Skip to content Skip to footer
Types haaruitval

Hoe ontstaat haaruitval?

Haaruitval heeft diverse oorzaken, waarvan de meest voorkomende erfelijke haaruitval is, bekend als alopecia androgenetica. Dit komt door een genetische gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), wat de haargroeicyclus verkort en uiteindelijk stopt. Andere oorzaken van haarverlies zijn haarziektes, hormoonschommelingen, stress en medicatiegebruik.

Is het erfelijke haaruitval?

Een haargroeicyclus duurt twee tot vijf jaar en heeft drie fasen: actieve groei, rust, en uitval. Overmatig haarverlies treedt op bij verstoring van de groeifase, vaak door DHT bij erfelijke kaalheid. Ongeveer 80% van de mannen met haaruitval ervaart dit type erfelijke haaruitval.

Miniaturisatie van haar

Typisch voor erfelijke haaruitval is dat haren steeds dunner worden. DHT bindt zich aan de receptoren van de haarfollikels, waardoor deze krimpen en de groeifase van het haar verkort wordt. De follikels blijven bestaan, maar produceren steeds kortere en dunnere haren: de zogenoemde miniaturisatie van het haar. Zo ontstaat geleidelijk alopecia androgenetica: elke haarcyclus eindigt met dunner haar. Uiteindelijk valt het haar definitief uit en groeit niet meer terug.

Herkenbaar patroon

Bij erfelijke kaalheid vallen de haren aan de zijkanten en de achterkant van het hoofd niet uit. Deze zone wordt de ‘krans’ genoemd. Deze haren zijn niet gevoelig voor het hormoon DHT, in tegenstelling tot de haren boven de krans, die wel gevoelig kunnen zijn voor DHT. Dit leidt bij mannen tot een herkenbaar patroon van een terugtrekkende haarlijn, inhammen en haaruitval op de kruin.

Haarziekte - Alopecia areata

Een ander veelvoorkomend haarprobleem is alopecia areata, ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Dit is een auto-immuunaandoening die vaak begint met kale plekken op het hoofd, welke zich kunnen uitbreiden naar de rest van het lichaam. Bij mannen komen kale plekken in de baard vaak voor, maar de aandoening kan ook tot complete kaalheid leiden. Deze haarziekte ontstaat meestal plotseling, en stress speelt vaak een rol.

Lezen: alles over alopecia areata

Alopecia areata in baard

Patronen van kaalheid

Hoewel erfelijke kaalheid vaak ‘mannelijke kaalheid’ wordt genoemd, komt het voor bij zowel mannen als vrouwen. Het heeft echter een andere verschijningsvorm: bij mannen is het te herkennen aan haarverlies op de kruin en bij de inhammen, een proces dat al in de puberteit kan beginnen. Bij vrouwen begint alopecia androgenetica meestal als dunner wordend haar, vaak beginnend bij de haarscheiding.

Genetische oorzaak

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Variaties in het DNA die dit veroorzaken, zijn ontdekt in de androgeen receptor, maar nog niet alle verantwoordelijke genen zijn geïdentificeerd.

Mensen die hier (vroeg) mee te maken krijgen, ervaren kaalheid doorgaans als zeer vervelend. Voor jonge vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is, en voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd begint, kan dit zeer belastend zijn. Kaalheid heeft vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Stap één: medische diagnose 

Erfelijke kaalheid is voor een professional gemakkelijk vast te stellen vanwege het herkenbare patroon waarin het verloopt. Als dit niet het geval is, kan haaruitval andere oorzaken hebben zoals haarziekten, hormonale factoren, cosmetica en verschillende andere externe factoren. Daarom is uitgebreid medisch onderzoek en het stellen van de juiste diagnose altijd de eerste stap in een behandeltraject.

Er is een oplossing

Voor veel vormen van kaalheid biedt een haartransplantatie een definitieve oplossing. Van alle haartransplantatiemethoden geeft de HST-methode het mooiste en meest natuurlijke resultaat.

