Haarstuk of haartransplantatie
Oplossing voor haaruitval: haarstuk of haartransplantatie?

Oplossing voor haaruitval: haarstuk of haartransplantatie?

Haaruitval is een gevoelig onderwerp en voor veel mensen moeilijk te accepteren. Vooral als het al ontstaat op vroege leeftijd. In veel gevallen is kaalheid genetisch bepaald, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zowel mannen als vrouwen lopen een deuk in hun zelfvertrouwen op. Daarom zijn er steeds meer mensen die iets aan dit probleem willen doen en een passende oplossing zoeken voor dunner wordend haar of kaalheid. Dat kan in de vorm van een haarstuk of met een haartransplantatie. Welke oplossing het meest geschikt is, is afhankelijk per persoon en de vorm en mate van kaalheid.

Haarstukjes

Een haarstuk is een hulpmiddel waarmee een gedeelte van het hoofd of het gehele hoofd bedekt kan worden. Het haar kan van nep of echt haar zijn en komt voor in veel soorten en maten. De bekendste haarwerken zijn pruiken, toupetten en hair extensions. De kwaliteit en kosten zijn erg uiteenlopend en afhankelijk van de manier van productie.

Wanneer u overweegt een haarstuk aan te schaffen is het goed om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over uw mogelijkheden. U wilt de beste oplossing voor uw situatie, maar dan is het belangrijk om te kiezen wat het beste bij u past. Alleen zo krijgt u een mooie, natuurlijke look.

Echt of nep haar

Bij de aanschaf van een haarstuk speelt uw levensstijl een grote rol. Bent u bijvoorbeeld een fanatieke sporter of doet u zwaar belastend werk? Het zijn vragen die u zich vooraf moet stellen, omdat ze van invloed zijn op de uiteindelijke keuze. Daarnaast is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Synthetisch haarwerk

Synthetisch haarwerk

Voordelen:

 • Bijna niet van echt haar te onderscheiden
 • Weinig onderhoud en styling nodig
 • Relatief goedkoop
 • Verkrijgbaar in alle modellen en kleuren
 • Bijzonder comfortabel door lichte gewicht

Nadelen:

 • Erg gevoelig voor hitte; föhnen, krullen en stylen is niet mogelijk
 • Het haar kan niet geverfd worden
 • Soms een onnatuurlijk aanzien
 • Een te volle haardos kan ‘raar’ uitzien bij mensen met van nature dun haar

Echt haar

Voordelen:

 • Haarstuk kan permanent worden gedragen (tijdens slapen, zwemmen, sporten etc.)
 • Natuurlijke uitstraling
 • Föhnen, krullen of stylen levert geen problemen op
 • Het is mogelijk het haar te kleuren
 • Een lange levensduur
 • Geen speciale verzorging nodig

Nadelen:

 • Prijzen liggen hoger
 • Haarstuk moet na iedere wasbeurt opnieuw in model gebracht worden
 • Haarkleur kan bij veel zonlicht of chloorwater bleken
 • Gewicht is zwaarder en kan daarom minder comfortabel aanvoelen

Pruiken en toupetten

Pruiken worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen en zijn geschikt voor mensen met weinig, dun of geen haar. Tegenwoordig kan een pruik zo professioneel gemaakt worden dat het niet opvalt dat het een pruik is. Voor mensen met haarverlies door bijvoorbeeld chemotherapie is dit een goede oplossing.

Een toupet is geschikt om een bepaald deel van het hoofdhaar te bedekken waardoor het zorgt voor meer volume en een voller aanzicht. Vooral voor jonge mannen is een toupetje vaak een goede optie. Het bedekt het kalende hoofd waardoor ze weer een mooie haardos krijgen.

De zoektocht naar een geschikt haarstuk blijkt niet altijd even gemakkelijk. Want waar moet u op letten? En wat past bij u? Voordat u een keuze maakt is het goed om professioneel advies te krijgen. Een pruik of toupet kopen kan het beste in een winkel waar ze te zien en te voelen zijn. Zo kunt u kijken wat voor u prettig voelt en comfortabel genoeg is.

