man na een reconstructieve haartransplantatie

“DIT IS HET RESULTAAT WAAR IK OP HOOPTE.”

Download onze brochure

Reconstructieve haarchirurgie

Reconstructieve haarchirurgie is soms nodig voor het corrigeren van een mislukte haartransplantatie. Hair Science Clinic is gespecialiseerd in het corrigeren van eerdere (mislukte) behandelingen bij andere klinieken.

Als een eerdere haartransplantatie niet goed is uitgevoerd, waardoor bijvoorbeeld zichtbare littekens of een onnatuurlijke haarlijn achterblijven, dan biedt reconstructieve haarchirurgie een oplossing.

 Correctie mislukte haartransplantatie?

Ben jij niet tevreden over je eerdere haartransplantatie of is deze compleet mislukt? Laat je professioneel adviseren. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor reconstructie in jouw geval.

 Een goed voorbeeld is de reconstructieve haarchirurgie die Gerard Joling bij ons onderging met de HST methode.

 

Verschillende Haartransplantatie-methoden

Er bestaan diverse haartransplantatie technieken. De bekendste zijn de FUT, FUE en de HaarStamcel Transplantatie (HST) methode. Hoewel alle haartransplantatietechnieken gebaseerd zijn op hetzelfde principe – haren extraheren uit het donorgebied en implanteren in het ‘kalende’ gebied – zijn er grote verschillen in kwaliteit. Ook de resultaten en prijzen kunnen sterk uiteen lopen.

 

Littekens of kale plekken

Een van de grote nadelen van de conventionele haartransplantatie technieken, zoals de FUT- en FUE-methode is de vorming van zichtbaar littekenweefsel in het donorgebied. De ernst en omvang van de beschadiging kunnen van invloed zijn op de herstelmogelijkheden. Vaak kan het behandelde gebied met littekens succesvol worden hersteld met reconstructieve haarchirurgie volgens de HST-methode.

FUT methode

De oudste haartransplantatietechniek is FUT, ook wel de Strip-methode genoemd. Deze manier van transplanteren beschouwt men tegenwoordig als verouderd, al zijn er nog klinieken die deze techniek uitvoeren. De FUT-methode verwijdert uit het achterhoofd een strook huid met haren. Nadat deze strook is weggenomen, hecht men de huid. De uit de huidstrook geoogste haarzakjes worden vervolgens getransplanteerd naar het kale gebied.

Steeds minder populair

De FUT-behandeling wordt over het algemeen niet bepaald als pijnloos ervaren. Ook is bij een FUT-haartransplantatie altijd sprake van een groot litteken. Bij gemillimeterd haar is dat litteken duidelijk te zien. Alleen langer haar bedekt het litteken. Om die reden past men deze methode van transplanteren steeds minder toe.

Dit zegt de Nederlandse Haarstichting over FUT-haartransplantaties.

 

Een zichtbaar litteken als gevolg van een FUT-behandeling

FUE methode

Vanwege de littekenvorming van de FUT-methode is een nieuwe techniek ontwikkeld: de Follicular Unit Extraction methode genoemd. Veelal afgekort gebruikt als FUE techniek. Bij een FUE-haartransplantatie worden haarwortels een voor een met een holle naald uit het achterhoofd gehaald en teruggeplaatst in het ontvangstgebied, bijvoorbeeld bovenop het hoofd, in de haarlijn of in de inhammen. Ondanks dat dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving van het donor- en ontvangstgebied, is ook deze ingreep niet geheel pijnloos.

Voordelen FUE

FUE is een mooie oplossing voor het tegengaan van haarproblemen. Een voordeel van FUE is dat door het verplaatsen van hele haarwortels een hoge haardichtheid behaald kan worden. De wondgenezing verloopt sneller dan bij FUT en littekens op het achterhoofd zijn minder goed zichtbaar.

Nadelen FUE

FUE kent ook nadelen: op de plekken waar het haar met haarwortel is weggenomen, groeit geen haar terug. Hierdoor kunnen kale plekken op het achterhoofd ontstaan. Ook laat FUE kleine puntvormige littekens achter op de plek waar de haarwortels zijn weggenomen. Die zijn vooral zichtbaar als de haren gemillimeterd of kort gedragen worden. In vergelijking met FUT, is de FUE-techniek arbeidsintensiever en daardoor duurder.

 

Kleine puntvormige littekens (links) en kale plekken (rechts) kan je overhouden aan een  FUE haartransplantatie.

