Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

Dit artikel is geschreven door en gepubliceerd in The Daily Telegraph en op telegraph.co.uk

Bij Hair Science Clinic – één van ´s werelds toonaangevende haartransplantatieklinieken met vestigingen over de hele wereld – ziet grondlegger dr. Coen Gho over het afgelopen jaar een plotselinge piek in het aantal behandelingen.

“Tijdens de lockdowns hebben mensen veel geld gespaard. Ze geven dit nu uit aan hun meest kostbare bezit: zichzelf. En dan met name aan hun uiterlijk,” zegt dr. Coen Gho. “Naar schatting is de huidige vraag naar behandelingen drie tot vier keer hoger dan vóór Covid.”

Nieuwe ideeën

De hausse in aanvragen voor haartransplantaties leidt ook tot nieuwe ideeën. Dr. Coen Gho heeft een indrukwekkende staat van dienst als pionier van de haartransplantatiewereld. Zijn signature technique is partial longitudinal follicular unit extraction, beter bekend als de gepatenteerde HaarStamcel Transplantatie.

Bij de meeste transplantatietechnieken verwijdert de arts complete haarfollikels uit donorgebieden aan de achterzijde en zijkant van het hoofd. Vervolgens worden deze verplaatst naar kale plekken. Het grootste nadeel van deze techniek is het risico op littekenvorming. Ook is er kans dat het donorgebied dun begroeid achterblijft.

Méér haren uit een follikel

Gho´s methode probeert om deze problemen te vermijden door uitsluitend delen van de haarfollikels te gebruiken. Dit werkt door het stimuleren van de stamcellen in het kleine deeltje weefsel, waardoor nieuw haar ontstaat. Op dit moment is de ´oogst´ twee haren uit één follikeldeeltje. Gho werkt echter aan een speciale techniek om mogelijk tien haren te genereren.

Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies? Hair Science Clinic
Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

Méér haren genereren uit een haarfollikel maakt haartransplantaties veel effectiever. Dat geldt voor zowel mannen als voor vrouwen die kampen met haarverlies.

“Op dit moment nemen we bij een standaardbehandeling grafts van 1400 haarfollikels, wat 3000 nieuwe haren oplevert,” zegt Gho. “Stel je voor wat we kunnen bereiken als we tienduizend haren zouden genereren uit hetzelfde aantal grafts. Dit is cruciaal omdat het creëren van voldoende haardichtheid nu een issue is bij haartransplantaties bij vrouwen.

Testfase van start

Gho heeft zojuist goedkeuring gekregen om deze techniek te testen bij vrouwelijke patiënten in onderzoeksstudies. Als alles goed gaat hoopt hij dat het mogelijk is om deze behandeling aan te bieden binnen nu en vijf jaar.

Cultiveren van cellen

Gho´s onderzoek is slechts één van de vele projecten die op worden uitgerold om behandelingen tegen haarverlies naar een nieuw level te tillen. In Japan loopt bij het Riken Institute een van ´s werelds leidende klinische programma´s om stamcelbehandelingen te ontwikkelen voor mannen en vrouwen. Eerder dit jaar bereikte men hierin een belangrijke doorbraak.

Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies? Hair Science Clinic
Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

Wetenschappers vonden een manier om menselijke haarstamcellen in het laboratorium te vermeerderen met factor honderd. Een doorbraak waarover werd gepubliceerd  in het tijdschrift Scientific Reports. In de toekomst is het hierdoor wellicht mogelijk dat wetenschappers hoofdhaar uit donorgebieden gebruiken om nieuw haar te laten groeien in een schaaltje. Dit nieuwe haar kan vervolgens weer worden getransplanteerd naar het hoofd van de patiënt.

Ernstige alopecia behandelen

Dit zou betekenen dat artsen zelfs vrijwel kale mensen zouden kunnen behandelen. “Op dit moment is het gebied dat behandeld kan worden nog beperkt,” zegt Takashi Tsuji, de wetenschapper die het project leidt. “De mogelijkheid dat honderd haarfollikels tienduizend haarfollikels genereren met onze techniek, zou betekenen dat zelfs patiënten met ernstige vormen van alopecia niet meer kaal hoeven te zijn.”

Klinische trial

Echter, voorlopig is dit alleen nog getest in een petrischaaltje, en op muizen. Tsuji kijkt nu naar het veel complexere proces van het uitvoeren van deze behandeling in een klinische trial. Een kostbaar traject waarvoor zeker 500 miljoen yen (ongeveer £3.2 million) nodig is aan fondsen. Tsuji probeert via crowdfunding geld in te zamelen bij particulieren, investeerders en startende bedrijven over de hele wereld.

