Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Alternatief pruik

Ben je naar een alternatief voor een pruik aan het zoeken? Een mooi kapsel geeft je zelfvertrouwen een boost en zorgt er voor dat je een positief zelfbeeld hebt. Het verlies van haar is van impact op je uiterlijk en zelfvertrouwen. Erfelijke haaruitval ontwikkelt zich geleidelijk en begint pas na verloop van tijd op te vallen. Dit uit zich in de vorm van diepere inhammen, een kalende kruin en het zichtbaar worden van de hoofdhuid door het uitdunnen van je haardos. Het zijn dingen die onrust en stress kunnen veroorzaken. Tijdelijk of beginnend haarverlies kan onder andere met behulp van een haarwerk gecamoufleerd. Bij blijvend haarverlies is vaak een alternatief voor een pruik gewenst. Behandelingen zoals micro haar pigmentatie of een haartransplantatie bieden een uitstekend alternatief en zorgen ervoor dat je weer met vertrouwen in de spiegel kijkt.

Alternatief pruik

Oorzaken en behandelingen haarverlies

Haarverlies kent verschillende oorzaken: chemotherapie, stress, vitaminegebrek, hormonale schommelingen, pleksgewijze kaalheid door alopecia areata en erfelijke kaalheid. Soms is haaruitval tijdelijk en herstelt de haargroei zich nadat de oorzaak is weggenomen of behandeld. Er is echter ook een grote groep mensen die te maken hebben met androgene alopecie, ook wel bekend als mannelijke haaruitval. Deze vorm van haaruitval doet zich voor bij mannen en vrouwen en kan bij jongens zelfs al in de puberteit ontstaan. Haaruitval hoeft tegenwoordig niet op te vallen of onbehandeld te blijven. Je hebt vandaag de dag keuze uit verschillende behandelingen en methodes om haaruitval te camoufleren. Met name bij tijdelijke haaruitval wordt het dragen van een pruik of haarwerk overwogen.

Bij een haarwerkspecialist kun je een kwaliteitsvolle pruik van synthetisch of echt haar passen en aanschaffen. Een goed passende pruik is via een haarwerkspecialist te vinden, maar is niet altijd even eenvoudig te vinden. Het dragen van een pruik is niet van invloed op je natuurlijke haargroei. Het gebeurt dat mensen zich beperkt voelen in hun bewegingsvrijheid met een haarwerk. Bovendien heeft het dragen van een haarwerk bij Alopecia androgenetica niet altijd de voorkeur en zoeken mensen naar andere of alternatieve behandelingen.

Alternatief pruik Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica kan in de beginfase behandeld worden met een haargroeimiddel. Deze middelen hebben een remmende werking op het DHT-hormoon. Het haarverlies wordt verminderd en de haargroei gestimuleerd. Effectieve haargroeimiddelen zijn op recept verkrijgbaar en kunnen serieuze bijwerkingen hebben. Je moet het middel dagelijks blijven gebruiken, anders gaat het bereikte effect verloren. Gebruik je liever geen haargroeimiddel? Andere alternatieven voor een pruik zijn micro haar pigmentatie en een haartransplantatie.

Bij micro haar pigmentatie wordt gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag geïnjecteerd. Het resultaat is niet van natuurlijke haarstoppels te onderscheiden. Kale plekken worden gecamoufleerd en je haardos wordt optisch voller. Micro haar pigmentatie is niet van invloed op de haargroei en kan ook bij volledige kaalheid toegepast worden. Dit in tegenstelling tot een haartransplantatie, die alleen wordt uitgevoerd als je over genoeg donorhaar beschikt. De haartransplantatie is een chirurgische ingreep die nieuwe haargroei mogelijk maakt, ook op plaatsen waar de haarzakjes vernietigd zijn.

Haartransplantatie als alternatief voor een pruik

In vergelijking met een pruik is een haartransplantatie een kostbare oplossing. De resultaten die bereikt worden, zijn echter blijvend en in principe heb je aan één behandeling genoeg om het gewenste effect te bereiken. Een pruik heeft slechts een gemiddelde levensduur van 9 tot 12 maanden, en moet je jaarlijks een nieuwe pruik aanschaffen. Beschik je over een medische indicatie? Dan vergoeden zorgverzekeraars jaarlijks een bepaald bedrag voor een pruik of haarwerk. Is de pruik van je voorkeur duurder dan het vergoedingsbedrag? Dan betaal je zelf het verschil bij.

Met name pruiken die gemaakt zijn van echt haar zijn duur. Schaf je jaarlijks een nieuwe pruik aan, waarbij je bij moet betalen? Op langere termijn kan een haartransplantatie voordeliger zijn. In Nederland betaal je voor een haartransplantatie bedragen tussen € 4.500 en € 9.000. De kosten worden helaas zelden vergoed. Kun of wil je het bedrag niet in één keer missen? Hair Science Clinic werkt samen met BSB-lening, waar je een kredietaanvraag kunt doen. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan is het mogelijk om het bedrag in maandelijkse termijnen af te lossen.

