Haartransplantatiekliniek
Artikel van de Haarstichting, Haartransplantaties in het buitenland, let op kwaliteit, ervaring en betrouwbaarheid!

Haartransplantaties in het buitenland, let op kwaliteit, ervaring en betrouwbaarheid!

De Haarstichting plaatste vandaag een artikel over haartransplantaties in het buitenland. Waar moet je op letten? Hieronder het volledig artikel (Bron: haarstichting.nl)

haarstichting samenwerking logo

Haartransplantaties in het buitenland – Let op kwaliteit, ervaring en betrouwbaarheid

 

Een goedkope haartransplantatie kan je duur komen te staan, zo waarschuwen de International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) en haarchirurgen over de hele wereld. Met het vrijgeven van een serie angstaanjagende foto’s maken ze duidelijk dat buitenlandse ‘black market pirate clinics’ een serieus risico vormen.

 

De meeste leden van de International Society of Hair Restoration Surgery   (ISHRS) (77,5% van de haarchirurgen) hebben het afgelopen jaar bij minstens zes patiënten een hersteloperatie moeten uitvoeren na een mislukte haartransplantatie in het buitenland. En dat cijfer stijgt elk jaar.

In de UK is daarom een awareness champagne gestart om mensen te waarschuwen voor malafide haartransplantatie klinieken en misleidende advertenties waarin valse beloftes worden gedaan.

 

 

Lees het originele artikel online op de site van haarstichting.

 

ISHRS; informeer je goed!

“Veel illegale klinieken hebben fancy websites die hoog ranken in Google, omdat er flink online geadverteerd wordt. Op hun Facebook-pagina’s staan indrukwekkende voor en na foto’s. Op het eerste oog lijken die klinieken heel professioneel,” zegt Dr Ricardo Mejia van de ISHRS. “De marketing is misleidend, want het team lijkt te bestaan uit artsen met uitstekende beoordelingen. In werkelijkheid worden behandelingen gedaan door personeel zonder gedegen medische training. Er zijn zelfs berichten van taxichauffeurs en Syrische vluchtelingen zonder opleiding die ingrepen uitvoeren.”

“Echte misstanden,” aldus Mejia. “Patiënten blijven achter met littekens en verminkingen, soms voor de rest van hun leven. Niet alleen krijgen ze niet de volle haardos die ze beloofd is, vaak blijven ze achter met kale plekken in het donorgebied.
In ernstige gevallen raken de wonden chronisch ontstoken met alle gezondheidsrisico’s van dien.”

De ISHRS drukt mensen op het hart zich uitvoerig te laten informeren, voordat ze een haartransplantatie in het buitenland boeken. “Zorg dat je de dokter kent die de operatie doet. Neem eventueel iemand mee die zien of de procedure door een gekwalificeerde arts of medisch team wordt uitgevoerd. Zorg er ook voor dat je de lokale wet- en regelgeving volledig begrijpt als je een transplantatie in het buitenland overweegt. Bij twijfel niet doen. Als je gezondheid je lief is, betaal dan liever iets meer voor betrouwbaarheid en kwaliteit.”

 

 

Haartransplantaties in het buitenland

Met ‘het buitenland’ wordt vaak Turkije bedoeld. In het centrum van modern Istanbul zie je ze overal groepjes mannen met verband om hun hoofd of met felrode afdrukken in de vorm van een boomerang  over de breedte van hun hoofd. Het is een teken van één van de snelstgroeiende industrieën in Turkije.

 

Emin Çakmak, voorzitter van de Development Council of Health Tourism van Turkije, verklaarde onlangs in de Turkse krant Hurriyet dat circa 750.000 ‘gezondheidstoeristen’ Turkije bezoeken elk jaar. Zo’n 60.000 daarvan komen voor haartransplantaties. Naar schatting worden in Turkije wekelijks 150-500 ingrepen uitgevoerd.

 

Een haartransplantatie is een arbeidsintensieve operatie, waarbij een arts of technician duizenden kleine incisies maakt aan de voorkant van de schedel, vervolgens haarfollikels van de achterkant van het hoofd neemt en deze in de gaatjes aan de voorkant plaatst. Als dat werkt, resulteert dit in nieuwe haargroei. Het is één van de weinige oplossingen tegen kaalheid. Gaat een operatie echter mis, dan groeit het haar in een onnatuurlijke richting en is er een hoog risico op huidinfecties en littekens.

Een haartransplantatie in het buitenland is vaak niet alleen een medische handeling. Vrijwel elke kliniek in Istanbul biedt package deals aan: je wordt opgehaald van de luchthaven en door een privéchauffeur van de kliniek naar je hotel gebracht. Je hotelkamer is al geboekt en je hoeft je op de dag van de ingreep geen zorgen te maken over vervoer: de kliniek regelt het allemaal.

