in de klinieken van Hair Science Clinic in Amsterdam of Maastricht. Het adviesgesprek geeft je gelegenheid om vragen te stellen die over je eigen situatie gaan. Je ontvangt, bij geschiktheid, een vrijblijvende prijsopgave met een overzichtelijke uitleg over het behandeltraject. Vul het contactformulier in, stuur een e-mail of maak telefonisch een afspraak, je kunt hiervoor contact opnemen met +31 43 601 8101.