kosten vrouw haartransplantatie

Haaruitval stress

Zoek je informatie over haaruitval en stress? De meerderheid van ons is tegenwoordig gestrest. Velen zijn zelfs zo gestrest dat ze het gevoel hebben om het haar uit het hoofd te willen trekken. Helaas, is dit voor sommige mensen meer dan alleen maar een gezegde. Haaruitval stress gaan hand in hand samen. Gezonde volwassenen verliezen gewoonlijk tot 100 haren per dag. De oude haren vallen uit en nieuwe haargroei ontwikkelt zich. Maar als je meer haar verliest of als je plotseling een toename van haaruitval ziet, kan dit het gevolg zijn van een stressvolle situatie.

Haaruitval stress

Relatie haaruitval stress

Elke volwassene heeft ongeveer 100.000 haarzakjes op het hoofd. Elk haarzakje bevindt zich op een bepaald moment in een fase van de haargroeicyclus. Dit hoeft niet dezelfde fase te zijn. De meeste van de haarzakjes zitten in de groeifase. Wanneer het haarzakje overgaat naar de telogene fase, valt de haar uit. Een plotselinge, abnormale situatie of trauma laat een groot aantal haarzakjes tegelijkertijd naar de telogene fase gaan. Een van de mogelijke triggers is emotionele stress. Maar wat is emotionele stress? Gebeurtenissen zoals een scheiding of het verlies van een geliefde veroorzaken stress. Ook langdurige stress als gevolg van bijvoorbeeld de corona pandemie veroorzaakt bij sommige mensen haarverlies. Deze vorm van haaruitval is beter bekend als telogeen effluvium.

Plotseling haarverlies

Haarverlies door stress is abrupt, diffuus en tijdelijk. Telogeen effluvium kenmerkt zich door een plotseling forse toename van haarverlies. Je ziet het haarverlies pas een paar maanden na de uitlokkende gebeurtenis. Stress is slechts een van de mogelijke oorzaken van telogeen effluvium. Medische behandelingen, ernstige ziekte, hoge koorts en medicijngebruik hebben zo nu en dan ook haarverlies tot gevolg.

Diffuus, verspreide haaruitval

Haarverlies door stress is diffuus. Je ziet het haar verspreid over de hoofdhuid uitvallen. Als gevolg van telogeen effluvium is je paardenstaart of vlecht dunner dan eerder en je ziet een toename van uitgevallen haren op je kussen of in het doucheputje. Soms verlies je op dagen ruim 300 haren. Dit aantal verschilt echter per persoon. Telogeen haarverlies is zorgelijk, maar heeft geen volledige kaalheid tot gevolg.

Tijdelijk haarverlies

Het goede nieuws aan stress gerelateerde haaruitval is dat het tijdelijk is. De haargroei herstelt zich naar de dichtheid van eerder. Dit proces van herstel gaat langzaam. Het duurt over het algemeen maanden voordat het haarverlies stopt. Daarna duurt het maanden tot soms zelfs jaren, voordat het haar teruggroeit. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Sommige oorzaken voorkomen dat het haar de dichtheid zoals eerder krijgt. Telogeen effluvium brengt af en toe een andere vorm van langdurig haarverlies aan het licht. Daarnaast neemt de haardichtheid af naarmate je ouder wordt.

Telogeen effluvium voorkomen

Helaas is er geen bewezen manier om telogeen effluvium te voorkomen of te stoppen. Het haarverlies zou na verloop van tijd vanzelf moeten verdwijnen. Er zijn een paar dingen die je helpen de gezondheid van je haar te ondersteunen. Een afwisselend voedingspatroon met voldoende vitamine, mineralen en eiwit inname. Haar bestaat uit keratine (eiwit), dus is het nodig om eiwitten binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je niet te strakke kapsels draagt en dat je het gebruik van chemicaliën in stylingproducten vermijdt. Deze dragen bij aan de beschadiging van het haar. Denk ook aan je emotionele gezondheid. Neem tijd voor jezelf en probeer te ontspannen. Maak een bos- of strandwandeling, ga naar een wellness centrum en beweeg regelmatig. Het zijn dingen waar je de stress mee vermindert. Verandert het haarverlies en zie je haarverlies dat gepaard gaat met roodheid, jeuk of pijn? Zoek dan hulp bij je huisarts of dermatoloog.

Stress en trauma’s

Dat emotionele stress gevolgen heeft op onder andere de haargroei is bekend. Wat nog dikwijls onderbelicht is, is haaruitval als gevolg van een trauma. Dit hoeft niet psychisch te zijn. Lichamelijke trauma’s zijn net zo goed een oorzaak van haarverlies dan dat emotionele stress dat is. Ongelukken en operaties hebben een risico op haaruitval. Kenmerkend voor deze vorm van haarverlies is dat je pas vanaf ongeveer 3 maanden na de traumatische gebeurtenis een toename van de dagelijkse haaruitval ziet. Stress gerelateerd haarverlies is vaak omkeerbaar. Het is geen permanente situatie. Een aantal dingen helpen je bij het verbergen van de dunne plekken en het stimuleren van de haargroei:

Voldoende slaap

Stress en angstgevoelens verstoren je nachtrust. Slapeloosheid en andere slaapstoornissen verstoren de hormonale balans in je lichaam. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur te slapen. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en slaap in een koele, donkere kamer. Houd elektronica buiten de slaapkamer en laat je telefoon in de woonkamer liggen.

