Skip to content Skip to footer

Reconstructieve haarchirurgie

Behandelingen

Reconstructieve haarchirurgie

Reconstructieve haarchirurgie is een aparte categorie haartransplantaties en één van de expertisegebieden van Hair Science Clinic. Zo´n 30% van onze behandelingen zijn correcties van eerdere haartransplantaties die in andere klinieken zijn uitgevoerd. Bij zichtbare littekens of een onnatuurlijke haarlijn als gevolg van een eerdere, niet goed uitgevoerde haartransplantatie, biedt reconstructieve HaarStamcel Transplantatie (HST) in veel gevallen een oplossing.

Verschillen tussen technieken

De bekendste technieken voor haartransplantatie zijn Follicle Unit Transplant (FUT), Follicle Unit Extraction (FUE) en HaarStamcel Transplantatie (HST). Hoewel alle haartransplantatietechnieken gebaseerd zijn op hetzelfde principe – haren extraheren uit het donorgebied en implanteren in het kale gebied – zijn er grote verschillen in kwaliteit en resultaat. Hair Science Clinic voert regelmatig reconstructieve behandelingen uit om eerdere FUT- of FUE-haartransplantaties te corrigeren.

Reconstructie haarchirurgie na FUT

De FUT-methode (ook wel strip-methode genoemd) beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze techniek aanbieden. Bij FUT wordt uit het achterhoofd een strook huid met haren gehaald die wordt getransplanteerd naar het ontvangstgebied. Dit laat altijd een groot litteken achter. Daarom past men deze techniek steeds minder toe.

Reconstructie haarchirurgie na FUE

Een modernere techniek is de Follicle Unit Extraction (FUE)-methode. Bij een FUE-haartransplantatie haalt de arts met een holle naald één voor één hele haarwortels uit het achterhoofd. Vervolgens worden deze teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld boven op het hoofd, bij de inhammen of in de baard.

Met het verplaatsen van complete haarwortels kan een hoge haardichtheid behaald worden, methode heeft echter ook nadelen. Zo blijven kleine puntvormige littekens achter op de plek waar de haarwortels zijn weggenomen. Op die littekens – daar waar de hele haarwortels zijn uitgenomen – groeit geen haar meer terug. Ze zijn zichtbaar als het haar kort gedragen worden.

Onnatuurlijke haarlijn

Soms houden patiënten een onnatuurlijke haarlijn over aan een eerdere haartransplantatie. De haarlijn ziet dan onnatuurlijk uit door zijn scherpe rechte lijn, die niet past bij die persoon. De haren zijn niet in de juiste haargroeirichting geïmplanteerd en/of er is niet goed geluisterd naar de wensen van de cliënt. Dat ervaarde bijvoorbeeld Sunny Jagesar. Hij legde zijn negatieve ervaring vast op video.

Hoe werkt HST bij littekens?

Een groot nadeel van conventionele haartransplantatietechnieken (als FUT en FUE) is de vorming van zichtbaar littekenweefsel in het donorgebied. De ernst en omvang van de beschadigingen kunnen van invloed zijn op de herstelmogelijkheden. Vaak kan het behandelde gebied met littekens succesvol worden hersteld met reconstructieve haarchirurgie volgens de HST-methode.

Conventionele haartransplantatietechnieken (zoals FUE) zijn beperkt door het aantal haren in het donorgebied en de grootte van de grafts. Dat is anders bij de HST-methode: zelfs als er maar een paar donorharen beschikbaar zijn, kan nieuwe haargroei op littekenweefsel gerealiseerd worden.

Haarstamcellen

Dat is mogelijk omdat bij HST maar een klein deel van de haarfollikel – en niet de hele follikel – uit het donorgebied wordt geëxtraheerd. Dat kleine stukje weefsel bevat genoeg haarstamcellen om nieuwe haargroei in het ontvangstgebied te bewerkstelligen. Ook in het donorgebied blijft de haargroei intact. Sterker nog: de nieuwe haren in het donorgebied zijn ook weer geschikt als donorfollikels bij een volgende behandeling.

Van alle mogelijkheden voor reconstructieve haartransplantaties geeft een HST behandeling het mooiste, meest natuurlijke resultaat.

Correctie mislukte haartransplantatie?

Ben jij niet tevreden over je eerdere haartransplantatie of is deze compleet mislukt? Laat je professioneel adviseren. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor reconstructie in jouw geval.

Een goed voorbeeld is de reconstructieve haarchirurgie die Gerard Joling bij ons onderging met de HST methode.

Waarom kiezen voor HST?

HST is een gepatenteerde techniek voor haartransplantatie, ontwikkeld uit decennialang wetenschappelijk onderzoek.  De behandeling is zeer veilig en kent een groot aantal voordelen ten opzichte van andere haartransplantatietechnieken: minimale littekenvorming, fijnmazige inplant, levenslang resultaat en mogelijkheden voor haarherstel van gezichtshaar (wenkbrauwen, baard). De natuurlijke resultaten van HST zijn ongeëvenaard.

