Low Level Laser therapie tegen haaruitval

Zoek je informatie over Low Level Laser therapie tegen haaruitval? Als je een manier zoekt om je haar te laten groeien en haaruitval te voorkomen, is lasertherapie misschien een geschikte oplossing. Low Level Laser apparatuur is ontworpen voor thuisgebruik of als onderdeel van een groter haarbehandelingsprogramma in een kliniek. Het is een snel, eenvoudige behandeling die je eenvoudig tussen je dagelijkse en wekelijkse activiteiten in plant. Low Level Laser therapie tegen haaruitval wordt gebruikt om de haargroei bij mensen met Alopecia androgenetica te bevorderen. De vraag is echter of dit daadwerkelijk goede resultaten heeft in de praktijk.

 

Low Level Laser therapie

 

Oorzaken en oplossingen haaruitval

Je verliest dagelijks zo’n 100 hoofdharen. Dit is normaal en het komt bij iedereen voor. Hoewel bij de meerderheid van de mensen deze haren weer even sterk teruggroeien, is dat soms niet het geval. Is het haarverlies groter dan het dagelijks gemiddelde of groeien de haren steeds zwakker terug? Er kan sprake zijn van overmatig haarverlies dat veroorzaakt wordt door:

 • Erfelijke invloeden.
 • Je leeftijd..
 • Hormonale veranderingen.
 • Aandoeningen en ziektes zoals diabetes, lupus, hart- en vaataandoeningen.
 • Slechte voeding met een gebrek aan vitamines en mineralen tot gevolg.
 • Bijwerkingen van medische behandelingen of medicijn gebruik.
 • Langdurige stress.
 • Diverse haarziekten, zoals alopecia areata.

Het haarverlies kan op meerdere manieren verminderd en gestopt worden. Om een succesvolle behandeling toe te passen, is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen. Veel toegepaste behandelingen zijn:

 • Gebruik van haargroeimiddelen zoals dutasteride, finasteride en minoxidil.
 • Dragen van haarwerk of pruik.
 • Micro haar pigmentatie.

Behandelingen waar minder wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan:

 • Mesotherapie bij haaruitval of PRP behandelingen.
 • Low Level Laser therapie

Werkwijze Low Level Laser therapie tegen haaruitval

Low Level Laser therapie, ook wel roodlicht therapie en koude lasertherapie genoemd straalt licht uit in de hoofdhuid. Het licht wordt geabsorbeerd en de haargroei zou hierdoor worden gestimuleerd. Het is een procedure die met de juiste apparatuur op een veilige manier kan worden toegepast. De behandeling is non-invasief en minder ingrijpend dan andere behandelingen tegen haaruitval. De achterliggende gedachte van een laserbehandeling tegen haaruitval is, dat de laserlampen de bloedsomsloop verbeteren en de haarzakjes stimuleren in het haargroeiproces. Bij gebrek aan voldoende wetenschappelijke onderzoeksresultaten kan de conclusie worden getrokken dat Low Level Laser therapie bij sommige mensen werkt, maar bij anderen niet. Er zijn altijd meerdere laser behandelsessies nodig om eventuele verbetering te kunnen zien.

Voor- en nadelen Low Level Laser therapie

Net zoals andere oplossingen en behandelingen bij haaruitval heeft Low Level Laser therapie voor- en nadelen.

Punten van de behandeling die als voordeel gezien kunnen worden:

 • Het is een niet-chirurgische, minimaal belastende behandeling.
 • Laser therapie verloopt nagenoeg pijnloos.
 • De kans op bijwerkingen is minimaal.

