De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie - Hair Science Clinic
De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie

De 5 meest gestelde vragen rond haartransplantatie

1. Haartransplantatie hoe werkt het?

Er zijn een aantal verschillende technieken voor haartransplantatie, maar allemaal hebben ze hetzelfde uitgangspunt: haar wordt van de ene plek (donorgebied) naar een andere plek (ontvangstgebied) verplaatst. De bekendste haartransplantatietechnieken van dit moment zijn FUT, FUE en HaarStamcel Transplantatie (HST). Hoewel al deze technieken gebaseerd zijn op hetzelfde principe – haren extraheren en vervolgens op een nieuwe plek implanteren – zijn er grote verschillen in kwaliteit. Ook resultaten en prijzen kunnen sterk uiteenlopen.

Neusje van de zalm

Hair Science Clinic is bedenker en exclusief uitvoerder van de HST-techniek, die door specialisten wereldwijd wordt beschouwd als de meest vooruitstrevende techniek van dit moment. Oftewel: het neusje van de zalm op het gebied van haartransplantaties. HST benut op slimme wijze het regenererend vermogen van de menselijke stamcel en is gebaseerd op het biologische gegeven dat slechts een deel van een haarfollikel – en niet de hele haarfollikel – nodig is om één of meerdere haren te vormen.

Fijnmazig & natuurlijk

HST is dus een wetenschappelijke techniek, in de jaren negentig ontdekt tijdens onderzoek naar mogelijkheden voor haarherstel bij brandwondenpatiënten. Vanuit deze – aanvankelijk puur medische – toepassing is de methode later met groot succes esthetisch ingezet. HST is de meest doeltreffende ingreep om haar te verdichten en volume te creëren. De geoogste grafts zijn superklein, daarom is de inplant fijnmazig en zeer natuurlijk. Getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren.

Lezen: alles over de HST-techniek

 

De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie - Hair Science Clinic
De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie

2. Waar haartransplantatie laten doen?

Wie zich oriënteert op het gebied van haartransplantaties, zal merken dat er heel wat verschillende haartransplantatie-aanbieders zijn, die bovendien verschillende technieken hanteren. Vanuit kostenoverwegingen kiezen veel mensen voor een goedkope oplossing.

Pas op voor pirate clinics

Helaas spelen malafide klinieken in het buitenland hierop in. ‘Black market pirate clinics’ zoals de International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) ze noemt. Zo’n 40% van de patiënten die bij Hair Science Clinic worden behandeld, komen om het slechte werk van deze pirate clinics te herstellen.

Kies voor betrouwbaarheid

Ons advies: doe je huiswerk en laat je niet lokken door extreme kortingen. Als de behandelaar geen arts is en de kliniek niet medisch geregistreerd: don’t do it. Kies je voor de HST-techniek van Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Meer lezen over kosten haartransplantatie 

De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie - Hair Science Clinic
De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie

3. Wanneer haartransplantatie laten doen?

Hoewel kaalheid vaak pas op latere leeftijd ontstaat, zijn er ook mensen die al jong te maken krijgen met inhammen, een wijkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie op jonge leeftijd verstandig? Medisch gezien hoeft het geen probleem te zijn. Wél is het verstandig om bij het oplossen van het haarprobleem naar een langetermijnoplossing te kijken. Dat betekent: ervoor zorgen dat eventuele vervolgbehandelingen mogelijk blijven. Dat kan eigenlijk alleen met HST, omdat dit de enige techniek is waarbij het haar in het donorgebied volledig terug groeit.

Niemand is gemiddeld

Bij de keuze wel of niet (al) een haartransplantatie is het vooral belangrijk dat je persoonlijk geadviseerd wordt door een ervaren arts. In principe is er geen boven- of ondergrens qua leeftijd. Niemand is gemiddeld. Factoren die bepalend zijn, zijn onder meer de leeftijd waarop de haaruitval begonnen is, de erfelijke aanleg in je familie, de gesteldheid van je huidige haardos en je algemene gezondheid. Hoe jonger je bent, des te lastiger het is om te voorspellen hoe de haaruitval verder zal gaan.

