Low Level Laser therapie tegen haaruitval

Zoek je informatie over Low Level Laser therapie tegen haaruitval? Als je een manier zoekt om je haar te laten groeien en haaruitval te voorkomen, is lasertherapie misschien een geschikte oplossing. Low Level Laser apparatuur is ontworpen voor thuisgebruik of als onderdeel van een groter haarbehandelingsprogramma in een kliniek. Het is een snel, eenvoudige behandeling die je eenvoudig tussen je dagelijkse en wekelijkse activiteiten in plant. Low Level Laser therapie tegen haaruitval wordt gebruikt om de haargroei bij mensen met Alopecia androgenetica te bevorderen. De vraag is echter of dit daadwerkelijk goede resultaten heeft in de praktijk.

 

Low Level Laser therapie

 

Oorzaken en oplossingen haaruitval

Je verliest dagelijks zo’n 100 hoofdharen. Dit is normaal en het komt bij iedereen voor. Hoewel bij de meerderheid van de mensen deze haren weer even sterk teruggroeien, is dat soms niet het geval. Is het haarverlies groter dan het dagelijks gemiddelde of groeien de haren steeds zwakker terug? Er kan sprake zijn van overmatig haarverlies dat veroorzaakt wordt door:

 • Erfelijke invloeden.
 • Je leeftijd..
 • Hormonale veranderingen.
 • Aandoeningen en ziektes zoals diabetes, lupus, hart- en vaataandoeningen.
 • Slechte voeding met een gebrek aan vitamines en mineralen tot gevolg.
 • Bijwerkingen van medische behandelingen of medicijn gebruik.
 • Langdurige stress.
 • Diverse haarziekten, zoals alopecia areata.

Het haarverlies kan op meerdere manieren verminderd en gestopt worden. Om een succesvolle behandeling toe te passen, is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen. Veel toegepaste behandelingen zijn:

 • Gebruik van haargroeimiddelen zoals dutasteride, finasteride en minoxidil.
 • Dragen van haarwerk of pruik.
 • Micro haar pigmentatie.

Behandelingen waar minder wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan:

 • Mesotherapie bij haaruitval of PRP behandelingen.
 • Low Level Laser therapie

Werkwijze Low Level Laser therapie tegen haaruitval

Low Level Laser therapie, ook wel roodlicht therapie en koude lasertherapie genoemd straalt licht uit in de hoofdhuid. Het licht wordt geabsorbeerd en de haargroei zou hierdoor worden gestimuleerd. Het is een procedure die met de juiste apparatuur op een veilige manier kan worden toegepast. De behandeling is non-invasief en minder ingrijpend dan andere behandelingen tegen haaruitval. De achterliggende gedachte van een laserbehandeling tegen haaruitval is, dat de laserlampen de bloedsomsloop verbeteren en de haarzakjes stimuleren in het haargroeiproces. Bij gebrek aan voldoende wetenschappelijke onderzoeksresultaten kan de conclusie worden getrokken dat Low Level Laser therapie bij sommige mensen werkt, maar bij anderen niet. Er zijn altijd meerdere laser behandelsessies nodig om eventuele verbetering te kunnen zien.

Voor- en nadelen Low Level Laser therapie

Net zoals andere oplossingen en behandelingen bij haaruitval heeft Low Level Laser therapie voor- en nadelen.

Punten van de behandeling die als voordeel gezien kunnen worden:

 • Het is een niet-chirurgische, minimaal belastende behandeling.
 • Laser therapie verloopt nagenoeg pijnloos.
 • De kans op bijwerkingen is minimaal.

De volgende redenen kunnen door sommige mensen als nadelig ervaren worden:

 • Het is tijdrovend. Om resultaten te zien, zijn in eerste instantie meerdere behandelsessies noodzakelijk. Na verloop van tijd kan de frequentie van de behandelingen teruggebracht worden. De meeste specialisten adviseren regelmatige nabehandelingen.
 • Het is kostbaar. Low Level Laser therapie is niet goedkoop. Klinische laserbehandelingen kunnen honderden euro’s per jaar kosten.
 • Niet altijd effectief. De procedure lijkt niet effectief te zijn voor mensen waarbij het haarverlies ver gevorderd is.
 • Het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Laserbehandelingen mogen niet worden toegepast bij mensen die foto sensibiliserende medicatie gebruiken. Fotosensibilisering is een chemische wijziging van de huid waardoor de lichtgevoeligheid toeneemt.
 • De veiligheid en werkzaamheid op langere termijn zijn nog niet vastgesteld. Laserapparaten worden door de Amerikaanse FDA geclassificeerd als medische apparaten en hebben een ander niveau van controles en testen in vergelijking met medicijnen die goedgekeurd worden.

Geschiktheid en toepasbaarheid Low Level Laser bij haaruitval

Laserhaartherapie kan in een haarkliniek of beautysalon worden toegepast door professionals die zijn opgeleid in de toediening van een laserbehandeling. Ook zijn er diverse laserhelmen verkrijgbaar waarmee je thuis zelfstandig een Low Level Laser behandeling kunt ondergaan. Het algemene behandeladvies is twee tot drie behandelsessies per week. De gemiddelde behandelduur per sessie is 8 tot 15 minuten. Je hoofdhuid wordt gedurende de sessie blootgesteld aan lichtgevende diodes.

