Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Mesotherapie ervaringen

Wil je meer weten over mesotherapie ervaringen bij haaruitval? Haaruitval is één van de meest voorkomende problemen waar mensen dagelijks mee worstelen. Hoewel het normaal is om dagelijks tot zo’n 100 haren te verliezen, is het haarverlies soms ernstiger. Plotseling haarverlies veroorzaakt vaak bezorgdheid. Mesotherapie kan haaruitval helpen voorkomen. Het kan daarnaast de kwaliteit van je haar verbeteren en de haargroei stimuleren. Als voorbereiding op een behandeling lees je mesotherapie ervaringen van anderen.

Wisselende ervaringen met mesotherapie tegen haaruitval

Mesotherapie is een techniek waarbij een specialist medicijnen, vitamines en mineralen rechtstreeks in de hoofdhuid injecteert. De methode heeft invloed op de epidermis, het bindweefsel van je huid, de bloedsomloop en je immuunsysteem. Mesotherapie helpt bij het verbeteren van sommige vormen haarverlies, zoals telogeen effluvium, alopecia areata en alopecia androgenetica. Ondanks de goede resultaten ontbreekt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit van mesotherapie bij haaruitval te bevestigen. Het doel van de behandeling is het verminderen van haarverlies en het verhogen van de circulatie in je hoofdhuid. Een betere doorbloeding zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen je haarzakjes beter bereiken, waardoor ze in staat zijn gezonde haren te produceren. Net zoals bij andere behandelingen verschillen de resultaten en ervaringen per persoon.

Werkwijze mesotherapie bij haaruitval

Mesotherapie is een niet-chirurgische, minimaal belastende cosmetische behandeling, die toegepast wordt om het volume en de gezondheid van haar dat uitdunt te verbeteren. Door het geven van micro-injecties bestaande uit vitamines, mineralen, plantenextracten, aminozuren en enzymen krijgen de haarzakjes een positieve stimulans. De techniek is gebaseerd op het feit dat veel haarproblemen een gevolg zijn van hormonale disbalans rond de haarzakjes en het gebrek aan goede voedingsstoffen. Mesotherapie helpt onder andere bij het langzaam en geleidelijk herstellen van de hormoonbalans, wat de groei van sterke haren stimuleert. De behandelmethode helpt zowel mannen als vrouwen die met haarverlies te maken hebben en kent twee verschillende toepassingen:

Chemische mesotherapie

Door ingrediënten zoals biotine, vitamines, mineralen, minoxidil en dutasteride in de bovenste huidlaag te injecteren, krijgen de verschillende huidlagen een stimulans. De samenstelling van ingrediënten is gericht op het stimuleren van de natuurlijke haargroei, het verbeteren van de bloedcirculatie, invloed van het DHT-hormoon af te remmen, ontstekingen te verminderen en de collageenproductie te stimuleren om haaruitval te stoppen.

Mechanische mesotherapie

Door het maken van zogenaamde microperforaties in de kalende gebieden, stimuleert mesotherapie de aanmaak van collageen en elastine. Beide natuurlijke stoffen helpen het vormen van nieuwe structuren in je haar. De techniek veroorzaakt geen schade aan het bestaande collageen.

Duur van de behandeling

Mesotherapie is een behandeling op maat. De exacte duur van de behandeling verschilt per persoon en hangt onder andere van de omvang van het te behandelen gebied en de oorzaak van het haarverlies af. Een gemiddelde ‘kuur’ bestaat uit 6 tot 10 sessies die wekelijks plaatsvinden. Een sessie duurt 15 tot 30 minuten. Je ziet niet direct resultaat. De meeste mensen ervaren vanaf de 5e sessie een zichtbare verbetering. Als je lichaam op de behandeling begint te reageren, neemt de frequentie van de behandelingen af. Om de bereikte effecten te behouden, zijn regelmatig nabehandelingen nodig.

Bijwerkingen en complicaties van mesotherapie

Als je mesotherapie ervaringen leest, dan zie je hoe anderen op de behandeling reageren en welke bijwerkingen of klachten er na de behandeling zijn opgetreden. Omdat de arts je behandelt met ingrediënten die zijn afgestemd op jouw situatie, blijven bijwerkingen en complicaties dikwijls beperkt tot een geïrriteerde hoofdhuid. In uitzonderlijke gevallen is er sprake van acute complicaties zoals abces vorming op de hoofdhuid. Anderen maken melding van blauwe plekken, hoofdpijn, jeuk, oedeemvorming en pijn.

Mesotherapie bij haaruitval is er niet voor iedereen

Mesotherapie is een minimaal belastende behandeltechniek. Desondanks is het niet geschikt voor iedereen die met haaruitval kampt. Voor de eerste behandelsessie heb je een uitgebreid gesprek met de behandelend specialist. Deze onderzoekt de gezondheid van je hoofdhuid en de mate van haarverlies. Daarnaast krijg je vragen over je medische achtergrond en familiale bekendheid met haaruitval. Mesotherapie is niet de ideale behandeling als je bekend bent met:

• Allergieën voor de ingrediënten die bij mesotherapie gebruikt worden.
• Diabetes, lever-, nier- en/of hartklachten.
• Zwangerschap of het geven van borstvoeding.
• Het gebruik van bloedverdunners.
• Last hebt van actieve infecties of littekens in het behandelgebied.