Onnatuurlijke haarlijn

Tot slot, zien wij een toenemende trend waarbij patiënten een onnatuurlijke haarlijn overhouden aan een FUE-haartransplantatie. De haarlijn ziet onnatuurlijk uit door zijn scherpe rechte lijn, die veelal niet past bij de situatie van die persoon. In sommige gevallen zijn de haren niet in de juiste haargroeirichting geïmplanteerd en / of worden de wensen van de cliënt niet gehoord. Zo ervaarde Sunny Jagesar onlangs, hij legde zijn persoonlijke negatieve ervaring vast op video.

 

Een scherpe, onnatuurlijke haarlijn

 

Inschattingsfout

Meestal is onnatuurlijk resultaat het gevolg van een gebrek aan ervaring of een inschattingsfout van de arts. Er ontstaat dan een te lage haarlijn of de haardichtheid of haarrichting past niet bij de rest van het haar. Vaak zijn meerdere reconstructieve HST-haartransplantaties nodig, om alsnog een mooi en vooral natuurlijk resultaat te bereiken.

 

HaarStamcel Transplantatie

Van alle mogelijkheden voor reconstructieve haartransplantaties geeft een HST behandeling het mooiste, meest natuurlijke resultaat. HST gebruikt de kracht van de natuur, het regenererend vermogen van de menselijke stamcel. Bijzonder aan deze techniek is dat maar een klein deel van de haarfollikel – en niét de hele follikel – wordt geoogst uit het donorgebied.

Meerdere haren uit één haarfollikel

Dat minuscule stukje weefsel bevat genoeg stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Een klein wonder: door het regenererend vermogen kunnen meerdere haren uit één graft (haarfollikel) ontstaan. De nieuwe grafts (haarzakjes/haarfollikels) worden dicht bij elkaar geplaatst, wat zorgt voor hoge haardichtheid en een mooie, natuurlijke haarlijn.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RXnsu2yRB88&t=13s

Haargroei in ontvangst- én donorgebied

De stamcellen in de achtergebleven haarzakjes, zorgen voor (her)groei van het haar op het achterhoofd. Hierdoor blijft het donorgebied vrijwel onaangetast en blijven eventuele vervolgbehandelingen mogelijk. Een speciale, gepatenteerde preservatievloeistof stimuleert de groei en verhoogt de levensvatbaarheid van de grafts. Dit geeft ze een extra boost. Deze integrale aanpak is de basis van deze verfijnde vorm van haartransplantatie, waarbij in het ontvangst- én donorgebied het haar groeit.

Levenslang resultaat

Getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren. Het is de meest doeltreffende ingreep om haar te verdichten en volume te creëren. De geoogste grafts zijn superklein, daarom is de inplant fijnmazig en zeer natuurlijk. Bekijk voor- en na-foto’s, of lees over de ervaringen van cliënten die jou zijn voorgegaan.

Veilig en betrouwbaar

HST is een veilige medisch-cosmetische ingreep waarbij je vrijwel geen ongemak ervaart. Een behandeling laat praktisch geen zichtbare littekens achter en de hoofdhuid herstelt snel. De behandeling wordt met plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je voelt hierdoor niets tijdens de ingreep. Direct erna kun je onze Hair Science Clinic zelfstandig verlaten. Daags na de behandeling werken is zelfs mogelijk, afhankelijk van het type beroep.

Snel herstel

Onze artsen en technicians gebruiken precisie-instrumenten waardoor weinig hersteltijd nodig is en het ontvangst- en donorgebied snel genezen. Door de geringe afmetingen van de grafts en het feit dat de grafts precies in de gaatjes passen, hechten deze zeer snel. De doorbloeding is binnen één dag al hersteld. Hierdoor gaat de wondgenezing snel en is de kans op littekens minimaal.

Onzichtbaar

Bij een HST-behandeling hoeft niet altijd het haar gemillimeterd te worden. Er bestaat een mogelijkheid om alleen een klein stukje op het achterhoofd te scheren. Dit is afhankelijk van het aantal te extraheren grafts. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar hier overheen. Hierdoor zal de behandeling vrijwel onzichtbaar zijn.

 

Wetenschappelijke basis

Deze verfijnde, gepatenteerde HST methode is ontwikkeld door arts-onderzoeker dr. Coen Gho. Hij is de enige arts in Nederland die is gepromoveerd op de specialisatie HaarStamcel Transplantatie. De HST-techniek is ontstaan uit onderzoek dat Gho sinds 1995 doet op het gebied van stamcellen en tissue engineering in samenwerking met Erasmus University Rotterdam, vooraanstaande dermatologen als prof dr. H.A.M. Neumann en diverse Europese brandwondencentra.

