Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

Mesotherapie haar vergoeding

Wil je meer weten over mesotherapie haar vergoeding door zorgverzekeraars? Als haarverlies een gevolg is van een medische behandeling of een ongeluk, worden de kosten van bepaalde behandelingen door je zorgverzekering gedekt. In de meeste gevallen dekt je verzekering de kosten van de behandeling niet, omdat het haarverlies geen medische aandoening is en geen gevolg is van een ongeluk, brandwonden of medische behandelingen. Zorgverzekeraars zien de meeste haaruitval behandelingen als cosmetisch en vergoeden de kosten daarom niet. De mogelijkheden voor mesotherapie haar vergoedingen zijn helaas beperkt.

Behandeling mesotherapie haar vergoed door de verzekering

Bij het zoeken van een behandeling of oplossing voor haarverlies is één van de meest gestelde vragen of de kosten onder dekking van de basis en/of aanvullende zorgverzekering vallen. Meestal is de achtergrond of oorzaak van het haarverlies van erfelijke aard en de behandeling cosmetisch. Cosmetische behandelingen kennen nauwelijks kansen voor vergoeding. Haarverlies behandelingen komen dan ook sporadisch voor vergoeding in aanmerking. Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval, alopecia androgenetica, treedt op wanneer het DHT-hormoon de haarzakjes aantast. Het treft ongeveer de helft van alle mannen op de leeftijd van 50 jaar. Ook vrouwen ervaren tijdens hun leven, vooral vanaf de menopauze, enige mate van androgene alopecia. Deze vorm van haarverlies is op verschillende manieren te behandelen, maar de kosten zijn voor eigen rekening.

Verzekering dekt haarherstel niet

Haarherstel is belangrijk voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Tijdens de zoektocht naar een oplossing bekijk je diverse technieken en stel je vragen aan artsen en behandelend specialisten. Niet bij iedereen is haarverlies een gevolg van lichamelijke veroudering. Sommige medische aandoeningen en behandelingen hebben haarverlies tot gevolg. Ernstig of plotseling gewichtsverlies, tekorten aan ijzer of vitamine D, schildklierproblemen, polycysteus ovariumsyndroom en talloze andere aandoeningen kunnen leiden tot haarverlies. Verzekeringen dekken haarherstel alleen bij uitzonderingssituaties. Verzekeraars betalen meestal om de aandoening die haarverlies veroorzaakt te behandelen. Het haarverlies zelf niet. Heb je bijvoorbeeld PCOS, dan zal een zorgverzekeraar de consulten, (bloed)onderzoeken en medicatie vergoeden om de aandoening te behandelen. Afhankelijk van de diagnose kan het behandelen van de onderliggende oorzaak de hergroei van je haar beïnvloeden. Is dit niet het geval? Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de behandelkosten.

Haarwerk of pruik bij haarverlies

De enige kosten die zorgverzekeraars jaarlijks tot een bepaald bedrag vergoeden zijn de aanschaf van haarwerk of pruik. Als je een medische indicatie hebt, krijg je een deel van de aanschafkosten vergoed. Niet iedereen met haaruitval ziet het aanschaffen of dragen van een haarwerk zitten. Pruiken moeten regelmatig vervangen worden, zeker bij dagelijks gebruik is de slijtage na een paar maanden zichtbaar. Haarwerkspecialisten helpen je bij het adviseren en passen van pruiken die lijken op je natuurlijke haardos. Ervaren specialisten regelen vaak ook de financiële afwerking met je zorgverzekeraar. Het is een compleet plaatje, waarbij je zelf niet veel meer hoeft te doen dan het haarwerk passen en een keuze maken.

Mesotherapie bij haaruitval

Ondanks dat behandelingen bij haarverlies regelmatig succesvol zijn, blijft vergoeding vrijwel altijd uit. Haaruitval is een cosmetisch probleem en in veel gevallen is er geen onderliggende aandoening of ongeluk dat als oorzaak wordt gezien. Zorgverzekeraars stellen dat je een behandeling laat doen om je uiterlijk te verbeteren. Dat haarverlies je zelfvertrouwen beschadigt en soms een sociaal isolement tot gevolg heeft, speelt daarin geen enkele rol. Mesotherapie is een van de behandel technieken waar geen vergoeding tegenover staat. De techniek is minimaal invasief en de kosten zijn lager dan bij een chirurgische haartransplantatie. De behandelkosten zijn betaalbaar. Afhankelijk van de kliniek en behandelend specialist betaal je voor een losse sessie zo’n € 150, terwijl behandelpakketten van 6 tot 8 sessies tussen de € 850 en € 990 kosten. In overleg met de kliniek is het dikwijls mogelijk om de kosten van een kuur per sessie te betalen.

Niet voor alle vormen van haarverlies

Mesotherapie is een alternatieve behandeltechniek die gebaseerd is op het injecteren van vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten, plantenextracten en sommige geneesmiddelen direct in de hoofdhuid. De bedoeling van de behandeling is het stimuleren van de haarzakjes, het verbeteren van de doorbloeding en het beïnvloeden van de haargroei. Ondanks dat het een behandelmethode is die op maat wordt samengesteld, zijn niet alle oorzaken van haarverlies te behandelen. Bovendien is niet iedereen geschikt voor mesotherapie. Mensen met onder meer chronische aandoeningen, circulatie problemen en zwangere vrouwen krijgen dikwijls het advies met de behandeling te wachten en/of een alternatieve oplossing te zoeken.