Laat je optimaal informeren

Een medische diagnose vormt altijd de eerste stap bij het kiezen van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen bespreken we uitgebreid jouw persoonlijke situatie en wensen. Op basis van deze intake ontvang je een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.

Types haaruitval

Veelgestelde vragen - FAQ

Hair Science Clinic is gespecialiseerd in diverse haartransplantatiebehandelingen en behandelingen tegen haaruitval. Overweeg je een behandeling of heb je vragen? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Nee, haaruitval kan zowel tijdelijk als blijvend zijn en kent verschillende oorzaken.
Een gezonde haardos verliest elke dag 50 tot 100 haren. De uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe haren. Dit is normaal en onderdeel van de haargroeicyclus. Er wordt gesproken van haaruitval als je dagelijks meer dan 120 tot 150 haren verliest en de nieuwe haren zwakker worden bij het teruggroeien. Aangezien haaruitval verschillende oorzaken kan hebben, is het verstandig om een arts de oorzaak te laten onderzoeken. Eventueel kan een oplossing of behandeling voorgesteld worden.
Tijdelijke haaruitval kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken voor haaruitval zijn naaste genetische aanleg o.a. schildklierproblemen, stress, vitaminegebrek, hormonale schommelingen, medisch gebruik, medische behandeling en/of bepaalde huid- en haaraandoeningen.
In principe kan de haargroei zich herstellen. Dit gebeurt meestal nadat de veroorzakende factor is behandeld en/of weggenomen. De haargroei herstelt zich niet van de een op de andere dag, hier gaan meerdere maanden overheen.
Alopecia areata, pleksgewijze kaalheid, kan overal op het lichaam voorkomen. De kale plekken zijn sterk omgrensd en volledige kaalheid komt vrijwel nooit voor. Na behandeling kan de haargroei zich herstellen. Kale plekken kunnen zich zowel bij baby’s, kinderen als volwassenen voordoen. Haaruitval als gevolg van androgene alopecia herstelt zich niet. De haarzakjes worden beschadigd en verzwakken steeds verder. Nieuwe haargroei is, zonder haartransplantatie, niet mogelijk en de aandoening kan volledige kaalheid tot gevolg hebben.
Wetenschappelijk effectief bewezen haargroeimiddelen blokkeren het mannelijke DHT-hormoon. Dihydrotestosteron heeft een negatief effect op de haarzakjes en veroorzaakt haaruitval. DHT-blokkers zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil blokkeren de aanmaak van het hormoon dat haarverlies veroorzaakt. Het haarverlies vermindert en de haargroei wordt gestimuleerd. Om de effecten te behouden is dagelijks gebruik van het middel noodzakelijk.
Nee, al is dit sterk afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Erfelijke haaruitval veroorzaakt bij vrouwen een sterk uitgedunde haardos, waardoor de huid zichtbaar wordt. Van kale plekken en/of volledige kaalheid is geen sprake. Mannen zien daarentegen diepere inhammen, een terugtrekkende haarlijn en een kalende kruin. Ook kan erfelijke haaruitval bij mannen volledige kaalheid veroorzaken.
Telogeen effluvium is een vorm van extreme en tijdelijke haaruitval. De oorzaak is in de meeste gevallen psychische of fysieke stress. Dit kan een gevolg zijn van een ongevallen, streng diëten, emotionele problemen of een te hoge werkdruk. De stress zorgt ervoor dat de haarwortel stopt met groeien en zich sneller dan gebruikelijk in de rustfase terugtrekt. Herstel van de haargroei is mogelijk, al is dit een langdurig proces.
Ja, auto-immuunaandoeningen kunnen haarverlies tot gevolg hebben. Dit is onder andere het geval bij Alopecia areata.
Alopecia totalis kan gezien worden als de meest progressieve vorm van pleksgewijze kaalheid of Alopecia areata. Het lichaam stoot niet alleen de hoofdharen af, maar de volledige lichaamsbeharing gaat verloren. Al is het niet onomstotelijk vastgesteld dat deze vorm van Alopecia nauw samenhangt met stress, vaak is er bij patiënten wel een verband te vinden.
Alopecia heeft verschillende verschijningsvormen en kan zowel tijdelijk als permanent haarverlies veroorzaken. Voor vrijwel elke vorm van alopecia is een behandeling beschikbaar. Na het vaststellen van de oorzaak van het haarverlies kan een behandeling voorgesteld worden die bij jouw situatie past.