Therapie bij brandwonden

HST werd voor het eerst toegepast bij brandwondenpatiënten, onder meer bij de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Door de verfijnde techniek en het gebruik van minuscule naaldjes is de behandeling namelijk uitermate geschikt voor patiënten met brandwonden en littekens. Sinds het succes bij brandwondenpatiënten wordt HST in een breder cosmetisch veld ingezet: de techniek maakt het mogelijk om op natuurlijke wijze haarlijnen, wenkbrauwen, snorren en baarden te reconstrueren.

 

“THE HAPPIER YOU ARE THE MORE BEAUTIFUL YOU BECOME.”

De behandeldag

Ontdek jouw mogelijkheden

Een vrijblijvend adviesgesprek is voor jou en voor ons waardevol. Je krijgt persoonlijk advies, gerichte informatie en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Samen met de arts bespreek je de mogelijkheden, je wensen en verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor je opgesteld.

Reconstructieve haarchirurgie FAQ

Hair Science Institute is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de reconstructieve haartransplantatie is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweegt u deze ingreep en heeft u hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Reconstructieve haarchirurgie wordt toegepast om het (mislukte) resultaat van eerder toegepaste haartransplantaties te corrigeren en te verbeteren.

Wanneer u elders eerder een haartransplantatie heeft laten toepassen en ontevreden bent met het resultaat, kan reconstructieve haarchirurgie overwogen worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het teleurstellende resultaat. Onervarenheid van de behandelend specialist, een verkeerd verwachtingspatroon, te veel of te weinig getransplanteerde grafts, een onnatuurlijke (Turkse) haarlijn of een inschattingsfout maken dat het resultaat niet is zoals verwacht. Ook littekens of kale plekken in het donorgebied die ontstaan zijn door een eerdere FUT of FUE haartransplantatie kunnen met behulp van reconstructieve haarchirurgie gecamoufleerd worden.

Zowel mannen als vrouwen kunnen reconstructie haarchirurgie overwegen. Vooraf vindt een uitgebreid intakegesprek plaats, waarin een specialist uw situatie beoordeelt en met u bespreekt.

Met behulp van reconstructieve haarchirurgie kunt u een FUT haartransplantatie litteken (Stip) laten camoufleren en de haardichtheid laten vergroten. Ook een onnatuurlijke of Turkse haarlijn kan gecorrigeerd en verbeterd worden. Vaak zien wij dat haarzakjes niet in de juiste groeirichting zijn geplaatst, ook die kunnen gecorrigeerd worden. Tot slot, behandelen wij veel cliënten waarbij, als gevolg van een FUE haartransplantatie met meer dan 2.500 getransplanteerde grafts, kale plekken en puntvormige littekens zichtbaar zijn geworden op de achterzijde van het hoofd. Ook het donorgebied kan met behulp van reconstructieve haarchirurgie gecamoufleerd worden.

Haartransplantaties mislukken zelden, het gebeurt helaas nog regelmatig dat het resultaat niet overeenkomt met hetgeen dat wordt verwacht. Oorzaken hiervan zijn onder andere het verkeerd toepassen van een haartransplantatie techniek of het gebruik van een verouderde techniek. Daarnaast kan ook een beginnend, onervaren haartransplantatie specialist een onnatuurlijk resultaat veroorzaken. Bovendien is niet iedereen een geschikte haartransplantatie kandidaat. Laat u ondanks een negatief behandeladvies toch een ingreep toepassen, dan kan het gebeuren dat het resultaat tegenvalt.

Ook ervaren haartransplantatie specialisten kunnen niet altijd 100% tevredenheid garanderen. Toch kan er veel aan gedaan worden om een teleurstelling te voorkomen. Vergelijk online reviews en klantervaringen, en maak zelf kennis bij een aantal haarklinieken. U kunt tijdens een intakegesprek bij een haartransplantatie specialist vragen naar de ervaring die iemand heeft en of u haartransplantatie voor en na foto’s kunt zien van ingrepen die door de specialist zijn uitgevoerd. Doe dit zowel van het ontvangt- als ook donorgebied. Grote aantallen grafts transplanteren klinkt immers heel aanlokkelijk, maar zorgt automatisch voor uitdunning en soms kale plekken op de achterzijde van het hoofd. Volg zowel voor als na de ingreep de adviezen en instructies die u krijgt op, dit is van invloed op het uiteindelijke resultaat.

