Haartransplantatie op jonge leeftijd – wel of niet doen?

Haartransplantatie voor je dertigste - wel of niet doen?

Een haartransplantatie voor je vijfendertigste – veertigste levensjaar, moet je dat wel of niet doen? Hoewel kaalheid vaak pas op latere leeftijd ontstaat, zijn er ook mensen die al jong te maken krijgen met inhammen, een wijkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie dan optie? 

Er zijn mensen die het geen probleem vinden om kaal te worden, maar er zijn ook zat mensen die graag iets willen doen aan hun haarverlies. Als kaalheid op jonge leeftijd begint – wat vaak met erfelijke aanleg te maken heeft – dan is een haartransplantatie een optie. Medisch gezien hoeft dat geen probleem te zijn. Wel is het verstandig om bij het oplossen van het haarprobleem naar een lange termijnoplossing te kijken. Wij helpen met onze gepatenteerde en zelfontwikkelde HaarStamcel Transplantatie (HST) methode zowel mannen als vrouwen weer aan een mooie, natuurlijke haardos.

Haartransplantatie op jonge leeftijd – wel of niet doen?

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Erfelijke kaalheid – de nummer één oorzaak voor blijvend haarverlies bij mannen en vrouwen – ontstaat onder invloed van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT verstoort de haargroei en zorgt ervoor dat de groeifase van haren op bepaalde gedeelten van het hoofd (met name inhammen en kruin) verkort wordt van 3-5 jaar naar slechts enkele maanden. Tijdens deze versnelde groeifasen worden de haren steeds dunner. Uiteindelijk vallen de haren uit en ontstaan kale plekken.

 

 

Waardoor worden sommige mensen vroeg kaal?

Erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. De mate waarin en de leeftijd waarop DHT actief wordt, is erfelijk bepaald. Bij mannen is dit patroon van kaalheid te herkennen aan haarverlies bij de inhammen en rond de kruin. Een proces dat al in de puberteit kan starten.  Bij vrouwen manifesteert alopecia zich haar dat steeds dunner wordt vanaf de haarscheiding.

Haarverlies in een vast patroon

Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit een vast patroon verloopt. Als er sprake is van deze vorm van kaalheid dat is dit onomkeerbaar: haar dat weg is, blijft weg. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van kaalheid, zoals een haarziekte, stress of medicijngebruik. Daarom is het stellen van een diagnose door een ervaren arts altijd de eerste stap in elk behandeltraject.

Het oogsten van de grafts
Haartransplantatie op jonge leeftijd – wel of niet doen?

Immuniteit

Voor diverse vormen van kaalheid, waaronder erfelijke kaalheid, is een haartransplantatie een definitieve oplossing. Hoe dat werkt? Bij erfelijke kaalheid veroorzaakt het DHT kaalheid op bepaalde plekken als de inhammen en de kruin. Er zijn echter ook delen op het hoofd die niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon: de haren aan de achterzijde en de zijkanten van het hoofd (de zogenoemde krans) zijn ongevoelig voor DHT en vallen niet uit. Deze stroken zijn immuun voor de hormonale invloed die kaalheid veroorzaakt. 

Donorgebied

Van die immuniteit wordt dankbaar gebruik gemaakt bij een haartransplantatie. Haarzakjes uit de krans die niet onder invloed staan van DHT  worden geëxtraheerd en geïmplanteerd op de kale plekken. Omdat ze ongevoelig zijn én blijven voor de groeiverstoorder, zorgen ze op hun nieuwe plek voor blijvende haargroei.

 

Ga voor natuurlijk resultaat

Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties bij mannen geeft een HST de mooiste, meest natuurlijke resultaten. De getransplanteerde grafts (haarzakjes) worden dicht bij elkaar geplaatst, wat zorgt voor hoge haardichtheid en een natuurlijk ogende haarlijn. We besteden veel aandacht aan de oorspronkelijke haargrens. Een veelgemaakte fout bij haartransplantaties is een onnatuurlijke of te scherpe haarlijn die niet goed past bij het gezicht. Daarom bepalen we vooraf, samen met jou, de ideale haarlijn. Zo realiseren we de meest natuurlijke haargrens.

Wat maakt HST zo uniek?

HST is een gepatenteerde, verfijnde techniek voor haartransplantatie, ontwikkeld uit decennialang wetenschappelijk onderzoek. Bijzonder aan deze techniek is dat slechts een klein deel van de haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – wordt geoogst uit het donorgebied. Dat minuscule stukje weefsel bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Óók in het donorgebied groeit het haar terug. Zo raakt het donorgebied niet uitgeput waardoor vervolgbehandelingen mogelijk blijven.

Veilig en comfortabel

De behandeling is zeer veilig en kent een groot aantal voordelen ten opzichte van andere haartransplantatietechnieken: pijnloze behandeling, fijnmazige inplant, minimale littekenvorming, levenslang resultaat en mogelijkheden voor haarherstel van gezichtshaar (wenkbrauwen, baard).

 

Bekijk het videodagboek van Danny Membre die onlangs een HST-behandeling onderging.

