nieuws Hair Stem Cell Clinic
Bescherm jij je haar en hoofdhuid tegen de zon?!

Zon, zee en strand. Héérlijk, wat houden we van die warmte op je huid, lekker vitaminen opdoen. Maar de zon heeft twee gezichten, ze is weldadig maar ook onbarmhartig. Als het goed is, zorg je daarom extra goed voor jouw lichaam in de zomer. Je beschermt je huid met zonnebrandcrème tegen de schadelijke uv-stralen en smeert je regelmatig in met hydraterende crèmes en aftersun. Toch?

 

Maar besteed jij ook voldoende aandacht aan het beschermen van jouw hoofdhuid en haar tijdens deze zonovergoten tropische dagen? Haar straling kan namelijk gevaarlijk zijn voor je huid. ¨Vooral kale blanke mannen moeten oppassen¨, zegt dr. Coen Gho, internationaal specialist op het gebied van haar, haarstamcellen en tissue engineering. ¨Hoe witter de huid, hoe groter het risico op huidkanker.¨

Onzichtbaar gevaar

Het gevaar van de zon heeft te maken met een onzichtbaar deel van zonlicht: uv-straling. Die beschadigt ons erfelijk materiaal, het DNA, in de huid. Wanneer cellen zich delen, kan het beschadigde DNA zich ontwikkelen tot huidkanker. Gelukkig gebeurt dat niet zo direct. De huid zit vol met DNA-foutjes, maar het lichaam weet die meestal goed te repareren. Er is een soort ´fatale combinatie´ van foutjes nodig voordat het misgaat.

Uv-straling - hoe zit het ook alweer?

Zonkracht of uv-index is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (uv-)straling in het zonlicht die de aarde bereikt. De hoeveelheid uv-straling neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat en is op z´n hoogst rond 12 uur ´s middags. Uv-straling varieert dus per moment van de dag en ook per seizoen. In Nederland is de zonkracht op z´n hoogst in de zomer: 7 of 8. In de winter is de zonkracht meestal 1 of minder.

 

Kaal? Oppassen met de zon! Hair Science Institute

 

Daarnaast is de kracht van uv-straling afhankelijk van luchtvochtigheid, stof in de atmosfeer, wolken en de hoeveelheid ozon. De ozonlaag hoog in de atmosfeer fungeert als schild tegen uv-straling en beschermt ons tegen gevaarlijke zonnestralen. Vooral de schadelijke uv B en uv C-straling wordt door de ozonlaag afgevangen.

 

Wat bepaalt de zonkracht?

De temperatuur heeft geen directe invloed op de zonkracht. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht hoger zijn dan op een warme, bewolkte dag. Wel geldt in Nederland dat in warme seizoenen de zon een grotere hoogte bereikt en er minder bewolking is. Deze twee factoren beïnvloeden wél de zonkracht.

A van aging, B van burning

Blootstelling aan uv-straling gebeurt het hele jaar en vooral in zomer. Er zijn drie soorten uv-straling: uv A, uv B en uv C. De schadelijkste soort − uv C − wordt door de ozonlaag tegengehouden. De uv-straling die ons bereikt, bestaat voor 95% uit uv A en voor 5% uit uv B. Hierbij staat de A voor ‘aging’, omdat uv A voornamelijk zorgt voor huidveroudering. De B staat voor ‘burning’, omdat uv B-stralen je huid laten verbranden.

Wat is gevaarlijker, altijd bruin of af en toe verbranden?

Het is wetenschappelijk vastgesteld dat een zonverbrande huid, vooral op jonge leeftijd, meer kans geeft op melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Het onschuldiger plaveiselcelcarcinoom ontstaat vooral door veel zonuren, dus niet per se door verbranding. Plaveiselcelcarcinomen komen daarom vaker voor bij mensen die buiten werken en melanomen juist meer bij kantoorwerkers.

 

Overdosis zon

Buitenwerkers hebben zelfs mínder kans op melanoom. Hun huid is het hele jaar bruin en gewend aan de zon, en verbrandt daarom minder snel. Voor de meest onschuldige variant van huidkanker, basaalcelcarcinoom, zijn zowel zonuren als verbranding risicofactoren. Dat wij westerlingen gedurende het jaar vooral binnen zitten en tijdens onze vakantie een overdosis zon krijgen, heeft dus gevolgen: er ontstaat steeds meer DNA-schade die huidkanker kan veroorzaken.

Hoe goed je lichaam in staat is om DNA-schade te herstellen, verschilt van mens tot mens en is afhankelijk van je erfelijke aanleg. In sommige families herstelt DNA-schade niet zo goed, zij hebben een verhoogde gevoeligheid voor huidkanker. En niet elke huid is even goed tegen de zon bestand. Een lichtere huid heeft het moeilijker dan een donkere. Een Afrikaanse huid is ook nog eens beter in staat om DNA-foutjes te herstellen.

Beschermt haar tegen de zon?

Hoofdhaar functioneert van nature als een hoed: het beschermt het hoofd tegen de zon. Zonschade komt vaker voor op hoofdhuid die niet bedekt is door haar, dan op hoofdhuid met haar. Dit is mogelijk ook de oorzaak dat melanomen op het hoofd vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat zowel bruine, rode, blonde als witte haren beschermen de huid tegen uv-straling. Bruin en rood haar beschermt het beste. Blond en wit haar beschermen de huid wel tegen uv B-straling, maar een stuk minder goed (met name wit haar) tegen uv A-straling.

