haaruitval mannen

“IK HEB MIJN HAARUITVAL OVERWONNEN EN MIJN ZELFVERTROUWEN TERUG”

Download onze brochure

Haaruitval mannen

Haaruitval bij mannen kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jongere leeftijd. Veelvoorkomende problemen zijn een terugtrekkende haarlijn, inhammen, weinig haar en een kale kruin. Eén op de drie mannen krijgt tussen het 20e en 50e levensjaar te maken met beginnende kaalheid. De gepatenteerde, verfijnde HaarStamcel Transplantatie methode is dan een goede oplossing om de haardos te herstellen.

 

haaruitval mannen

Haaruitval: 1 op de 3 mannen krijgt ermee te maken

Oorzaken haaruitval mannen

Niemand vindt het fijn om last te krijgen van haaruitval waardoor diepe inhammen of een kale kruin ontstaan en weinig haar overblijft. Veel mannen vinden kaal zijn heel vervelend en voelen zich hierdoor minder zelfverzekerd. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen zijn erfelijke kaalheid, haaruitval door stress en pleksgewijze kaalheid.

haaruitval man

Norwood-classificatie voor haaruitval bij mannen

Kaalheid bij mannen

Erfelijke kaalheid

Mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica)  is erfelijk en kan al op een vroege leeftijd optreden. De boosdoener is een overschot van het hormoon dihydrotestosteron. Dit veroorzaakt het krimpen van de haarfollikels, waardoor op bepaalde plekken op de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien.

Uiteindelijk sterft het haar af waardoor er helemaal geen haar meer groeit. Dat betekent: dun haar, kale plekken en uiteindelijk blijvende kaalheid. Behandeling van alopecia bij mannen is meestal goed mogelijk met de gepatenteerde, verfijnde HST-methode.

 

haaruitval-mannen-behandeling

Kale plekken

Pleksgewijze kaalheid ontstaat meestal door alopecia areata, een auto-immuunaandoening. Dit begint bijvoorbeeld met kale plekken op het hoofd of in de baard en en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam.

Deze haarziekte ontstaat meestal plotseling, door bijvoorbeeld stress. Alopecia areata is lastig te behandelen. Belangrijk voor jou en voor ons is een goede diagnose vooraf. Die krijg je in een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen.

De impact van haaruitval

Kaal zijn of kaal worden kan heel ingrijpend zijn. Dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat het zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je bent niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en dat kan leiden tot onzekerheid. Als je te maken krijgt met haarverlies – in welke vorm dan ook – dan is dat behoorlijk ingrijpend. Het kan leiden tot psychologische stress en depressie.

Lezen: psychologische effecten van kaalheid

Er is een oplossing

Voor veel vormen van kaalheid is een haartransplantatie een optimale oplossing. In een vrijblijvend adviesgesprek bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie grondig. Vanuit deze medische diagnose krijg je advies op maat, uitgewerkt in persoonlijk behandelplan. Een adviesgesprek is voor jou, maar ook voor ons waardevol.

 

“ALS JE HAAR BELANGRIJK VOOR JE IS, DOE HET DAN GOED.” Dr. Coen Gho, Arts Hair Science Clinic

Boek een vrijblijvend adviesgesprek

Behandeling haaruitval mannen FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de haartransplantatie bij mannen is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweeg jij een behandeling of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Een ruime meerderheid van alle mannen wordt in zijn leven geconfronteerd met haarverlies. De oorzaken hiervoor lopen uiteen, maar de meest voorkomende oorzaak is erfelijkheid. Erfelijke haaruitval is permanent. Daar staat tegenover dat ook tijdelijke vormen van haaruitval bij mannen voorkomen. Laat voor een optimale behandeling de oorzaak door een medisch specialist vaststellen.

Alopecia androgenetica is bekend als mannelijke of erfelijke kaalheid. Het wordt veroorzaakt door de overgevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon, DHT. Bij mannen is erfelijke kaalheid te herkennen doordat de inhammen dieper worden en de kruin kaler wordt. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat ook vrouwen met deze vorm van haaruitval te maken kunnen krijgen. Het verloop van het haarverlies heeft bij vrouwen meestal een verspreid of diffuus patroon.

Beide aandoeningen hebben een verschillende oorzaak. Mannelijke kaalheid is doorgaans onomkeerbaar. Haar dat is uitgevallen, wordt niet meer vervangen door nieuwe haargroei. Bij pleksgewijze kaalheid kan op termijn nieuwe haargroei plaatsvinden.

Een ervaren arts kan de diagnose op basis van je verhaal, de uiterlijke kenmerken en je familiaire achtergrond stellen. Om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten, kan een arts door middel van een bloedonderzoek schildklierproblemen en/of bijvoorbeeld een vitaminegebrek uitsluiten.

Niet iedereen die met haaruitval te maken heeft, wil direct een ingrijpende chirurgische haartransplantatie ondergaan. Effectief bewezen haargroeimiddelen worden door een huisarts of dermatoloog voorgeschreven en kunnen het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. De bijwerkingen die deze middelen hebben, kunnen heftig zijn en je dient het (genees)middel dagelijks te blijven gebruiken.