 

Voordelen

drs. Kristel van Herwijnen
Haartransplantatie op jonge leeftijd – wel of niet doen?

Wat zegt de arts?

Kristel van Herwijnen, arts Hair Science Clinic: ¨Bij het kiezen voor een haartransplantatie is vooral belangrijk dat je persoonlijk geadviseerd wordt door een ervaren arts. In principe is er geen boven- of ondergrens qua leeftijd. Niemand is gemiddeld. Factoren die bepalend zijn, zijn onder meer de leeftijd waarop de haaruitval begonnen is, de erfelijke aanleg in je familie, de gesteldheid van je huidige haardos en je algemene gezondheid. Hoe jonger je bent, des te lastiger het is om te voorspellen hoe de haaruitval verder zal gaan.¨

Toekomstverwachting

¨Ben je boven de 35, dan is het goed mogelijk om de snelheid van de haaruitval te baseren op het verloop van de haaruitval de jaren ervoor. Ben je tussen de 25 en 35 jaar dan is vaak al goed te zien wat je kunt verwachten in de komende jaren. Onder 25 jaar is het verloop lastiger vast te stellen. Je weet dan niet of je helemaal kaal wordt of dat het blijft bij bijvoorbeeld alleen inhammen. Dat kan een reden zijn om nog even te wachten met een haartransplantatie.¨

Ga voor resultaat dat bij jou past

¨Het resultaat van een haartransplantatie moet natuurlijk zijn en bij jou passen. De lage haarlijn die je op twintigste hebt is vaak niet mooi als je veertig of vijftig bent. Daarom adviseren we meestal om een haarlijn te kiezen die niet te laag is. Uiteraard wil je een haarlijn die ook op latere leeftijd bij je past. Want het resultaat van een HST-haartransplantatie is blijvend, dat garanderen we.

Natuurlijk resultaat

Naast het levenslange resultaat is ook het natuurlijke effect een reden waarom veel mensen kiezen voor de deze methode. Door de fijnmazige inplant, oogt de nieuwe haarlijn heel natuurlijk. Een extra voordeel, zeker voor jonge mensen, is dat het donorgebied hergebruikt kan worden, omdat het haar ook daar teruggroeit. Ook veroorzaakt HST geen littekens, waardoor je alle opties qua kapsel openhoudt

Haartransplantatie op jonge leeftijd – wel of niet doen?

Geen harde grens

Op de vraag Wat is nou een goede leeftijd voor een haartransplantatie? is dus geen eenduidig antwoord te geven. Vaak gaat erfelijke haaruitval op jonge leeftijd sneller dan op oudere leeftijd. Belangrijke overwegingen zijn ook: Hoeveel psychische last ondervind je van je kaalheid? Wil je eventueel met medicatie proberen om je haarverlies te vertragen? Met welk resultaat ben je tevreden? Wie jonger is dan 25 jaar, moet zich realiseren dat haarverlies nog wel even door kan gaan.

Laat je deskundig adviseren

Je haarsituatie bepaalt of een haartransplantatie op jonge leeftijd een goede optie is om kaalheid tegen te gaan. Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen, kijken we heel goed naar je persoonlijke haarsituatie en wensen. Op basis daarvan adviseren we je wat de beste optie op dat moment is.

Stel mijn diagnose

Behandeling op jonge leeftijd, do or don’t? FAQ

Erfelijke haaruitval is niet leeftijdsgebonden. Jongens kunnen al op jonge leeftijd, zelfs in de puberteit, met het eerste haarverlies te maken krijgen.

Hoe jonger je bent, hoe moeilijker het is om het verloop van de haaruitval te voorspellen. Als je boven de 35 bent dan kan een specialist het vervolg van het haarverlies baseren op de haaruitval die al heeft plaatsgevonden. Ook tussen de 25 en 35 jaar kan relatief goed beoordeelt worden wat je verder aan haaruitval kunt verwachten. Op jongere leeftijd is het lastig om te zeggen of het haarverlies alleen tot de inhammen beperkt blijft of dat ook de haarlijn zich terugtrekt. Een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen kan in zo’n geval zeker van meerwaarde voor je zijn. Tijdens het adviesgesprek bekijken we samen je situatie, het verloop van de haaruitval, je wensen en stellen een diagnose. Zodoende krijg je een reëel beeld van jouw mogelijkheden.

In principe worden behandelingen alleen bij volwassenen toegepast. Alleen in uitzonderlijke gevallen waarbij je ouders en/of verzorgers schriftelijke toestemming geven en bij de ingreep aanwezig zijn kan een uitzondering gemaakt worden.

Over het algemeen geldt dat hoe jonger het haarverlies begint, hoe sneller het gaat en des te groter de kans is om volledig kaal te worden. Jonge mannen die al ruim voor hun 25e levensjaar haaruitval zien, hebben een grotere kans op volledige kaalheid. Uiteraard kun je volledige kaalheid voorkomen door tijdig met een behandeling te starten.