Kaalheidsproces inschatten

Ben je boven de 35, dan kunnen we een goede inschatting maken van je kaalheidsproces, gebaseerd op het verloop van je haarverlies van de jaren ervoor. Ben je tussen 25 en 35 jaar? Dan is vaak al goed te zien wat je kunt verwachten in de komende jaren. Onder 25 jaar is het verloop lastiger vast te stellen. Je weet dan niet of je helemaal kaal wordt of dat het blijft bij bijvoorbeeld alleen inhammen. Dat kan een reden zijn om nog even te wachten met een haartransplantatie.

Haarlijn die bij je past

Ga voor resultaat dat bij jou past. Het resultaat van een haartransplantatie moet vooral natuurlijk zijn. De lage haarlijn die je op twintigste hebt is vaak niet mooi als je veertig of vijftig bent. Daarom adviseren we meestal om een haarlijn te kiezen die niet te laag is. Uiteraard wil je een haarlijn die ook op latere leeftijd bij je past.

USP: herbruikbaar donorgebied

Een heel groot voordeel van HST, zeker voor jonge mensen, is dat het donorgebied bij deze techniek hergebruikt kan worden, omdat het haar daar volledig teruggroeit. Dat is echt anders bij andere technieken: soms wordt het donorgebied zo ernstig ‘kaalgeplukt’ dat een vervolgbehandeling niet meer mogelijk is. Iets om rekening mee te houden, zeker als je op relatief jonge leeftijd een haartranplantatie ondergaat.

Lezen: haartransplantatie op jonge leeftijd – do or don’t?

 

De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie

4. Is haartransplantatie pijnlijk?

We zagen al dat er verschillen zijn in kwaliteit, resultaten en prijzen van de verschillende technieken. Ook qua pijnervaring zijn er verschillen. FUT en FUE zijn zeker geen pijnloze ingrepen. Bovendien is de wondvorming bij deze technieken relatief groot, wat kan zorgen voor ongemak en complicaties achteraf, zéker bij onvoldoende nazorg.

Fijnmazig

Omdat HST een veel fijnmaziger techniek is, waarbij wordt gewerkt met zeer kleine naaldjes, is bij deze techniek nauwelijks pijnbeleving. Hooguit kunnen de prikjes van de verdoving iets gevoelig zijn. Van het extraheren en terugplaatsen van de grafts voel je niets, je huid is immers verdoofd. De meeste cliënten ervaren de behandeldag als aangenaam. Sommigen noemen het zelfs een ‘wellness-ervaring’.

Snelle genezing

Omdat bij HST slechts een déél van het haarzakje – en niet het volledige haarzakje – wordt getransplanteerd, zijn de incisies tijdens de ingreep véél kleiner dan bij andere technieken. De wondjes genezen dus sneller en laten geen littekens achter. De hoge kwaliteit van zowel ingreep als nazorg zorgt ervoor dat het fysiek ongemak en risico op complicaties zo goed als nihil is.Na de ingreep zul je wat roodheid, jeuk of zwelling ervaren, maar dit is volkomen normaal en goed te beperken met onze instructies en medicatie. De eerste tijd na de ingreep kan de huid wat gevoelig zijn en moet je je houden aan instructies om de nieuwe haarinplant te beschermen, maar pijn zul je niet ervaren.

Lezen: zo hebben anderen hun HST-behandeling ervaren

De 5 meestgestelde vragen rond haartransplantatie

5. Welke haartransplantatie is het beste?

De bekendste haartransplantatietechnieken zijn de FUT, FUE en HaarStamcel Transplantatie (HST). Hoewel deze drie technieken gebaseerd zijn op hetzelfde principe – haren extraheren uit het donorgebied en implanteren in kalend gebied – zijn er grote verschillen in kwaliteit. Ook de resultaten en prijzen kunnen sterk uiteenlopen.

