Proefbehandeling haartransplantatie

Haargroeimiddel mannen

Wil je meer weten over een bewezen haargroeimiddelen voor mannen? Ruim 60% van de mannen onder de 35 jaar en meer dan 80% van de mannen boven 50 jaar ervaart een vorm van haarverlies. Met zulke gegevens ben je zeker van twee zaken. De kans dat je op een bepaald moment in je leven haar verliest is groot, maar het hoeft zeker geen bron van onzekerheid of schaamte te zijn. Je kunt je neerleggen bij het haarverlies, maar met de juiste behandeling stop je haaruitval en verbeter je de haargroei. Gebruik een haargroeimiddel als man en zie hoe het haarverlies afneemt en je haardos er beter uitziet.

Beste haargroeimiddel mannen

De behandeling die je kiest moet niet alleen goed zijn, maar ook duurzaam. Je gebruikt een haargroeimiddel om blijvend succes te hebben en het haarverlies te stoppen of te vertragen. Bij de keuze voor een haargroeimiddel spelen enkele factoren mee:

Hoe ziet je haarverlies eruit?

Erfelijke kaalheid, alopecia androgenetica, zie je zowel aan de inhammen, de haarlijn en de kruin. Het haarverlies zie je soms op verschillende plaatsen tegelijk. De keuze voor een behandeling wordt sterk bepaald door de omvang van het haarverlies en de plaatsen waar het haar uitvalt. Als je pas te maken hebt met haarverlies en niet direct veel geld uit wilt geven aan een behandeling, is minoxidil een geschikte oplossing. Natuurlijk zijn er producten zonder medische basis die beloven haarverlies aan te pakken. De resultaten hiervan wisselen en zijn niet bewezen.

Beschikbaar budget

Als geld geen rol speelt, kun je behandelingen met elkaar combineren. Producten en technieken die op verschillende manier werken, vergroten de kans op succes. Wil je zonder een kapitaal uit te geven een mooi resultaat bereiken? Kijk dan naar eerdere gebruikerservaringen en ontdek welk haargroeimiddel of welke behandelmethode de beste resultaten heeft. Helaas beschouwen zorgverzekeraars de meeste behandelingen bij haarverlies als cosmetisch en is er geen kostenvergoeding in de basisverzekering opgenomen.

Weinig, makkelijk onderhoud

Lichte moeite doen om het haarverlies te stoppen is niet erg. Maar je moet je eigen gewoonten kennen en voor jezelf bepalen welke behandelingsoptie weinig onderhoud vraagt, zodat je deze consequent toepast. Minoxidil en finasteride zijn haargroeimiddelen die je dagelijks gebruikt. Zodra je het middel niet meer gebruikt, komt het haarverlies terug. Finasteride gebruik je oraal, terwijl je minoxidil op de hoofdhuid aanbrengt. Natuurlijk zijn er punten van aandacht, zoals het bijwerkingenprofiel. En als de bijwerkingen te heftig zijn om de behandeling te vervolgen, ben je dikwijls beter af met een andere behandeling.

Ontwikkeling resultaat

Het is belangrijk om een realistische verwachting te hebben van het haargroeimiddel voor mannen dat je gebruikt. Je voorkomt hiermee een teleurstelling. Daarnaast wil je niet het risico lopen een effectieve behandeling voortijdig te staken. Haargroeimiddelen zoals minoxidil en finasteride werken niet direct. Je hebt geduld nodig om een vermindering van het haarverlies te zien. Het duurt ongeveer vier maanden, voordat je resultaten begint te zien. Als je eenmaal een behandeling hebt gekozen, houd jezelf aan het voorschrift. Dit tenzij je last hebt van bijwerkingen. Je weet pas of een middel effectief is als er zes maanden zijn verstreken.

Haargroeimiddel minoxidil

Onderzoekers ontdekten het effect van minoxidil op de haargroei, terwijl onderzoek werd verricht naar de effectiviteit bij het verlagen van de bloeddruk bij mannen. Tot op de dag van vandaag blijft minoxidil een van de meest vertrouwde en veilige niet-chirurgische behandelingen tegen haarverlies. Minoxidil is zowel alleen als in combinatie met een andere oplossing te gebruiken. Gebruikers van minoxidil zien soms een toename van de haargroei. De lotion is eenvoudig aan te brengen en kent relatief milde bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen minoxidil

Mannen die minoxidil gebruiken, melden doorgaans weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die bekend zijn gaan over irritaties van de hoofdhuid en gebruikersongemak. Bij andere klachten of bijwerkingen neem je contact op met je huisarts. Om het risico te verkleinen, was je je handen grondig na het aanbrengen van de lotion. Vermijd dat de lotion op andere plaatsen van de huid terechtkomt. Op deze plaatsen ontstaat ongewenste haargroei. Als minoxidil werkt zie je soms in het begin van de behandeling een toename van haarverlies. Dit is een teken dat het product werkt en de overige haren zowel dikker als sterker worden.

Finasteride bij haarverlies

Finasteride is een ander bewezen haargroeimiddel voor mannen. Het geneesmiddel is een zogenaamde 5-alpha-reductaseremmer. Finasteride voorkomt dat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dit is het hormoon dat van invloed is op erfelijke haaruitval. Door het DHT af te remmen neemt het haarverlies af. Nadeel is dat je het middel moet blijven gebruiken. Doe je dat niet, dan keert het haarverlies terug.