Een laserbehandeling van de hoofdhuid in combinatie met bloedcirculatie bevorderende massages kunnen ook als onderdeel van een meer uitgebreid programma toegepast worden. De ingreep kan toegepast worden bij gezonde mannen en vrouwen die te maken hebben met licht tot middelmatig haarverlies. Overweeg je een laserhelm aan te schaffen om thuis de behandeling te ondergaan? Laat je eerst adviseren door je huisarts of behandelend specialist. Bepaalde aandoeningen, ziektes, medische behandelingen en het gebruik van medicatie kunnen van invloed zijn op je geschiktheid voor een laserbehandeling. Een goede voorbereiding kan achteraf teleurstellingen, bijwerkingen en complicaties voorkomen.

Veiligheid laserbehandeling bij haaruitval

Cosmetische en medische laserbehandeling zijn doorgaans veilig. Om er zeker van te zijn dat de behandeling met in acht neming van de veiligheidsvoorschriften wordt gedaan, kies je voor een behandelaar die over de nodige ervaring beschikt. De kans op bijwerkingen is doorgaans klein. Je kunt na een behandelsessie een licht zeurend gevoel ervaren. Ook kan de behandelde huid korte tijd rood verkleurd zijn en kunnen zwellingen optreden. In de uren na de behandelsessie neemt dit vanzelf af. Een enkele keer is er sprake van een lichte brandwond en neemt de kans op ontstekingen en slechte wondgenezing toe. Volg altijd de instructies van de behandelaar op en laat een laserbehandeling thuis nooit langer duren dan vermeld in de gebruiksaanwijzing van het laserapparaat. Zelden zijn er complicaties, waarbij onderzoek of behandeling door een arts noodzakelijk is.

Low Level Laser therapie tegen haaruitval – FAQ

Lasertherapie is een alternatieve geneeswijze, waarbij laserlicht of infrarood licht wordt gebruikt. De apparatuur brengt de lichtimpulsen op het lichaam aan, waarbij het bedoeling is om pijn en/of ontstekingen te verminderen. Ook bij het genezen van wonden, weefsels en zenuwen en/of bij het voorkomen van weefselschade wordt lasertherapie gebruikt.

Op basis van ervaringen kan LLLT het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. Resultaten verschillen per persoon. Beginnend haarverlies geeft betere resultaten dan wanneer dit al enige tijd aan de gang is.

Low Level Laser therapie is een veilige techniek. Ervaren specialisten hebben kennis over de inzetbaarheid van de techniek en zorgen ervoor dat je de sessie onder optimale omstandigheden ondergaat.

Nee, verbeteringen worden pas na een behoorlijk aantal sessies zichtbaar. Een specialist kan je vertellen hoe het behandeltraject eruit ziet en hoeveel sessies je nodig hebt voor het gewenste resultaat.

Nee, pijnlijk is de behandeling niet. De lichtpulsen die op de huid worden losgelaten, voel je niet.

Ja, een andere benaming voor LLLT, is koude lasertherapie. De techniek maakt gebruik van laserlicht dat is afgesteld op golflengten tussen 600 en 980 nanometer.

Ervaren specialisten of huidtherapeuten zullen eerst een teststukje doen, voordat de daadwerkelijke behandelsessie plaatsvindt. De kans op brandwonden is klein.

LLLT geeft tijdelijke resultaten. Je hebt regelmatige nabehandelingen nodig om de effecten te behouden. De techniek heeft niet bij iedereen het gewenste resultaat. Als gevolg van lasertherapie kan de kleur van het pigment in zowel de huid als het haar blijvend veranderen.

Dit is afhankelijk van de mate van het haarverlies en de onderliggende oorzaak. De meeste mensen hebben 4 tot 6 behandelingen nodig. Tussen elke sessie zit een periode van maximaal 6 weken. Het volledige behandeltraject duurt een aantal maanden.

LLLT is een niet-chirurgische behandeling. Je kunt een sessie tijdens je lunchpauze laten toepassen. Downtime is er niet. Het enige waar je op moet letten is dat de behandelde huid de eerste uren extra gevoelig kan zijn. Degelijke zonbescherming is van belang. Als je last hebt van kleine zwellingen, kan kort koelen nuttig zijn.

Voor alternatieve geneeswijzen, waaronder lasertherapie zijn beperkte vergoedingsbedragen beschikbaar. De basisverzekering heeft geen mogelijkheden. Als je denkt recht te hebben op een vergoeding dan zal dat zijn uit een aanvullende zorgverzekering. Mogelijkheden, voorwaarden en andere informatie staan omschreven in je zorgpolis.

Laserbehandeling voor of na een haartransplantatie

Het gebeurt soms dat gekozen wordt voor een Low Level Laser therapie bij haaruitval voor of na een haartransplantatie. Om het resultaat van een haartransplantatie niet nadelig te beïnvloeden bespreek je deze mogelijkheid bij voorkeur altijd eerst met de haartransplantatie specialist. Deze kan een laserbehandeling nader toelichten en aangeven waarom je wel of juist niet voor de combinatie kiest. Het laserlicht is overigens niet schadelijk voor je natuurlijke haargroei. De vrijgekomen laserstralen verbeteren de doorbloeding en zorgen ervoor dat er meer zuurstofrijkbloed naar de haarzakjes komt, wat een positief effect heeft op de haargroei. Low Level Laser therapie heeft geen downtime, al kan het afgeraden worden om vlak na een behandelsessie je hoofdhuid onbeschermd bloot te stellen aan UV-stralen. Volg de tips en instructies die je krijgt op, zodat je tevreden terugkijkt op het behandeltraject.