man na een reconstructieve haartransplantatie

DHT blockers

Heb je al eens eerder gehoord over ‘DHT blockers’? Totdat je haaruitval gaat onderzoeken en zoekt hoe je haaruitval tegen kunt gaan, hoor je waarschijnlijk niet veel over DHT of DHT blockers. Maar wanneer je je in dit onderwerp verdiept, zie je DHT en DHT blockers vaak plotseling overal. Maar wat is DHT nu precies, hoe is het van invloed op het haarverlies en hoe kunnen DHT blockers haarverlies stabiliseren?

 

Dihydrotestosteron nader bekeken

Dihydrotestosteron, dat wordt afgekort als DHT, is een androgeen of mannelijk geslachtshormoon dat wordt gemaakt van testosteron. Het is nodig om de mannelijke geslachtskenmerken te ontwikkelen en te behouden, zoals een diepere stem, gezichtsbeharing en spieren. Testosteron wordt omgezet in DHT met behulp van 5α-reductase (uitgesproken als 5-alpha-reductase), een enzym dat wordt vastgehouden in de olieklieren van een haarzakje. Als je genetisch vatbaar bent voor mannelijke kaalheid, bindt DHT zich aan receptoren in je haarzakjes, waardoor de haarzakjes verzwakken en nieuwe haargroei uiteindelijk stopt. Hoewel uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat erfelijkheid een grote rol speelt bij mannelijke kaalheid, is het niet geweten waarom dit in sommige families voorkomt en in andere niet.

DHT en haaruitval

Het goede nieuws is dat je als gevolg van erfelijke kaalheid niet van de ene op de andere dag al je haren verliest. Dit gaat normaal gesproken geleidelijk aan. Het haargroeiproces is een cyclus die uit verschillende fases bestaat en die normaal twee tot zes jaar duurt. Een gezonde haar maakt vier stadia door:

 • Anagene fase of de groeifase die gewoonlijk twee tot zes jaar duurt.
 • Katagene fase of de overgangsfase die slechts een aantal weken duurt.
 • Telogene fase of de rustfase die ongeveer drie maanden duurt.
 • Exogene fase of uitscheidingsfase die meestal resulteert in het uitvallen van 50 tot 100 haren per dag.

Je haar valt uit tijdens de exogene fase, wanneer het haarzakje een nieuwe haar produceert die de oude eruit duwt. Naarmate je gevoeliger bent voor dihydrotestosteron, wordt het haargroeiproces ongewild in een stroomversnelling gebracht. De anagene fase wordt steeds korter, de telogene fase duurt langer en uiteindelijk worden de getroffen haarzakjes volledig verzwakt. Voordat Alopecia androgenetica, zoals erfelijke kaalheid ook wel wordt genoemd, tot volledige kaalheid lijdt heb je tijd om een gepaste behandeling te zoeken om verder haarverlies te voorkomen. DHT blockers zijn vaak de eerste middelen waar mannen en ook vrouwen die last hebben van erfelijke haaruitval zich aan vast grijpen.

DHT blockers remmen haarverlies af

Er zijn tal van (huis)middelen en medicijnen voor DHT-gerelateerd haarverlies, maar van slechts enkele is het bewezen dat ze een positief effect hebben op het haarverlies. DHT blockers hebben een remmende werking op de invloed van het dihydrotestosteron hormoon. Om de effecten te zien, moet je een middel een aantal maanden gebruiken. Blijft verbetering uit? Je (huis)arts kan eventueel een andere DHT blocker voorschrijven.

 • Finasteride en Dutasteride. Dit zijn orale medicijnen die oorspronkelijk ontwikkeld werden om prostaatproblemen bij mannen tegen te gaan. Dat het een positief effect heeft op de haargroei werd later vastgesteld. Gebruik beide middelen strikt volgens voorschrift en neem bij bijwerkingen of klachten altijd contact op met de voorschrijvend arts. Finasteride en Dutasteride worden alleen aan mannen voorgeschreven.
 • Een ander medicijn dat haaruitval tegen gaat is Minoxidil, een middel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld als bloeddruk medicijn. Minoxidil is onder andere verkrijgbaar in lotion vorm en wordt dagelijks op de kalende plekken aangebracht. Het is een middel dat zowel door mannen als vrouwen kan worden gebruikt.
 • Natuurlijke vitamine B helpt om het keratinegehalte in je haar te verhogen en te behouden. Ondanks het feit dat wetenschappelijk onderzoek de effecten niet of onvoldoende heeft aangetoond, kan biotine een positief effect hebben op het haarverlies. Je kunt een biotine supplement gebruiken, maar de vitamine is van nature ook aanwezig in noten, volle granen en eigeel.

Bijwerkingen van DHT blockers

Naast de positieve effecten die DHT blockers hebben op het haarverlies, staan met name Finasteride en Dutasteride bekend om de bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen tijdelijk of blijvend zijn en doen zich niet bij iedereen voor. Neem altijd contact op met je huisarts als je tijdens het gebruik van een DHT blocker te maken krijgt met:

 • Te vroeg ejaculeren of te lang wachten op een ejaculatie.
 • Overmatige borstvorming en gevoeligheid rondom de borsten.
 • Algemeen gevoel van malaise al dan niet in combinatie met braken.
 • Verdonkering en/of verdikking van de gezichtsbeharing.
 • Congestief hartfalen door het vasthouden van zout of water.

