Hair Science Institute

DNA test haaruitval

Wil je weten wat een DNA test haaruitval inhoudt? Haaruitval is een progressieve aandoening met veel verschillende oorzaken en vormen. De meest voorkomende vorm is erfelijk en bekend als alopecia androgenetica. Erfelijke kaalheid verergert meestal in de loop van tijd, zeker als behandeling uitblijft. Niet iedereen met haarverlies hoeft zich direct zorgen te maken over het verloop. Met een haaruitval DNA test krijg je duidelijkheid over je genetische aanleg voor haaruitval. Als het kaalheidsgen wordt bevestigd, betekent dat echter niet altijd dat je ook haaruitval ontwikkelt.

DNA test haaruitval

Bevestigd een DNA test haaruitval erfelijk haarverlies?

Net zoals je huid en nagels, doorloopt je haar een cyclus van groei en rust. Haaruitval doet zich op elk moment in de natuurlijke cyclus voor. De haargroeicyclus kent 3 fasen:

  • Anagene of groeifase. Je haren groeien in deze fase gemiddeld 1 cm per maand. Zo’n 90% van de haren bevindt zich in deze fase die 2 tot 10 jaar duurt.
  • Katagene of overgangsfase. De haargroei stopt en 1% tot 3% van je haar zit in deze fasen die 2 tot 3 weken duurt.
  • Telogene fase of rustfase. De haarzakjes rusten 1 tot 4 maanden. Daarna begint het hele proces opnieuw. Op elk moment bevindt zich ongeveer 10% van je haar in deze fase.

Erfelijke haaruitval is een gevolg van genetische en hormonale invloeden. Door vernietiging van de haarzakjes groeit aan het einde van de telogene fase geen nieuwe haar terug.

Risico op erfelijke haaruitval

Het risico op erfelijke haaruitval is groter als je familieleden hebt die haaruitval ervaren. Je genetische gevoeligheid op haarverlies wordt beïnvloed door zaken als:

• Op welke leeftijd begint het haarverlies?
• In welk tempo zie je het haar uitdunnen?
• In welk patroon valt het haar uit en wat is de omvang van het haarverlies?

Erfelijke haaruitval bij mannen

Erfelijke haaruitval bij mannen komt vaker voor naarmate de jaren toenemen. De aandoening treft mannen van uiteenlopende leeftijd en is verantwoordelijk voor ruim 90% van het haarverlies bij mannen. Een derde van alle mannen ervaart een zekere mate van haarverlies rond het 35e levensjaar. In buitengewone situaties zien jongens al in de puberteit hoe de haarlijn zich terugtrekt en de inhammen een andere, diepere vorm krijgen. De manier waarop het haarverlies zich ontwikkelt, hangt onder andere af van je genetische aanleg. Deze genen beïnvloeden de manier waarop de haargroei gevoelig is voor het mannelijke dihydrotestosteron, DHT, dat de haargroei versnelt en de haarzakjes verzwakt.

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

Erfelijk haarverlies kan vrouwen van elke leeftijd treffen, maar komt het meeste voor vanaf of na de menopauze. Op latere leeftijd ervaart ruim een kwart van alle vrouwen een zekere mate van haarverlies. Vrouwen zijn eveneens gevoelig voor het androgene DHT-hormoon. Het patroon van haaruitval is anders dan bij mannen en volledige kaalheid door alopecia androgenetica bij vrouwen komt zelden tot nooit voor.

Andere vormen van haarverlies

Haarverlies dat niet erfelijk is, is meestal tijdelijk en kent verschillende oorzaken:

• Zwangerschap en/of een bevalling.
• Medicijngebruik en/of chemotherapie.
• Tekort aan voedingsstoffen.
• Auto-immuunaandoeningen.
• Een te snelle of te trage schildklier.
• Stress.
• Trichotillomanie.

Kenmerken en symptomen genetisch haarverlies

Het patroon van alopecia androgenetica is anders bij mannen dan bij vrouwen. Mannen zien als eerste hoe de haarlijn zich terugtrekt, gevolgd door het verschijnen van uitgedunde of kale plekken op de kruin. Vrouwen ontwikkelen zelden kale plekken. In plaats daarvan zie je hoe de haardos uitdunt, waarbij de hoofdhuid beter zichtbaar is dan eerder. Raadpleeg je huisarts als:

• Je te maken hebt met plotseling haarverlies.
• Je last hebt van haaruitval en bekend bent met aandoeningen, zoals lupus, schildklierproblemen en/of een tekort aan voedingsstoffen.
• Je kortgeleden een nieuw geneesmiddel bent gaan gebruiken.
• Je haaruitval is niet verklaarbaar door genetische eigenschappen.

Erfelijk haarverlies vaststellen met haaruitval DNA test

Als je met haarverlies bij je huisarts komt, zal deze je vragen stellen over het haarverlies dat je ervaart. Gekeken wordt naar je medische geschiedenis en de arts vraagt of haaruitval in je familie voorkomt. Een arts heeft vaak niet meer nodig om de diagnose van alopecia androgenetica te stellen. Bloedonderzoek is bedoeld om andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten. Wil je liever niet naar de huisarts? Bestel dan een DNA thuistest voor haarverlies. De thuistests van het Haaronderzoekscentrum zijn voorzien van een duidelijke instructie. Na het afnemen van het testmateriaal en het terugsturen, ontvang je binnen een paar weken de onderzoeksresultaten. Het resultaat stelt je in de gelegenheid om een oplossing of behandeling te zoeken.

