Ruud's Turkse haargrens
Ruud’s Turkse haargrens

Ruud's Turkse haargrens

Gisteren was oud-international en voetbaltrainer Ruud Gullit te gast bij het programma Jinek om te praten over de haartransplantatie die hij onlangs onderging. Hij deed dat om het taboe op cosmetische ingrepen bij mannen te doorbreken en te pleiten voor meer openheid op dat gebied. Een goeie zaak, want waarom zouden mannen hun uiterlijk niet mogen verbeteren en daar eerlijk over zijn. Jammer alleen van de ‘Turkse haargrens’ van Ruud, zoals tafelgenoot Maxim Hartman het treffend noemde.

 

Bekijk het fragment

 

Alle lof voor Ruud Gullit dat hij openhartig is over de problemen die hij had met zijn wijkende haarlijn en de haartransplantatie die hij daarom onderging. Met zijn coming-out schaart hij zich bij de groeiende groep BN-ers die ervoor uitkomt dat ze hun haarprobleem hebben aangepakt.

Onder meer Gerard Joling, Peter van der Vorst, Carlo Boszhard en Wesley Sneijder gingen hem voor. Hun openheid draagt bij aan het normaliseren van esthetische verbeteringen aan het mannelijke uiterlijk.

Gullit erkende volmondig dat een mooie haardos belangrijk voor hem is. “Het is toch, samen met je tanden, het eerste waar je naar kijkt als je iemand ontmoet.”

Onnatuurlijke haarlijn

Het is wel jammer – voor Ruud – dat zijn nieuwe Turkse haarlijn niet heel natuurlijk oogt. “Helaas een veelgemaakte fout bij haartransplantaties,” aldus haartransplantatie-specialist dr. Coen Gho. “Net als verkeerd geplaatste follikels, haar dat in de verkeerde richting groeit en kale plekken in het donorgebied. Maar vooral, zoals nu bij Gullit, die onnatuurlijke haarlijn.”

 

de Turkse haargrens van Ruud Gullit

 

Die te perfecte haarlijn heeft onder meer te maken met de grootte van de grafts (haarfollikels). Jinek toonde in de uitzending de beelden van het oogsten en terugplaatsen van die grafts. De gaatjes die daarbij in de hoofdhuid werden gemaakt waren opvallend fors.

“Minstens vier zo groot als de grafts bij een HaarStamcel Transplantatie. Hierbij gebruiken we veel kleinere grafts. Dat is één van de onderscheidende features van onze techniek. De fijnmazige inplant zorgt voor een natuurlijk ogend resultaat en een hoge haardichtheid.”

Ook de aanvullende behandeling met voedingsstoffen die Ruud noemt geeft te denken. “Bij een goed uitgevoerde haartransplantatie hoeft niet extra behandeld te worden met haargroei-stimulerende producten,” benadrukt Gho.

Dubieus

Gullit gaf aan dat hij het vervelend had gevonden om voor zijn haartransplantatie naar Istanbul te moeten vliegen. Hoewel hij natuurlijk niet op een euro hoeft te kijken, koos de oud-voetballer toch voor een behandeling in Turkije, het ‘land van de goedkope haartransplantaties’. Een dubieus predicaat, want in de strijd om de klant gaat daar het nodige mis.

Risico’s

“Bij een haartransplantatie worden haarfollikels uit het donorgebied geoogst en geïmplanteerd in het ontvangstgebied. Het risico van een slechte behandeling is dat donor- en ontvangstgebieden niet gerespecteerd worden.

Verlies of beschadiging van follikels is rampzalig, want je kunt dat donorgebied niet ongelimiteerd gebruiken. En zoals bij elke medische behandeling is er risico op infecties, zwellingen en necrose.” 

 

 

“Wij krijgen veel patiënten voor hersteloperaties na een buitenlandse behandeling,” zegt dr. Coen Gho. “Klinieken trekken klanten met pakketten inclusief vlucht, accommodatie en behandeling voor soms maar een paar honderd euro. Helaas trappen mensen daarin.

Voorzichtigheid is echt geboden als je een buitenlandse operatie boekt.”

Kwaliteit is key

De belangrijkste overweging bij een haartransplantatie zou kwaliteit moeten zijn. “Bij een medische ingreep als een haartransplantatie moet je er zeker van zijn dat protocollen, nazorg en follow-ups correct uitgevoerd worden.

Patiënten die naar het buitenland uitwijken om kosten te besparen, boeten daar vaak op in. Dat leidt tot slechte eindresultaten en ontevredenheid en in ergere gevallen tot verminking en blijvend letsel.”

 Uiteraard zijn er ook goede klinieken in het buitenland, die wél betrouwbaar zijn. “Maar die hanteren dezelfde tarieven als in Nederland. Daarvoor hoef je niet naar Istanbul te vliegen.”

 

Lees over de risico’s van buitenlandse haartransplantaties