FUT-haartransplantatie

FUT (ook strip-methode genoemd) verwijdert uit het achterhoofd een strook huid met haren. Nadat deze strook is weggenomen, hecht men de huid. De uit de huidstrook geoogste haarzakjes worden vervolgens getransplanteerd naar het kale gebied. Deze manier van transplanteren beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze techniek uitvoeren. Deze behandeling is niet bepaald pijnloos. Ook is bij FUT altijd sprake van een groot litteken, dat bij kort haar duidelijk te zien is. Dit zegt de Nederlandse Haarstichting over FUT-haartransplantaties.

FUE-haartransplantatie

Om de littekenvorming van FUT te vermijden, werd een nieuwe techniek ontwikkeld: Follicular Unit Extraction (FUE). Hierbij worden haarwortels een voor een met een holle naald uit het achterhoofd gehaald en teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld bovenop het hoofd, in de haarlijn of in de inhammen. Ondanks dat dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving van het donor- en ontvangstgebied, is ook deze ingreep niet geheel pijnloos. Een voordeel van FUE is dat door het verplaatsen van hele haarwortels een hoge haardichtheid behaald kan worden. De wondgenezing verloopt sneller dan bij FUT en littekens op het achterhoofd zijn minder goed zichtbaar.

Nadelen van FUE

FUE kent ook nadelen: op de plekken waar het haar met haarwortel is weggenomen, groeit geen haar terug. Hierdoor kunnen kleine puntvormige littekens ontstaan waar de haarwortels zijn weggenomen. Die zijn vooral zichtbaar als de haren gemillimeterd of kort gedragen worden. Ook zien we een toenemende trend waarbij patiënten een onnatuurlijke haarlijn overhouden aan een FUE-haartransplantatie. De haarlijn ziet onnatuurlijk uit door de (te) scherpe lijn, die niet past bij de persoon.

HST-HaarStamcel Transplantatie

HaarStamcel Transplantatie (HST) gaat een stap verder. Hoewel de techniek paralellen heeft met FUE zijn er duidelijke verschillen. In plaats van het oogsten van complete haarzakjes bij FUE, zijn bij HST slechts kleine deeltjes van de haarzakjes nodig om nieuw haar te laten groeien. Het minuscule stukje haarzakje wordt met precisie-instrumenten geoogst en bevat voldoende stamcellen om in het ‘kalende’ gebied nieuw haar te doen groeien.

Extra boost

De stamcellen in de achtergebleven haarzakjes, zorgen voor (her)groei van het haar op het achterhoofd. Hierdoor blijft het donorgebied vrijwel onaangetast en blijven eventuele vervolgbehandelingen mogelijk. Een speciale, gepatenteerde preservatievloeistof stimuleert de groei en verhoogt de levensvatbaarheid van de grafts. Dit geeft ze een extra boost.

Meest sophisticated vorm van haartransplantatie

Deze integrale aanpak is de basis van deze verfijnde vorm van haartransplantatie, waarbij in het ontvangst- én donorgebied het haar groeit.Getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren. Het is de meest doeltreffende ingreep om haar te verdichten en volume te creëren. De geoogste grafts zijn superklein, daarom is de inplant fijnmazig en zeer natuurlijk. HST wordt daarom wereldwijd beschouwd als de meest sophisticated vorm van haartransplantatie.

Zien: voor-na foto’s HST-behandeling

USP's van HST

> Science-based techniek

> Al meer dan 20.000 HaarStamcelTransplantaties wereldwijd

> Focus op kwaliteit, veiligheid en nazorg

> Vooruitstrevend maar ook eerlijk en duidelijk over haalbaarheid van resultaat

> Behoud van donorgebied

> Meest natuurlijke resultaat

Alles nog eens rustig doornemen?

 

Brochure HSI

Ontdek of de unieke HST-methode jou kan helpen met je kaalheid. Download gratis de brochure met alle informatie over haartransplantatie.