Na haaruitval tevreden na een haartransplantatie

“IK HEB MIJN HAARUITVAL OVERWONNEN EN MIJN ZELFVERTROUWEN TERUG”

Download onze brochure

Hoe ontstaat haaruitval

De medische term voor haaruitval is Alopecia. Er zijn verschillende vormen van haaruitval. Ook is er onderscheid tussen haaruitval bij mannen, bij vrouwen en bij kinderen. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen is erfelijke haaruitval, ook wel Alopecia Androgenetica genoemd.

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door medicijngebruik of door een haarziekte. Veel voorkomende haarziekten zijn Alopecia Areata en Frontal Fibrosing Alopecia. Bij een haarziekte worden de haren aangevallen door het eigen lichaam waardoor ze niet meer terug groeien.

Erfelijke haaruitval - Alopecia Androgenetica

Een normale haargroeicyclus duurt normaal twee tot vijf jaar en volgt drie fasen: eerst is de haargroei actief, daarna volgt een periode van rust, waarna het haar uiteindelijk uitvalt. Overmatig natuurlijk haarverlies treedt op wanneer deze groeifase wordt verstoord. Het stofje dihydrotestosteron (DHT) is vaak de verstoorder en een belangrijke oorzaak van erfelijke haaruitval. De hormonen tasten de haren aan, dit is bepaald in je genen. De haren aan beide zijde en de achterzijde van het hoofd zullen niet uitvallen. Dit wordt ook wel de ‘Krans’ genoemd. Deze haren zijn namelijk niet gevoelig voor het hormoon DHT.

DHT hormoon

Haren boven de krans kunnen wel gevoelig zijn voor DHT. Bij circa 80% van mannen die te maken krijgen met haaruitval, is deze erfelijke vorm van haaruitval aan de orde. Typisch bij erfelijke haaruitval is dat haren steeds dunner worden (miniaturisatie van haar) tot een donshaartje overblijft: het laatste stadium voordat het haar definitief uitvalt en niet meer terug groeit.

 

Het verloop van erfelijke haaruitval heeft verschillende patronen.
1. Terugtrekkende haarlijn
2. Terugtrekkende inhammen en haaruitval van de kruin
3. Over de gehele bovenzijde van het hoofd is er haarverlies

 

Types haaruitval Hair Science Institute

De invloed van DHT op haarverlies

 

Miniaturisatie van haar

Mannelijke hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), binden zich aan receptoren (´antennes´) op haarfollikels. Dit zorgt ervoor dat grote haarfollikels geleidelijk aan kleiner worden en de anagene fase (groeifase) verkort. De follikels blijven bestaan maar ontwikkelen steeds kortere en dunnere haren. Zo ontstaat alopecia androgenetica geleidelijk. Typisch is de miniaturisatie van het haar: iedere haarcyclus eindigt met dunner haar.

 

Patronen van kaalheid

Hoewel mannelijk hormoon de veroorzaker is van androgene alopecia komt het voor bij mannen en bij vrouwen. Bij mannen is het te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint alopecia androgenetica meestal als een dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

Genetische oorzaak

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Variaties in het dna die dit veroorzaken zijn ontdekt in de androgeen receptor, maar nog niet alle verantwoordelijke genen zijn geïdentificeerd. 

Kaal worden is vervelend

Mensen die er (vroeg) mee te maken krijgen, ervaren kaalheid doorgaans als zeer vervelend. Bijvoorbeeld (jonge) vrouwen bij wie kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan het heel belastend zijn. Kaalheid heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

 

 

Hair Science Institute-types haaruitval

mannelijk patroon van kaalheid

 

Hair Science Institute-types haaruitval

vrouwelijk patroon van kaalheid

 

Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit in een vast patroon verloopt. Als dit niet het geval is, dan kan haaruitval diverse andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een haarziekte, hormonen, cosmetica en diverse andere externe factoren. Daarom is uitgebreid onderzoek en het stellen van de juiste diagnose altijd de eerste stap in je behandeling.

Haarziekte - Alopecia areata

Pleksgewijze kaalheid ontstaat meestal door alopecia areata, een auto-immuunaandoening. Dit begint vaak met kale plekken op het hoofd en kan zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Een bekend probleem bij mannen zijn kale plekken in de baard, maar de aandoening kan ook complete kaalheid veroorzaken.

