Openheid over haar transplantaties. Is dat goed nieuws?

Openheid over haartransplantaties. Is dat goed nieuws?

Onlangs verscheen in De Volkskrant het artikel Steeds meer mannen praten over hun kaalheid en hun haartransplantatie. Is dat goed nieuws voor de man? Wij denken van wel. Het ondergaan van een haartransplantatie wordt steeds meer vergelijkbaar met bijvoorbeeld het kopen een mooi horloge. Een ingreep heeft niet alleen invloed op het uiterlijk, maar doet ook ontzettend met het zelfvertrouwen. En wanneer je je lekker voelt, functioneer je ook beter.

 

Nu haartansplantaties steeds normaler worden, moeten we het misschien nog eens hebben over de verschillende vormen van haartransplantatie. Want ondanks dat alle technieken zijn gebaseerd op het hetzelfde principe – haarzakjes extraheren uit donorgebied en implanteren in ontvangstgebied – bestaan er grote verschillen in kwaliteit en resultaat.

Openhartig over je haartransplantatie

De laatste jaren is in de Nederlandse media een duidelijke emancipatie van de kalende man gaande. Mocht `de echte man´ vroeger niet met z’n uiterlijk bezig zijn, tegenwoordig ligt dat gelukkig heel anders. BN´ers als Gerard Joling, Ari Boomsma en Wesley Sneijder zijn eerlijk over het feit dat ze een haartransplantatie ondergingen en normaliseren door hun openheid het fenomeen haartransplantatie. Onlangs nog trad illusionist Hans Klok trots in de spotlight met de HaarStamcel Transplantatie die hij bij Hair Science Clinic onderging.

 

Hans Klok open over haartransplantatie

Hans Klok: openhartig over z´n HaarStamcel Transplantatie

 

Als je haar belangrijk voor je is

Hans Klok: “Ik ben niet per se ijdel, maar als je haar belangrijk voor je is, dan mag je daar best iets aan laten doen. Een goede, volle bos haar geeft immers zelfvertrouwen. Ik ben zo blij en tevreden met mijn nieuwe, natuurlijk ogende haarlijn, dat ik heb besloten om er mee naar buiten te komen. Zodat andere mannen en vrouwen zich gesteund voelen.”

 

Waarom celebs kiezen voor HST

In het internationale netwerk van Hair Science Clinics (met vestigingen in onder meer In Parijs, Londen, Milaan, Cap d´Antibes, Dubai en Jakarta) ontvangen we regelmatig acteurs, sporters, sjeiks, leden van koninklijke families en beroemdheden uit Hollywood en Bollywood. Natuurlijk zijn die celebs lang niet allemaal bereid om hun ervaring te delen, hoe positief ook. En uiteraard zijn wij hier discreet over.

Top notch

Er is echter wel een reden waarom internationale beroemdheden juist naar onze klinieken komen. HaarStamcel Transplantatie is namelijk de meest verfijnde techniek op het gebied van haartransplantaties. De top notch methode, het neusje van de zalm, niet te vergelijken met andere technieken. Waarom dat zo is, leggen we graag nog een keer uit.

FUT uitgelegd

De oudste haartranspantatietechniek is FUT (Follicle Unit Transplant). Deze manier van transplanteren beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze uitvoeren. De FUT-methode verwijdert uit het achterhoofd (de zone waarvan de haren niet gevoelig zijn voor erfelijke haaruitval) een strook huid met haren. Nadat deze strook is weggenomen, hecht men de huid. De uit de huidstrook geoogste haarzakjes worden vervolgens getransplanteerd naar het kale gebied.

Steeds minder populair

De FUT-behandeling wordt over het algemeen niet bepaald als pijnloos ervaren. Ook is bij een FUT-haartransplantatie altijd sprake van een litteken. Bij gemillimeterd haar is dat litteken duidelijk te zien. Alleen langer haar bedekt het litteken. Om die reden past men deze methode van transplanteren steeds minder toe.

Dit zegt de Nederlandse Haarstichting over FUT-haartransplantaties

FUE uitgelegd

Bij een FUE-haartransplantatie (Follicle Unit Extraction) worden haarwortels een voor een met een holle naald uit het achterhoofd gehaald en teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld bovenop het hoofd, in de haarlijn of in de inhammen. Een voordeel van FUE is dat door het verplaatsen van hele haarwortels een mooie dichtheid behaald kan worden. De wondgenezing verloopt sneller dan bij FUT en er blijft geen groot langwerpig litteken achter op het hoofd.

Nadelen FUE

FUE kent ook nadelen: op de plekken waar het haar met haarwortel is weggenomen, groeit geen haar terug en kunnen kale plekken achterblijven. Op de plek waar de haarwortels zijn weggenomen kunnen kleine puntvormige littekens ontstaan. Die zijn vooral zichtbaar als de haren afgeschoren of kort gedragen worden. Ook is de FUE-techniek arbeidsintensiever dan FUT en daardoor duurder.

