Linda Magazine: Zeker 4 op de 10 vrouwen krijgen last van kaalheid

Linda Magazine: Zeker 4 op de 10 vrouwen krijgen last van kaalheid

Geen enkele vrouw vindt het fijn om dun haar te krijgen door extreme haaruitval. Toch krijgen zeker 4 op de 10 vrouwen last van kaalheid, zo was laatst in LINDA te lezen. Een relatief onbekende, maar veelvoorkomende oorzaak van kaalheid bij vrouwen is frontale fibroserende alopecia (FFA). Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen vanaf circa vijftig jaar.

 

Misschien heb jij er nog nooit van gehoord, toch is deze aandoening niet zeldzaam. De laatste jaren wordt deze vorm van kaalheid zelfs steeds vaker gezien door dermatologen. Waarom het ontstaat is (nog) niet bekend.

Kaalheid na de menopauze

Bij FFA is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het behaarde hoofd. De aandoening wijkt duidelijk af van erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica): het natuurlijke lichaamsproces waarbij vrouwen gelijkmatiger kaal worden als in de overgang de oestrogeenproductie terugloopt. Het haar wordt dan vanaf de kruin over het hele hoofd stukken dunner. Hormonen en erfelijkheid spelen hierbij een grote rol. FFA, een vorm van cicatriciële (litteken) alopecia, werd in 1994 voor het eerst beschreven door de bekende dermatoloog dr. Steven Kossard . Omdat deze vorm van kaalheid bij vrouwen vooral voorkomt ná de menopauze wordt het ook wel Postmenopausal frontal fibrosing alopecia (PFFA) genoemd.

Hoe ziet FFA eruit?

FFA kenmerkt zich door symmetrische band van haarverlies aan de voorkant van de haarlijn en aan de zijkant van de hoofdhuid. Het kan ook in de nek of achter de oren beginnen. Soms blijven enkele haren achter in de kale plekken. Typisch voor FFA is het (deels) uitvallen van wenkbrauwhaartjes. In veel gevallen is dit een eerste symptoom. Vaak zijn rond de basis van de aangetaste haren kleine rode ontstekingshaarden en hyperkeratose (verhoorning van de huid) te zien.

Hoe ontstaat het?

Hoe FFA precies ontstaat is niet bekend. Specialisten denken dat een mogelijke oorzaak een auto-immuunreactie van het lichaam is, waarbij onderdelen van de haarzakjes worden aangevallen door het eigen afweersysteem.

Waarom de aandoening zich alleen maar voordoet in de voorste haarlijn is een mysterie. Ook de invloed van hormonale veranderingen in de menopauze is niet bekend.

FFA wordt beschouwd als een variant van de huidziekte Lichen Planus. Het haarverlies bij FFA is definitief, ook na het tot rust komen van de ontstekingen groeien de haren niet terug, omdat de haarzakjes afgestorven zijn en littekenvorming is ontstaan.

Medicatie helpt niet

FFA is hardnekkig en reageert nauwelijks op medicatie. Een sterk corticosteroïd in de vorm van een lotion kan het ontstekingsproces soms afremmen en de haaruitval vertragen. Behandeling met ontstekingsremmende antibiotica en antimalariamiddelen wordt soms geprobeerd, met wisselend resultaat. Bovendien veroorzaken deze geneesmiddelen vaak vervelende bijwerkingen.

Uiteindelijk dooft de FFA weer uit, maar dan is wel aanzienlijk en onomkeerbaar haarverlies veroorzaakt.

Er is ook goed nieuws

Is bij jou FFA vastgesteld of denk je dat je deze of een andere haaraandoening hebt? Blijf er niet mee rondlopen. Hair Stemcell Clinic biedt mogelijke oplossingen in de vorm van een HaarStamcelTransplantatie. Je zult versteld staan wat allemaal mogelijk is en hoe mooi de resultaten zijn.

In een vrijblijvend consult bekijkt de arts jouw haarprobleem. Vanuit deze diagnose stellen we een individueel behandelplan voor.

 

Maak een afspraakWil je meer weten over FFA en andere oorzaken van haaruitval bij vrouwen? In ons online kenniscentrum delen we graag onze kennis met je. Je vindt hier elke week nieuwe informatie over alles wat met haar en haartransplantaties te maken heeft.

Maak een afspraak