Direct een haartransplantatie overwegen is vaak té ingrijpend. Beginnend haarverlies kan onder andere met een haargroeimiddel verminderd worden. Als je een behandeling overweegt is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Deze kan je een professioneel advies geven en schrijft wetenschappelijke erkende middelen voor. Op het moment dat je last krijgt van bijwerkingen en/of wanneer het gewenste resultaat uitblijft kun je met de arts een het gebruik van een ander middel overwegen.

Mannen die op relatief jonge leeftijd een haartransplantatie ondergaan, zien jaren later vaak dat haarverlies op andere plaatsen het haar heeft uitgedund. Je kunt dan een tweede ingreep overwegen. Belangrijk is wel dat er nog voldoende donorhaar beschikbaar is. Bij mannen die eerder een FUT of FUE haartransplantatie hebben ondergaan is veelal een aanzienlijk kleiner en beschadigd donorgebied beschikbaar, dan bij HST. HST verplaatst geen haarzakje, maar splitst het haarzakje waarbij een deel met stamcellen naar het ontvangstgebied wordt getransplanteerd. De andere deel met stamcellen blijft achter in het donorgebied dat zorgt voor nieuwe haargroei.

Ervaren specialisten bekijken en bespreken je situatie tijdens een vrijblijvend adviesgesprek in de kliniek. Hierbij wordt onder andere gekeken naar je leeftijd, de mate waarin het haar al is uitgevallen en het donorgebied. De specialist geeft je een behandeladvies en licht dit toe. Geen situatie is hetzelfde, daarom kan de een op jongere leeftijd behandeld worden dan de ander.

Nee, de prijzen zijn niet leeftijdsgebonden. De uiteindelijke prijs van de ingreep die bij jou wordt toegepast hangt af van de omvang van de haartransplantatie. Tijdens het gesprek adviseert de specialist het aantal haarzakjes dat getransplanteerd kan worden voor een mooi, natuurlijk resultaat.

Als je in het verleden een haarimplantatie hebt ondergaan, dan kan jaren later de wens ontstaan om het bereikte resultaat te laten verdichten. Dit kan komen omdat je ontevreden bent met de haardichtheid of omdat het haarverlies na de eerste haartransplantatie op andere plaatsen zich heeft doorgezet. Zolang je in goede gezondheid verkeert en over genoeg donormateriaal beschikt kan je later een nieuwe ingreep laten toepassen.

Zeker wanneer je FUT of FUE haartransplantaties toe laat passen moet je er rekening mee houden dat er uit een gezond donorgebied tot maximaal 5.000 haarzakjes verwijderd kunnen worden. Hierdoor kan het donorgebied zodanig uitdunnen dat het kale plekken gaat vertonen. Je kunt geen ontelbaar aantal FUT of FUE haarimplantaties ondergaan. Bij HST groeien zowel in het donorgebied als op de getransplanteerde kale plekken nieuw haar. Hierdoor blijft het donorgebied beter behouden.

Hair Science Institute heeft de HST methode ontwikkeld waarbij het haarzakje in het donorgebied, voor het extraheren, wordt gesplitst. Het geoogste haarzakje wordt in de transplantatiegebieden geplaatst. Zowel in het donorgebied als op de kale plekken wordt nieuwe haargroei mogelijk. Hierdoor blijft het donorgebied beter behouden.

Het adviesgesprek (of wel consult) bereid je voor op een eventuele haartransplantatie. Je krijgt informatie over de ingreep en hoe de techniek wordt toegepast. Een ervaren specialist beoordeelt jouw situatie en neemt de tijd om je vragen te beantwoorden. Als je voor de HST methode in aanmerking komt dan wordt een persoonlijk behandelplan voorgesteld en krijg je een kostenoverzicht.

Kredietmaatschappijen zijn verplicht een minimum leeftijd te hanteren. Minderjarigen kunnen geen lening afsluiten om een cosmetische ingreep te financieren. Afhankelijk van de kredietverstrekker wordt een minimum leeftijd van 21 of 25 jaar gehanteerd. Dit hangt af van het type lening en de geldverstrekker. Wanneer je een haartransplantatie op afbetaling overweegt is het goed om te weten dat een financiële instelling inzage zal willen hebben in je financiële situatie en dat ook je kredietverleden wordt nagetrokken. Word je een kredietovereenkomst aangeboden? Realiseer jezelf dan goed dat het krediet wordt aangemeld bij het BKR.

De resultaten van een haartransplantatie zijn over het algemeen goed. Wel kan het gebeuren dat wanneer je op te jonge leeftijd de ingreep laat toepassen, het overige haar later alsnog uitvalt en een aanvullende ingreep wenselijk is. Zolang je de tips en adviezen van de behandelend specialist opvolgt en de hoofdhuid zorgvuldig behandelt kun je een goed resultaat verwachten.

Erfelijke kaalheid komt bij vrouwen ook voor. Waar mannen al op jonge leeftijd met haaruitval te maken kunnen krijgen, zien vrouwen dit meestal pas vanaf of na de menopauze en op latere leeftijd. Het komt zelden tot nooit voor dat vrouwen al tijdens de puberteit met haaruitval als gevolg van androgene alopecia te maken krijgen.