kosten vrouw haartransplantatie

Alternatief haarwerken

Zoekt u naar informatie over een alternatief voor haarwerken? Veel mensen die met haaruitval te maken hebben, vinden het vervelend om aan- en nagestaard te worden. Dunner wordend haar en kale plekken overkomt mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Om het haarverlies te bedekken kun je er onder andere voor kiezen om een haarwerk of haarstukje te dragen. Het is een snelle manier van camoufleren, maar een haarwerk is lang niet voor iedereen de ideale oplossing. Hoe makkelijk een haarwerk ook lijkt, het vraagt de nodige aandacht bij het verzorgen en je maakt je mogelijk al snel zorgen over het blijven zitten van het haarwerk. Het is niet voor niets dat met name mensen die als gevolg van Alopecia androgenetica zoeken naar een haarwerk alternatief.

Alopecia – voor & na behandeling

Samenstelling passend haarwerk

Een haarwerk is een relatief goedkope manier om haarverlies te camoufleren. Het is één van de meest gebruikte oplossingen bij tijdelijke haaruitval. In de praktijk blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om zichzelf met een haarwerk te accepteren en tevreden te zijn met het uiterlijk. Het kan gebeuren dat de maat niet goed is, dat het haarwerk niet lekker zit of dat de kwaliteit tegenvalt. Haarwerken worden van verschillende materialen gemaakt en er zitten grote verschillen tussen synthetisch haar en echt haar. Schaf je een haarwerk aan bij een erkende haarwerkspecialist? Deze specialist kan je de verschillen en samenstelling van de verschillende haarwerken uitleggen.

Kenmerken synthetisch haarwerk:

 • Optisch niet van echt haar te onderscheiden.
 • Eenvoudig te wassen en kan daarna weer in model gebracht worden.
 • Styling is alleen mogelijk met producten die synthetisch haar geen schade toebrengen.
 • Kan niet goed tegen hitte. Het gebruik van stylingapparaten zoals een föhn of krultang is niet mogelijk.
 • Voelt meestal licht aan.
 • Is goedkoper dan een haarwerk van echt haar.

Kenmerken haarwerk van echt haar:

 • Heeft meer onderhoud nodig en moet regelmatig geföhnd worden.
 • Echt haar heeft een natuurlijke uitstraling en kan in verschillende kleurnuances geleverd worden.
 • In vergelijking met synthetisch haar is echt haar moeilijker in model te brengen en het voelt warmer aan tijdens het dragen.
 • Is zwaarder dan synthetisch haar.
 • Is duurder dan een haarwerk van synthetisch haar.

Er zit weinig verschil tussen de duurzaamheid of levensduur tussen haarwerken gemaakt van synthetisch en/of echt haar. Gemiddeld gaat een haarwerk dat dagelijks worden gedragen ongeveer 9 tot 12 maanden mee. Wanneer je een medische indicatie hebt, vergoedt je zorgverzekeraar jaarlijks een vooraf vastgesteld bedrag voor een haarwerk. Is het haarwerk van je keuze duurder dan de hoogte van de vergoeding? Je betaalt het verschil dan zelf bij. Aanvullende zorgpakketten beschikken meestal over aanvullende vergoedingsmogelijkheden.

Haartransplantatie als alternatief haarwerken

Heb je last van haaruitval, maar zie je op tegen het dragen van een haarwerk? Als alternatief voor haarwerken kun je jezelf laten voorlichten over een haartransplantatie. De techniek wordt bij mannen en vrouwen met erfelijke haaruitval vaak succesvol toegepast. Wanneer het haarverlies wordt veroorzaakt door een medische behandeling, stress, Alopecia areata en/of een vitaminegebrek, is een haartransplantatie niet de meest voor de hand liggende oplossing. Als de reden voor het haarverlies wordt weggenomen, dan herstelt de haargroei zich vaak namelijk vanzelf. Dit kan echter wel een aantal maanden tot zelfs jaren duren.

Blijvend haarverlies als gevolg van erfelijke kaalheid is niet onomkeerbaar. De natuurlijke haarzakjes worden door de invloed van het DHT-hormoon verzwakt, waardoor haargroei uiteindelijk stopt. Blijft het haarverlies onbehandeld, dan kun je uiteindelijk volledig kaal worden. Wil je dit voorkomen en weer met zelfvertrouwen in de spiegel kijken? Een haartransplantatie maakt nieuwe, natuurlijke haargroei mogelijk. Tijdens de ingreep worden haarzakjes uit je haarkrans verwijderd en geplaatst op de uitgedunde, kale plekken. De haarzakjes die hierbij gebruikt worden, zijn niet gevoelig voor het DHT hormoon. Ook na de haartransplantatie blijven deze genetische eigenschappen behouden.

