man na een reconstructieve haartransplantatie

Haaruitval DNA test

Wil je weten wat een haaruitval DNA test kan doen om haaruitval te stoppen? Om het haarverlies met succes te vertragen en het haar te versterken, is het belangrijk om een tijdige diagnose van de oorzaak te stellen. Het Haaronderzoekscentrum houdt zich bezig met haaruitval en oplossingen daarvoor. De oorzaak van haaruitval bepalen kan onder meer met een haaruitval DNA test. Deze test is pijnloos en is eenvoudig thuis toepasbaar. Binnen een paar weken ontvang je de testresultaten. De test geeft antwoord op de vraag wat de beste behandeling is voor jouw haarverlies.

Haaruitval DNA test

Haarverlies of alopecia

Alopecia is de medische benaming voor haaruitval. Haarverlies heeft verschillende redenen, zoals hormonen, erfelijkheid, bijwerking van bepaalde medicijnen, medische behandelingen, auto-immuunziekten, stress, schildklierproblemen, tekort aan bepaalde vitamines en mineralen en bepaalde kapsels. De meest voorkomende vorm van haaruitval is androgene alopecie, wat erfelijk en hormoon bepaald haarverlies is.

Haaruitval DNA test alopecia androgenetica

Mensen zijn voor een groot percentage gelijk, maar genetisch is iedereen toch anders en dit bepaalt het verschil in oorzaken en behandelingen bij haaruitval. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere niet succesvol zijn. De ontwikkeling van haarverlies wordt beïnvloed door interne en externe factoren. Interne factoren zijn onder meer genen die je van jouw voorouders erft en die een grote rol spelen bij de ontwikkeling van erfelijke haaruitval. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in je afkomst en genen. DNA bevat belangrijke gegevens over de aanleg voor het ontwikkelen van haaruitval. Externe factoren zijn in staat de ontwikkeling van haarverlies te versnellen, omdat ze dagelijks veranderen. De combinatie van genetische eigenschappen en je levensstijl vormen de basis en omvang van het haarverlies. Omdat de ontwikkeling van alopecia verschillende factoren kent, is de oplossing of behandeling voor iedereen anders.

Bedoeling genetische test bij haaruitval

De DNA haaruitval test is bedoeld om de gevoeligheid voor erfelijke haaruitval te bepalen. De test is pijnloos en binnen een paar weken heb je duidelijkheid over uw genetische gevoeligheid voor haarverlies. Een positief testresultaat wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk met haaruitval te maken krijgt. Iedereen is op een unieke manier (on)gevoelig voor genetische ‘aandoeningen’ en/of kenmerken.

Afnemen DNA test

De haaruitval DNA test die het Haaronderzoekscentrum aanbiedt, kan thuis afgenomen worden. Je neemt hiervoor wat wangslijm af, ook kan je een bloeddruppel opvangen. In de testverpakking is materiaal bijgesloten waarin je het afgenomen wangslijm of de bloeddruppel op veilige manier naar het onderzoekscentrum verstuurt. Naast het onderzoeken van uw gevoeligheid voor alopecia androgenetica kan DNA onderzoek ook gebruikt worden voor het bepalen van zaken als de dichtheid van baardgroei en/of vergrijzing van jouw haardos. Na een paar weken ontvang je de testresultaten.

Het belang van een genetische test

Genetische testen of DNA testen zijn interessant en geven snel inzicht in de oorzaak van iets. Door een eenvoudig, snel en pijnloos speekseluitstrijkje is het mogelijk om verschillende mutaties te identificeren in genen die verantwoordelijk zijn voor alopecia. De DNA test bereikt een nauwkeurigheid van 95%. Dankzij de opgedane kennis over het onderwerp biedt de test een enorm voordeel bij het behandelen van haarverlies. Het stelt zowel jou als een behandelaar in staat om een gepersonaliseerde en effectieve oplossing te zoeken. Indien nodig kan een specialist verschillende behandeltechnieken combineren. De strategische effectiviteit van een DNA haaruitval test neemt toe als je deze tijdig afneemt. Overweeg het afnemen van een DNA test als je bekend met symptomen als:

  • Kleiner wordende haarzakjes;
  • Het haar groeit langzamer en voor een kortere periode;
  • Het haar valt sneller en in grotere hoeveelheden uit;
  • De haardos dunt zichtbaar uit;
  • Het haar lijkt minder glanzend en gezond.

Betrouwbaarheid en kosten

Een genetische test is voor ruim 95% betrouwbaar. Als er iets mis gaat bij het afnemen van wangslijm en/of bloed, kan dit het testresultaat beïnvloeden. Neem de test daarom af in een rustige omgeving en neem er de tijd voor. Kies een moment dat je je rustig terug kunt trekken en niet wordt gestoord door familieleden die uw aandacht vragen. Testen die op de goede manier afgenomen worden, geven je een betrouwbaar inzicht in jouw genetische gevoeligheid voor haaruitval. Een haaruitval DNA test kost tussen de € 200 en € 350. Het afgenomen materiaal stuur je volgens de instructies terug. Je ontvangt de resultaten in een neutrale envelop.

Erfelijke haaruitval behandelen

Wanneer de testresultaten jouw gevoeligheid voor alopecia androgenetica bevestigen, is het mogelijk om preventief een behandeling te starten. Wel of niet in overleg met een huisarts of dermatoloog bespreek je de beschikbare middelen die het toekomstig haarverlies beperken of afremmen. De keuze hangt af van de voorkeur die je hebt. Zo is de een tevreden met het dagelijks gebruik van een haargroeimiddel en ziet iemand anders meer voordelen in een mesotherapie behandeling bij haaruitval of lasertherapie. Vergelijk de opties die een arts voorstelt. Online tref je een onuitputtelijke informatiebron over oplossingen bij haaruitval. Hoe ervaren anderen een bepaalde oplossing? Geeft een behandeling het gewenste resultaat? Door te lezen en zelf vragen te stellen vorm je ongemerkt een beeld van de mogelijkheden. Waar haarverlies vroeger iets was waar alleen een pruik of haarwerk voor beschikbaar was, is dat allang niet meer het geval.

Taboe doorbreken

Het taboe rond haarverlies is doorbroken. Bijna dagelijks verschijnen in de media berichten over haaruitval of bekende mensen die een behandeling tegen haarverlies hebben ondergaan. Je hebt de keuze tussen chirurgische en niet-chirurgische oplossingen. Door vroegtijdig een haaruitval DNA test te doen, ken je al in een voorstadium of bij beginnend haarverlies of dit genetisch is. Het is niet nodig om het haarverlies zomaar te accepteren en uiteindelijk met een kaal hoofd te zitten. Zoek naar video’s van behandeltechnieken en zie hoe iemand nieuwe haargroei ontwikkelt. Je bent niet gebonden aan een Nederlandse behandelaar. In Nederland zijn diverse buitenlandse behandelaars en haarklinieken actief. Vergelijk het aanbod en kijk naar de onderlinge prijsverschillen. Vergoedingsmogelijkheden zijn beperkt, maar je kunt altijd advies of informatie opvragen bij de zorgverzekeraar. Zoek je een antwoord op de vraag of je erfelijk belast bent? Een DNA haaruitval test geeft duidelijkheid.