Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reconstructieve haarchirurgie

Reconstructieve haarchirurgie

Reconstructieve haarchirurgie is een aparte categorie haartransplantaties en één van de expertisegebieden van Hair Science Clinic. Zo´n 30% van onze behandelingen zijn correcties van eerdere haartransplantaties die in andere klinieken zijn uitgevoerd.

Succesfactoren

Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij veel komt kijken. Niet alleen het aantal grafts bepaalt het succes van de ingreep. Ook de conditie van het donor- en ontvangstgebied, de expertise van de arts en de kwaliteit van de kliniek, het medisch team en de nazorg spelen een grote rol.

Als een eerdere haartransplantatie niet goed is uitgevoerd, waardoor bijvoorbeeld zichtbare littekens of een onnatuurlijke haarlijn achterblijven, dan biedt reconstructieve haarchirurgie volgens de HaarStamcel Transplantatie (HST) methode een perfecte oplossing.

Wanneer reconstructieve haarchirurgie?

Reconstructieve haarchirurgie biedt een oplossing om de gevolgen van een eerdere haartransplantatie met een onnatuurlijk effect of grove littekens te corrigeren. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een haartransplantatie niet het gewenste resultaat oplevert.

Er kan sprake zijn van een verouderde haartransplantatie techniek die gebruikt is, van een gebrek aan ervaring van de arts, van (esthetische) inschattingsfouten die gemaakt zijn. Of van een beschadigd of uitgeput donorgebied als gevolg van een behandeling. Dat laatste heeft ook effect op eventuele toekomstige haarimplantaties.

Verouderde technieken

Hair Science Clinic past regelmatig reconstructieve haarchirurgie toe om eerdere haartransplantaties die werden uitgevoerd met de FUT-techniek (strip-methode) te corrigeren. FUT beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze techniek aanbieden.

FUT

Bij de FUT-methode wordt uit het achterhoofd een strook huid met haren gehaald, die wordt getransplanteerd naar het ontvangstgebied. Dit laat altijd een groot litteken achter.  Om o.a. die reden past men deze techniek steeds minder toe.

Littekens FUT haartransplantatie
Grote littekens als gevolg van een eerdere FUT haartransplantatie

FUE methode

Een modernere techniek is de FUE (Follicle Unit Extraction)-methode. Bij een FUE-haartransplantatie haalt de arts met een holle naald één voor één hele haarwortels uit het achterhoofd. Vervolgens worden deze teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld bovenop het hoofd, de inhammen of baard.

Aantasten donorgebied

Hoewel bij FUE door het verplaatsen van complete haarwortels een hoge haardichtheid behaald kan worden, kent de methode ook mindere kanten. Zo blijven er kleine puntvormige littekens achter op de plek waar de haarwortels zijn weggenomen. De littekens zijn zichtbaar als de haren gemillimeterd of kort gedragen worden. Op de littekens – daar waar de hele haarwortels zijn uitgenomen – groeit geen haar meer terug.

De wetenschappelijke HST-techniek

Naast littekenvorming door eerdere FUT- of FUE-haartransplantaties kunnen littekens ook het gevolg zijn van brandwonden of ander letsel. Haarherstel bij brandwonden is één van de specialisatiegebieden van Hair Science Clinic.

Medische oorsprong

Grondlegger van Hair Science Clinic, arts en onderzoeker dr. Coen Gho, is al decennia nauw betrokken bij de ontwikkeling voor haarreconstructie bij mensen met littekens door brandwonden. Zijn wetenschappelijk onderzoek legde de basis voor de gepatenteerde HST-methode, die cruciaal is geweest bij het fysieke en psychisch herstel van duizenden brandwondenpatiënten.

HST: Haargroei op littekenweefsel

De HST-methode is de enige haartransplantatietechniek die succesvol haargroei realiseert op littekenweefsel. Ook als er maar een paar donorharen zijn. Het realiseren van haargroei op verlittekende huid met slechte doorbloeding was zelfs een van de doelstelling bij het ontwikkelen van HST. Hiervoor werd een speciaal groeimedium ontwikkeld: een substantie waarin de grafts na extractie bewaard worden, waardoor hun conditie optimaal blijft. Dit maakt haarherstel op de beschadigde huid mogelijk.

HST: grote voordelen

De technieken voor haarherstel die werden ontwikkeld voor brandwondenpatiënten, zijn volledig geïntegreerd in de huidige (esthetische) HST-behandelingen. Patiënten van Hair Science Clinics wereldwijd profiteren direct van de laatste wetenschappelijke inzichten. De HST-techniek ontwikkelt zich doorlopend. De voordelen van HST zijn groot: pijnloze behandeling, behoud van donorgebied, minimale littekenvorming, sneller herstel, optimale veiligheid en een zeer natuurlijke implant.

Onnatuurlijke haarlijn

Een andere categorie hersteloperaties vindt plaats bij patiënten die een onnatuurlijk resultaat hebben overgehouden aan een eerdere haartransplantatie. Berucht is een te ‘scherpe haarlijn´. Een haarlijn die er onnatuurlijk uitziet door de scherpe, rechte lijn die afwijkt van de originele haargrens.