Nee, haartransplantaties worden nooit standaard op iedere vorm toegepast. Dit is per persoon en per situatie verschillend. Bij androgene alopecia of erfelijke haaruitval spreken we over een blijvend haarverlies, waarbij een haartransplantatie sneller op wordt toegepast. Met toepassing van de moderne HST techniek wordt nieuwe haargroei gecreëerd op de kale plekken.

 
De meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn Alopecia androgenetica, telogeen effluvium en een vitaminetekort. Erfelijke kaalheid kan geremd worden met behulp van middelen zoals Minoxidil en de Diane-pil. Je kunt ook een HST haartransplantatie overwegen.
Wanneer de schildklier niet optimaal werkt, kan dit hormoonschommelingen tot gevolg hebben met haaruitval als gevolg. Schildklierproblemen komen regelmatig voor en kunnen behandeld worden door middel van schildkliermedicatie. Als de dosering juist is ingesteld zal de haargroei zich vanzelf herstellen.
De HST behandeling wordt bij mannen en vrouwen toegepast met eigen donorhaar. Tijdens de ingreep worden gezonde haarzakjes, afkomstig uit de haarkrans, gesplitst en geoogst om later in de kalende gebieden te worden geïmplanteerd. Deze grafts zijn ongevoelig voor het DHT-hormoon en kunnen je leven lang nieuwe haren laten groeien. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving en tijdens een dagbehandeling uitgevoerd.
Tijdelijk of blijvend haarverlies wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door ongevallen of brandwonden. Behandelingen worden toegepast uit cosmetische overwegingen en niet omdat er sprake is van een medische noodzaak. Dit betekent vaak dat de kosten niet vergoed worden. Je kunt een en ander nalezen in de polisvoorwaarden of navragen bij de zorgverzekeraar.
Alopecia androgenetica komt in extreme gevallen al bij jongens in de puberteit voor. De gemiddelde leeftijd waarop bij mannen het eerste haarverlies zichtbaar wordt, ligt doorgaans tussen 25 en 40. Vrouwen daarentegen zien pas vanaf de overgang en/of op latere leeftijd de gevolgen van erfelijke haaruitval.
Nee, de haargroei wordt niet negatief beïnvloed door een licht geïrriteerde hoofdhuid. Laat de oorzaak van irritatie vaststellen. Zeker wanneer een irritatie overgaat in ontstekingen en dieper doordringen in de hoofdhuid kunnen de haarzakjes nadelig beïnvloed worden en haaruitval veroorzaken.
Je hoeft jezelf niet direct zorgen te maken als het haar dunner wordt. Vaak is dit een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Bij aanhoudende haaruitval is het belangrijk om de oorzaak te laten achterhalen en indien gewenst een passende behandeling te starten. Laat je dan ook altijd optimaal adviseren door een van onze artsen. Zij bekijken jouw haarsituatie en helpen je vrijblijvend bij de keuze voor een behandeling.
Haaruitval en kaalheid die veroorzaakt worden door ziekten, medische ingrepen, stress en medicijngebruik zijn vaak tijdelijk. Na het beëindigen van de kuur en het herstel na ziekte begint het haargroeiproces meestal vanzelf opnieuw. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Het is een onomkeerbaar proces: haar dat weg is blijft weg.