Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Dun haar

Dun haar is bij een grote groep mensen een natuurlijk fenomeen. Niet iedereen heeft een dikke, volle haardos. Heb je echter last van dunner wordend haar, dan kan dat een teken zijn van beginnend haarverlies. In tegenstelling tot uitgebreide haaruitval, veroorzaakt dunner wordend haar niet noodzakelijk kaalheid. Het geeft echter wel de indruk van dunnere haarplekken en een mogelijk zichtbare hoofdhuid. Haaruitval gebeurt doorgaans geleidelijk, wat betekent dat je tijd hebt om de oorzaak te achterhalen en de beste behandeling of oplossing te vinden.

Hoe wordt dun haar veroorzaakt?

Dunner wordend haar kan veroorzaakt worden door je levensstijl, genetica of beide. Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook leiden tot dunner wordend haar. Dagelijks verliezen we allemaal 50 tot 100 haren, dit is een normaal verschijnsel. Verlies je meer haren of groeit je haar steeds zwakker terug, dan kun je op zoek gaan naar de oorzaak van het haarverlies. Bepaalde levensstijl gewoonten zijn een belangrijke oorzaak van dunner wordend haar. Waaronder:

  • Het overmatig behandelen van je haar. Denk hierbij aan kleuren, verven en permanenten.
  • Gebruik van agressieve haarproducten zoals haarsprays en gels. Ook tijdelijke kleurspoelingen kunnen hun sporen nalaten op het haar.
  • Het te strak samenbinden van het haar. Wanneer je het haar frequent te strak draagt kunnen na verloop van tijd dunne plekjes ontstaan.
  • Gebrek aan ijzer, foliumzuur en andere mineralen die noodzakelijk zijn voor een gezonde, optimale haargroei.
  • Ongecontroleerde en langdurige blootstelling aan stress. Stress is gerelateerd aan een toename van onder meer het hormoon cortisol. Te veel stresshormonen kunnen de nieuwe haren doden die proberen te groeien.

Dunner wordend haar kan ook erfelijk zijn. Onderliggende medische problemen en bepaalde andere situaties, kunnen eveneens haaruitval en dunner wordend haar tot gevolg hebben:

  • Kort na een bevalling.
  • Na het stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil.
  • Hormonale veranderingen.
  • Fors gewichtsverlies.
  • Behandelingen voor diverse auto-immuunaandoeningen.
  • Huidaandoeningen en/of bepaalde infecties van de hoofdhuid.

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • Het aanhoudend uittrekken van het eigen haar.
  • Het doormaken van een langere periode met hoge koorts.

Dunner wordend haar wordt regelmatig verward met alopecia. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. De oorzaak van het haarverlies kan vaak eenvoudig door je huisarts en/of een specialist worden vastgesteld, zonder dat daar ingrijpende onderzoeken voor nodig zijn.

 

Behandelingen en huismiddeltjes bij dun haar

In de meeste gevallen is dunner wordend haar niet eenvoudig thuis te behandelen. Je kunt een aantal opties overwegen en je (huis)arts bespreken welke behandelingen het haarverlies kunnen stabiliseren en de haargroei stimuleren.

  • Een van de goedkoopste manieren om gezonder haar te krijgen, is een hoofdhuidmassage. Je kunt dit zelf doen tijdens het wassen van je haar. Oefen voorzichtige druk uit op je hoofdhuid met de vingertoppen. Hiermee wordt de doorbloeding gestimuleerd.
  • Essentiële oliën. Dit zijn vloeistoffen die afgeleid zijn van bepaalde planten en hoofdzakelijk worden gebruikt in aromatherapie en andere soorten van alternatieve geneeswijzen. Zo kun je lavendelolie soms met succes gebruiken bij haarverlies. Het is niet aangetoond en/of wetenschappelijk bewezen dat essentiële oliën kaalheid of dunner worden haar effectief kunnen behandelen.
  • Shampoos die haaruitval tegen gaan. Shampoos voor dunner wordend haar bevatten vitamines en aminozuren die een positief effect hebben op de hoofdhuid en de haargroei. Eventueel kan de huisarts het gebruik van ketoconazol shampoo voorstellen.
  • Gebrek aan vitamines is van invloed op je gezondheid én de haargroei. Als je op bepaalde gebieden een tekort hebt, kun je overwegen om dagelijks een vitaminesupplement te gebruiken. Het wordt afgeraden om extra vitamines in te nemen als je dagelijks voldoende gevarieerde voedingstoffen binnenkrijgt. De overmatige inname van vitaminesupplementen kan meer kwaad dan goed doen.
  • Biotine, of vitamine B-7, is een in water oplosbare voedingsstof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals noten, linzen en lever. Als je een uitgebalanceerd dieet volgt, is het onwaarschijnlijk dat je te weinig biotine binnenkrijgt. Hoewel biotine helpt bij het afbreken van enzymen in uw lichaam, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat het kan helpen bij dunner wordend haar.

Naast de huismiddeltjes en vitaminesupplementen kun je ook andere, effectief bewezen, behandelingen tegen haaruitval proberen.

