Haartransplantatie haarlijn
Psychische effecten van kaalheid

Psychische effecten van kaalheid

Psychologische effecten van kaalheid? Ja, die zijn er. Als je te maken krijgt met alopecia (kaalheid), dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat dat zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je bent niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en ingrijpend. En dat kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jonge leeftijd.

Haar bepaalt je uiterlijk

Haar is een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk en daarmee van onze identiteit. Al eeuwenlang is het symbool van kracht en gezondheid. Jonge en oudere mannen hebben daarom altijd al naar manieren gezocht om hun lokken te behouden. Al in 1550 v.C. wreven de oude Egyptenaren hun schedels in met nijlpaardvet in een poging het kaalheidsproces te stoppen. Anderhalf millenium later probeerde Julius Caesar z´n terugwijkende haarlijn al te verbergen met een toupet.

Haar is identiteit

Het is één van de eerste dingen waar mensen naar kijken, een afspiegeling van je innerlijk, een uiting van je persoonlijkheid. Je haardracht moet passen in je zelfbeeld. Mooi haar willen hebben gaat verder dan een stukje ijdelheid. Met onze haardracht drukken we eigenheid uit, onze identiteit.

 

Psychische effecten van kaalheid

Haar is eigenheid

 

Het gaat nog een stukje verder: uit onderzoek blijkt dat mensen met mooi haar beter scoren in sociaalpychologisch verband. Ze worden aardiger gevonden, eerder geholpen en jonger ingeschat. Het al dan hebben van haar telt dus mee in de sociale ranking. En dat is weer voor een groot deel gebaseerd op onze intuïtie: we gaan af op ons buikgevoel bij de beoordeling van iemands uiterlijk.

Haarproblemen zijn serieus

Het is dus niet vreemd dat mensen met een haarprobleem soms beschadigd raken in hun zelfvertrouwen. Het verlies van haar (kaalheid, alopecia) kan je identiteit flink aantasten. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Kleine stukjes identiteit

Je haar verliezen kan zelfs net zo ingrijpend zijn als het kwijtraken van je tanden of je vruchtbaarheid, zeggen sommige mensen die ervaring hebben met (vroegtijdige) kaalheid. In zijn autobiografie omschrijft toptenniser Andre Agassi het verlies van zijn weelderige blonde lokken als ´afscheid nemen van kleine stukjes van mijn identiteit´.

Vreselijk om kaal te worden

De Britse acteur James Nesbitt, bekend van onder meer Cold Feet, zei onlangs in een interview, op de vraag waarom hij veel geld aan een haartransplantatie had uitgegeven: ¨Het is vreselijk om kaal te worden. Iedereen die zegt dat dit niet zo is, liegt.¨

 

Acteur James Nesbitt voor en na z´n haartransplantatie

Acteur James Nesbitt voor en na z´n haartransplantatie

Waarom haar uitvalt

Overmatig natuurlijk haarverlies treedt op wanneer de groeifase van een haar verkort. Hoewel er veel oorzaken en ziektes zijn die dit kunnen veroorzaken, is androgene alopecia (AGA) of erfelijke kaalheid de meest voorkomende oorzaak. Er is dan sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT).

 

Meer over de biologie van haaruitval

Cijfers over haaruitval

Androgene alopecia (AGA) of erfelijke kaalheid komt voor bij 50% van de Kaukasische mannen en bij 30% van de Kaukasische vrouwen op vijftigjarige leeftijd. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager. In Nederland heeft naar schatting ruim 70% van de mannen last van alopecia androgenetica. Bij vrouwen is dat ruim 40%.

Haarverlies is een serieus probleem

Feit is dat één op de drie mannen tussen het 20e en 50e levensjaar te maken krijgt met beginnende kaalheid. Bij vrouwen krijgt zo´n 40% te maken met serieus haarverlies, waarvan 15% op jonge leeftijd. Serieuze cijfers dus. Kaalheid is – ook qua aantallen – geen klein probleem.

Patronen van haaruitval

Bij mannen is AGA te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. 

 

Psychische effecten van kaalheid

Mannelijk patroon van haarverlies bij erfelijke kaalheid

 

Bij vrouwen uit alopecia androgenetica zich meestal als steeds dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

 

Psychische effecten van kaalheid

Vrouwelijk patroon van haarverlies bij erfelijke kaalheid

 

Onomkeerbaar

AGA wordt wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Het is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

Meer over de oorzaken van haaruitval

 

Life changer

Het goede nieuws is: als jij niet kaal door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Het aanpakken van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid kan zelfs een echte life changer zijn. Mensen die zich soms jarenlang ongelukkig voelen over hun uiterlijk krijgen méér levensvreugde en nieuw zelfvertrouwen na een haartransplantatie.

¨Vreselijk vond ik het om kaal te worden,¨ zegt Rob. ¨Ik ben een gepassioneerd surfer. Zodra het maar even kan, ben ik aan de kust te vinden. Toen mijn haarlijn begon terug te wijken, werd ik steeds onzekerder over mijn uiterlijk. Zeker in vergelijking met alle surf dudes met lang haar. Nu, na mijn haartransplantatie, heb ik weer zelfvertrouwen. Ik loop weer zelfverzekerd over het strand.¨

 

 Rob vóór zijn behandeling en 9 maanden na de behandeling (2000 grafts)

 

Meer voor-na resultaten

Méér levenskwaliteit

Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Of het nou gaat om dun haar of (bij mannen) diepe inhammen, een kalende kruin of kale plekken in je baard.

PRO

Voor het beoordelen van medische behandelingen als een haartransplantatie wordt tegenwoordig de Patiënt Related Outcome (PRO) gehanteerd. Uit de PRO van de groep patiënten die met de HST-methode is behandeld, blijkt een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit na de behandeling.

Het blijkt zelfs dat – naast het bewezen cosmetische resultaat – deze verbetering van de kwaliteit van leven een belangrijke overweging is voor mensen om een haartransplantatie te ondergaan.

Je bent het waard

Een haartransplantatie is een investering in jezelf, zodat jouw haar weer past bij jouw identiteit en jij je weer goed voelt over je uiterlijk.  Gelukkig worden cosmetische ingrepen die je levenskwaliteit verbeteren steeds normaler.

 

Lees ook: Kaalheid – gegeven of keuze?

 

Goed om te weten

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Laat je optimaal informeren

Als kaalheid een gevolg is van ziekte, ongeval of brandwonden, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk in overleg met je zorgverzekeraar. Daarover kunnen we je uitgebreid informeren. Wat je situatie ook is: je krijgt van ons altijd een duidelijke prijsopgave vooraf, een 100% transparante calculatie. Een eerste afspraak is bij ons altijd gratis.

 

Psychische effecten van kaalheid