Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Haaruitval en menopauze

Zoek je informatie over haaruitval en menopauze? De menopauze is een tijd van extreme hormonale veranderingen die vrouwen ervaren rond de late jaren’40 en vroege jaren ’50. De menopauze gaat gepaard met diverse lichamelijke symptomen waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, slapeloosheid en haaruitval. Haarverlies en menopauze is geen teken dat er medisch iets mis is. Je kunt het wel als vervelend ervaren. Haarverlies in de menopauze is soms erg heftig, maar er zijn behandelingen die het haarverlies beperken en afremmen.

Haaruitval en menopauze

Het verband tussen haaruitval en menopauze

Bij het ingaan van de overgang of menopauze is het een goed idee om je hormoonspiegels te laten controleren. Het is heel normaal dat vrouwen haaruitval en andere symptomen of kenmerken van de menopauze ervaren. Het zijn gevolgen van hormonale veranderingen. Als je ouder wordt, verminderen de eierstokken de aanmaak van de geslachtshormonen. Terwijl je lichaam reageert en zich probeert aan te passen aan de hormoonschommelingen, treden er verschillende fysieke veranderingen op. Haaruitval in de menopauze is direct gerelateerd aan de verminderde productie van oestrogeen en progesteron.

Diffuus haarverlies

Naarmate de hormoonspiegels dalen, begint het haar langzamer te groeien en wordt je haardos dunner. Na verloop van tijd veroorzaakt de afname van oestrogeen en progesteron een toename van de activiteit van androgene of mannelijke hormonen. Het zijn androgenen zoals dihydrotestosteron die ervoor zorgen dat de haarzakjes verzwakken, wat leidt tot haaruitval. Dit zijn dezelfde hormonen die verantwoordelijk zijn voor een toename van de gezichtsbeharing bij vrouwen in de menopauze. Andere factoren die bijdragen aan haaruitval zijn een gebrek aan voedingsstoffen, stress en ziekte. Het haar valt uit in een diffuus, verspreid patroon. Een huisarts past bloedonderzoek toe om de hormoonspiegels te controleren en de oorzaak van haarverlies vast te stellen.

Haaruitval tijdens de menopauze

Haarverlies tijdens de overgang is voor veel vrouwen net zo dramatisch als de overgang zelf. De veranderingen zijn gerelateerd aan veranderingen in de natuurlijke hormoonspiegels en veranderen je uiterlijk. De overgang duurt meerdere jaren en iedere vrouw beleeft deze periode op haar eigen manier. Feit is dat haarverlies door hormonen voor veel vrouwen een realiteit is voor, tijdens en na de menopauze. Maar groeit het haar terug? In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag, ja. Je kunt de haargroei een handje helpen door je haar regelmatig met een milde shampoo te wassen. Behandel het haar voorzichtig. Kam of borstel het natte haar niet, maar gebruik je vingers om het te ontwarren. Wees ook voorzichtig met het gebruik van warme haardrogers of stijltangen. Deze kunnen het haar uitdrogen en beschadigen.

Tips om haarverlies in de menopauze te voorkomen

Haaruitval is helaas nooit helemaal te voorkomen. Je lichaam maakt een natuurlijk proces door en heeft tijd nodig om de veranderingen te accepteren. Met een aantal praktische tips heb je een positieve invloed op de haargroei en je gezondheid.

Ga bewegen

Lichaamsbeweging is goed voor je algehele gezondheid. Regelmatig bewegen en sporten verbetert je fysieke en psychologische welzijn tijdens de menopauze. Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een hoog cholesterol. Lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop en helpt bij het hebben en houden van een gezond gewicht. Het verbetert ook de symptomen die kenmerkend zijn voor menopauze, waaronder stemmingswisselingen, stress en slaapstoornissen.

Drink voldoende water

De menopauze verandert het uiterlijk van je huid en haar. Veel vrouwen melden dat hun huid droger en dunner wordt naarmate ze ouder worden. Een droge huid behandel je met een vocht inbrengende crème of lotion. Een manier om een droge huid en breekbaar haar na de menopauze tegen te gaan, is door meer water te drinken. Hydratatie is vooral belangrijk voor vrouwen die last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten. Water helpt bij het verwijderen van afvalproducten uit het lichaam. Hiermee verlicht je symptomen zoals gewrichtspijn, constipatie, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Verminder stress

Stress is van invloed op je gezondheid, ongeacht je leeftijd. Het verminderen van stress is van belang voor je gezondheid. Lage oestrogeenspiegels veroorzaken haarverlies in de menopauze, evenals stemmingswisselingen, angst en depressie. Stress draagt daar aan bij. Stress verminderen doe je onder andere met ademhalingsoefeningen, yoga, tai-chi en andere oefeningen. Probeer tijd te vinden om te ontspannen.

Gezond eten

Een verantwoord, afwisselend voedingspatroon is belangrijk voor je gezondheid. Tijdens het ouder worden verandert de voedingsbehoefte van je lichaam. Dit gaat samen met de verschuivingen in je hormoonspiegel. Een gezond dieet tijdens en na de overgang bestaat uit voldoende vers fruit en groenten, volle granen, calciumrijk voedsel, ijzerrijke voedingsstoffen en goede bronnen van vezels. Er zijn zowel vegetarische als niet-vegetarische opties voor een gezond dieet. Let op dat je niet te veel vet voedsel, geraffineerde suikers en natrium en suikers binnen krijgt.

Supplementen

Er zijn voedingsmiddelen die het oestrogeen op natuurlijke wijze verhogen en de symptomen van de overgang helpen verminderen. Dit zijn onder andere druiven, bosbessen, noten, sojaproducten, gedroogd fruit en lijnzaad. Deze voedingsmiddelen helpen soms de noodzaak van hormoonvervangende therapie te voorkomen. Als je een supplement gebruikt, let dan op dat je niet teveel vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel mensen weten niet dat een ‘overdosis’ van sommige vitamines juist haaruitval veroorzaakt, in plaats van afremt.

Advies haaruitval in de menopauze

Vroeg of laat krijgt iedere vrouw met de menopauze te maken. Dat dit gepaard gaat met vervelende symptomen zal niemand ontkennen. Het is niet nodig om de symptomen onbehandeld te laten, waardoor het doormaken van de menopauze dragelijker wordt. Niet iedere vrouw weet dat vanaf de menopauze en op latere leeftijd het haarverlies ook een genetische oorzaak kan hebben. Alopecia androgenetica treft meer vrouwen dan vaak gedacht. Behandeling is mogelijk, maar hiervoor moet je wel de oorzaak van het haarverlies achterhalen. Haarverlies laten onderzoeken kan bij je huisarts of een specialist. Zie je daar tegenop? Dan kun je ook een thuistest bestellen. Je weet dan binnen een paar weken wat de oorzaak is en daarmee ga je op zoek naar een behandelmogelijkheid. Haaruitval is vervelend, vooral als je uitstraling daardoor verandert. De oorzaak behandelen is nodig om de haargroei te herstellen.