Ontspanningstechnieken

Het beoefenen van meditatie of yoga helpt je de rust te herstellen en je gedachten te ordenen. Zelfs een paar minuten per dag mediteren is nuttig gebleken bij het verminderen van stress. Maak tijd vrij voor hobby’s en andere dingen die je leuk vindt en die je helpen bij het ontspannen en verminderen van stress.

Schakel professionele hulp in

Als stress de oorzaak is van haarverlies, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een hulpverlener, psycholoog of psychiater helpen bij het vinden van manieren om met stress om te gaan. Geneer je niet om professionele hulp in te schakelen. De druk van het dagelijks leven is groot en het is niet altijd even makkelijk om de verhouding tussen spanning en ontspanning te bewaren.

Wees lief voor je hoofdhuid en haargroei

Wees voorzichtig bij het verzorgen van je haar. Kam het voorzichtig en trek niet te hard aan haren die in de knoop zitten. Is je haar erg in elkaar gedraaid? Begin bij de uiteinden en werk jezelf een weg omhoog. Zo maak je de klitten beetje bij beetje los. Was je haar niet met super warm water. Warm water veroorzaakt niet direct haarverlies, maar het water droogt de hoofdhuid uit en veroorzaakt tijdelijke ontstekingen.

Haaruitval stress – FAQ

Ja, aanhoudende stress en angst leiden op den duur vaak tot haarverlies en kaalheid. Telogeen effluvium, of plotseling haarverlies laat in korte tijd grote hoeveelheden haar uitvallen. Na verloop van tijd herstelt de haargroei zich, maar dit kan maanden tot soms langer dan een jaar duren.

Als je dagelijks meer dan 100 haren verliest, kan dat een teken van haaruitval door stress zijn. Als je ronde, afgebakende kale plekken op de hoofdhuid ziet, kan dat een teken zijn van alopecia areata. Haaruitval heeft een breed scala aan oorzaken. Soms is verder onderzoek nodig om de oorzaak vast te stellen.

Alleen als je langdurig onder hoge, zware druk staat en je veel zorgen maakt kan dat tot bijvoorbeeld telogeen effluvium leiden. Haarverlies treedt meestal ongeveer 3 maanden na de stressvolle gebeurtenis op.

Depressie en haarverlies zijn soms met elkaar verbonden. Mensen met depressieve gevoelens merken dat het haar droog en broos wordt, waardoor het makkelijk breekt. Aanhoudende depressiviteit en het gebruik van antidepressiva hebben dus in sommige gevallen haarverlies tot gevolg.

Probeer kalm te blijven als je tekenen van haarverlies opmerkt. Concentreer je op positiviteit en neem tijd voor jezelf om te ontspannen. Kalm blijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Feit is wel dat als je je opwindt en zorgen blijft maken, dit het haarverlies kan laten verergeren.

Telogeen effluvium veroorzaakt meestal diffuus haarverlies, waarbij het haar bovenop het hoofd dunner wordt. De hele hoofdhuid wordt aangetast. Als je telogeen effluvium hebt, ziet je haar er dunner en minder vol uit dan eerder.

Positieve manieren om met de emotionele kant van haarverlies om te gaan, kan zijn om jezelf eraan te herinneren dat haaruitval op zich niet levensbedreigend is. Het is belangrijk om te weten dat tijdelijk haarverlies omkeerbaar is en dat je haardos met de tijd zal herstellen. Eventueel kun je met je kapper praten over een kapsel dat bij je past, waardoor het uitgedunde haar er voller uitziet.

Lange perioden van stress kunnen ervoor zorgen dat je haar minder snel groeit dan normaal. Zonder nieuwe haren is het haar vatbaarder voor breuken en beschadigingen. Als daarnaast ook je hoofdhuid minder gezond is, zal dit bijdragen aan de gevoeligheid van het haar.

Het is aangetoond dat onvoldoende slaap negatieve gevolgen heeft voor verschillende lichaamsfuncties. Dit kan zowel direct als indirect tot haarverlies kan leiden. Het gebrek aan slaap leidt tot hogere niveaus van stresshormoon.

Goed verzorgd haar is onderdeel van je uitstraling en geeft je een boost van zelfvertrouwen. Als je haargroei te leiden heeft onder stress en/of haarverlies, kan dat je zelfvertrouwen beschadigen. Dit leidt op zijn beurt vaak weer tot stress, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Probeer daarom dagelijks te ontspannen.

Oorzaak onderzoeken

De oorzaak van telogeen effluvium is niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer je de oorzaak van haarverlies wilt weten, ga je naar de huisarts of bestel je een thuistest. Het Haaronderzoekscentrum heeft betrouwbare en eenvoudig toe te passen thuistests ontwikkeld.