Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?

Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?

Elk mens verliest dagelijks haren: zo’n 50-120 haren per dag. Hier merk je doorgaans niets van. Verlies je meer haar dan normaal of word je haar steeds dunner, dan ga je dit wel merken. Er ontstaan kale plekken, een terugwijkende haarlijn of inhammen. Dit noemen we overmatig haarverlies. Hoewel dit een veelvoorkomend probleem is, verschillen de onderliggende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak van overmatig haarverlies is erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica of AGA). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

ERFELIJKE KAALHEID

Bij erfelijke kaalheid is er sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT), waardoor de groeicyclus van het haar steeds korter wordt en uiteindelijk stopt. Erfelijke kaalheid wordt ook wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben.

Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?

HAARUITVAL MANNEN

Mannen kunnen al op jong leeftijd met erfelijke kaalheid te maken krijgen. Boosdoener is het DHT-hormoon: dit veroorzaakt het krimpen van de haarfollikels, waardoor op bepaalde plekken op de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien. Dat betekent: steeds dunner haar, kale plekken en uiteindelijk blijvende kaalheid. Dit haarverlies is onomkeerbaar: er is (nog) geen manier om het kaalheidsproces te stoppen. Wél is behandeling van erfelijke kaalheid meestal goed mogelijk met een haartransplantatie.

Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?

HAARUITVAL VROUWEN

Kaalheid wordt vooral gezien als een mannenprobleem, maar dat is het zeker niet. Veertig procent van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid. Vijftien procent van de vrouwen zelfs al vóór de menopauze, soms al op heel jonge leeftijd. Anders dan bij mannen vindt deze vorm van kaal worden gelijkmatig plaats, verspreid over de haaroppervlakte. Het haar wordt vanaf de kruin over de hele hoofdhuid stukken dunner. Uiteindelijk kan dit leiden tot blijvende kaalheid. Daarnaast zijn er veel vrouwen die last hebben van (tijdelijke) haaruitval door stress, ijzertekort of na een zwangerschap.

IMPACT VAN HAARVERLIES

Kaal zijn of kaal worden kan heel ingrijpend zijn. Om je een beeld te geven beschrijft onze arts Kristel van Herwijnen in deze video de impact van haarverlies.

 

OORZAKEN OVERMATIGE HAARUITVAL

Als haar steeds dunner wordt of er meer haar uitvalt dan normaal, dan spreken we van overmatig haarverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

• Erfelijk haarverlies. Haarverlies volgens vast patroon, makkelijk herkenbaar voor een haarspecialist.
• Diffuse haaruitval. Door koorts, ondergewicht, stress, ziekte, zwangerschap of medicatie.
• Hierdoor verlies je in een korte tijd veel haar.
• Een te strak kapsel. Door strakke knotten, staarten en vlechten.
• Psychische stoornis waarbij haren uit het hoofd worden getrokken.
• Alopecia areata. Ronde of ovale kale plekken door ontsteking van de haarwortels.
• Littekens op je hoofdhuid door een ziekte of letsel.

HAARZIEKTES

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Als erfelijke kaalheid niet de oorzaak is, dan kan haarverlies diverse andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een haarziekte als alopecia areata (pleksgewijze kaalheid). Ook kan haar uitvallen door medicatie, stress, hormonale afwijkingen (zonder erfelijke aanleg) en invloeden van buitenaf zoals ongezonde voeding. Onderzoek door een medisch specialist en het stellen van de juiste diagnose is dan noodzakelijk.

Overmatige haaruitval? Laat je professioneel adviseren.

Voor het vaststellen van de oorzaak van je haarverlies en het ondergaan van een haartransplantatie is een goede diagnose door een gespecialiseerde arts belangrijk. Daarom is een vrijblijvend advies zo waardevol. Je krijgt toegesneden informatie, persoonlijk advies en er is ruimte om vragen te stellen. Samen met de arts bespreek je de mogelijkheden, je wensen en verwachtingen. Op basis hiervan krijg je van de arts een individueel behandelplan.

Nikki v3 Hair Science Clinic
Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?

Er is een oplossing

Voor veel vormen van kaalheid is een HaarStamcel Transplantatie (HST) een definitieve oplossing. HST is een unieke techniek voor haartransplantatie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen.

Revolutionair

HST gebruikt de kracht van de natuur, het regenererend vermogen van de menselijke stamcel. Bijzonder aan deze techniek is dat maar een klein deel van de haarfollikel – en niet de hele follikel – wordt geoogst uit het donorgebied.

Meerdere haren uit één haarfollikel

Dat minuscule stukje weefsel bevat genoeg stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Door het regenererend vermogen kunnen meerdere haren uit één graft (haarfollikel) ontstaan. De nieuwe grafts worden dicht bij elkaar geplaatst, wat zorgt voor hoge haardichtheid en een mooie, natuurlijke haarlijn.

Dubbel effect

Een speciale, gepatenteerde preservatievloeistof stimuleert de groei en verhoogt de levensvatbaarheid van de grafts. Dit geeft ze een extra boost. Deze integrale aanpak is de basis van deze verfijnde vorm van haartransplantatie, waarbij in het ontvangst- én donorgebied haar groeit.

 

 

Dr. Gho

Drijvende kracht achter deze revolutionaire behandeling is dr. Coen Gho. Zijn bezieling om het leven van patiënten te verbeteren en diepgewortelde passie voor wetenschap vormden het fundament voor de HST-techniek.

Passie & wetenschap

Dr. Coen Gho en zijn team houden zich al meer dan dertig jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van haar, stamcellen en tissue engineering. In zijn jonge jaren als arts-onderzoeker, werkend met brandwondenpatiënten, zag Gho dat haartransplantaties pijnlijke ingrepen waren. Die bovendien grote littekens achterlieten. Dat kon en moest beter, vond hij.  De sleutel naar verbetering lag volgens hem in de haarstamcel. Uit deze studies is de Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation (PL-FUT) methode ontwikkeld, die kortweg HaarStamcel Transplantatie (HST) wordt genoemd.

ONTDEK JOUW MOGELIJKHEDEN

Een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen is waardevol voor jou en voor ons. Je krijgt persoonlijk advies, veel informatie en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Samen bespreken we uitvoerig de mogelijkheden, jouw wensen en verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor je opgesteld.

Haaruitval: hoe komt het en wat ertegen doen?