 

Natuurlijke beschermer

Melanine, de kleurstof van ons haar, is een belangrijke factor in het beschermend vermogen. Het absorbeert en filtert de uv-straling en houdt vrije radicalen deels tegen, al kan het niet alle schade voorkomen. Vast staat dat meer en dikkere haren zorgen voor een betere bescherming van de huid. (Uit: Human Hair as a Natural Sun Protection Agent (2015), wetenschappelijk tijdschrift Photochemistry and Photobiology)

Wat doet zonlicht precies met je haar?

Ondanks dat jouw haar je beschermt tegen de zon, weet je waarschijnlijk dat föhns, haardrogers en stijltangen niet bepaald goed zijn voor je haar. De zon is eigenlijk een non-stop föhn. Zeker nu tijdens de zomer, wordt het haar vaker blootgesteld aan hitte, uv-stralen en chloor- / zeewater. Je kunt je dus wel voorstellen dat het effect hiervan de kwaliteit van je haar en hoofdhuid aantasten. Veel voorkomende gevolgen zijn:

 

  • Beschadigd en droog haar
  • Verkleuring van het haar
  • Gespleten haarpunten
  • Vette hoofdhuid
  • Verbrande en droge hoofdhuid

 

 

Hoe bescherm je je haar en hoofdhuid tegen de zon?

Je hoofdhuid onder je haar verbranden door de zon, leidt vaak tot een droge en verbrande hoofdhuid. Het is bovenal pijnlijk en kan een negatief effect hebben op de haarwortels. Je hoofdhuid beschermen is belangrijk, gebruik daarom zo vaak mogelijk een hoed of een pet om het ‘thuis’ van jouw brein zo goed mogelijk te beschermen. Zeker wanneer je inhammen, dun haar, een kalende kruin of een kaal hoofd hebt, loopt je hoofdhuid extra risico. Bescherming en verzorging voor een kalend hoofd is essentieel!

 

Hoed of sjaal

Draag ter bescherming bijvoorbeeld een hoed of sjaal. Naast het feit dat je er volledig Instagram ready bij loopt met een hoedje of een sjaal, beschermt het ook het grootste gedeelte van je haar tegen schadelijke straling. Bovendien zorg je er zo voor dat je hoofdhuid niet verbrandt.

 

Haarproducten tegen de zon

Zeker in de zomerperiode is het belangrijk dat je goede haarproducten gebruikt. Denk aan shampoo’s, haarmaskers, oliën en spray’s die uv-filters bevatten. Deze filters beschermen je haar tegen schadelijke uv-stralen.

 

Zonnebrand

Je kunt op kalende plekjes natuurlijk zonnebrandcrème of zonnebrandpoeder aanbrengen. Bij de gerenommeerde drogisterijen zijn tal van crèmes verkrijgbaar die zorgen voor een goede en langdurige bescherming, zonder vettige glans-look. Neem minimaal factor 30, want de zon brandt pal bovenop je hoofd.

 

Haartransplantatie

Het is wellicht niet direct de eerste en snelste oplossing, maar wanneer je kalend bent is een haartransplantatie wél een definitieve manier om de natuurlijke zonbescherming terug te krijgen. Van nature functioneert het hoofdhaar als een soort hoed en beschermt het hoofd tegen weersinvloeden. Zonschade komt vaker voor op hoofdhuid die niet bedekt is door haar, dan op hoofdhuid met haar.

 

 

 

Nieuw haar

Heb je geen of niet meer veel haar om je hoofd te beschermen?  Dan is een haartransplantatie dus één van de mogelijkheden om de natuurlijke zonbescherming definitief terug te krijgen. Toch is ook de combinatie zon en haartransplantatie geen gelukkige. Op het moment van de haartransplantatie mag de hoofdhuid niet (door zonverbranding) beschadigd zijn, omdat dit de doorbloeding belemmert. Daarom adviseren we om vanaf twee weken vóór de behandeling de zon te vermijden.

 

Herstel na haartransplantatie

Voor een voorspoedig herstel na een HST-behandeling en een zo optimaal mogelijk resultaat, is het advies om het behandelde gebied minimaal tot 4 maanden na behandeling uit de zon te houden. Het ontvangst- en donorgebied is namelijk nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. De hoofdhuid verbrandt sneller en het resultaat kan op deze manier minder mooi uitzien. Indien je veel buiten bent, is het advies om een zonnebrandcrème gebruiken met factor 50 of om na de 1e week na behandeling een hoofddeksel dragen. Ook na de eerste 4 maanden adviseren wij om de hoofdhuid goed te beschermen tegen de zon.

 

Dat wil overigens niet zeggen dat een haartransplantatie alleen in de herfst of winter te adviseren is. Als je je hoofd goed beschermt de eerste tijd na de behandeling, dan kun je een haartransplantatie – die in één dag plaatsvindt – ook prima in de lente- of de zomerperiode ondergaan.

 

Benieuwd hoe zo´n behandeldag eruit ziet?

Lees de experienceblog van Jeroen 

HSI logo orange

Twijfel jij over een haartransplantatie?

Je professioneel laten adviseren is de eerste stap. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen krijg je een persoonlijk advies-op-maat, inzicht in de behandeling en in de kosten van een haartransplantatie. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Maak een afspraak