Vergoeding

U komt waarschijnlijk in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekering wanneer u een haarstuk wegens medische redenen (via de huisarts) aanschaft. Wilt u er zeker van zijn, neem dan vooraf eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Hair extensions

Naast pruiken en toupetten zijn hair extensions een veelgebruikt haarstuk. Vooral de laatste jaren zijn ze erg populair onder de vrouwen geworden. Zij gebruiken hair extensions om hun haar dikker en langer te laten lijken. Hair extensions kunnen alleen bevestigd worden aan de natuurlijke haren als de hoofdhuid nog een flink aantal haren bevat. Heeft u kwetsbaar haar of breekt het haar snel af, dan zijn hair extensions een slecht idee. Door het zware gewicht breken de natuurlijke haren namelijk nog sneller af. Uw kapper kan u hierin goed adviseren.

Het effect van kunsthaar op haaruitval

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig gebruik maken van hair extentions een grote kans lopen permanente kale plekken. Het haar valt namelijk sneller uit, omdat de hair extensions aan de bestaande (kwestbare) haren worden bevestigd. Het gewicht van de extensions zorgt voor tractie bij de bestaande haren. Het resultaat is dat veel vrouwen permanente kale plekken eraan overhouden. De schade aan de hoofdhuid is vaak onherstelbaar.

Wanneer komt u in aanmerking voor een HaarStamcel Transplantatie?

Een haartransplantatie is een bewezen oplossing voor haaruitval. Veel mensen en ook bekende Nederlanders, zoals Wesley Sneijder en Gerard Joling gingen u al voor. Maar alvorens u kiest voor een haartransplantatie is het belangrijk om te weten of u wel geschikt bent. Er zijn een aantal factoren die hierbij meespelen. U bent een goede kandidaat als:

 

 • U al langere tijd last heeft van haaruitval en een patroon is geconstateerd
 • U een donorgebied heeft van goede kwaliteit
 • Uw gezondheid goed genoeg is om een behandeling te ondergaan
 • U littekens heeft door bijvoorbeeld een operatie
 • U haar heeft verloren als gevolg van letsel, zoals brandwonden

 

De leeftijd om een transplantatie te ondergaan is afhankelijk van de progressie en de mate van kaalheid. Door onder andere hormooninvloeden bestaat bij jonge mensen namelijk de kans dat de mate van kaalheid toeneemt en later weer een behandeling nodig is.

 

Een juiste diagnose van uw situatie is van groot belang. In een vrijblijvend consult nemen onze artsen en technicians graag uitgebreid de tijd om uw wensen en verwachtingen te bespreken, zodat het voor ons duidelijk wordt wat wij voor u kunnen betekenen. Wilt u meer weten over een HaarStamcel Transplantatie, onze HSI-methode, neem dan contact op met onze kliniek.

Kom kennis maken met onze kliniek en ontdek uw mogelijkheden

Een consult is voor u en voor ons, zeer waardevol. U krijgt informatie over de techniek, persoonlijk advies en er is alle ruimte om vragen te stellen. Samen met de arts bespreekt u uitvoerig de mogelijkheden, uw wensen en verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor u opgesteld.

Oplossing voor haaruitval: haarstuk of haartransplantatie? FAQ

Hair Science Institute is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Overweeg jij een dergelijke behandeling en twijfel je tussen een haarwerk of haartransplantatie? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Moderne haarwerken sluiten uitstekend op het eigen haar en/of de huid aan, waardoor het niet of nauwelijks opvalt dat je een haarwerk draagt. Veel is afhankelijk van de kwaliteit van het haarwerk en het gekozen model.

Een haarwerk is een snelle, vaak relatief betaalbare oplossing bij haaruitval. Zowel bij tijdelijk als blijvend haarverlies kun je een haarwerk dragen. De kosten worden, met een medische indicatie, jaarlijks in sommige gevallen gedeeltelijk vergoed door zorgverzekeraars.

De belangrijkste voordelen van een haarwerk zijn het directe resultaat en het feit dat een mooi haarwerk niet of nauwelijks van echt haar is te onderscheiden. Je hebt geen hersteltijd en na het passen van het haarwerk kun je het meestal direct meenemen.

Haarwerken kunnen uit synthetische en/of echte mensenharen bestaan. Het is ook mogelijk om een combinatie van synthetisch en echt haar te kiezen. De kostprijs van een haarwerk met echt haar ligt aanmerkelijk hoger dan wanneer je een synthetisch haarwerk aanschaft.

Je kunt een volledig haarwerk dragen, maar je kunt ook het gebruik van een haarstukje overwegen. Een ervaren haarwerkspecialist kan je hierin advies geven en de verschillen laten zien.