HST wordt uitsluitend uitgevoerd in de officiële Hair Science Clinics, met vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Düsseldorf, London, Paris, Cap d’Antibes, Milan, Dubai, Jakarta, Bali en Hongkong. Een internationaal team van hoogopgeleide artsen en technicians verleent hier topzorg volgens de hoogste medische standaards.

Wat kost reconstructieve haarchirurgie?

De kosten en mogelijkheden van reconstructieve haarchirurgie verschillen per persoon en situatie. Veel factoren spelen een rol: de kwaliteit van het donorhaar, het verloop van de haaruitval, de mate van beschadiging van het donorgebied, je algehele gezondheid en je persoonlijke wensen. Een HST-behandeling is dus altijd maatwerk. Tijdens een gratis en vrijblijvend consult stelt de arts een volledige medische diagnose. Op basis hiervan krijg je een persoonlijk behandelplan inclusief een offerte van de kosten.

Therapie bij brandwonden

HST werd voor het eerst toegepast bij brandwondenpatiënten, onder meer bij de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Door de verfijnde techniek en het gebruik van minuscule naaldjes is de behandeling namelijk uitermate geschikt voor patiënten met brandwonden en littekens. Sinds het succes bij brandwondenpatiënten wordt HST in een breder cosmetisch veld ingezet: de techniek maakt het mogelijk om op natuurlijke wijze haarlijnen, wenkbrauwen, snorren en baarden te reconstrueren.

haartransplantatie littekens & brandwonden
Ontdek jouw mogelijkheden

Een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen is waardevol voor jou en voor ons. Je krijgt persoonlijk advies, veel informatie en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Samen bespreken we uitvoerig de mogelijkheden, jouw wensen en verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor je opgesteld.