Succes mesotherapie bij haaruitval

De effecten en resultaten van mesotherapie bij haarverlies zijn niet bewezen. Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de techniek. Toch hebben mensen met erfelijke haaruitval in een vroeg stadium baat bij de methode. De keuze voor voedingsstoffen is gebaseerd op de oorzaak en mate van haaruitval. Specialisten kijken ook naar je gezondheid en medische geschiedenis. Het gebruik van medicijnen is ook van invloed op de samenstelling van de mesotherapie injecties. Een behandelsessie duurt 20 tot 40 minuten, waarna je je werkzaamheden mag hervatten. Vanaf de 4e of 5e sessie zie je hoe de verbeteringen tot ontwikkeling komen. Een volledige kuur duurt meerdere maanden. Na een succesvolle behandeling heb je jaarlijks 1 à 2 nabehandelingen nodig om het effect te behouden. Mesotherapie is een behandelmethode met terugkerende kosten.

Mesotherapie haar vergoeding – FAQ

De kosten variëren. Losse sessies kosten gemiddeld € 150, terwijl je voor een kuur van 6 tot 8 sessies bedragen tussen € 850 en € 1.200 betaalt.

Omdat niet alle haren op een bepaald moment in dezelfde groeifase zitten en meerdere behandelingen beter resultaat bieden, wordt mesotherapie bij haaruitval in kuurvorm geadviseerd. Het behandeladvies varieert en hangt onder andere af van de oorzaak en omvang van het haarverlies.

Nee. Mesotherapie bij haaruitval is een cosmetische behandeling. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten niet.

Kosten die je maakt voor medische behandelingen en medisch gerelateerde zaken, zijn in bepaalde gevallen aftrekbaar. De belastingdienst hanteert strikte voorwaarden. Neem voor meer informatie contact op met de belastingdienst of een fiscaal adviseur.

De mogelijkheid om een cosmetische behandeling in termijnen te betalen, verschilt per kliniek. Zo is het soms mogelijk om mesotherapie per sessie te betalen. Je maakt tijdens het bevestigen van de behandeling afspraken over de betaling. Afhankelijk van de ingreep en kliniek zijn er mogelijkheden om een lening of doorlopend krediet af te sluiten.

Ondanks dat veel mensen de effecten van mesotherapie zelf ervaren, is het een techniek die onvoldoende onderzocht en/of bewezen is. Resultaten verschillen per persoon. Uiteindelijk ben je zelf degene die zegt of een behandeling de moeite en kosten waard is.

De combinatie van bepaalde technieken is van invloed op haarverlies en de gezondheid van de haargroei. Mogelijkheden verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de oorzaak van haarverlies. Een haarchirurg licht de behandeltechnieken toe en bespreekt eventuele combinaties.

De effecten van mesotherapie zijn langdurig, maar tijdelijk. Jaarlijkse vervolgbehandelingen zijn nodig.

De prijs die je voor een vervolgbehandeling betaalt, bespreek je met de specialist. Over het algemeen betaal je in dat geval de prijs voor losse behandelsessies.

De meeste aanvullende zorgpakketten hebben geen vergoeding voor mesotherapie bij haaruitval. Kijk de polisvoorwaarden van je zorgverzekering na.

De kosten voor de behandeling zijn misschien lager. Kies je voor een behandelkuur, dan ga 6 tot 8 keer naar de kliniek. In het buitenland heb je dan vaak te maken met bijkomende reis- en/of verblijfskosten, waardoor je alsnog met hoge kosten te maken hebt.

Afhankelijk van de kliniek en specialist kan de samenstelling van de injectievloeistof invloed hebben op het behandeltarief. Als je wilt weten hoe de prijzen zijn opgebouwd, staat het je vrij om dit tijdens een consult te vragen.

De specialist houdt de ontwikkeling van de resultaten in het oog. Als een aanvullende sessie nodig of zinvol is wordt dit met je besproken.

Meer weten over de mesotherapie kosten en vergoedingen

Als je de behandelmogelijkheden voor haaruitval onderzoekt, dan behoort mesotherapie tot de betaalbare oplossingen. Nadeel is dat je jaarlijks vervolgbehandelingen nodig hebt, die ook weer geld kosten. Vergelijk je mesotherapie met bijvoorbeeld een haartransplantatie, dan zie je dat de kosten voor een haartransplantatie hoger zijn maar in de meeste gevallen wel eenmalig. Met een haartransplantatie krijg je nieuwe haargroei op uitgedunde, kale plaatsen. Deze chirurgische ingreep kent een hersteltijd van 7 tot 10 dagen en het duurt ongeveer 6 weken voordat je weer alles doet zoals eerder. Als je naar een intakegesprek gaat bij een haarkliniek, krijg je uitgebreide informatie en advies op maat. Wil je meer weten over de verschillen tussen mesotherapie en een haartransplantatie? Maak een afspraak voor een consult bij Hair Science Clinic. De kliniek is telefonisch bereikbaar op +31 43 601 8101.