Het is mogelijk om je haarverlies te bedekken door middel van een haarwerk of een haarstukje. Moderne haarwerkspecialisten kunnen je helpen met het aanmeten van een haarstukje op maat, deze zijn tegenwoordig niet of nauwelijks van je eigen haar te onderscheiden.

Haaruitval als gevolg van telogeen effluvium kan zowel een gevolg zijn van psychische als fysieke stress. Zaken als hoge koorts, operaties, ongevallen, bloedarmoede, crashdiëten, overmatig alcoholgebruik en/of emotionele problemen kunnen het haarverlies veroorzaken. Als gevolg van de druk stopt de haarwortel met groeien en gaat over in de rustfase, wat tot een toename van het haarverlies lijdt. Na een periode van circa zes maanden gaat het haar opnieuw groeien, al kan dit soms langer duren.

Pleksgewijze kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het auto-immuunsysteem. Het verloop van de aandoening verschilt en is onvoorspelbaar. Alopecia areata geeft in principe geen lichamelijke klachten, maar kan wel van grote invloed zijn op de psychische gesteldheid. De kale plekken kunnen zowel groter als kleiner worden, en kunnen volledig of gedeeltelijk opnieuw begroeid raken. Kale plekken die zijn verdwenen kunnen jarenlang wegblijven, maar ook snel terugkeren. Behandelingen worden op je persoonlijke omstandigheden voorgesteld en hebben een preventief karakter.

Met toepassing van een HST haartransplantatie wordt nieuwe haargroei op kalende plekken ontwikkeld. Hiervoor wordt gewerkt met donorharen die afkomstig zijn van de achterkant van het hoofd, de haarkrans. Deze haren zijn niet gevoelig voor het mannelijke DHT-hormoon en behouden ook na de transplantatie deze gunstige eigenschap. De ingreep wordt bij mannen en vrouwen met uitstekende en blijvende resultaten toegepast.

Als je te maken hebt met mannelijke haaruitval en het haarverlies is nog niet te ver gevorderd, dan kun je een haarimplantatie overwegen. Je geschiktheid wordt door een ervaren specialist beoordeelt in de kliniek. Daarbij wordt onder andere naar je gezondheid en medicijngebruik gekeken. Diabetici en mannen met hart- en vaataandoeningen en/of auto-immuunziekten nemen het beste informatie van de behandelend specialist mee naar het intakegesprek, dit omdat een haartransplantatie in deze gevallen niet vanzelfsprekend is.

HST behandelingen zijn complexe, ingrijpende en kostbare ingrepen die een prijs hebben tussen € 3.300 en € 9.000. Bij uitgebreide ingrepen, waar een groter aantal haarzakjes wordt getransplanteerd kan dit bedrag verder oplopen. Een exacte kostenopgave ontvang je tijdens het consult.

Haartransplantaties worden door zorgverzekeraars ingedeeld bij de zogenaamde cosmetische ingrepen. Zonder medische noodzaak is vergoeding niet mogelijk. Eventueel biedt een aanvullend zorgpakket mogelijkheden.

Dat hangt af van het soort behandeling. Haargroeimiddelen, haarwerken en haarstukjes zijn in het buitenland regelmatig goedkoper dan in Nederland. Een chirurgische ingreep zoals een haartransplantatie kan in het buitenland dus voordeliger zijn. Vergeet bij het vergelijken van de tarieven niet te kijken naar bijkomende kosten voor reis en verblijf. Focus daarnaast vooral op de kwaliteit, ervaring, toegepaste techniek, de voor-en nadelen van de techniek en dus niet alleen op de prijs van de haartransplantatie behandeling.

Niets is zo vervelend als aanhoudend haarverlies. Effectieve behandelingen zijn mogelijk als je de oorzaak van het haarverlies kent. Raadpleeg bij een vermoeden van haaruitval altijd de (huis)arts.

Sommige jonge mannen worden al tijdens de puberteit geconfronteerd met erfelijke haaruitval. Ook pleksgewijze kaalheid kan al in de vroege kinderjaren optreden. De gemiddelde leeftijd waarop Alopecia androgenetica zich aandient ligt tussen 25 en 40.

Cosmetische ingrepen worden normaal gesproken niet bij minderjarigen uitgevoerd. In het geval van een medische reden, kunnen artsen hiervan afwijken en een HST toepassen. Dit kan alleen in overleg en in het bijzijn van de ouders/verzorgers.

Langdurig gebrek aan ijzer kan inderdaad haaruitval tot gevolg hebben. Een ijzergebrek heeft naast haaruitval ook andere symptomen. Met behulp van een bloedonderzoek kan ijzertekort aangetoond worden. De haargroei kan zich herstellen als het tekort wordt aangevuld. Geadviseerd wordt om afwisselende voeding te eten met een verantwoorde combinatie van vitamines en mineralen.