Voordelen mesotherapie

Bij het lezen van mesotherapie ervaringen ontdek je welke voordelen de techniek heeft en welke verbeteringen of resultaten je mag verwachten. Veel genoemde voordelen en/of verbeteringen zijn onder andere de directe stimulering van de haarzakjes. Mesotherapie helpt de doorbloeding in de hoofdhuid te verbeteren, waardoor de haarzakjes gezonde voedingsstoffen krijgen die nodig zijn voor het bevorderen van haargroei. Door de snelheid waarin de injecties gegeven worden, voel je vrijwel geen pijn. Andere voordelen zijn:

Immuniteit van de hoofdhuid verbetert

Mesotherapie zorgt voor algehele verjonging van de hoofdhuid. De hoofdhuid bestaat uit meerdere lagen die helpen je haar dikker en voller te laten groeien. De micro-injecties van een mesotherapie behandeling bevorderen de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten en de gezondheid van je hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid is minder gevoelig voor broosheid en haarbeschadigingen.

Afname hoofdhuidontstekingen

Een ander voordeel is dat mesotherapie ontstekingen van de hoofdhuid vermindert. Door het verbeteren en gezonder maken van de hoofdhuid, neemt het aantal beschadigde haarzakjes af en worden jeuk en ontstekingsreacties verminderd. Een gezonde hoofdhuid is een plaats waar de haargroei optimaal kan ontwikkelen.

Mesotherapie ervaringen – FAQ

Mesotherapie is een veilige behandeling als deze door een ervaren professional wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de bestanddelen die geïnjecteerd worden, verbetert de gezondheid van je haar. Je ziet sterk en veerkrachtig haar dat minder gevoelig is voor beschadigingen en breken.

Bijwerkingen van mesotherapie kunnen onder andere roodheid, een branderig gevoel, zwellingen en huidirritaties zijn. Soms zijn er blauwe plekjes zichtbaar op de injectieplaatsen.

Nee, bij het behandelen van haarverlies wordt mesotherapie in kuurvorm gegeven. Meestal zijn 6 tot 8 behandelingen standaard. De eerste behandelingen vinden wekelijks plaats. Op het moment dat resultaat zichtbaar wordt, neemt de frequentie af en zit er enkele weken tussen de sessies. Als de kuur is afgerond, blijven de resultaten 12 tot 18 maanden zichtbaar. Nabehandelingen zijn nodig om de effecten te behouden.

Na een behandelsessie kun je direct aan het werk, maar pas je op dat je de behandelde hoofdhuid met rust laat en gedurende 24 uur geen zware inspanningen verricht. Als er zwellingen zichtbaar zijn, kun je de huid eventueel koelen. Daarnaast is het belangrijk om niet in de zon te zitten en/of gebruik te maken van een zonnebank, tot 72 uur na de behandelsessie.

Reacties op zowel mesotherapie als een PRP behandeling verschillen. In bepaalde gevallen geven dermatologen de voorkeur aan een PRP behandeling. Door het gebruik van je lichaamseigen bloedplaatjes is het risico op bijwerkingen bovendien beperkt.

Specialisten geven het advies om pas vanaf 24 uur na de behandelsessie je haar te wassen. Je kunt hiervoor een mild, reinigende shampoo gebruiken.

Mesotherapie werkt met injecties die bestaan uit vitamines, mineralen, plantenextracten en aminozuren. Deze stoffen worden met snelle, oppervlakkige injecties in de hoofdhuid geïnjecteerd. De samenstellingen van de bestanddelen gebeurt op maat en is afgestemd op de behoefte die je hebt.

Er zijn geen aanwijzingen dat bloedplaatjesrijk plasma een interactie heeft met mesotherapie. De bestanddelen van mesotherapie kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een PRP behandeling.

Gemiddeld zien mensen van de 5e of 6e behandelsessie verbetering en een afname van het haarverlies. Een hele behandelkuur duurt meerdere maanden. Je hebt vervolgens nabehandelingen nodig. De resultaten van mesotherapie zijn niet blijvend.

Huidirritaties en jeuk op de injectieplaatsen veroorzaken soms jeuk. Om littekens te voorkomen, is krabben iets wat je bij voorkeur niet doet.

Mesotherapie is een relatief veilige behandeling, de behandeling kent geen limiet. Vooraf heb je een uitgebreid intakegesprek bij een specialist. Deze bepaalt welke ingrediënten aan de injectievloeistof toegevoegd worden en hoe het behandelschema eruit ziet. Tijdens de behandelkuur kunnen de bestanddelen wisselen, dit wordt altijd eerst met je besproken en toegelicht.

Meer lezen over de mesotherapie ervaring van anderen

Natuurlijk is het vinden van een geschikte oplossing bij haarverlies belangrijk. Maar de ideale oplossing is niet voor iedereen gelijk. Niet iedereen kampt met dezelfde oorzaak van haarverlies en het aanbod aan behandelingen is uitgebreider dan ooit. Ervaringen over en met mesotherapie en/of specialisten die de techniek aanbieden, vind je bijvoorbeeld op Kliniekervaringen.nl. Zoek je meer informatie over de behandeling zelf en de manier waarop andere mensen met haaruitval de methode ervaren hebben? Kijk dan op het Haarweb.nl forum. Natuurlijk kun je mesotherapie ook met andere behandeltechnieken en oplossingen vergelijken. Door te kijken naar verschillende oplossingen bij haarverlies ben je in staat een weloverwogen keuze te maken. Een enkele keer is het ook mogelijk om behandelmethodes met elkaar te combineren, zodat de resultaten elkaar aanvullen.