Alternatief pruik mannen en vrouwen

Niet alleen mannen zoeken een alternatief voor een pruik of toupet. Vrouwen hebben, vaak op latere leeftijd, ook te maken met de gevolgen van Alopecia androgenetica. Het haarverlies bij vrouwen is meer verspreid dan bij mannen het geval is. De haardos wordt dunner en het is niet ondenkbaar dat de hoofdhuid zichtbaar wordt. Echt kale plekken of dieper wordende inhammen en een terugtrekkende haargrens doen zich eerder voor bij mannen. Pruiken zijn veelzijdig en leverbaar in uiteenlopende modellen en kleuren. Je kunt een pruik volledig op maat laten ontwikkelen, maar je kunt ook kiezen voor een confectie pruik die vanuit voorraad leverbaar is. Mensen met Alopecia androgenetica richten zich vaker op een alternatieve behandelingen en laten zich onder meer adviseren over een haartransplantatie. De ingreep wordt in binnen- en buitenland toegepast en je kunt online de mogelijkheden bekijken en met elkaar vergelijken. Vrouwen hebben vaak een minder uitgebreide ingreep nodig dan mannen. De kostprijs van een haartransplantatie wordt voornamelijk bepaald door het aantal grafts die je laat transplanteren en de techniek die daarbij wordt toegepast.

Adviesgesprek alternatief pruik

Zoek je een alternatief voor een pruik en wil je jezelf laten adviseren over een haartransplantatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult met een arts van Hair Science Clinic. Onze HaarStamcel Transplantatie (HST) is een unieke techniek voor haartransplantatie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Bijzonder aan deze techniek is dat slechts een klein deel van de haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – wordt geoogst uit het donorgebied. Dat minuscule stukje weefsel bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Oók in het donorgebied groeit het haar volledig terug. Zo blijven er geen kale plekken of littekens achter op het achterhoofd. Tijdens het intakegesprek kun je vragen stellen over de behandelmethode en wordt je geschiktheid voor de ingreep beoordeeld.

Een ervaren specialist kijkt naar het haarverlies en het beschikbare donormateriaal. Het is helaas niet mogelijk om gebruik te maken van een andere donor. Heb je te weinig donorhaar, waardoor van tevoren al kan worden gezegd dat het resultaat onvoldoende is? De specialist kan een alternatieve behandeling voorstellen. Neem naar het gesprek informatie mee die betrekking heeft op je gezondheid. Een enkele keer gebeurt het dat iemand door een bepaalde aandoening niet in aanmerking komt voor de haartransplantatie.

Alternatief pruik – FAQ

Pruiken die gemaakt zijn van mensenhaar zien er doorgaans natuurlijk uit. Moderne synthetische pruiken kunnen er, bij zorgvuldig onderhoud, ook natuurlijk uitzien. Als het gaat om het kiezen van een stijl, overweeg dan stijlen die het meest flatteren bij je gezichtsvorm. Wat betreft kleur is het vaak verstandig om dicht bij je eigen natuurlijke haarkleur te blijven.

Pruiken en haarwerken zijn in verschillende prijsklassen te koop. Je kunt online een goedkope pruik bestellen, maar het is ook mogelijk om naar een erkende haarwerkspecialist te gaan. Deze laat je uiteenlopende modellen zien en passen. Een haarwerkspecialist houdt rekening met het beschikbare budget.

Met een medische indicatie heb je recht op een vergoeding. De basisverzekering vergoedt jaarlijks een vastgesteld bedrag voor een haarwerk of pruik. Is de pruik die je aanschaft duurder? Je betaalt dan zelf het verschil bij.

Het alternatief dat het beste bij je past, hangt af van de oorzaak van het haarverlies en het beschikbare budget. Tijdelijk haarverlies herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf. Erfelijke haaruitval is blijvend. Behandelingen naast haartransplantaties als haargroeimiddelen, mesotherapie, micro haar pigmentatie, lasertherapie en/of voedingssupplementen hebben uiteenlopende prijzen.

Als je de oorzaak van het haarverlies weet, kun je advies vragen aan de (huis)arts. Deze licht de behandelmogelijkheden toe en kan een bepaalde behandeling aanbevelen.

Met een haartransplantatie is nieuwe haargroei op kale plaatsen mogelijk. Laat de ingreep op tijd toepassen. Heb je te weinig donormateriaal? Een specialist schat vooraf de kans op een natuurlijk resultaat in, het kan gebeuren dat de ingreep wordt afgeraden.

Het dragen van een pruik is in principe niet van invloed op je eigen haargroei. Overleg met de haartransplantatie specialist of en wanneer je de pruik mag dragen. De eerste dagen na de ingreep is het belangrijk om de hoofdhuid en het haar met rust te laten.

De levensduur van pruiken verschilt. Afhankelijk van de manier waarop een pruik wordt gebruikt, de kwaliteit en de staat van onderhoud gaat een pruik ongeveer een jaar mee. Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks een vastgesteld bedrag. Bij dagelijks gebruik is de pruik aan slijtage onderhavig. Volg de instructies van de haarwerkspecialist bij het verzorgen en onderhouden van de pruik.

Nee, de moderne pruiken hebben geen invloed op de natuurlijke haargroei. De basis van de pruik is luchtdoorlatend. Zolang je de hoofdhuid en het haar goed verzorgt, kun je een pruik blijven dragen.

De resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend. Het is meestal een eenmalige behandeling. De kosten die je uitgeeft aan een pruik komen jaarlijks terug. Bij blijvend haarverlies is een pruik op langere termijn duurder dan een haartransplantatie.