Effectiviteit aantonen

“We werkten samen met een start-up, maar hun activiteiten kwamen, deels door de Covidpandemie, stil te liggen”, zegt hij. Daardoor  kwam ons werk tot stilstand, juist voordat we de klinische onderzoeksfase in zouden gaan. Zodra we het geld hebben, kan een klinische studie binnen enkele maanden van start gaan. We hebben nog een jaar nodig om onze techniek te onderzoeken en de effectiviteit aan te tonen. Na bevestiging van de effectiviteit verwachten we dat binnen twee jaar een pay-to-participate klinisch programma in Japan kan starten.”

Aan haartransplantaties blijven nadelen kleven. Ke Cheng, professor regeneratieve geneeskunde aan North Carolina State University, benadrukt dat de behandeling invasief is en onconfortabel kan zijn, terwijl er geen garantie is dat alle getransplanteerde haren zullen overleven.

“Er zijn enkele nadelen,” zegt hij. “Het is een moeizaam proces omdat je de follikels letterlijk een voor een moet oogsten en herverdelen. En omdat er nog altijd het onderliggend probleem is met het overbrengen, zelfs als je de follikels rechtstreeks van de achterzijde van het hoofd naar de kruin brengt, zullen ze niet allemaal overleven. De efficiency is niet zo hoog.”

Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

PRP: behandeling met injecties

Een alternatief voor haartransplantaties dat de laatste jaren voet aan de grond krijgt is Platelet-rich-plasma (PRP)-therapie, een drietrapsbehandeling waarin bloed van een patiënt wordt afgenomen, waarna bloedplaatjes worden geëxtraheerd die vervolgens opnieuw geïnjecteerd worden in de schedel.

PRP is prijzig en geen definitieve oplossing

Het idee is dat de bloedplaatjes – een component van het bloed die zorgt voor weefselherstel – zouden kunnen helpen met het herstellen van normale haargroei. Uit een aantal studies blijkt dat PRP haarverlies kan verminderen en ook de diameter en dichtheid van haren kan verbeteren.

Dit is echter geen definitieve oplossing en onderhoudsinjecties worden elke 3 tot 6 maanden aanbevolen, waardoor het een prijzige langetermijnoplossing wordt. Ook zijn er bijverschijnselen gemeld, zoals hoofdpijn en gevoeligheid van de hoofdhuid.

Revitaliseren van haarfollikels

In plaats daarvan onderzoekt Cheng een andere behandeling met inspuitingen van exosomen (eiwitcomplexen): minuscule, met vloeistof gevulde zakjes die worde afgescheiden door alle cellen, ook door haarcellen. Deze exosomen transporteren signalen naar de haarfollikels, in de vorm van moleculen (microRNA´s) die de genexpressie (het proces waarbij informatie in een gen ’tot expressie komt’) bepalen en deze opdragen om normale haargroei te hervatten.

MicroRNA

Afgelopen jaar heeft Cheng het microRNA gedefinieerd dat een belangrijke rol speelt in het reguleren van een specifieke route die te maken heeft met de regeneratie van haarfollikels. Een veelvoorkomend probleem bij kaalheid is dat de micro-omgeving van de haarfollikels zeer ontstekingsgevoelig is, aldus Cheng. De bloedtoevoer en normale infra is verstoord, waardoor de follikels niet normaal functioneren.

Hergroei van haar

Het is Cheng´s idee om exosomen te nemen van gezonde haarfollikels en hun microRNA te injecteren in kale gebieden van de hoofdhuid. We gebruiken exosomen van cellen die een gezond ontstekingsniveau hebben en die pro-haargroei informatie bevatten, zegt hij. Zodra deze exosomen zijn geïnjecteerd gaan ze signalen sturen naar de omliggende cellen om hergroei van haar te stimuleren.

Een nieuwe toekomst voor de behandeling van haarverlies?

Tot dusver heeft Cheng dit getest in muizen en ontdekte dat het een haargroei met factor 6 of 7 kan vergroten ten opzichte van traditionele haargroeimedicatie als Minoxidil. Hij voert nu experimenten uit om te zien of dezelfde resultaten kunnen worden bereikt met menselijke haarcellen in het lab.

Techniek van de toekomst

We zijn voorzichtig optimistisch dat we dit naar de klinieken kunnen brengen in de komende vijf jaar, zegt hij. Als het labexperiment werkt, dan zullen we waarschijnlijk gaan samenwerken met een van de onderzoekscentra op het gebied van dermatologie of cosmetische geneeskunde om een klinische trial te doen. We zijn ook actief in gesprek met enkele investeerders die geïnteresseerd zijn in deze techniek en geloven dat deze een goede toekomst heeft.

 

Origineel artikel: Are we witnessing a new damn in baldness treatments – The Telegraph