De volgende redenen kunnen door sommige mensen als nadelig ervaren worden:

 • Het is tijdrovend. Om resultaten te zien, zijn in eerste instantie meerdere behandelsessies noodzakelijk. Na verloop van tijd kan de frequentie van de behandelingen teruggebracht worden. De meeste specialisten adviseren regelmatige nabehandelingen.
 • Het is kostbaar. Low Level Laser therapie is niet goedkoop. Klinische laserbehandelingen kunnen honderden euro’s per jaar kosten.
 • Niet altijd effectief. De procedure lijkt niet effectief te zijn voor mensen waarbij het haarverlies ver gevorderd is.
 • Het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Laserbehandelingen mogen niet worden toegepast bij mensen die foto sensibiliserende medicatie gebruiken. Fotosensibilisering is een chemische wijziging van de huid waardoor de lichtgevoeligheid toeneemt.
 • De veiligheid en werkzaamheid op langere termijn zijn nog niet vastgesteld. Laserapparaten worden door de Amerikaanse FDA geclassificeerd als medische apparaten en hebben een ander niveau van controles en testen in vergelijking met medicijnen die goedgekeurd worden.

Geschiktheid en toepasbaarheid Low Level Laser bij haaruitval

Laserhaartherapie kan in een haarkliniek of beautysalon worden toegepast door professionals die zijn opgeleid in de toediening van een laserbehandeling. Ook zijn er diverse laserhelmen verkrijgbaar waarmee je thuis zelfstandig een Low Level Laser behandeling kunt ondergaan. Het algemene behandeladvies is twee tot drie behandelsessies per week. De gemiddelde behandelduur per sessie is 8 tot 15 minuten. Je hoofdhuid wordt gedurende de sessie blootgesteld aan lichtgevende diodes.

Een laserbehandeling van de hoofdhuid in combinatie met bloedcirculatie bevorderende massages kunnen ook als onderdeel van een meer uitgebreid programma toegepast worden. De ingreep kan toegepast worden bij gezonde mannen en vrouwen die te maken hebben met licht tot middelmatig haarverlies. Overweeg je een laserhelm aan te schaffen om thuis de behandeling te ondergaan? Laat je eerst adviseren door je huisarts of behandelend specialist. Bepaalde aandoeningen, ziektes, medische behandelingen en het gebruik van medicatie kunnen van invloed zijn op je geschiktheid voor een laserbehandeling. Een goede voorbereiding kan achteraf teleurstellingen, bijwerkingen en complicaties voorkomen.

Veiligheid laserbehandeling bij haaruitval

Cosmetische en medische laserbehandeling zijn doorgaans veilig. Om er zeker van te zijn dat de behandeling met in acht neming van de veiligheidsvoorschriften wordt gedaan, kies je voor een behandelaar die over de nodige ervaring beschikt. De kans op bijwerkingen is doorgaans klein. Je kunt na een behandelsessie een licht zeurend gevoel ervaren. Ook kan de behandelde huid korte tijd rood verkleurd zijn en kunnen zwellingen optreden. In de uren na de behandelsessie neemt dit vanzelf af. Een enkele keer is er sprake van een lichte brandwond en neemt de kans op ontstekingen en slechte wondgenezing toe. Volg altijd de instructies van de behandelaar op en laat een laserbehandeling thuis nooit langer duren dan vermeld in de gebruiksaanwijzing van het laserapparaat. Zelden zijn er complicaties, waarbij onderzoek of behandeling door een arts noodzakelijk is.

Laserbehandeling voor of na een haartransplantatie

Het gebeurt soms dat gekozen wordt voor een Low Level Laser therapie bij haaruitval voor of na een haartransplantatie. Om het resultaat van een haartransplantatie niet nadelig te beïnvloeden bespreek je deze mogelijkheid bij voorkeur altijd eerst met de haartransplantatie specialist. Deze kan een laserbehandeling nader toelichten en aangeven waarom je wel of juist niet voor de combinatie kiest. Het laserlicht is overigens niet schadelijk voor je natuurlijke haargroei. De vrijgekomen laserstralen verbeteren de doorbloeding en zorgen ervoor dat er meer zuurstofrijkbloed naar de haarzakjes komt, wat een positief effect heeft op de haargroei. Low Level Laser therapie heeft geen downtime, al kan het afgeraden worden om vlak na een behandelsessie je hoofdhuid onbeschermd bloot te stellen aan UV-stralen. Volg de tips en instructies die je krijgt op, zodat je tevreden terugkijkt op het behandeltraject.