Proefbehandeling haartransplantatie

Haaruitval bloedonderzoek

Wil je weten of een haaruitval bloedonderzoek de oorzaak van haarverlies opspoort of kan bevestigen? Iedereen verliest elke dag een bepaald aantal haren. Maar als haarverlies in je familie veel voorkomt, is de kans hierop groter bij jou. Hoewel haaruitval vrij vaak voorkomt, is het doorgaans moeilijk te accepteren en een manier te vinden om er mee om te gaan. Haarverlies is niet alleen erfelijk, de oorzaken kunnen sterk verschillen. Een haarverlies bloedonderzoek bevestigt of sluit ziekten en aandoeningen uit. De onderzochte waarden wijzen de arts op de mogelijke oorzaak van het haarverlies.

Haaruitval bloedonderzoek normale uitslag

Mensen met haarverlies zijn vaak verrast dat ze ondanks normale bloeduitslagen toch last van haaruitval hebben. Hoe kan dit? Bloedonderzoek is belangrijk en de uitslagen geven artsen inzicht in je algemene gezondheid. IJzerniveaus, schildklierafwijkingen en hormonale afwijkingen zijn allemaal belangrijk om te onderzoeken. Ondanks dat er afwijkingen mogelijk zijn, zien veel mensen normale uitslagen. Zelfs als er een afwijking wordt gevonden, betekent dat niet altijd dat dit direct van invloed is op haaruitval. Verder of aanvullend bloedonderzoek brengt soms afwijkingen aan het licht. Over het algemeen zal een onderzoek naar de oorzaak van haarverlies beginnen met een lichamelijk onderzoek. Een arts vraagt in de meeste gevallen een bloedonderzoek aan om tekorten, ziekten en/of aandoeningen uit te sluiten.

Symptomen haarverlies

De symptomen die met haarverlies gepaard gaan, zijn afhankelijk van de oorzaak. Als je haar uitdunt, dan gebeurt dit vaak langzaam. Pas na verloop van tijd begint het haarverlies op te vallen. Valt je haar echt ernstig uit, dan gaat dat met ‘bosjes’ tegelijk. Je kunt over je hele hoofdhuid haarverlies hebben, maar het blijft ook tot een bepaald gebied beperkt. Bij erfelijke haaruitval krijgen mannen meestal dunner behaarde plekken rond het voorhoofd, de inhammen en de kruin. Vrouwen zien het haar overal dunner worden. Omdat je haar veel te maken heeft met je uitstraling, kan het verlies ervan er voor zorgen dat je minder zelfvertrouwen krijgt. Verschillende bloedonderzoeken geven inzicht in je gezondheid en eventuele problemen en/of voedingstekorten:

Alopecia androgenetica en bloedonderzoek

Het gebeurt zelden dat een arts bloedonderzoek laat doen bij mensen die erfelijke haaruitval hebben. De diagnose van alopecia androgenetica is te stellen op basis van je eigen verhaal, je medische geschiedenis en de achtergrond van haaruitval binnen de familie. In de gevallen van een oorzaak die niet helemaal duidelijk is, is bloedonderzoek nodig. Testen op ijzer, schildklier B12, vitamine D en bloedhemoglobine zijn normaal. Eventueel is het onderzoek van de hormoonspiegels mogelijk, maar dit is niet geschikt voor iedereen. De bloedwaarden zijn bij mensen met alopecia androgenetica vaak normaal. Komt je bloedwaardentest normaal terug? Dit is niet vreemd. Ruim 80% van de mensen met erfelijke kaalheid heeft een normale bloedtest. Vrouwen die hier mee te maken hebben, hebben baat bij het laten onderzoeken van de hormoonspiegels.

Alopecia areata en bloedonderzoek

Alopecia areata is een vorm van haarverlies die veroorzaakt wordt door het eigen immuunsysteem. Het lichaam valt de haarzakjes aan, waardoor ronde of ovale kale plekken ontstaan. Afhankelijk van de medische geschiedenis is het uitvoeren van een volledig bloedbeeld nodig. Opvallend is dat schildklierafwijkingen en alopecia areata regelmatig in combinatie voorkomen.

Alopecia cicatricialis en bloedonderzoek

Testen op bloedhemoglobinewaarden, ijzer, schildklierhormonen, vitamines B12 en D moeten overwogen worden bij mensen die alopecia met littekens, cicatricialis, hebben. Voor sommige vormen van deze soort alopecia, zoals lichen planopilaris, is het duidelijk dat het risico op schildklierproblemen hoger is dan bij anderen. De exacte bloedwaarden die een arts laat onderzoeken, zijn afhankelijk van je medische geschiedenis.

Telogeen effluvium en bloedonderzoek

De oorzaken van telogeen effluvium zijn divers. Het haarverlies ontstaat drie tot zes maanden na de stressvolle of traumatische gebeurtenis. Bloedwaarden onderzoek is mogelijk, maar de meeste testresultaten zijn negatief. Veel hangt af van je geschiedenis en de druk waar je onder gebukt bent geweest en/of nog steeds staat. Om reumatische aandoeningen, ontstekingen, hormonale onbalans en schildklierproblemen uit te sluiten, vindt bloedonderzoek plaats. Telogeen effluvium is meestal een tijdelijke situatie. De haargroei keert terug als je de oorzaak hebt laten behandelen of als de stressfactor is opgeheven.

