Skip to content Skip to footer

De behandeldag

Haartransplantatie

De behandeldag

Jouw behandeldag willen wij natuurlijk zo soepel mogelijk laten verlopen. Wij nemen je alle zorgen uit handen. In aanloop naar de behandeldag ontvang je van ons uitgebreide instructies, over de do’s & dont’s in de dagen voorafgaand aan de haartransplantatie.

In aanloop naar de behandeling

Een HaarStamcel Transplantatie (HST) kan vrijwel altijd in één dag worden uitgevoerd en duurt doorgaans 8-10 uur. Vóór en na de ingreep geven we je instructies die de veiligheid en het eindresultaat van de behandeling optimaliseren. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en wordt door de meeste mensen als pijnloos ervaren. Tijdens het oogsten en terugplaatsen van de grafts maken we het je zo comfortabel mogelijk voor je.

In aanloop naar de behandeldag ontvang je van ons uitgebreide instructies, over de do’s & dont’s voorafgaand aan je haartransplantatie. Ook helpen we met de praktische organisatie. Wil je bijvoorbeeld overnachten in een hotel in de buurt? We regelen het graag voor je.

Voorbereiding

Vanaf een week voor de behandeling start je met de voorbereiding op de ingreep. Om een verhoogde bloedingsneiging te voorkomen dien je, in overleg met je arts, te stoppen met bloedverdunnende medicatie en alcohol. Je ontvangt nauwkeurige instructies wat wel en niet mag. Op de dag van de behandeling mag je een normaal ontbijt gebruiken, maar dien je koffie (en andere cafeïnehoudende dranken) te vermijden.

Vóór je HST-behandeling:

Ochtendprogramma

De behandeldag start met het maken van foto’s voor het behandeldossier. Donor- en ontvangstgebied worden vervolgens kaalgeschoren. De arts heeft zo goed zicht op het te behandelen gebied en kan zo een optimale behandeling uitvoeren.

Niet altijd hoeft ál het haar gemillimeterd te worden. Het is soms mogelijk om alleen een strookje op het achterhoofd te scheren, bijvoorbeeld om esthetische redenen of bij de behandeling van vrouwen. We zorgen er dan voor dat het geschoren gebied te bedekken is met de rest van het haar.

Dit is alleen mogelijk als er voldoende ruimte is om tussen de haren te transplanteren, zonder dat het risico bestaat om omliggende haren te beschadigen. Ook de richting van de haren, bijvoorbeeld in de kruin, speelt hierbij een rol. Of een haartransplantatie zonder kaalscheren in jouw geval mogelijk is, heeft de arts beoordeeld tijdens je eerdere consult.

Na het scheren verdoven we het donorgebied plaatselijk. Daarna begint het oogsten van de grafts. Je voelt vrijwel niets, van jou verwachten we alleen geduld, omdat je enkele uren stil op je buik ligt terwijl de arts en technicians de grafts uit het donorgebied halen. Tussendoor even pauzeren is gewoon mogelijk.

Omdat we precisie-instrumenten gebruiken, is de wondvorming bij het extraheren van de grafts minimaal en geneest het donorgebied snel. Na het afronden van de extractie van de grafts markeert de arts samen met jou het ontvangstgebied en bieden wij je een overheerlijke – door jou gekozen – lunch aan.

Programmaoverzicht

Middagprogramma

De middag staat in het teken van het terugplaatsen de grafts. Hiervoor bereidt de arts, met opnieuw een plaatselijke verdoving, het ontvangstgebied voor.

Nadat de incisies voor de nieuwe grafts zijn gemaakt, wassen we de hoofdhuid. Daarna worden de grafts door twee technicians of door de arts en een technician op hun nieuwe plek plaatst. 

Omdat we het belangrijk vinden dat de grafts naar jouw wens worden geplaatst, mag je in de spiegel meekijken. Tijdens de behandeling is het mogelijk om muziek te luisteren, een film te kijken en pauzes in te lassen.

Als het terugplaatsen van de grafts klaar is, doet de arts een volledige controle en maken we nog eens foto’s voor je dossier. Als je dat wilt, ontvang je jouw foto’s digitaal. Je krijgt instructies en benodigdheden voor de nazorg mee, onder meer over het wassen van het haar en medicatiegebruik.

De behandeling en de plaatselijke verdoving hebben geen invloed op de rijvaardigheid. Na de ingreep mag je dus zelfstandig naar huis rijden.

Programmaoverzicht

Na de behandeling

Je huid herstelt snel in de dagen na de ingreep. De getransplanteerde grafts hechten binnen 24 uur na de behandeling. Ook de doorbloeding is binnen één dag hersteld. Hierdoor gaat de wondgenezing snel en is de downtime minimaal.

Het behandelgebied kan in de eerste uren na de ingreep wat gezwollen en rood zijn. Je krijgt van ons uitgebreide informatie en een nazorgpakket om zwelling te verminderen, eventuele jeuk te voorkomen en herstel en eindresultaat te optimaliseren.

In de dagen na de behandeling kun je werken en normaal functioneren. Wel dien je lichamelijke inspanning (sport) waarbij je gaat zweten achterwege te laten totdat de wondjes genezen en de nieuwe grafts goed gehecht zijn.

Na de haartransplantatie

Levenslang resultaat

Het resultaat van een HaarStamcel Transplantatie is definitief. Getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren. De geoogste grafts zijn superklein, daardoor ontstaat een fijnmazige, zeer natuurlijke inplant. Het resultaat is niet direct na de behandeling zichtbaar, maar ontwikkelt zich over een periode van negen maanden; de duur van een hele haargroeicyclus.

Eindresultaat

Een dag, een week en 4 maanden na de behandeling doen we telefonische check-ups om te kijken hoe je herstel verloopt. Na 9 maanden volgt de laatste – fysieke – eindcontrole door de arts in onze kliniek. Dan is het eindresultaat van je behandeling zichtbaar.

Betere levenskwaliteit

Voor het beoordelen van resultaten en ervaringen van medische behandelingen als een haartransplantatie wordt de Patiënt Related Outcome (PRO) gehanteerd. Uit de PRO van patiënten die een HST-behandeling hebben ondergaan, blijkt een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit na de behandeling. Het blijkt zelfs dat deze verbeterde levenskwaliteit – naast het bewezen cosmetische resultaat –een belangrijke overweging voor mensen is om een haartransplantatie te ondergaan.

Life changer

Als jij niet kaal door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Het aanpakken van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid kan een echte life changer zijn. Mensen die zich soms jarenlang ongelukkig voelen over hun uiterlijk krijgen méér levensvreugde en nieuw zelfvertrouwen na een haartransplantatie.

Extra services

Natuurlijk willen we je behandeldag zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom nemen we je graag wat organisatie uit handen. Wil je bijvoorbeeld overnachten in een hotel in de buurt, omdat de afstand van je woonplaats tot de dichtstbijzijnde kliniek (Amsterdam of Maastricht) meer is dan 150 kilometer?

Wij regelen het graag en bieden je een gratis overnachting voorafgaand aan je behandeling aan, in een uitstekend hotel. Aan deze service zijn geen extra kosten verbonden. 

Naast een goede lunch verzorgen wij ook de parkeervergoeding. Zodat je op Amsterdam Zuidas in de naastgelegen parkeergarage kan parkeren. In Maastricht parkeer je het best op het eigen terrein van onze kliniek. 

Zo doen we er alles aan wat nodig is om jouw behandeldag prettig te laten verlopen, en je na jouw behandeling tevreden en happy onze kliniek verlaat.