Alopecia

Alopecia betekent letterlijk ‘kaalheid’ en heeft veel verschijningsvormen. Als je te maken krijgt met alopecia dan verandert je uiterlijk – onvrijwillig –  door haarverlies. Soms is dat tijdelijk, soms blijvend, maar altijd is kaalheid confronterend. Hier vertellen we je meer over de verschillende vormen, oorzaken en behandelmogelijkheden van alopecia.

 

Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd makkelijk om een oorzaak van alopecia vast te stellen. Haarverlies kan een fysieke of psychische oorzaak hebben. Veelvoorkomende oorzaken van overmatig haarverlies zijn haarziektes, stress, medicijngebruik en erfelijkheid.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen is erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica). Deze vorm van kaalheid verloopt in een vast, herkenbaar patroon en is door een professional eenvoudig vast te stellen.

Is het erfelijke kaalheid?

Erfelijke kaalheid wordt ook wel ´mannelijke kaalheid´ genoemd. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Het wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT).

Erfelijke kaalheid kent een typisch verloop. Bij mannen begint het bij dunner wordend haar op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint erfelijke kaalheid bij dunner wordend haar vanaf de haarscheiding.

 

 

Verloop van erfelijke kaalheid bij mannen

 

Verloop van erfelijke kaalheid bij vrouwen

 

Krimp van haarfollikels

Strikt genomen is erfelijke kaalheid geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel onder invloed van hormonen dat grotendeels genetisch bepaald is. DHT-hormoon veroorzaakt krimp van de haarfollikels, waardoor op bepaalde plekken op de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien. De genen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn deels, maar nog niet helemaal in kaart gebracht.

Hoe herken je erfelijke kaalheid?

Typisch bij erfelijke kaalheid bij mannen is dat de haren aan weerszijden en aan de achterzijde van het hoofd (de ‘krans’) niet uitvallen. Die zijn namelijk niet gevoelig voor DHT.

Vast verloop

Bij vrouwen verloopt proces gelijkmatiger: het haar wordt vanaf de kruin over de hele hoofdhuid steeds dunner wat uiteindelijk resulteert in blijvende kaalheid. Erfelijke kaalheid verloopt dus altijd in een vast patroon.

Een ander kenmerk van erfelijke haaruitval is de miniaturisatie van haar: elke groeicyclus wordt het haar dunner tot een donshaartje overblijft: het laatste stadium voordat het haar definitief uitvalt en niet meer teruggroeit. Dat proces is onomkeerbaar: haar dat weg is blijft weg.

✔️vast, herkenbaar patroon

✔️miniaturisatie van haar

✔️onomkeerbaar proces

Alopecia - Hair Science Clinic

Cijfers over erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid komt voor bij 50% van de Kaukasische mannen en bij 30% van de Kaukasische vrouwen op vijftigjarige leeftijd. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager. In Nederland heeft naar schatting ruim 70% van de mannen last van alopecia androgenetica. Als erfelijke haaruitval voorkomt in je familie, dan is de kans groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt.

Het treft zowel mannen als vrouwen

Kaalheid wordt vooral gezien als een mannenprobleem, maar is dat zeker niet. 40%  van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid. Het is zelfs de meest voorkomende oorzaak voor kaalheid bij vrouwen en ontstaat meestal in de  menopauze, als de oestrogeenproductie terugloopt. 

 

Meer over haaruitval bij vrouwen

 

Is het tijdelijk of blijvend?

Als uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van erfelijke kaalheid, dan zijn er heel wat interne en externe factoren die de haaruitval kunnen veroorzaken. Naast erfelijke kaalheid zijn (haar)ziektes, stress, medicatiegebruik en hormonale schommelingen veelvoorkomende oorzaken van haarverlies.

Haarverlies dat geen genetische oorzaak heeft, is vaak tijdelijk. Nadat de veroorzaker van de haaruitval wordt weggenomen, herstelt de haargroei meestal weer. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Wanneer de haren zijn uitgevallen, komen ze uit zichzelf niet meer terug.

Andere oorzaken van kaalheid

Stress of hormonale schommelingen kunnen haaruitval veroorzaken. Bekend is bijvoorbeeld het extra haarverlies bij vrouwen na een bevalling. Ook bepaalde medicatie (meestal staat dit vermeld in de bijsluiter) kan de haarconditie beïnvloeden. Berucht zijn chemokuren bij kanker die haaruitval kunnen veroorzaken. Ook van bepaalde narcose-middelen, antibiotica, sommige anti-epileptica en malariatabletten is bekend dat ze invloed hebben op de conditie en het uitvallen van het haar.