Haargroeimiddel met bijwerkingen

Mannen met haarverlies krijgen finasteride regelmatig voorgeschreven. Het is een relatief veilig middel, maar heeft mogelijke bijwerkingen waarvan sommige ernstig zijn. Gemelde en gekende bijwerkingen zijn:

• Verminderd libido.
• Erectie- en/of ejaculatiestoornissen.
• Verwarring.
• Depressiviteit.
• Huidirritatie.
• Borstgroei bij mannen en/of gevoelige borsten.

Finasteride is niet voor iedere man met haaruitval ideaal. Vooral als je bepaalde medicijnen gebruikt, kan van een vervelende bijwerking sprake zijn. Dit is direct ook de reden waarom finasteride alleen op recept verkrijgbaar is. Als je het middel gebruikt, heb je regelmatig overleg met de voorschrijvend arts. In ernstige gevallen zijn de bijwerkingen blijvend. Bespreek een eventuele kinderwens met de arts, want de bestanddelen van finasteride kunnen van invloed zijn op de ongeboren foetus.

Het beste haargroeimiddel voor mannen kiezen

Het beste haargroeimiddel is voor iedereen anders. Wat bij jou werkt, hoeft bij een ander niet per se hetzelfde effect te hebben. Om een haargroeimiddel effectief te gebruiken, moet je de oorzaak van het haarverlies kennen. Niet elke vorm van haarverlies heeft baat bij het gebruik van een haargroeimiddel. Onderzoek naar de oorzaak laat je doen door je huisarts of een dermatoloog. Onderzoeksmethoden zijn pijnloos, minimaal belastend en veilig. Zelf onderzoek doen is ook mogelijk. Hiervoor bestel je een haaruitval DNA test of een bloedwaardentest bij het Haaronderzoekscentrum. Je neemt zelf het onderzoeksmateriaal af en stuurt dit terug naar het Haaronderzoekscentrum. Binnen een paar weken weet je meer over de oorzaak en is het mogelijk om een oplossing te zoeken.

Haargroeimiddel mannen – FAQ

De zogenaamde wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn vaak effectief bij mannelijke kaalheid of alopecia androgenetica.

Van de geneesmiddelen finasteride, dutasteride en minoxidil is het wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat ze een positieve invloed hebben op haaruitval. Finasteride en dutasteride zijn tabletten die worden voorgeschreven door artsen, terwijl minoxidil een speciale lotion is.

Nee, je hebt een paar maanden geduld en constant gebruik nodig, voordat verbeteringen zichtbaar worden. Je moet een haargroeimiddel minimaal drie tot zes maanden gebruiken. Als er na zes tot twaalf maanden geen verbetering zichtbaar is, is verder gebruik doorgaans niet zinvol.

Ondanks dat interacties tussen de verschillende middelen onbekend zijn, is het belangrijk om te weten dat geneesmiddelen een risico hebben op bijwerkingen. Laat jezelf hierover voorlichten en maak altijd melding van klachten of bijwerkingen die je ervaart.

Hergroei is afhankelijk van de oorzaak. Erfelijk of genetisch haarverlies is meestal permanent. Het uitgevallen haar wordt niet vervangen door nieuwe haargroei. De haarzakjes worden verzwakt, waardoor je haardos uitdunt en kale plekken ontstaan. Als er sprake is van telogeen effluvium, waarbij je plotseling veel haar verliest, zie je nieuwe haargroei na het behandelen of wegnemen van de oorzaak.

Geneesmiddelen hebben een risico op bijwerkingen. Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter. Artsen bespreken de mogelijke nevenwerkingen van een geneesmiddel met je, voordat je met het gebruik begint. Niet iedereen die een medicijn gebruik, ervaart bijwerkingen. Zolang je je aan de voorgeschreven dosering houdt, kun je een middel veilig gebruiken. Merk je tijdens het gebruik van een geneesmiddel klachten op, neem dan direct contact op met je arts.

Finasteride en dutasteride werken door het verlagen van dihydrotestosteron, DHT. Dit hormoon beschadigt de haarzakjes en veroorzaakt haarverlies. De haargroeimiddelen remmen de DHT-invloed af, waardoor het haarverlies vermindert. Vaak wordt ook een stimulatie van de haargroei gezien.

Het nadeel van effectieve haargroeimiddelen is dat je ze moet blijven gebruiken. Haarverlies zet door als je een middel niet langer gebruikt.

Hoewel minoxidil beter werkt als je twee keer per dag aanbrengt, is het ook effectief als het eenmaal per dag wordt gebruikt. Pas op dat je de lotion alleen met de hoofdhuid in contact laat komen en dat je je handen na het aanbrengen goed afspoelt.

Net zoals finasteride en dutasteride heeft minoxidil mogelijke bijwerkingen die van invloed zijn als je haaruitval behandelt. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn huidirritaties, jeuk, huidschilfering en een branderig gevoel.

Dutasteride en finasteride hebben bijwerkingen die in enkele gevallen blijvend zijn. Erectiestoornissen, verminderd libido, borstvorming en pijnlijke bosten zijn hiervan voorbeelden. Dikwijls gaan de bijwerkingen weg zodra je het gebruik stopt, maar andere keren is er sprake van blijvende klachten.