Prof. dr. Neumann

Types haaruitval

Er zijn verschillende types haaruitval. Ook is er onderscheid tussen haaruitval bij mannen, bij vrouwen en bij kinderen. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en bij vrouwen is erfelijke haaruitval: androgene alopecia (alopecia androgenetica).

 

Erfelijke haaruitval 

Een normale haargroeicyclus duurt normaal twee tot vijf jaar en volgt drie fasen: eerst is de haargroei actief, daarna volgt een periode van rust, waarna het haar uiteindelijk uitvalt. Overmatig natuurlijk haarverlies treedt op wanneer deze groeifase wordt verstoord. Het stofje dihydrotestosteron (DHT) is vaak de verstoorder en een belangrijke oorzaak van erfelijke haaruitval. 

 

 

Types haaruitval Hair Science Institute

De invloed van DHT op haarverlies

 

 

Mannelijke hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), binden zich aan receptoren (´antennes´) op haarfollikels. Dit zorgt ervoor dat grote haarfollikels geleidelijk aan kleiner worden en de anagene fase (groeifase) verkort. De follikels blijven bestaan maar ontwikkelen steeds kortere en dunnere haren. Zo ontstaat alopecia androgenetica geleidelijk. Typisch is de miniaturisatie van het haar: iedere haarcyclus eindigt met dunner haar.

 

Patronen van kaalheid

Hoewel mannelijk hormoon de veroorzaker is van androgene alopecia komt het voor bij mannen en bij vrouwen. Bij mannen is het te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint alopecia androgenetica meestal als een dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

 

Genetische oorzaak

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Variaties in het dna die dit veroorzaken zijn ontdekt in de androgeen receptor, maar nog niet alle verantwoordelijke genen zijn geïdentificeerd. 

 

Kaal worden is vervelend

Mensen die er (vroeg) mee te maken krijgen, ervaren kaalheid doorgaans als zeer vervelend. Bijvoorbeeld (jonge) vrouwen bij wie kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan het heel belastend zijn. Kaalheid heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

 

 

Hair Science Institute-types haaruitval

mannelijk patroon van kaalheid

 

Hair Science Institute-types haaruitval

vrouwelijk patroon van kaalheid

 

Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit in een vast patroon verloopt. Als dit niet het geval is, dan kan haaruitval diverse andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een haarziekte, hormonen, cosmetica en diverse andere externe factoren. Daarom is uitgebreid onderzoek en het stellen van de juiste diagnose altijd de eerste stap in je behandeling.

Alopecia areata

Pleksgewijze kaalheid ontstaat meestal door alopecia areata, een auto-immuunaandoening. Dit begint vaak met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Een bekend probleem bij mannen zijn kale plekken in de baard, maar de aandoening kan ook complete kaalheid veroorzaken.

 

Hair Science Institute-alopecia areata

Alopecia areata in baard

 

Alopecia Areata is een aandoening van het immuunsysteem. Op zich is het onschuldig maar het verlies van haar en de onzekerheid over het verloop maken een patiënt met AA erg onzeker. Deze haarziekte ontstaat meestal plotseling. Stress speelt vaak een rol.

Kaalheid - is het tijdelijk of blijvend?

Haaruitval en kaalheid die veroorzaakt worden door ziekten, medische ingrepen, stress en medicijngebruik zijn vaak tijdelijk. Na het beëindigen van de kuur en het herstel na ziekte begint het haargroeiproces meestal vanzelf opnieuw. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

De definitieve oplossing

Veel vormen van kaalheid zijn goed te behandelen met de gepatenteerde, verfijnde HST-vorm van haartransplantatie. Het stellen van de juiste diagnose is natuurlijk erg belangrijk. Laat je daarom altijd adviseren door een professional. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek met een van onze artsen krijg je vrijblijvend advies-op-maat over mogelijkheden en kosten. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis.

 

Stel mijn diagnose

 

HSI logo orange