Genetisch haarverlies behandelen

Een dunner wordende haardos is een normaal onderdeel van het lichamelijke verouderingsproces en overkomt de meeste mannen en sommige vrouwen. Behandeling is meestal niet nodig. Heb je echter op relatief jonge leeftijd te maken met haaruitval, dan is dat wellicht verontrustend. Als je verder haarverlies wilt voorkomen, dan zijn er diverse behandelingen beschikbaar. Bekende behandelingen zijn haargroeimiddelen, lasertherapie, mesotherapie bij haarverlies, het dragen van een haarwerk, micro haar pigmentatie en een haartransplantatie. Haarverlies veroorzaakt door tijdelijke situaties zoals een ziekte, medicijngebruik of stress stopt wanneer de oorzaak is verholpen.

Alopecia androgenetica voorkomen

Erfelijk haarverlies is onderdeel van uw DNA en genen. Genetische aanleg kan helaas niet veranderd worden. Er zijn wel een paar dingen die helpen je haar langer gezond en sterk te houden. Eet voldoende eiwitten, zodat je een gezonde haargroei houdt. Belangrijke eiwitten zitten onder andere in vlees, kip, vis, eieren, kaas, gedroogde bonen, tofu, granen en noten. Besteed aandacht aan de manier waarop je het haar en de hoofdhuid verzorgt. Vermijd strakke kapsels en trek niet te hard aan het haar. Vermijd het gebruik van een haardroger of krultang op de warmste stand en stel je haar niet te lang bloot aan het zonlicht.

Ondersteuning bij erfelijk haarverlies

Ondanks dat erfelijk haarverlies als een normaal gevolg van het verouderingsproces is, kan dit verontrustend zijn. Vooral vrouwen ervaren dunner wordend haar als een vervelend iets en hebben zonder hulp een vergrote kans op depressieve gevoelens en sociale isolatie. Als je hier met iemand wilt praten, vraag dan je huisarts om advies. Praten over je gevoelens helpt soms bij het aanvaarden van de situatie en zet het haarverlies en de beschikbare behandelingen in een ander daglicht.

DNA test haaruitval – FAQ

De beschikbare testen hebben een succespercentage van 80% tot 90%. Veel hangt af van de manier waarop de monsters behandeld en bewaard worden.

Ondanks dat je een positieve testuitslag krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat je haar zal uitvallen. Komt haaruitval binnen de familie vaker voor, dan is de kans wel groter dat je gevoelig bent voor erfelijke haaruitval.

Nee, het is niet pijnlijk om wat wangslijm af te laten nemen. Laat je bloedonderzoek verrichten naar je hormoonspiegels, dan voel je alleen dat de naald je huid aanprikt.

Een haaruitval DNA test toont de genetische varianten aan die verband houden met haaruitval stoornissen, zoals alopecia androgenetica. De test detecteert in mindere mate de kans op haaruitval.

Veel huisartsen en specialisten herkennen op basis van uiterlijke kenmerken het patroon van erfelijke haaruitval. In combinatie met je medische voorgeschiedenis en familieachtergrond zijn meestal geen verdere tests nodig om de diagnose te geven.

Nee, onder andere het Haaronderzoekscentrum heeft een DNA haaruitval test die je thuis doet. Je bestelt de test online en neemt thuis wangslijm af. Nadat je de test hebt teruggestuurd, ontvang je binnen enkele weken de onderzoeksresultaten.

Ja, de ontwikkelde test is veilig en betrouwbaar. Als je de meegeleverde instructies opvolgt, duurt de test niet langer dan een paar minuten.

Een dergelijke test kost tussen de € 250 en € 300. Je krijgt daarvoor zekerheid over je genetische belasting voor haaruitval.

Nee, zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor een haaruitval DNA test niet.

Erfelijke haaruitval is helaas niet te voorkomen. Je kunt er wel wat aan doen om het haarverlies te beperken. Verschillende behandelingen zijn toepasbaar. Zowel chirurgisch als niet-chirurgisch. Beginnende haaruitval behandel je met middelen als minoxidil en finasteride. Zoek je naar een oplossing met blijvend resultaat, dan kun je een haartransplantatie overwegen.

Alopecia androgenetica is een gevolg van overgevoeligheid voor dihydrotestosteron, DHT. Dit hormoon versnelt de haargroeicyclus. Hierdoor verzwakken de haarzakjes steeds verder. Als gevolg daarvan is nieuwe haargroei niet meer mogelijk. Bloedonderzoek naar onder andere de hormoonhuishouding wordt regelmatig toegepast.

Met de testresultaten ben je in staat een behandeling voor haarverlies te vinden. Heb je de test gedaan, maar ervaar je (nog) geen haarverlies? Overleg dan met je huisarts of dermatoloog over mogelijkheden om toekomstig haarverlies te beperken.

Ja, de test is veilig en niet voorbehouden aan mensen van een bepaalde leeftijd.