Spring is in the (h)air
Spring is in the (h)air

Ondanks de gekke tijd waarin we nu leven, is de lente gewoon begonnen. De natuur trekt zich weinig aan van alle zorgen & maatregelen. Sterker nog: in veel gebieden heeft de natuur hier juist veel profijt van. Lente is synoniem voor groei: krachtige, vitale energie laat alles groeien. En die energie zit ook in jou. Oké, misschien ben je een beetje down door alle nieuws en emoties die de coronacrisis teweeg brengt, maar die nieuwe energie is er – gelukkig – wel degelijk. Misschien is dit wel hét moment om te investeren in jezelf. Heb jij last van dunner wordend haar? Gun jezelf weer die natuurlijke haardos.

Nieuw haar, frisse start

Driekwart van de mensen voelt zich in de lente vrolijker dan in andere seizoenen. Ook is dit voor veel mensen een periode waarin ze meer aandacht besteden aan hun uiterlijk. Lente is een frisse start, een bekend fenomeen is de voorjaarsschoonmaak. Ook als het om het uiterlijk gaat, is er zin om te starten met een schone lei. Een op de drie mensen luidt het voorjaar dan ook graag in met een nieuw uiterlijk. We willen graag een nieuwe look. Een all time favorite is dan: een nieuw kapsel.

In de rui?

De lente is ook een periode waarin veel mensen bovenmatig haarverlies ervaren. Deze seizoensgebonden haaruitval (die wel wordt vergeleken met de dierlijke rui) is een natuurlijk fenomeen. Op een normale dag verliest een mens tot maximaal ongeveer 100 haren. In overgangsperiodes (zoals de lente en de herfst) kan dit aantal verdubbelen en zelfs verdrievoudigen. Seizoensgebonden haarverlies komt voor bij mannen en vrouwen, bij mannen kan ook meer baardhaar uitvallen dan normaal.

 

Hair Science Institute

Haaruitval; seizoensgebonden … of toch niet?

 

De oorzaak van dit periodieke haarverlies is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat hormonale veranderingen een rol spelen. Fluctuaties in hormoonspiegels doen zich tijdens veranderende seizoenen regelmatig voor. Dit is helemaal geen reden tot zorg. De haaruitval vermindert na een paar weken weer vanzelf.

Hormoonspiegels

Anders wordt het als haaruitval langer dan een paar weken of maanden aanhoudt. Je hebt dan te maken met structureel dunner wordend haar. Kenmerken daarvan zijn onder meer het dunner worden van je scheiding, zichtbare hoofdhuid bij het achterover trekken van het haar en opvallend méér haar vinden op het kussen, in de borstel of in het doucheputje. Misschien is dan tijd om je haardos serieuzer aan te pakken dan alleen een kappersafspraak en écht te investeren in mooier haar.

Belangrijk: wat is de oorzaak?

Natuurlijk wil je dan eerst de oorzaak van je haaruitval weten. Een goede haarspecialist stelt jouw diagnose doorgaans in één consult. Met andere woorden: na een intake weet je precies waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden voor haarherstel zijn in jouw geval.

 

Stel mijn diagnose

 

Soms is haarverlies te wijten aan externe factoren, zoals voeding, medicatie of stress. Vrijwel altijd herstelt je haar weer zodra je de oorzaak aanpakt. Ook bij seizoensgebonden haaruitval herstelt het haar weer vanzelf. Soms is een haarziekte de oorzaak van je haarverlies. Er bestaan meerdere haarziekten die leiden tot gedeeltelijke of gehele kaalheid, die permanent of tijdelijk kan zijn. In de meeste gevallen is er echter sprake van androgene alopecia: erfelijke haaruitval.

Blijft het haar weg?

Erfelijke kaalheid of androgene alopecia (AGA) is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Het wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT). Bij mannen is AGA te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen uit AGA zich meestal als een dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

 

Blijf er niet mee rondlopen

Heb jij last van je dunner wordend haar? Blijf er niet mee rondlopen, want er is een definitieve oplossing. Een haartransplantatie volgens de HST-methode is dé manier om haar te verdichten, volume te creëren en een natuurlijke haarlijn te herstellen. Wil jij weten wat in jouw geval mogelijk is? Stap één is altijd een consult bij een haarexpert. Een intake met een van onze artsen is altijd gratis en vrijblijvend. Now´s as good a time as any.

Good to know: wij testen zelf op corona

Mocht je vanwege corona twijfelen of een afspraak op dit moment wel verstandig is, dan is het goed om te weten dat je bij ons extra safe terecht kunt. Wij nemen natuurlijk alle gangbare maatregelen om coronabesmetting te voorkomen en zetten ook nog een extra stap: alle medewerkers en cliënten worden getest met een Covid-19 Rapid Test. Deze test is een valide momentopname en toont aan of iemand aan het virus is blootgesteld.

 

Covid-19 Rapid Test

Naast het wekelijks testen van medewerkers, ondergaan ook cliënten vóór aanvang van de behandeling deze Rapid-test door middel van een vingerprik. Alhoewel deze test zijn beperkingen heeft (zie het OMT-advies d.d. 21 april 2020), is het op dit moment de meest praktische en professionele test om besmettelijkheid te meten. Een positieve uitslag laat – uitsluitend – zien dat iemand besmet is met Covid-19 of het virus heeft doorgemaakt.