 

Hair Science Institute-alopecia areata

Alopecia areata in baard

Aandoening van het immuunsysteem

Alopecia Areata is een aandoening van het immuunsysteem. Op zich is het onschuldig maar het verlies van haar en de onzekerheid over het verloop maken een patiënt met Alopecia Areata erg onzeker. Deze haarziekte ontstaat meestal plotseling. Stress speelt vaak een rol.

Kaalheid, is het tijdelijk of blijvend?

Haaruitval en kaalheid die veroorzaakt worden door ziekten, medische ingrepen, stress en medicijngebruik zijn vaak tijdelijk. Na het beëindigen van de kuur en het herstel na ziekte begint het haargroeiproces meestal vanzelf opnieuw. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.

Er is een oplossing

Voor veel vormen van kaalheid is een haartransplantatie een optimale oplossing. Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties geeft een behandeling met de HST methode het mooiste, meest natuurlijke resultaat.

Laat je optimaal informeren

Een goede diagnose vooraf is daarbij belangrijk voor de keuze van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven wij je een advies op maat, een individueel behandel- en preventieplan en een vrijblijvende prijsopgave.

Introductie research & development: dr. Coen Gho van Hair Stem Cell Clinic is een internationaal onderzoeker

“Alle aandacht voor onze cliënten” Coen Gho – Arts Hair Science Clinic

Lees meer over de HST-methode

Types haaruitval FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Wij zijn gespecialiseerd in behandelingen tegen haaruitval. Overweeg jij een behandeling of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Nee, haaruitval kan zowel tijdelijk als blijvend zijn en kent verschillende oorzaken.

Een gezonde haardos verliest elke dag 50 tot 100 haren. De uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe haren. Dit is normaal en onderdeel van de haargroeicyclus. Er wordt gesproken van haaruitval als je dagelijks meer dan 120 tot 150 haren verliest en de nieuwe haren zwakker worden bij het teruggroeien. Aangezien haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, is het verstandig om een arts de oorzaak te laten onderzoeken. Eventueel kan een oplossing of behandeling voorgesteld worden.

Tijdelijke haaruitval kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken voor haaruitval zijn naaste genetische aanleg o.a. schildklierproblemen, stress, vitaminegebrek, hormonale schommelingen, medisch gebruik, medische behandeling en/of bepaalde huid- en haaraandoeningen.

In principe kan de haargroei zich herstellen. Dit gebeurt meestal nadat de veroorzakende factor is behandeld en/of weggenomen. De haargroei herstelt zich niet van de een op de andere dag, hier gaan meerdere maanden overheen.

Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid, kan overal op het lichaam voorkomen. De kale plekken zijn sterk omgrensd en volledige kaalheid komt vrijwel nooit voor. Na behandeling kan de haargroei zich herstellen. Kale plekken kunnen zich zowel bij baby’s, kinderen als volwassenen voordoen. Haaruitval als gevolg van androgene alopecia herstelt zich niet. De haarzakjes worden beschadigd en verzwakken steeds verder. Nieuwe haargroei is, zonder haartransplantatie, niet mogelijk en de aandoening kan volledige kaalheid tot gevolg hebben.

Wetenschappelijk effectief bewezen haargroeimiddelen blokkeren het mannelijke DHT-hormoon. Dihydrotestosteron heeft een negatief effect op de haarzakjes en veroorzaakt haaruitval. DHT-blokkers zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil blokkeren de aanmaak van het hormoon dat haarverlies veroorzaakt. Het haarverlies vermindert en de haargroei wordt gestimuleerd. Om de effecten te behouden is dagelijks gebruik van het middel noodzakelijk.

Nee, al is dit sterk afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Erfelijke haaruitval veroorzaakt bij vrouwen een sterk uitgedunde haardos, waardoor de huid zichtbaar wordt. Van kale plekken en/of volledige kaalheid is geen sprake. Mannen zien daarentegen diepere inhammen, een terugtrekkende haarlijn en een kalende kruin. Ook kan erfelijke haaruitval bij mannen volledige kaalheid veroorzaken.

