Kanker en haaruitval - Hair Science Clinic
Haaruitval bij kanker

Haaruitval bij Kanker

 

Wanneer bij iemand kanker is geconstateerd, dan volgt vaak behandeling in de vorm van bestraling of chemotherapie. Dit zijn ingrijpende behandelingen met nare bijwerkingen. Naast hoofdpijn en misselijkheid is haaruitval één van de bekendste bijwerkingen van de behandeling van kanker. Het haarverlies is bijna altijd tijdelijk. Na behandeling groeit het haar normaal gesproken weer terug. Dit kan soms tot wel zes maanden duren.

Haarverlies na chemo

Of en in welke mate haaruitval optreedt, hangt vaak samen met het soort behandeling (chemokuur of bestraling), de dosering van de medicatie en het gebruik van andere geneesmiddelen. Wij begrijpen als geen ander dat het verliezen van je haar moeilijk is, ook voor de mensen om je heen. Hieronder lees je meer over haarverlies bij de behandeling van kanker.

Invloed van medicatie

Medicijngebruik kan de haarconditie beïnvloeden. Haarcellen behoren tot de snelst delende cellen van het lichaam. Het is daarom niet vreemd dat medicatie die tot doel heeft de snel-delende (kanker)cellen te doden, haaruitval veroorzaakt.

 

Kanker en haaruitval - Hair Science Clinic

Ook van antibiotica, sommige anti-epileptica en malariatabletten is bekend dat ze invloed hebben op de conditie van het haar en haaruitval kunnen veroorzaken. Als er een duidelijk verband is tussen geneesmiddel en haarverlies, dan kan de behandelend arts om die reden de medicatie of dosering aanpassen.

Uitgesteld effect

Het effect van het stoppen van medicatie zal echter pas maanden later plaatsvinden. De haaruitval kan nog maanden na het stoppen doorgaan. Een geruststellende gedachte is dat de haargroei in veel gevallen weer herstelt, al kan dit soms maanden tot jaren duren. Voedingssupplementen hebben geen nut bij deze tijdelijke vorm van haaruitval.

Haaruitval bij bestraling

Als je bestraald wordt, dan verlies je alleen haar op de plek die bestraald wordt. Als dat het hoofd is, dan kun je je hoofdhaar of je wenkbrauwen verliezen. Hoeveel haar uitvalt, hangt af van de hoeveelheid straling die je krijgt en de grootte van de plek die bestraald wordt. Je merkt het meestal twee tot drie weken na de eerste behandeling.

Haarwerk

In veel gevallen komt na de bestraling het haar weer terug, maar het kan soms tot wel zes maanden duren. Bij langdurige bestraling kan de haaruitval permanent zijn of dunner haar tot gevolg hebben.

Als je van plan bent om een haarwerk aan te schaffen, wacht dan niet tot het haar al is uitgevallen. Wanneer je er tijdig bij bent kan de haarwerkleverancier jouw eigen haar nog beoordelen en het haarwerk daarop aanpassen. Met een medische indicatie heb je veelal recht op vergoeding van het haarwerk.

Haarverlies bij chemotherapie

Chemotherapie (behandeling met cytostatica) kan haaruitval veroorzaken van het hoofdhaar, de wimpers, de wenkbrauwen, de neushaartjes, het okselhaar en het schaamhaar. Chemotherapie vernietigt namelijk zowel de kankercellen als de gezonde cellen in het lichaam.

Hoe en wanneer begint haaruitval?

Snel-delende, gezonde lichaamscellen lopen dus ook risico om vernietigd te worden door chemotherapie. Bijvoorbeeld de cellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei: het haar wordt dunner, breekt snel of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook overige lichaamsbeharing kan uitvallen.

Meestal begint het haar 10 -17 dagen na de eerste chemobehandeling uit te vallen. Je merkt dit doordat je haren vindt op je hoofdkussen of in de douche. Mogelijk krijg je haarpijn. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die te strak zit of als naaldjes die kleine prikjes op jouw hoofdhuid geven. Dit kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen.

 

Vele factoren

Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je behandeling weet of de medicatie die je krijgt mogelijk haarverlies tot gevolg heeft. Niet alle kankermedicatie veroorzaakt haaruitval. Ook zijn er andere factoren die bepalen of je haar uitvalt en in welke mate: de dosering en combinaties van medicatie en je individuele fysieke respons op de chemotherapie.