 

Mogelijke oorzaken van haaruitval

✔️(haar)ziekten

✔️stress

✔️ gebruik van medicatie

✔️hormonale schommelingen

Wat is normaal?

Haargroei verloopt in drie fases: een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Minimaal 85% van ons haar bevindt zich in de groeifase. De overige 15% haren verliezen we in de twee daaropvolgende fasen.

Tot je dertigste is haarverlies van maximaal vijftig haren per dag normaal. Tot de leeftijd van vijftig is verlies van maximaal tachtig haren per dag normaal en na je vijftigste maximaal honderd haren per dag. De normale dagelijkse haaruitval merk en zie je niet omdat deze verspreid over het hoofd gebeurt en niet plaatselijk.

 

<30 jaar:  50 haren per dag haarverlies

<50 jaar:  80 haren per dag haarverlies

>50 jaar: 100 haren per dag haarverlies

Alopecia areata

Als haarverlies plotseling of plaatselijk plaatsvindt, dan is meestal sprake van de haarziekte alopecia areata (letterlijk: pleksgewijze kaalheid). Deze aandoening zorgt voor ronde of ovale kale plekken. Vrijwel alle haren vallen op die plekken uit, terwijl de huid eromheen wel normale haren bevat. Onderzoeken in de VS en Europa laten zien dat circa 1,7% van alle mensen vóór hun vijftigste met een (lichte) vorm van deze auto-imuunstoornis te maken krijgt.

Ontspoorde afweer

Hoewel de precieze oorzaak nog onbekend is, is de oorzaak van alopecia areata waarschijnlijk een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. De afweer is als het ware ontspoord en richt zich niet tegen infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam. In dit geval tegen de haarwortels.

Kale plekken

Pleksgewijze kaalheid komt voor in verschillende gradaties. Het begint meestal met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, oksels en baard. Soms gaat het om een klein kaal plekje in bijvoorbeeld de baard, het kan echter ook grote kale plekken op het hoofd veroorzaken.

Omdat bij pleksgewijze kaalheid de haarzakjes intact blijven, bestaat een kans dat de haargroei herstelt. De prognose wordt echter slechter naarmate het ziekteproces uitgebreider is. Ook bij het ontstaan op jonge leeftijd is de prognose slecht. Uiteindelijk kan het ziekteproces, in ernstige gevallen, leiden tot complete kaalheid.

 

Verder lezen over alopecia areata

Last van kaalheid

De meeste mensen die met kaalheid te maken krijgen, ervaren dit als zeer vervelend. Zeker voor jonge mannen en vrouwen bij wie kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan het heel belastend zijn. Kaal worden kan een grote invloed op de kwaliteit van leven hebben.

Ingrijpende verandering

Als je kaal wordt, dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat het zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je bent niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en dat kan leiden tot onzekerheid. Als je te maken krijgt met haarverlies – in welke vorm dan ook – dan is dat behoorlijk ingrijpend. Het kan leiden tot psychologische stress en depressie.

 

Lezen: psychologische effecten van kaalheid

Meer levenskwaliteit

Als je niet kalend door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Naast het bewezen cosmetische resultaat is de verbetering van de kwaliteit van hun leven een belangrijke overweging voor mensen die HST ondergaan. Verbeterde levenskwaliteit blijkt onder meer uit de Patiënt Related Outcome (PRO) onder een grote groep patiënten die met de HST-methode is behandeld.

 

Lezen & zien: haartransplantatie-ervaringen

 

Goed om te weten

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode bij Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Vergoeding zorgverzekering

Als kaalheid een gevolg is van ziekte, ongeval of brandwonden, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk in overleg met je zorgverzekeraar. Daarover kunnen we je uitgebreid informeren. Wat je situatie ook is: je krijgt van ons altijd een duidelijke prijsopgave vooraf, een 100% transparante calculatie.

Laat je deskundig adviseren

In een vrijblijvend adviesgesprek bekijkt de arts jouw persoonlijke situatie grondig. Vanuit deze medische diagnose stellen we een advies op maat voor je op, voorzien van een individueel behandel- en preventieplan. Een adviesgesprek is gratis en vrijblijvend. Samen kijken we welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Vacature arts haartransplantaties - Hair Science Clinic

Laat je deskundig adviseren door een van onze artsen

Boek een vrijblijvend adviesgesprek