De klanten komen in grote getale. Kost een haartransplantatie in Europa of de VS zo’n € 7.500,-, in Istanbul is dat vaak slechts €1500 tot €2.500. Deels komt dat door de grote competitie tussen de klinieken in de stad. Er zijn er massa’s. “Ze schieten als paddenstoelen uit de grond,” zegt Talip Tastemel, general manager van één van de haartransplantatie klinieken in Turkije.

“Die gaan soms héél ver om mensen te strikken met goedkope deals.
Tastemel zegt dat de onderlinge competitie ertoe heeft geleid dat sommige klinieken ongekwalificeerd personeel operaties laten uitvoeren, om op deze manier kosten te drukken. Ondanks dat de Turkse wet voorschrijft dat haartransplantaties door een arts moeten worden uitgevoerd.

 

Haartransplantaties Turkije

“Veel klinieken negeren de wet volledig. De laatste vijf jaar is het aspect kwaliteit bij bepaalde klinieken totaal weggevaagd in de race om de klant. Klinieken komen ermee weg omdat inspecteurs van het Ministerie van Gezondheid soms steekpenningen aannemen in ruil voor een waarschuwing als de Inspectie komt controleren. Iemand betaalt dik geld en als de controle dan plaatsvindt, lijkt de kliniek aan alle richtlijnen te voldoen.”

 

De toeristensector in Turkije kreeg sinds 2016 rake klappen. Terreuraanslagen, een mislukte staatsgreep en politieke veranderingen zorgden voor een scherpe daling in het toerisme. Behalve in één sector: goedkope haartransplantaties brengen nog steeds hordes toeristen naar Turkije.

 

Bugra Ersin Murtezaoglu, General Manager van een ander haartransplantatie kliniek in Turkije schat dat wel 90% van die haartoeristen uit het Midden-Oosten komt. Arabische klanten worden, zegt hij, minder afgeschrikt door de politieke omwenteling dan Europeanen of Amerikanen. Daarom luiden ook medische experts in Arabische landen de noodklok. Ook zij drukken mensen op het hart hun huiswerk goed te doen als ze een cosmetische operatie in het buitenland overwegen. Een substantieel deel van deze patiënten heeft namelijk een hersteloperatie nodig na een mislukte ingreep.

 

“In onze kliniek bestaat 25% van de ingrepen uit hersteloperaties van slecht uitgevoerde operaties in het buitenland. Helaas zitten daar gevallen tussen waaraan we niets meer kunnen doen vanwege een compleet vernield donorgebied,” aldus dr. Dimitiros Ziakas van de een haartransplantatie kliniek in Dubai. In onze haartransplantatie kliniek in Dubai, zegt CEO Sanket Shah, komt zelfs een verbijsterend percentage van 90% patiënten binnen voor correctieve in plaats van verbeterende ingrepen.

Hersteloperaties Hair Science Institute

“Ook bij Hair Science Institute komen veel patiënten voor herstel operaties.” zegt dr. Coen Gho. “De meest voorkomende problemen na een buitenlandse behandeling –  en vaak is dat buitenland Turkije – zijn kale plekken in het donorgebied, haar dat in de verkeerde richting groeit, verkeerd geplaatste follikels en een zeer onnatuurlijke haarlijn. Klinieken trekken klanten met pakketten inclusief vlucht, accommodatie en behandeling voor soms maar een paar honderd Euro. Helaas trappen mensen daarin.”

Bij een haartransplantatie worden haarfollikels uit het donorgebied (waar nog haar groeit) genomen en geïmplanteerd in het ontvangstgebied. Het risico van een slechte behandeling is dat donor- en ontvangstgebieden niet gerespecteerd worden. Omdat gebruik van het donorgebied gelimiteerd is, is verlies of beschadiging van follikels rampzalig. En zoals bij elke medische behandeling is er risico op infecties, zwellingen en necrose.”

“De belangrijkste overweging bij een buitenlandse haartransplantatie is de nazorg. Bij een medische ingreep als een haartransplantatie moet je er zeker van zijn dat protocollen, zorg en follow-ups na de ingreep correct uitgevoerd worden. Patiënten die naar het buitenland uitwijken om kosten te besparen, boeten soms in op die belangrijke nazorg. Dat leidt tot slechte eindresultaten en ontevredenheid.”

 

Bronnen:

In Turkey’s cutthroat hair-transplant tourism industry, the biggest losers are the patients and Syrian refugees (Quartz, april 2017)
Cheap hair transplants abroad are risky, warn UAE health experts (Khaleej Times, januari 2019)

BOTCH JOB Horrific photos show hair transplants gone wrong – as docs warn Brits against black-market ops abroad (The Sun, maart 2019)

 

Lees het originele artikel online op de site van haarstichting.