Kosten en vergoedingsmogelijkheden bij een alternatief voor een haarwerk

Haarwerken zijn leverbaar in diverse prijsklassen. De prijs wordt onder meer bepaald door het materiaal waarmee het haarwerk is gemaakt en de manier waarop het geknoopt is. Jaarlijks vergoedt je zorgverzekeraar, op basis van een medische indicatie, een vooraf vastgesteld bedrag bij het aanschaffen van een haarwerk. Zijn de kosten van het haarwerk hoger dan het vergoedingsbedrag? Je betaalt het verschil dan zelf bij. Zet je daar de kosten van een haartransplantatie tegenover dan valt direct op dat de ingreep aanmerkelijk duurder is dan een haarwerk.

Zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor een haartransplantatie zelden. Ook aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten zelden tot nooit. Met een gemiddelde kostprijs tussen € 3.300 en € 9.000 is een haartransplantatie niet goedkoop te noemen. Je kunt overwegen de ingreep in termijnen te betalen. Waar vaak niet bij stil wordt gestaan, is dat de haartransplantatie een éénmalige ingreep is, terwijl een haarwerk een gemiddelde levensduur van 9 tot 12 maanden heeft. Je betaalt daarom iedere keer weer voor een haarwerk, waardoor je op langere termijn met hogere kosten te maken en een haartransplantatie op den duur toch voordeliger is. Laat je adviseren door zowel een haarwerkspecialist als een haartransplantatie arts. Dit kan interessante inzichten opleveren.

Passende behandeling bij haaruitval

Vergelijk je oplossingen en/of behandelingen bij haaruitval? Draag je een haarwerk en ben je op zoek naar een alternatief? Een haartransplantatie is een uitstekend alternatief en biedt blijvend nieuwe haargroei bij Alopecia androgenetica. Online lees je haartransplantatie ervaringen van anderen die de ingreep hebben ondergaan en kun je foto’s bekijken van de bereikte resultaten. Laat je adviseren door ervaren specialisten, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

De haartransplantatie specialisten van Hair Science Institute lichten de ingreep toe tijdens een gratis consult in één van de klinieken in Amsterdam of Maastricht. Om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een haartransplantatie, wordt onder meer gekeken naar het aanwezige donorhaar en de mate waarin je haar is uitgevallen. De specialist vraagt naar je algemene gezondheid, medische behandelingen of ingrepen die je in het verleden hebt meegemaakt, en medicijngebruik. Neem de originele verpakkingen mee of vraag bij de apotheek naar een overzicht van de medicatie die je gebruikt.

Alternatief haarwerken – FAQ

Als je worstelt met een haarwerk en er een hekel aan hebt, kun je alternatieve behandeling overwegen. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, tijdelijk of blijvend, variëren de alternatieven. Micro haar pigmentatie, een haargroeimiddel, mesotherapie, lasertherapie of een haartransplantatie bieden een oplossing bij haaruitval.

Het dragen van een haarwerk is een goede optie om haarverlies te camoufleren. Een haarwerk is in principe niet van invloed op je eigen haargroei.

Een passend alternatief hangt af van de oorzaak van het haarverlies. De prijzen van alternatieve behandelingen variëren. Kijk vooraf naar het budget dat je beschikbaar hebt en het soort behandeling dat je voorkeur heeft.

De kosten voor behandelingen bij haaruitval lopen uiteen. Heb je last van tijdelijke haaruitval, dan is een ingrijpende chirurgische operatie niet noodzakelijk. De haargroei herstelt vaak binnen een aantal maanden. Eventueel kun je het gebruik van een haargroeimiddel overwegen. Erfelijke haaruitval is blijvend. De enige behandeling die nieuwe haargroei mogelijk maakt is een haartransplantatie.

Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van haarwerken en pruiken op basis van een medische indicatie. De basisverzekering biedt jaarlijks een vastgesteld vergoedingsbedrag. Aanvullende zorgpakketten, bieden soms extra vergoedingsmogelijkheden. Ingrepen als een haartransplantatie komen niet voor vergoeding in aanmerking. De meeste mensen laten een haartransplantatie om cosmetische redenen toepassen. Er is geen medische noodzaak.

Het haarwerk is niet van invloed op de natuurlijke haargroei. Bespreek de voor- en nadelen met een haartransplantatie specialist. De eerste dagen na een haartransplantatie is het beter om de hoofdhuid niet te bedekken.

Hair extensions zijn een extra belasting voor het haar. Je kunt hair extensions gebruiken, maar laat ze wel aanbrengen door een ervaren specialist. Ontbreekt je haar of is er onvoldoende natuurlijk haar beschikbaar dan zijn hair extensions niet het beste alternatief.

Ja, dat is mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, kan een (huis)arts je een haargroeimiddel voorschrijven. Het duurt een aantal maanden voordat verbetering merkbaar is. Je kunt het haarwerk blijven dragen, dit is niet van invloed op je eigen haargroei.

Nee, het is in principe niet erg om elke dag een haarwerk te dragen als je goed voor je natuurlijke haar en hoofdhuid zorgt. Je haar- en huidcellen groeien, ongeacht of je ze al dan niet bedekt met een haarwerk of alternatieven zoals hoeden en/of sjaaltjes.

Nee, een haartransplantatie is niet voor iedereen geschikt. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies en de mate waarin je haar verloren is gegaan, beoordeelt een specialist je geschiktheid. Eventueel krijg je een alternatief behandeladvies.