Skip to content Skip to footer
Haarverlies algemeen

Haaruitval

Elk mens verliest dagelijks haren: zo’n 50-120 haren per dag. Hier merk je doorgaans niets van. Verlies je meer haar dan normaal of word je haar steeds dunner, dan ga je dit wel merken. Er ontstaan kale plekken, een terugwijkende haarlijn of inhammen. Dit noemen we overmatig haarverlies. Hoewel dit een veelvoorkomend probleem is, verschillen de onderliggende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak van overmatig haarverlies is erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica of AGA). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Erfelijke kaalheid

Bij erfelijke kaalheid is er sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydrotestosteron (DHT), waardoor de groeicyclus van het haar steeds korter wordt en uiteindelijk stopt. Erfelijke kaalheid wordt ook wel aangeduid als ‘mannelijke kaalheid’. Verwarrend, want ook vrouwen kunnen hier last van hebben.

Haaruitval mannen

Mannen kunnen al op jong leeftijd met erfelijke kaalheid te maken krijgen. Boosdoener is het DHT-hormoon: dit veroorzaakt het krimpen van de haarfollikels, waardoor op bepaalde plekken op de hoofdhuid geen gezonde haren meer groeien. Dat betekent: steeds dunner haar, kale plekken en uiteindelijk blijvende kaalheid. Dit haarverlies is onomkeerbaar: er is (nog) geen manier om het kaalheidsproces te stoppen. Wél is behandeling van erfelijke kaalheid meestal goed mogelijk met een haartransplantatie.

Haaruitval vrouwen

Kaalheid wordt vooral gezien als een mannenprobleem, maar dat is het zeker niet. Veertig procent van alle vrouwen krijgt last van erfelijke kaalheid. Vijftien procent van de vrouwen zelfs al vóór de menopauze, soms al op heel jonge leeftijd. Anders dan bij mannen vindt deze vorm van kaal worden gelijkmatig plaats, verspreid over de haaroppervlakte. Het haar wordt vanaf de kruin over de hele hoofdhuid stukken dunner. Uiteindelijk kan dit leiden tot blijvende kaalheid. Daarnaast zijn er veel vrouwen die last hebben van (tijdelijke) haaruitval door stress, ijzertekort of na een zwangerschap.

Impact van haarverlies

Kaal zijn of kaal worden kan heel ingrijpend zijn. Om je een beeld te geven beschrijft onze arts Kristel van Herwijnen in deze video de impact van haarverlies.

Oorzaken overmatige haaruitval

Als haar steeds dunner wordt of er meer haar uitvalt dan normaal, dan spreken we van overmatig haarverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Erfelijk haarverlies. Haarverlies volgens vast patroon, makkelijk herkenbaar voor een haarspecialist.
  • Diffuse haaruitval. Door koorts, ondergewicht, stress, ziekte, zwangerschap of medicatie.
  • Hierdoor verlies je in een korte tijd veel haar.
  • Een te strak kapsel. Door strakke knotten, staarten en vlechten.
  • Psychische stoornis waarbij haren uit het hoofd worden getrokken.
  • Alopecia areata. Ronde of ovale kale plekken door ontsteking van de haarwortels.
  • Littekens op je hoofdhuid door een ziekte of letsel.

Overmatige haaruitval?
Laat je professioneel adviseren.

Voor het vaststellen van de oorzaak van je haarverlies en het ondergaan van een haartransplantatie is een goede diagnose door een gespecialiseerde arts belangrijk. Daarom is een vrijblijvend advies zo waardevol. Je krijgt toegesneden informatie, persoonlijk advies en er is ruimte om vragen te stellen. Samen met de arts bespreek je de mogelijkheden, je wensen en verwachtingen. Op basis hiervan krijg je van de arts een individueel behandelplan.

Patronen van kaalheid

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica of AGA). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit in een vast patroon verloopt. Bij mannen is het te herkennen aan haar dat minder wordt op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint het meestal als een dunnere haarinplant, vaak beginnend vanaf de haarscheiding.

Alopecia areata in baard

Haarziektes

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Als erfelijke kaalheid niet de oorzaak is, dan kan haarverlies diverse andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een haarziekte als alopecia areata (pleksgewijze kaalheid). Ook kan haar uitvallen door medicatie, stress, hormonale afwijkingen (zonder erfelijke aanleg) en invloeden van buitenaf zoals ongezonde voeding. Onderzoek door een medisch specialist en het stellen van de juiste diagnose is dan noodzakelijk.

Er is een oplossing

Voor veel vormen van kaalheid is een HaarStamcel Transplantatie (HST) een optimale oplossing. Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties geeft HST het mooiste, meest natuurlijke resultaat. Een goede diagnose vooraf is belangrijk voor de keuze van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van dit consult krijg je van ons een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.