Reconstructieve haarchirurgie

Veelgestelde vragen - FAQ
Hair Science Institute is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de reconstructieve haartransplantatie is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweegt u deze ingreep en heeft u hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.
Reconstructieve haarchirurgie wordt toegepast om het (mislukte) resultaat van eerder toegepaste haartransplantaties te corrigeren en te verbeteren.
Wanneer u elders eerder een haartransplantatie heeft laten toepassen en ontevreden bent met het resultaat, kan reconstructieve haarchirurgie overwogen worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het teleurstellende resultaat. Onervarenheid van de behandelend specialist, een verkeerd verwachtingspatroon, te veel of te weinig getransplanteerde grafts, een onnatuurlijke (Turkse) haarlijn of een inschattingsfout maken dat het resultaat niet is zoals verwacht. Ook littekens of kale plekken in het donorgebied die ontstaan zijn door een eerdere FUT of FUE haartransplantatie kunnen met behulp van reconstructieve haarchirurgie gecamoufleerd worden.
Zowel mannen als vrouwen kunnen reconstructie haarchirurgie overwegen. Vooraf vindt een uitgebreid intakegesprek plaats, waarin een specialist uw situatie beoordeelt en met u bespreekt.
Met behulp van reconstructieve haarchirurgie kunt u een FUT haartransplantatie litteken (Stip) laten camoufleren en de haardichtheid laten vergroten. Ook een onnatuurlijke of Turkse haarlijn kan gecorrigeerd en verbeterd worden. Vaak zien wij dat haarzakjes niet in de juiste groeirichting zijn geplaatst, ook die kunnen gecorrigeerd worden. Tot slot, behandelen wij veel cliënten waarbij, als gevolg van een FUE, FUE CT of DHI haartransplantatie met meer dan 2.500 getransplanteerde grafts, kale plekken en puntvormige littekens zichtbaar zijn geworden op de achterzijde van het hoofd. Ook het donorgebied kan met behulp van reconstructieve haarchirurgie gecamoufleerd worden.
Haartransplantaties mislukken zelden, het gebeurt helaas nog regelmatig dat het resultaat niet overeenkomt met hetgeen dat wordt verwacht. Oorzaken hiervan zijn onder andere het verkeerd toepassen van een haartransplantatie techniek of het gebruik van een verouderde techniek. Daarnaast kan ook een beginnend, onervaren haartransplantatie specialist een onnatuurlijk resultaat veroorzaken. Bovendien is niet iedereen een geschikte haartransplantatie kandidaat. Laat u ondanks een negatief behandeladvies toch een ingreep toepassen, dan kan het gebeuren dat het resultaat tegenvalt.
Ook ervaren haartransplantatie specialisten kunnen niet altijd 100% tevredenheid garanderen. Toch kan er veel aan gedaan worden om een teleurstelling te voorkomen. Vergelijk online reviews en klantervaringen, en maak zelf kennis bij een aantal haarklinieken. U kunt tijdens een intakegesprek bij een haartransplantatie specialist vragen naar de ervaring die iemand heeft en of u haartransplantatie voor en na foto’s kunt zien van ingrepen die door de specialist zijn uitgevoerd. Doe dit zowel van het ontvangt- als ook donorgebied. Grote aantallen grafts transplanteren klinkt immers heel aanlokkelijk, maar zorgt automatisch voor uitdunning en soms kale plekken op de achterzijde van het hoofd. Volg zowel voor als na de ingreep de adviezen en instructies die u krijgt op, dit is van invloed op het uiteindelijke resultaat.
Ja, met behulp van reconstructieve haarchirurgie kunnen littekens van zowel een FUT als FUE haartransplantatie gecamoufleerd en verborgen worden.
De duur van de ingreep hangt af van de omvang en het aantal grafts dat nodig is om het eerdere resultaat te verbeteren. De ingreep wordt met uiterste precisie en nauwkeurigheid uitgevoerd. Een gemiddelde behandeling duurt 6 tot 10 uur.
Ja, dat is in de meeste gevallen goed mogelijk. De haren die tijdens een eerdere haarimplantatie in de verkeerde groeirichting zijn geplaatst, worden verwijderd en vervolgens in de natuurlijke groeirichting geplaatst.
Het laten toepassen van een professionele haartransplantatie is kostbaar, datzelfde geldt voor reconstructieve haarchirurgie. Het verbeteren van eerdere resultaten vraagt veel ervaring en aandacht van de behandelend specialist. De kostprijs hangt af van de techniek die wordt toegepast en de omvang van de ingreep. Kies je voor HST, dan kies je voor de meest geavanceerde haatransplantatie techniek die beschikbaar is. De ingreep wordt op maat samengesteld.
Nee. Net zoals de kosten van een haartransplantatie vrijwel nooit voor vergoeding in aanmerking komen, is dat bij reconstructieve haarchirurgie ook niet het geval. Alleen in medische noodsituaties en op basis van een medische indicatie kan een zorgverzekeraar een uitzondering maken.
Nee, de ingreep wordt met behulp van plaatselijke verdovingen toegepast. U ervaart vrijwel geen pijn of ongemak tijdens een HST-behandeling.
Reconstructieve haarchirurgie wordt, net zoals de haartransplantatie, op poliklinische basis gedaan. Aan het eind van de behandeldag geeft de specialist u toestemming om naar huis te gaan. De verdovingen en de medicijnen hebben geen invloed op de rijvaardigheid. Na de behandeling mag u dus zelfstandig naar huis rijden.
In de meeste gevallen kan het resultaat van een eerdere haartransplantatie gecorrigeerd en/of verbeterd worden. Dat geldt zowel voor een onnatuurlijke haargrens als een ontsierend litteken dat u liever kwijt dan rijk bent. De mogelijkheden worden bekeken en besproken tijdens een vrijblijvend intakegesprek.
Het behandelproces hangt af van de correcties die worden uitgevoerd. Haartransplantatie specialisten kunnen het verloop van de behandeling toelichten, waarbij er wordt gekeken naar uw situatie. Indien mogelijk en noodzakelijk worden kleine delen van de haarzakjes uit het donorgebied, de haarkrans, geoogst en in de gewenste gebieden geplaatst. Na afloop van de ingreep heeft uw hoofdhuid tijd nodig om te herstellen. Het duurt een aantal maanden voordat nieuwe haargroei goed zichtbaar wordt.
De ervaren specialisten geven u een eerlijk en objectief behandeladvies. Daarbij wordt gekeken naar het eerder bereikte resultaat en u kunt aangeven wat u verwacht heeft van de ingreep. Wanneer er ruimte is voor correcties en/of verbeteringen dan wordt een behandelplan samengesteld.
Na het intakegesprek kunt u de ingreep vlot laten inplannen. Langer dan een aantal weken hoeft u daarvoor niet te wachten. Zorg ervoor dat u de ingreep goed overdenkt en dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden. Reconstructieve haarchirurgie heeft zowel voor- als nadelen en wanneer u zich niet of onvoldoende houdt aan de adviezen die u van de specialist krijgt, kan dat van nadelige invloed zijn op het eindresultaat.
Het donorgebied is niet onuitputtelijk en u kunt niet onbeperkt haartransplantaties en/of reconstructieve haarchirurgie laten toepassen. Zeker niet wanneer u eerder voor een FUT of FUE haartransplantatie gekozen heeft. Alleen HST zorgt ervoor dat (her)groei in het donorgebied kan plaatsvinden, doordat de haarzakjes met stamcellen worden gesplitst en niet in zijn geheel worden geoogst.
In principe zijn resultaten van een haartransplantatie blijvend. Er wordt gebruik gemaakt van grafts die afkomstig zijn uit uw haarkrans en die een andere samenstelling hebben dan de overige haren. De getransplanteerde grafts zijn ongevoelig voor het DHT-hormoon en zullen na een succesvolle transplantatie uw leven lang nieuwe haren blijven produceren. Naarmate u ouder wordt kan het haar op natuurlijke wijze dunner worden.