Telogeen effluvium is een vorm van extreme en tijdelijke haaruitval. De oorzaak is in de meeste gevallen psychische of fysieke stress. Dit kan een gevolg zijn van een ongevallen, streng diëten, emotionele problemen of een te hoge werkdruk. De stress zorgt ervoor dat de haarwortel stopt met groeien en zich sneller dan gebruikelijk in de rustfase terugtrekt. Herstel van de haargroei is mogelijk, al is dit een langdurig proces.

Ja, auto-immuunaandoeningen kunnen haarverlies tot gevolg hebben. Dit is onder andere het geval bij Alopecia areata.

Alopecia totalis kan gezien worden als de meest progressieve vorm van pleksgewijze kaalheid of Alopecia areata. Het lichaam stoot niet alleen de hoofdharen af, maar de volledige lichaamsbeharing gaat verloren. Al is het niet onomstotelijk vastgesteld dat deze vorm van Alopecia nauw samenhangt met stress, vaak is er bij patiënten wel een verband te vinden.

Alopecia heeft verschillende verschijningsvormen en kan zowel tijdelijk als permanent haarverlies veroorzaken. Voor vrijwel elke vorm van alopecia is een behandeling beschikbaar. Na het vaststellen van de oorzaak van het haarverlies kan een behandeling voorgesteld worden die bij jouw situatie past.

Nee, haartransplantaties worden nooit standaard op iedere vorm toegepast. Dit is per persoon en per situatie verschillend. Bij androgene alopecia of erfelijke haaruitval spreken we over een blijvend haarverlies, waarbij een haartransplantatie sneller op wordt toegepast. Met toepassing van de moderne HST techniek wordt nieuwe haargroei gecreëerd op de kale plekken.

De meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn Alopecia androgenetica, telogeen effluvium en een vitaminetekort. Erfelijke kaalheid kan geremd worden met behulp van middelen zoals Minoxidil en de Diane-pil. Je kunt ook een HST haartransplantatie overwegen.

Wanneer de schildklier niet optimaal werkt, kan dit hormoonschommelingen tot gevolg hebben met haaruitval als gevolg. Schildklierproblemen komen regelmatig voor en kunnen behandeld worden door middel van schildkliermedicatie. Als de dosering juist is ingesteld zal de haargroei zich vanzelf herstellen.

De HST behandeling wordt bij mannen en vrouwen toegepast met eigen donorhaar. Tijdens de ingreep worden gezonde haarzakjes, afkomstig uit de haarkrans, gesplitst en geoogst om later in de kalende gebieden te worden geïmplanteerd. Deze grafts zijn ongevoelig voor het DHT-hormoon en kunnen je leven lang nieuwe haren laten groeien. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving en tijdens een dagbehandeling uitgevoerd.

Tijdelijk of blijvend haarverlies wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door ongevallen of brandwonden. Behandelingen worden toegepast uit cosmetische overwegingen en niet omdat er sprake is van een medische noodzaak. Dit betekent vaak dat de kosten niet vergoed worden. Je kunt een en ander nalezen in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar.

Alopecia androgenetica komt in extreme gevallen al bij jongens in de puberteit voor. De gemiddelde leeftijd waarop bij mannen het eerste haarverlies zichtbaar wordt, ligt doorgaans tussen 25 en 40. Vrouwen daarentegen zien pas vanaf de overgang en/of op latere leeftijd de gevolgen van erfelijke haaruitval.

Nee, de haargroei wordt niet negatief beïnvloed door een licht geïrriteerde hoofdhuid. Laat de oorzaak van irritatie vaststellen. Zeker wanneer een irritatie overgaat in ontstekingen en dieper doordringen in de hoofdhuid kunnen de haarzakjes nadelig beïnvloed worden en haaruitval veroorzaken.

Je hoeft jezelf niet direct zorgen te maken als het haar dunner wordt. Vaak is dit een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Bij aanhoudende haaruitval is het belangrijk om de oorzaak te laten achterhalen en indien gewenst een passende behandeling te starten. Laat je dan ook altijd optimaal adviseren door een van onze artsen. Zij bekijken jouw haarsituatie en helpen je vrijblijvend bij de keuze voor een behandeling.