Haarverlies behandelen

Hoe je haarverlies succesvol behandelt, hangt af van de oorzaak. Het hangt er ook af of je last hebt van je veranderende uiterlijk en de invloed op je dagelijks leven. Je hebt de keuze om voor een behandeling te kiezen of om het haarverlies te accepteren als onderdeel van het ouder worden. Deze keuze is aan jou. Als je haaruitval het gevolg is van een tijdelijke oorzaak, is de kans groot dat je na enkele maanden verbetering van de haargroei ziet. Is uit onderzoek gebleken dat je een traag werkende schildklier hebt waardoor je haarverlies hebt, dan is het belangrijk om de voorgeschreven schildkliermedicatie te nemen. Erfelijke haaruitval is vaak behandelbaar met haargroeimiddelen of een haartransplantatie. Sommige mensen kiezen ervoor om een haarwerk te dragen. Je kunt ook je haar op een andere manier stylen, zodat de hoofdhuid minder opvalt.

Een behandeling kiezen

Haaruitval dat een gevolg is van beheersbare zaken zoals stress of medicatie, kun je het behandelen door de oorzaak weg te nemen. Welke behandeling je ook kiest, het is belangrijk om eerst een antwoord te hebben op de vragen die met een behandeling samengaan:

• Welke behandeling past bij de oorzaak van het haarverlies?
• Hoelang duurt de behandeling?
• Zijn de resultaten blijvend?
• Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?
• Hoeveel kost het?
• worden de kosten vergoed?

Lees ervaringen van anderen die haarverlies hebben laten behandelen. Zoek gericht naar informatie die van toepassing is op de oorzaak van het haarverlies dat je ervaart.

Haaruitval bloedonderzoek – FAQ

Als je huisarts of specialist vermoedt dat het haarverlies veroorzaakt wordt door een ziekte, ontsteking, vitaminetekort of ziekte kan een bloedonderzoek voorgesteld worden.

Het onderzoek vindt doorgaans plaats bij het laboratorium. Bloed wordt afgenomen via een vingerprik of door een ader in je arm. Afhankelijk van de waarden die de arts wil weten, neemt de medewerker van de prikdienst een of meerdere buisjes bloed af. Dit is niet pijnlijk. Voel je je niet op je gemak, maak dit vooraf duidelijk. Degene die bloed afneemt, heeft ervaring met het geruststellen van mensen die opzien tegen het bloedprikken.

Als het bloed is afgenomen, wordt de prikplaats goed dichtgedrukt met een watje. Je kunt direct je normale werkzaamheden uitvoeren. Het ontstaan van blauwe plekken is niet altijd helemaal te voorkomen.

Bij het maken van de prikafspraak krijg je te horen hoe je jezelf voorbereidt op het bloedprikken. Meestal betekent dat dat je nuchter moet zijn. Je mag wel een slokje water nemen. Gebruik je medicijnen? Vermeld dit bij het maken van de afspraak. Je hoort dan of je de medicijnen gewoon in kunt nemen.

Over het algemeen zal eerst onderzoek plaatsvinden naar het volledig bloedbeeld. De arts krijgt een indruk van je gezondheid of kijkt in het bijzonder naar bloedarmoede. Tegelijkertijd wordt de werking van je schildklier duidelijk en is vast te stellen of er sprake is van een ontsteking.

De onderzoeksresultaten zijn binnen een paar dagen bekend. Tijdens een controle of consult bij de arts die het onderzoek heeft voorgeschreven, worden de resultaten met je besproken.

Als blijkt dat je bijvoorbeeld een ijzertekort hebt of dat er sprake is van schildklierproblemen, dan zal een arts je een behandeling voorstellen. De behandeling is erop gericht de waarden te normaliseren en de lichaamsfuncties zoals de haargroei te herstellen. Schildkliermedicatie zal in de meeste gevallen levenslang gebruikt moeten worden.

Haaruitval is vaak tijdelijk, maar kan ook permanent zijn. Blijvende haaruitval is een gevolg van alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid. Het overkomt mannen en vrouwen. Snelle behandeling is nodig om uitgebreid haarverlies en/of kaalheid te voorkomen.

De haargroei herstelt zich als de oorzaak wordt behandeld. Dat betekent dat de bloedwaarden gestabiliseerd en genormaliseerd worden. Verwacht niet dat je binnen een paar weken weer een volle haardos hebt, hier gaan meerdere maanden overheen.

Dit is wel de onderzoeksmethode waar mensen vertrouwen in hebben. Het is mogelijk om een bloedwaardentest te bestellen die je thuis toepast. Deze tests kosten tussen de € 250 en € 300. Je stuurt het opgevangen bloed naar een laboratorium en ontvangt binnen een paar weken de resultaten. Een thuistest bestel je bij bijvoorbeeld het Haaronderzoekscentrum.

Thuis bloedonderzoek haaruitval

Zie je een toename van het dagelijkse haarverlies? Maak je jezelf zorgen om haaruitval? Om een bloedwaardenonderzoek te laten doen, hoef je niet per se naar een arts. Tegenwoordig zijn er betrouwbare thuistests beschikbaar, die je zelf toepast. Bij het Haaronderzoekscentrum bestel je een bloedwaardentest, maar je kunt ook een haaruitval DNA test bestellen. Beide tests zijn voorzien van een duidelijke gebruikshandleiding. Nadat je het testmateriaal hebt teruggestuurd, ontvang je binnen een paar weken de onderzoeksresultaten. Met de resultaten ben je in staat een passende oplossing te zoeken. Neem de resultaten mee als je naar een consult bij een haarkliniek gaat.