  • Dutasteride en Finasteride. De meest gebruikte haargroeimiddelen die aantoonbaar het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. Deze middelen worden voorgeschreven aan mannen met haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica. De kans op milde tot ernstige bijwerkingen is relatief groot. Mannen met een kinderwens wordt geadviseerd de middelen niet te gebruiken, ze kunnen van invloed zijn op de ongeboren foetus.
  • In tegenstelling tot Dutasteride en Finasteride, kan Minoxidil door vrouwen gebruikt worden. Je kunt de lotion volgens voorschrift op de uitgedunde plaatsen aanbrengen.

Dun haar chirurgisch behandelen

Afhankelijk van het haarverlies kun je ook een chirurgische ingreep overwegen. Zeker wanneer je weet dat je een haargroeimiddel moet blijven gebruiken om het bereikte effect te behouden, kan een chirurgische behandeling aantrekkelijk zijn. Erfelijke kaalheid kan bij mannen en vrouwen ook vaak goed behandeld worden met een haartransplantatie. De ingreep wordt sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw toegepast en heeft de afgelopen 50 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo hoef je niet langer bang te zijn voor een opvallend litteken en/of een onnatuurlijk resultaat. Ervaren haartransplantatie specialisten passen de behandeling met uiterste precisie toe, zodat je levenslang kan genieten van een gezonde haardos. In vergelijking met de huismiddeltjes en de diverse haargroeimiddelen, is de haartransplantatie een dure ingreep. Waar je bij het gebruik van haargroeimiddelen steeds te maken hebt met terugkerende kosten, is de haartransplantatie meestal eenmalig. De resultaten die bereikt worden zijn blijvend.

Informatie haartransplantatie bij dun haar

Dunt je haar uit als gevolg van alopecia androgenetica en zoek je naar een geschikte behandeling? Laat je adviseren over een eventuele haartransplantatie. Je bent welkom bij de ervaren specialisten van Hair Science Clinic in Amsterdam en Maastricht. Tijdens het consult bekijken we jouw persoonlijke situatie, het verloop van haaruitval en bespreken we jouw wensen en verwachtingen. Je ontvangt een vrijblijvend, persoonlijk behandelplan. Het consult is gratis en volledig vrijblijvend. Wil je een informatie brochure aanvragen of direct een afspraak maken voor een consult? Hair Science Clinic is telefonisch bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.

 

Dun haar – FAQ

Alleen omdat je dun haar hebt, wil dat nog niet zeggen dat het ongezond, beschadigd of broos is. Je hebt misschien nog steeds sterk, gezond dun haar. Met de juiste stylingtips kunnen je lokken er zelfs dikker uitzien.

Haar dat door erfelijke kaalheid uitvalt, gaat permanent verloren. Alleen met een haartransplantatie is nieuwe, blijvende haargroei mogelijk. Is het haarverlies tijdelijk, dan is spontaan herstel van de haargroei mogelijk. Binnen ongeveer 6 maanden is de originele haardichtheid vrijwel volledig hersteld.

Om je dunne haar er gezond uit te laten zien en goed aan te voelen, is het beter om geen warme stylingapparatuur te gebruiken. Slaap niet op een katoenen kussensloop, gebruik geen verzorgingsproducten die sulfaten bevatten en was je haar niet iedere dag. Vermijd het gebruik van producten die niet voor dun haar bedoeld zijn.

Niet iedereen heeft van nature een volle haardos. Haaruitval heeft verschillende redenen waaronder stress, voeding, hormonale schommelingen, medicijngebruik en ziektes. Redenen voor dunner wordend haar variëren van eenvoudig en tijdelijk, zoals een vitaminetekort, tot veel complexere onderliggende gezondheidsproblemen.

Fijn haar verwijst naar de dikte van de eigenlijke haarschacht. Dun haar gaat ook over de haardichtheid. Het zijn twee verschillende zaken die regelmatig verwisseld worden.

Als je het haar nauwelijks ziet of voelt tussen je vingertoppen, dan heb je fijn haar. Als de haarstreng er dik uitziet en gestructureerd is, dan is het haar grof. Zit je haar daar ergens tussenin, dan heb je een gemiddelde haardikte.

Omdat fijn haar de stijl goed vasthoudt, zijn langere lengtes een van de beste opties als het gaat om styling. Als je fijn haar hebt kies je voor langere lagen, kortere laagjes laten het haar er nog dunner en fijner uitzien.

Als je hoofdhuid door het haar zichtbaar is, kun je een haarwerk dragen. Je kunt ook een behandeling als micro haar pigmentatie overwegen. Afhankelijk van de oorzaak van het dunne haar, biedt een haartransplantatie uitstekende resultaten.

Het is niet mogelijk om de grootte van de haarzakjes te veranderen. Als je met fijn, dun haar bent geboren is er geen product dat dit veranderd. Met behulp van stylingproducten, stylingapparatuur en advies van je kapper kun je het haar meer volume geven. Meer volume laat het haar er voller uitzien.

Het haar van iedereen valt uit, het is onderdeel van de natuurlijke haargroeicyclus. Zie je bij het wassen of kammen van je haar grotere hoeveelheden losse haren of is de hoofdhuid plotseling zichtbaar? Dan heb je mogelijk te maken met de eerste tekenen van haaruitval. De (huis)arts kan de oorzaak vaststellen.