Bij een vermoeden dat de klachten veroorzaakt worden door het gebruikt van de DHT blockers, kan de huisarts je een ander middel voorstellen. Overigens zul je een middel altijd meerdere maanden moeten gebruiken, voordat de effecten zichtbaar worden. Heb je na 3 tot 6 maanden nog geen zichtbare verbetering of stabilisatie van de haaruitval? Wellicht biedt een ander middel of een alternatieve behandeling dan uitkomst.

Alternatief DHT blockers

Zoek je een oplossing voor androgene alopecie, maar voel je niets voor het gebruik van haargroeimiddelen? Je kunt alternatieven zoals micro haar pigmentatie of een haartransplantatie overwegen. Geadviseerd wordt om niet te lang te wachten met het inwinnen van advies over een haartransplantatie. De ingreep kan alleen worden uitgevoerd als het haarverlies niet te lang heeft aangehouden en je voldoende donormateriaal hebt. Met een haartransplantatie worden, in tegenstelling tot DHT blockers, blijvende resultaten bereikt. Het is in de meeste gevallen een éénmalige ingreep, waarmee de haargroei op de kalende plekken wordt hersteld.

Haartransplantaties worden in binnen- en buitenland met succes toegepast. Er zijn verschillende behandeltechnieken die aangeboden worden. Hair Science Clinic heeft de innovatieve HaarStamcel Transplantatie ontwikkeld. Bijzonder aan deze techniek is dat slechts een klein deel van de haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – wordt geoogst uit het donorgebied. Dat minuscule stukje weefsel bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Oók in het donorgebied groeit het haar volledig terug. Zo blijven er geen kale plekken of littekens achter op het achterhoofd. Online kun je haartransplantatie video’s bekijken om een idee te krijgen van het verloop van de ingreep.

Gratis consult

Wanneer je meer wilt weten over de haartransplantatie, je geschiktheid en de kostprijs van de ingreep kun je daarvoor een afspraak maken voor een consult. Hair Science Clinic heeft vestigingen in Maastricht en Amsterdam, waar je door een ervaren specialist wordt geadviseerd over de mogelijkheden. Het eerste consult is gratis. Een afspraak maak je door telefonisch contact op te nemen via +31 (0)43 601 8101, maar je kunt ook een e-mail sturen of het contactformulier invullen.

DHT blockers – FAQ

Een DHT blocker kan helpen om de natuurlijke niveaus van het DHT-hormoon te herstellen. Helaas is het geen magische manier om het effect van dihydrotestosteron volledig weg te nemen. Bij dagelijks gebruik, vertragen of voorkomen DHT blockers vaak verdere haaruitval.

Een DHT remmer is geen directe oplossing bij haarverlies. Het kan drie tot zes maanden duren, voordat je enig effect ziet. Het middel moet elke dag ingenomen worden. Bovendien moet je het middel blijven gebruiken om de bereikte effecten te behouden.

Omdat dihydrotestosteron een hormoon is dat erfelijke haaruitval veroorzaakt, is het blokkeren ervan de meest effectieve manier om haaruitval af te remmen.

Regelmatig voorkomende bijwerkingen zijn erectiestoornissen, te vroege ejaculatie, overmatige vetontwikkeling en borstvorming bij mannen, huiduitslag, algemeen gevoel van malaise, braken, verdonkering en verdikking van gezichts- en lichaamsbeharing. Niet iedereen die een DHT blocker gebruikt, krijgt met bijwerkingen te maken.

Biotine rijke voedingsmiddelen zoals bessen, lever, peulvruchten, vette vis en bananen verzorgen de huid en hoofdhuid, waardoor een gezonde omgeving voor sterk haar ontstaat.

Haar dat eenmaal door het DHT-hormoon verloren is gegaan, kan meestel niet meer worden hersteld.  Dihydrotestosteron heeft helaas een vernietigend effect op de haarzakjes. Met behulp van een haartransplantatie is nieuwe haargroei mogelijk. Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen, mag het haarverlies niet te ver gevorderd zijn.

De meest effectieve manier om de invloed van het DHT-hormoon af te remmen zijn Dutasteride en Finasteride. Deze middelen zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Het haarverlies neemt af, maar wordt niet volledig gestopt. Je moet het middel blijven gebruiken, anders keert het haarverlies terug.

Biotine is een vitamine die geen effect heeft op de werking van DHT.

Extreem bodybuilding en andere extreme trainingsactiviteiten brengen de werking van DHT in een stroomversnelling. Dit kan bij mannen kaalheid veroorzaken.

Een teruglopende haarlijn, diepere inhammen en een kalende kruin zijn symptomen van erfelijke kaalheid bij mannen. Vrouwen zien een diffuse of verspreide haaruitval. Je huisarts kan Alopecia androgenetica vaak zonder ingrijpende onderzoeken vaststellen. Als je de diagnose kent, kun je actief op zoek gaan naar een oplossing.

De markt is overspoeld met shampoos en conditioners die een gezonde haardos beloven. In realiteit valt de werking tegen. Van ketoconazol shampoo is het bewezen dat het haarverlies kan verminderen. Je huisarts kan een voorschrift geven.