Meestal is onnatuurlijk resultaat het gevolg van een gebrek aan ervaring of een inschattingsfout van de arts. Er ontstaat dan een te lage haarlijn of de haardichtheid of haarrichting past niet bij de rest van het haar. Vaak zijn meerdere reconstructieve HST-haartransplantaties nodig, om alsnog een mooi en vooral natuurlijk resultaat te bereiken.

Kijktip: Haartransplantatie Sunny – zowat alles ging mis

Let ook op toekomstig haarverlies

Onderga je op relatief jonge leeftijd een haartransplantatie, dan is het mogelijk dat je na de ingreep haar verliest op een ander deel van het hoofd. Dit is een heel normaal proces dat voorkomt bij erfelijke kaalheid. Een aanvullende haartransplantatie is dan vaak wenselijk. Daar houden wij rekening mee, al kan het patroon van toekomstig haarverlies vaak niet met zekerheid voorspeld worden.

Anticiperen op toekomstige haaruitval

Omdat kaalheid vordert naarmate je ouder wordt, is het niet verstandig om op jonge leeftijd grote aantallen grafts te transplanteren, zoals vaak bij FUE gebeurt. Dat kan het donorgebied uitputten, waardoor – bij kaalheid die verder ontwikkelt – een succesvolle vervolgbehandeling steeds moeizamer wordt.

Daarom is Hair Science Clinic behoedzaam met het donorgebied. We anticiperen op toekomstige haaruitval. HST de enige methode die niet het hele haarwortelzakje extraheert; de stamcellen die achterblijven zorgen weer voor nieuwe haargroei in het donorgebied.

Lezen: Haartransplantatie op jong leeftijd – do or don´t

Het verhaal van John

Een voorbeeld van wat reconstructieve haarchirurgie met de HST-methode kan betekenen, wordt duidelijk uit het verhaal van John. Hij onderging ruim dertig jaar geleden een tweetal FUT haartransplantaties middels de verouderde plugs-methode. Aan deze ingrepen hield hij een gevoelloze hoofdhuid met grote littekens over. Bovendien waren, door de grove techniek en voortschrijdende kaalheid, grote gaten in het haardek ontstaan.

Vroeg kaal

John vertelt: “Al op de jonge leeftijd van 18 jaar begon ik kaal te worden. Zelf viel mij dat niet direct op. Maar ik kreeg steeds vaker grappig-bedoelde opmerkingen erover. Mijn haar volledig kaalscheren was in die tijd – de 80’s – “not done”. Dat was iets voor figuren uit de onderwereld of filmsterren zoals ‘Theo Kojak’.”

“Na diverse probeersels met Berkenwater, een haarstukje en hairfusion, bleek een haartransplantatie voor mij de beste optie. Een transplantatie van toen, is niet te vergelijken met de hedendaagse behandeltechnieken.”

Pijnlijk

“Het waren vooral pijnlijke aangelegenheden, waarbij hele stukken huid met haren uitgenomen werden. Daarna werd de huid aan de achterzijde gehecht. De uitgenomen grafts werden vervolgens als ‘plugs’ in groepjes van zo’n 30-35 haren bijeen geplaatst. Op die manier kon optisch dekking en volume gecreëerd worden.”

Barbie

“Daarna volgde een lang, bloederig en pijnlijk herstel. Met als resultaat was voor die tijd voldoende. Totdat de haren rondom de getransplanteerde haren begonnen uit te vallen, door voortzettende erfelijke kaalheid. De plugs werden zichtbaar, ik had geen natuurlijk aanzicht meer. Mijn hoofd was bezaaid met allemaal eilandjes van haren. Vergelijk het met een Barbiepop.”

Mond-tot-mond

“Gelukkig attendeerde een collega – waarvan ik niet eens wist dat hij een haartransplantatie had ondergaan – mij op Hair Science Clinic. De revolutionaire HST methode zou uitkomst kunnen bieden, om mijn haarlijn en verder ontwikkelde kaalheid te herstellen. Ondanks mijn zwaar beschadigde en minimaal beschikbare donorgebied.”

“Samen met dr. Coen Gho hebben we een behandelplan in stappen uitgewerkt. Mijn eerste HST behandeling is inmiddels een feit. Vergeleken met vroeger stelt dit echt niets meer voor, als het gaat om ongemakken.”

Zó tevreden

De HST-behandeling heb ik als volledig pijnloos ervaren. Ook het herstel liep voorspoedig; ik kon zelfstandig naar huis rijden, geen hoofdverband, geen zwellingen of blauwe plekken en na 3-5 dagen waren ook de minieme korstjes verdwenen.

Ik ben zó tevreden met de behandeling en het resultaat van mijn nieuwe haarlijn, dat ik heb besloten om nu mijn tweede HST haartransplantatie te ondergaan. Voor het opvullen van de grote gaten tussen de plugs en de zone daarachter.

Niet tevreden over een eerdere haartransplantatie?

Hair Science Clinic heeft veel ervaring met reconstructieve haarchirurgie.

Ben je ontevreden over de haarlijn en de littekens van een eerdere haartransplantatie? Neem dan contact op met ons op voor een gratis, vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen.

Plaats een reactie