HAARTRANSPLANTATIES WORDEN STEEDS BETER EN MOOIER

Haartransplantaties worden steeds beter en mooier.

Dit artikel is gepubliceerd in De Telegraaf, voor de rubriek ‘De Man’ van Planet Health.

“We baseren ons op keiharde wetenschap”

“In elk orgaan zitten stamcellen, ook in de haarwortel,” vertelt dr. Coen Gho. Hij is arts-onderzoeker en oprichter van Hair Science Clinic, met klinieken in onder meer Amsterdam, Maastricht, Londen, Parijs, Jakarta en Hong Kong.

“Stamcellen ken je misschien wel van een beenmergtransplantatie. Stamcellen kunnen zich onbeperkt vermenigvuldigen. We hebben ontdekt dat je slechts een klein deel van de haarfollikel met haarcellen – en niet een volledig haarzakje – nodig hebt om op een andere plek nieuw haar te doen groeien.”

Gedreven door passie en wetenschap

Gho is al meer dan dertig jaar bezig met stamcelonderzoek en tissue engineering. Keiharde wetenschap, toegepast op een heel praktisch probleem: haarverlies.

FUT en FUE

”Haartransplantaties zijn nog niet zo oud. Dertig jaar geleden was het ‘grasmatje’ de meest gebruikte techniek. Een strip huid met haar werd vanaf de achterkant van het hoofd weggesneden. Die reep werd verdeeld in ‘grafts’ die vervolgens in het kalende gebied werden geïmplanteerd. Het nadeel was dat er een groot litteken achterbleef in het donorgebied.”

Minder invasief

Inmiddels is deze techniek achterhaald en wordt vooral gemaakt van de FUE-techniek (Follicle Unit Extraction). Hierbij worden haarzakjes met haren één voor één uit het donorgebied gehaald. “Een belangrijke ontwikkeling,” vertelt Gho, “omdat deze techniek minder invasief is. Je houdt alleen wat kleine punt-littekens over.”

stamcellen
HAARTRANSPLANTATIES WORDEN STEEDS BETER EN MOOIER

HaarStamcel Transplantatie

Maar ook deze techniek ontwikkelt door: “Bij FUE haalt men het volledige haarzakje weg uit het donorgebied. Maar uit onderzoek blijkt dat de stamcel die je nodig hebt zich niet in het haarzakje bevindt, maar aan de zijkant van de haarwortel. Dat betekent in principe dat je maar een klein deel van de haarwortel nodig hebt om een graft te kunnen ‘oogsten’. Daardoor blijven de haren in het donorgebied voor een groot deel gewoon behouden, waardoor toekomstige transplantaties mogelijk blijven. Ook heb je bijna geen last meer van littekens.”

Gepatenteerde haartransplantatie-methode

Bij Hair Science Clinic voert dr. Gho deze gepatenteerde methode van haartransplantatie al veelvuldig uit: “Het is vooral fijn voor mensen die een klein donorgebied hebben, bijvoorbeeld door brandwonden. Bij veel slachtoffers van de Volendamse nieuwjaarsbrand hebben we deze behandeling uitgevoerd.”

 

Lees wat de Nederlandse Haarstichting zegt over HaarStamcel Transplantatie

Vakmanschap

Het nadeel van deze nieuwste techniek is wel dat het erg arbeidsintensief is, en daarmee ook niet bepaald goedkoop. De meeste klinieken bieden dit dan ook nog niet aan. Gho: “Je moet één voor één, heel precies steeds een deel van de haarwortel extraheren. En voor een transplantatie heb je twaalf- tot veertienhonderd grafts nodig.”

Wel verwacht Gho dat deze techniek langzaam maar zeker voor een breder publiek bereikbaar wordt. Ook is Gho al bezig met de technieken van de toekomst: “In een petrischaaltje is het al mogelijk om haar te ‘kweken’. In de toekomst kunnen we van één haar misschien wel vijf of tien haren maken.”

haartransplantatie arts maastricht nl
HAARTRANSPLANTATIES WORDEN STEEDS BETER EN MOOIER

Als je haar belangrijk voor je is...

Tot het zover is, benadrukt dr. Gho dat een goede transplantatie vakmanschap vereist: “Ga niet zomaar naar een goedkope kliniek in het buitenland. Een slechte behandeling kan heel lelijk uitpakken en het resultaat, alsmede je donorgebied onherstelbaar verpesten. Als je haar belangrijk voor je is, kies je een goede kliniek uit waar ze veel ervaring hebben.”

 

Dit artikel is gepubliceerd in De Telegraaf, voor de rubriek ‘De Man’ van Planet Health.