Een pruik of haarwerk moet regelmatig vervangen worden, omdat het aan slijtage onderhevig is. Bij dagelijks en intensief gebruik gaat een haarwerk 6 tot 12 maanden mee. Afhankelijk van de kostprijs van een haarwerk en het jaarlijks vastgestelde vergoedingsbedrag, kan het zijn dat je het verschil zelf moet betalen. Ook wanneer je binnen een jaar meer dan één haarwerk aanschaft, betaal je zelf het verschil. Kies je voor een handgeknoopt haarwerk van echt haar dan betaal je daar een aanzienlijk bedrag voor. Een ander nadeel van een haarwerk is dat je bepaalde activiteiten lastiger uit kunt voeren.

Dat is afhankelijk van de gebruikte materialen en de haarwerkspecialist die u kiest. Haarwerkspecialisten hebben vaak synthetische haarwerken vaak in voorraad. Vind je tijdens een afspraak een geschikt haarwerk, dan is het meestal mogelijk om deze direct aan te schaffen en mee te nemen. Handgeknoopte, op maat gemaakte haarwerken van echt haar worden besteld en kennen een langere levertijd. Je moet dan rekening houden met een aantal weken.

Niet iedereen met haarverlies is een geschikte haartransplantatie kandidaat. Erfelijke haaruitval kan met een haartransplantatie vaak wel goed opgelost worden. Tijdens een consult beoordeelt een specialist jouw situatie. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het haarverlies, donormateriaal, je algemene gezondheid, eventuele medische aandoeningen en/of medicijngebruik.

Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep die blijvend nieuwe haargroei creëert op kale plekken. Een haarwerk daarentegen is een tijdelijke oplossing om haaruitval te camoufleren. Je koopt een confectie pruik of een op maat ontworpen haarwerk en draagt deze een aantal maanden tot het aan vervanging toe is. Een haarwerk creëert geen nieuwe haargroei, maar is bedoeld om haaruitval te verbergen.

Moderne haarwerken en pruiken zijn gemaakt van materialen die lucht doorlatend zijn. Zowel de hoofdhuid als je eigen haargroei ondervinden hier in principe geen nadelige gevolgen van het haarwerk.

Afhankelijk van het soort haarwerk dat je aanschaft, betreft het een kostenpost die jaarlijks terugkomt. De prijzen lopen sterk uiteen. Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks een vastgesteld bedrag. Kost het haarwerk van je keuze meer, dan betaal je zelf het verschil. Wanneer je de jaarlijkse kosten bij elkaar optelt, kan een haartransplantatie op termijn voordeliger zijn. De haartransplantatie is veelal een eenmalige behandeling, met blijvende resultaten.

Nee. Ook hier geldt dat zorgverzekeraars de kosten alleen vergoeden als je een medische indicatie hebt. Deze indicatie kan door een huisarts of dermatoloog worden gegeven.

Je kunt dit overleggen met de behandelend specialist. De haarzakjes die getransplanteerd worden hebben een aantal dagen nodig om vast te groeien. In principe is een haarwerk niet schadelijk voor de natuurlijke haargroei. Je zou het haarwerk eventueel kunnen dragen tot de nieuwe haargroei zichtbaar wordt en je haar er voller en gezonder uitziet.

Goedkope pruiken en haarwerken kun je online bij verschillende webshops bestellen. Zoek je echter een haarwerk dat niet van echt haar is te onderscheiden en dat aansluit bij je uitstraling, dan is het beter om naar een erkende haarwerkspecialist te gaan. Hier krijg je advies en kun je verschillende haarwerken passen voordat je een keuze maakt.

Synthetische pruiken laat je bij voorkeur niet kleuren. Knippen kan eventueel wel, al zal een haarwerkspecialist dat niet direct adviseren. Heb je een haarwerk van echt haar dan kun je dat wel laten knippen kleuren.

Bij een haarwerk dat van echt haar is gemaakt, kun je eventueel een krultang en/of föhn gebruiken om te stylen. Let op dat je het apparaat niet op de warmste stand zet. Synthetische haarwerken kun je niet in combinatie met styling-apparatuur in model brengen. De materialen zijn gevoelig en kunnen smelten als ze met een warmte bron zoals een föhn in aanraking komen.

Handgeknoopte haarwerken kam je het beste één keer per dag. Je begint onderaan en kamt naar boven toe. Bij een haarwerk wordt een gebruiksinstructie geleverd. Koop je via een erkende haarwerkspecialist een haarwerk, dan laat deze je zien op welke manier je jouw haarwerk het beste kunt verzorgen.