Skip to content Skip to footer
haaruitval

Alopecia

Alopecia betekent letterlijk ‘kaalheid’. Als je alopecia hebt, onderga je onvrijwillig haarverlies, wat je uiterlijk verandert. Dit haarverlies kan tijdelijk of blijvend zijn, maar altijd is kaalheid confronterend. Er bestaan verschillende vormen van alopecia: plotseling haarverlies, kale plekken op het lichaam, hele plukken haar die uitvallen of juist geleidelijk haarverlies.

Omdat alopecia verschillende oorzaken kan hebben, verschilt ook de behandeling per persoon. Voor veel vormen van kaalheid kan een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing bieden. Tijdens een vrijblijvend consult bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie. Een professionele diagnose van jouw haarprobleem is altijd het startpunt van je behandeling.

 
 
Alopecia areata in baard

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Oorzaak

Haaruitval is het proces van het verliezen van haren, wat kan leiden tot kaalheid (alopecia) als eindresultaat. Haarverlies en kaalheid kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica), diffuse haaruitval (telogeen effluvium) en pleksgewijze kaalheid (alopecia areata). Ook ziekten, hormonale schommelingen, stress en medicijngebruik kunnen haaruitval veroorzaken.

Is het erfelijke kaalheid?

Bij zowel mannen als vrouwen is erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica) de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Bij erfelijke kaalheid is er sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), wat resulteert in een verkorting van de groeicyclus van het haar en uiteindelijk tot haaruitval leidt.

Hoe herken je erfelijke kaalheid?

Erfelijke kaalheid volgt een vast en herkenbaar patroon dat door een professional eenvoudig vast te stellen is. Bij mannen is dit te herkennen aan haarverlies op de kruin en bij de inhammen, vaak beginnend al in de puberteit. Bij vrouwen begint erfelijke haaruitval meestal met een dunnere haarinplant, vaak vanaf de haarscheiding.

Een ander kenmerk van erfelijke haaruitval is de miniaturisatie van het haar: elke groeicyclus wordt het haar dunner tot het uiteindelijk verandert in een donshaartje. Dit is het laatste stadium voordat het haar definitief uitvalt en niet meer terug groeit.

Dit haarverlies is onomkeerbaar; er is momenteel geen manier om het kaalheidsproces te stoppen. Wel kan erfelijke kaalheid behandeld worden met een haartransplantatie.

Haaruitval - wat is normaal?

Elk mens verliest dagelijks zo’n 50-120 haren. Dit is normaal en merk je doorgaans niet op. Als je meer haar dan normaal begint te verliezen, of als je haar steeds dunner wordt, dan is het haargroeiproces verstoord. Dit wordt overmatig haarverlies genoemd.

mannen krijgt tussen het twintigste en vijftigste levensjaar te maken met beginnende kaalheid.
1 op 1
van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid (15% al vóór de menopauze)
1 %
van mannen met een westerse achtergrond heeft een genetische aanleg voor kaalheid
1 %
van mannen met een westerse achtergrond krijgt al rond het twintigste levensjaar te maken met kaalheid
1 %

Is het tijdelijk of blijvend?

Acuut haarverlies

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is acuut telogeen haarverlies, veroorzaakt door stress of abrupte lichamelijke veranderingen zoals zwangerschap, ernstige ziekte (zoals kanker), verminderde voedselinname, narcose, stress of koorts. Dit leidt ertoe dat veel haren tegelijkertijd stoppen met groeien doordat ze de normale haargroeicyclus niet meer volgen.

Chronisch haarverlies

Bij haaruitval die langer dan zes maanden aanhoudt, spreken we van chronisch telogeen haarverlies. Bekende oorzaken hiervan zijn schildklierafwijkingen, bloedarmoede, bepaalde geneesmiddelen (zoals bloedverdunners, maagzuurremmers, pijnstillers, bètablokkers en chemotherapie), overmatige inname van vitamine A, en ziekten van de alvleesklier, lever en nieren.

Haaruitval door stress

Psychische stress kan ook telogene haaruitval veroorzaken. Langdurig verhoogde niveaus van cortisol en adrenaline zijn zowel voor het lichaam als voor het haar nadelig. Haarfollikels kunnen hierop reageren door verminderde groei of zelfs een volledige groeistop. Als de stressfactor verdwijnt, herstelt de haargroei doorgaans vanzelf binnen acht tot twaalf maanden.

Overmatig haarverlies? Laat je professioneel adviseren.

Haaruitval is vaak tijdelijk en als het chronisch is, zijn er vaak behandelingen mogelijk. Een HaarStamcel Transplantatie (HST) biedt vaak een oplossing met een mooi en natuurlijk resultaat voor veel vormen van kaalheid. Wil je hier meer over weten?