Dit zegt de Nederlandse Haarstichting over FUE-haartransplantaties

HST uitgelegd

HaarStamcel Transplantatie (HST) gaat een stap verder. Hoewel de techniek paralellen heeft met FUE zijn er duidelijke verschillen: in plaats van de complete haarzakjes die bij FUE worden geoogst, is bij HST slechts een deel van het haarzakje nodig om nieuw haar toe doen groeien. Het minuscule stukje haarzakje wordt met precisie-instrumenten geoogst en bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien.

Hergroei van haar, zowel in donor- als ontvangstgebied

De stamcellen in de achtergebleven haarzakjes zorgen voor hergroei van het haar in het donorgebied. Hierdoor blijft het donorgebied vrijwel onaangetast en blijven eventuele vervolgbehandelingen met hetzelfde donorhaar mogelijk.

 

Dr. Coen Gho

Wetenschappelijke basis

HST is een verfijnde, gepatenteerde methode die is ontwikkeld door arts-onderzoeker dr. Coen Gho. Hij is de enige arts in Nederland die is gepromoveerd op de specialisatie HaarStamcel Transplantatie (HST). De HST-techniek is ontstaan uit onderzoek dat Gho sinds 1995 doet op het gebied van stamcellen en tissue engineering in samenwerking met Erasmus University Rotterdam, vooraanstaande dermatologen als prof dr. H.A.M. Neumann en diverse Europese brandwondencentra.

Onstaan van HST: therapie bij brandwonden en littekens

HST werd voor het eerst toegepast bij brandwondenpatiënten, onder meer bij de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Door de verfijnde techniek en het gebruik van minuscule naaldjes is de behandeling namelijk uitermate geschikt voor patiënten met brandwonden en littekens. Het haarherstel door HST zorgt voor minder zichtbare littekens en hernieuwde expressie in het gezicht.

Lees het verhaal van brandwondenpatient Igli

Natuurlijk resultaat

Sinds het succes bij brandwondenpatiënten wordt HST in een breder cosmetisch veld ingezet: de techniek maakt het mogelijk om op natuurlijke wijze haarlijnen, wenkbrauwen, snorren en baarden te reconstrueren. Naast de unieke techniek maakt HST ook gebruik van een speciale, eveneens gepatenteerde preservatievloeistof, die de levensvatbaarheid van de getransplanteerde grafts (haarzakjes) verhoogt en haarstamcel stimuleert om door te groeien.

Verwarrende naam

Let op: er zijn ook klinieken die een zogenoemde FUE Stemcell techniek aanbieden. Dit is iets wezenlijk anders dan de gepatenteerde HaarStamcel Transplantatie (HST), die je alleen in officiële Hair Science Clinic’s kan ondergaan. FUE Stemcell transplantatie is in principe een standaard FUE-behandeling, aangevuld met een PRP kuur. Hierbij zouden stamcellen uit bijvoorbeeld eigen buikvetweefsel gehaald worden, om later in de hoofdhuid geïnjecteerd te worden. Deze behandeling met PRP (Platelet-Rich Plasma) en stamcellen lijkt dus niet op de wetenschappelijke bewezen HST methode.

Kosten haartransplantatie

HST is de meest geavanceerde haartransplantatietechniek van dit moment. De behandeling kent vrijwel geen nadelen. De kosten zouden de enige downside kunnen zijn. Die zijn verklaarbaar als je in ogenschouw neemt dat dit de high-end behandeling op het gebied van
haartransplantatie is, met het meest natuurlijk ogende, levenslang resultaat. Kiezen voor HST betekent kiezen voor optimale betrouwbaarheid, eersteklas medische zorg en meer dan 25 jaar ervaring.

Goedkope oplossing?

Natuurlijk zijn er goedkopere opties, bijvoorbeeld in het buitenland. Turkse haarklinieken bieden FUE-haartransplanties vaak een stuk goedkoper aan.  Mocht je van plan zijn om in het buitenland een ingreep te ondergaan, informeer je dan vooraf zo goed mogelijk over de kliniek en de voor- en nadelen. Er zijn natuurlijk goede klinieken te vinden in het buitenland, maar ook minder goede. De resultaten zijn soms teleurstellend en soms is er zelfs sprake van grove misstanden.

Risico´s

Er zijn klinieken waar behandelingen worden uitgevoerd door personeel zonder medische opleiding, medische protocollen niet worden nageleefd en geen nazorg wordt verleend. Patiënten blijven achter met een onnatuurlijke haarlijn, haar dat in een onnatuurlijke richting groeit of met littekens. In ernstige gevallen raken wonden chronisch ontstoken, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Kortom: met goedkope haartransplantaties gaan vaak grote risico´s gepaard. Je moet goed nadenken of je die risico´s met je gezondheid wilt nemen.

Ontdek jouw mogelijkheden

Een goede diagnose is belangrijk voor de keuze van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven wij je een advies op maat, een individueel behandel- en preventieplan en een vrijblijvende prijsopgave.