Ja, met behulp van reconstructieve haarchirurgie kunnen littekens van zowel een FUT als FUE haartransplantatie gecamoufleerd en verborgen worden.

De duur van de ingreep hangt af van de omvang en het aantal grafts dat nodig is om het eerdere resultaat te verbeteren. De ingreep wordt met uiterste precisie en nauwkeurigheid uitgevoerd. Een gemiddelde behandeling duurt 6 tot 10 uur.

Ja, dat is in de meeste gevallen goed mogelijk. De haren die tijdens een eerdere haarimplantatie in de verkeerde groeirichting zijn geplaatst, worden verwijderd en vervolgens in de natuurlijke groeirichting geplaatst.

Het laten toepassen van een professionele haartransplantatie is kostbaar, datzelfde geldt voor reconstructieve haarchirurgie. Het verbeteren van eerdere resultaten vraagt veel ervaring en aandacht van de behandelend specialist. De kostprijs hangt af van de techniek die wordt toegepast en de omvang van de ingreep. Kies je voor HST, dan kies je voor de meest geavanceerde haatransplantatie techniek die beschikbaar is. De ingreep wordt op maat samengesteld.

Nee. Net zoals de kosten van een haartransplantatie vrijwel nooit voor vergoeding in aanmerking komen, is dat bij reconstructieve haarchirurgie ook niet het geval. Alleen in medische noodsituaties en op basis van een medische indicatie kan een zorgverzekeraar een uitzondering maken.

Nee, de ingreep wordt met behulp van plaatselijke verdovingen toegepast. U ervaart vrijwel geen pijn of ongemak tijdens een HST-behandeling.

Reconstructieve haarchirurgie wordt, net zoals de haartransplantatie, op poliklinische basis gedaan. Aan het eind van de behandeldag geeft de specialist u toestemming om naar huis te gaan. De verdovingen en de medicijnen hebben geen invloed op de rijvaardigheid. Na de behandeling mag u dus zelfstandig naar huis rijden.

In de meeste gevallen kan het resultaat van een eerdere haartransplantatie gecorrigeerd en/of verbeterd worden. Dat geldt zowel voor een onnatuurlijke haargrens als een ontsierend litteken dat u liever kwijt dan rijk bent. De mogelijkheden worden bekeken en besproken tijdens een vrijblijvend intakegesprek.

Het behandelproces hangt af van de correcties die worden uitgevoerd. Haartransplantatie specialisten kunnen het verloop van de behandeling toelichten, waarbij er wordt gekeken naar uw situatie. Indien mogelijk en noodzakelijk worden kleine delen van de haarzakjes uit het donorgebied, de haarkrans, geoogst en in de gewenste gebieden geplaatst. Na afloop van de ingreep heeft uw hoofdhuid tijd nodig om te herstellen. Het duurt een aantal maanden voordat nieuwe haargroei goed zichtbaar wordt.

De ervaren specialisten geven u een eerlijk en objectief behandeladvies. Daarbij wordt gekeken naar het eerder bereikte resultaat en u kunt aangeven wat u verwacht heeft van de ingreep. Wanneer er ruimte is voor correcties en/of verbeteringen dan wordt een behandelplan samengesteld.

Na het intakegesprek kunt u de ingreep vlot laten inplannen. Langer dan een aantal weken hoeft u daarvoor niet te wachten. Zorg ervoor dat u de ingreep goed overdenkt en dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden. Reconstructieve haarchirurgie heeft zowel voor- als nadelen en wanneer u zich niet of onvoldoende houdt aan de adviezen die u van de specialist krijgt, kan dat van nadelige invloed zijn op het eindresultaat.

Het donorgebied is niet onuitputtelijk en u kunt niet onbeperkt haartransplantaties en/of reconstructieve haarchirurgie laten toepassen. Zeker niet wanneer u eerder voor een FUT of FUE haartransplantatie gekozen heeft. Alleen HST zorgt ervoor dat (her)groei in het donorgebied kan plaatsvinden, doordat de haarzakjes met stamcellen worden gesplitst en niet in zijn geheel worden geoogst.

In principe zijn resultaten van een haartransplantatie blijvend. Er wordt gebruik gemaakt van grafts die afkomstig zijn uit uw haarkrans en die een andere samenstelling hebben dan de overige haren. De getransplanteerde grafts zijn ongevoelig voor het DHT-hormoon en zullen na een succesvolle transplantatie uw leven lang nieuwe haren blijven produceren. Naarmate u ouder wordt kan het haar op natuurlijke wijze dunner worden.