Haarwerk

Je kunt ervoor kiezen een sjaal, pet of muts te dragen na het haarverlies. Als je een haarwerk of pruik wilt bestellen, doe je dat het best vooraf. Dan is het mogelijk de kleur en het model af te stemmen op je eigen haarkleur.

Een haarwerk wordt meestal deels vergoed door je zorgverzekering. Check hier de vergoeding per zorgverzekeraar.

Is het haarverlies voor altijd?

Haarverlies veroorzaakt door chemotherapie is meestal tijdelijk. Na het beëindigen van een chemokuur komt het haar in de meeste gevallen vanzelf weer terug na verscheidene haarcycli. Wanneer het haar weer gaat groeien, dan zijn er mogelijk veranderingen in kleur, stijl, volume en dichtheid.

 

Kanker en haaruitval - Hair Science Clinic

illustratie van de haargroeicyclus

 

Hoofdhuidkoeling

Tegenwoordig past men bij behandelingen tegen kanker zoals chemotherapie hoofdhuidkoeling toe, die haaruitval in veel gevallen vermindert. Want haaruitval, hoewel ´slechts tijdelijk´ beschouwen veel kankerpatienten als één van de meest belastende bijwerkingen van de chemotherapie.

Informeer ernaar

Hoofdhuidkoeling wordt op dit moment aangeboden in enkele academische ziekenhuizen, in het Nederlands Kanker Instituut en in bijna veertig algemene ziekenhuizen. De resultaten van hoofdhuidkoeling hangen af van het soort chemokuur. Je behandelend arts kan je informeren of je in aanmerking komt en of jouw ziekenhuis deze behandeling aanbiedt.

 

 

Een pruik of haarwerk?

Als je te maken krijgt met haaruitval door een behandeling van kanker, dan is camouflage door middel van een haarwerk of pruik mogelijk. Je kunt dan kiezen uit een haarwerk van echt haar of een pruik van synthetisch haar.

Haarwerkspecialisten

Er zijn in Nederland ruim tweehonderd haarwerkspecialisten. Bij het selecteren van een haarwerkspecialist is het belangrijk dat je nagaat of de instantie is aangesloten bij de SEMH of bij ANKO sectie haarwerken. Dit zijn beide strenge keurmerken. Daarnaast kun je bij de Haarstichting informeren naar de mogelijkheden om een haarwerk te krijgen, wanneer je financieel minder bedeeld bent. Bekijk hier een overzicht van haarwerkbedrijven in Nederland.

Een haartransplantatie na chemotherapie?

Als je je haar kwijtraakt als gevolg van een chemobehandeling, dan zal het enkele maanden duren voordat een haartransplantatie kan worden uitgevoerd.

Nieuw haar

Herstel van haargroei is een belangrijke factor bij het herstel na een chemokuur. Vaak is het nieuwe haar anders dan voorheen. De kracht van het haar kan na behandeling verminderd zijn. Ook kunnen er veranderingen zijn in structuur, kleur, volume en dichtheid.

 

Resultaat voor- en na een HST behandeling

 

Kwaliteit van leven verbeteren

Uiteraard kan ervoor worden gekozen om kalende plekken en/of dun haar na verloop van tijd aan te pakken. Van alle mogelijkheden voor haarrestauratie biedt HaarStamcel Transplantatie een definitieve oplossing, met een mooi en natuurlijk resultaat. Een haartransplantatie kan helpen helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren na de kanker.

Haarrestauratie

Bij het reconstrueren van hoofd- en gezichtshaar, zoals wenkbrauwen, snorren en baarden, is het erg belangrijk dat de haren in de juiste vorm en haargroeirichting geïmplanteerd worden. Onze artsen en technicians gebruiken precisie-instrumenten waardoor weinig hersteltijd nodig is en zowel ontvangst- als donorgebied snel genezen.

 

Dr. Coen Gho over de bijzondere HST-methode

 

Veilig en betrouwbaar

HST is een veilige medisch-cosmetische ingreep waarbij je vrijwel geen ongemak ervaart. Een behandeling laat geen zichtbare littekens achter en de hoofdhuid herstelt snel. De behandeling wordt met plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt hierdoor niets tijdens de ingreep. Direct erna kun je onze Hair Science Clinic zelfstandig verlaten.

Laat je professioneel adviseren

Bij de keuze voor een haartransplantatie is een goede diagnose vooraf heel belangrijk. Laat je deskundig adviseren tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen. Samen gaan we uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en wensen.

Happy client na transplantatie
Haaruitval bij kanker