Haargroeimiddel vrouwen

Zoek je een effectief haargroeimiddelen voor vrouwen? Haaruitval komt dikwijls voor en er zijn talloze producten beschikbaar die beloven je haargroei te verbeteren. Wat vaak wordt vergeten of als gevolg van een ongemakkelijk gevoel overgeslagen, is het raadplegen en overleggen met een arts om de beste behandelingsopties vast te stellen. Productingrediënten en bekendheid met allergieën zijn beide belangrijke factoren die meewegen in het kiezen van een behandeling bij haarverlies. De keuze voor een bewezen haargroeimiddel vrouwen is helaas beperkt.

Keuze haargroeimiddel vrouwen

Wanneer je last hebt van haaruitval, is het normaal dat je begint met het onderzoeken van behandelingen of oplossingen. Hoewel een snelle zoekopdracht op internet een lange lijst met aanbevolen behandelingen en producten oplevert, zijn er relatief weinig haargroeimiddelen waarvan is bewezen dat ze haaruitval verminderen en nieuwe haargroei stimuleren. Als je de oorzaak van haarverlies weet, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een bewezen haargroeimiddel.

Minoxidil

Minoxidil is klinisch en wetenschappelijk bewezen als haargroeimiddel. Het remt haarverlies af en stimuleert haargroei. Minoxidil is van oorsprong een geneesmiddel dat aan mannen werd voorgeschreven om een hoge bloeddruk te behandelen. Het is als haargroeimiddel verkrijgbaar in lotionvorm. Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid is met minoxidil te behandelen. Je brengt de lotion rechtstreeks op de hoofdhuid met dunner wordend haar aan. Vrouwen krijgen het advies om het product in een sterkte van 2% te gebruiken. Na een regelmatig gebruik van drie tot vier maanden, zou je verbetering moeten zien. Je moet minoxidil continu blijven gebruiken om verder haarverlies te voorkomen en eventueel nieuwe haargroei te stimuleren.

Diane-35 pil

De samenstelling van de anticonceptiepil Diane-35 is zo dat het erfelijke haaruitval vermindert. Het gebruik van de pil is omstreden en niet iedere arts schrijft het middel bij haarverlies voor. Als je deze pil gebruikt, vinden regelmatige controles plaats. Blijft verbetering na drie tot vier maanden uit, dan is verder gebruik bijna altijd zinloos.

Cafeïne shampoo

Cafeïne shampoo heeft dikwijls de voorkeur bij vrouwen die haarverlies willen verminderen. Het succespercentage is niet helemaal duidelijk en ook wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten ontbreekt.

Haar vitamines

Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen heeft soms haaruitval tot gevolg. Om deze reden hebben sommige vrouwen baat bij het gebruik van voedingssupplementen, die de vitamines waar een tekort aan is aan te vullen. Een voedingstekort heeft niet alleen invloed op de haargroei, maar gaat gepaard met andere kenmerken en symptomen. Neem je voedingsgewoonte onder de loep en probeer aanpassingen te doen, zodat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vitaminesupplementen doen soms meer kwaad dan dat ze verbetering brengen.

Haarverlies door ziekten en stress

Erfelijke haaruitval is niet de enige vorm van haarverlies waar vrouwen mee te maken hebben. Nog vaker is het plotselinge haarverlies een gevolg van onderliggende gezondheidsproblemen, stress en/of traumatische gebeurtenissen. Hoewel plotseling haarverlies tijdelijk kan zijn, is het kennen van de oorzaak belangrijk. Zeker bij gezondheidsproblemen is het nodig om onderzoek te laten doen. Waar is het haarverlies een gevolg van? Hoe kan een behandeling plaatsvinden? Welke impact heeft de oorzaak op mijn dagelijks leven? De haargroei herstelt zich dikwijls vanzelf. Om dit te bereiken is het behandelen of wegnemen van de oorzaak een noodzaak.

Haarverlies door schildklierproblemen

Onontdekte en onbehandelde schildklierproblemen leiden regelmatig tot haarverlies. Zowel een te snel werkende, hyperthyreoïdie als een te trage, hypothyreoïdie schildklier hebben op den duur haarverlies tot gevolg. Schildklierproblemen hebben andere symptomen en kenmerken dan een plotselinge gewichtstoename of afname, broze nagels, droge huid en vermoeidheid. Door de waarde van de schildklier te laten onderzoeken, kan de arts een afwijking vaststellen. Kunstmatige schildklierhormonen gebruik je meestal levenslang. Als de optimale instelling is bereikt, herstellen de lichaamsfuncties zich en zal het haarverlies verminderen.

Haarverlies door een voedingstekort

IJzertekort leidt tot bloedarmoede en bloedarmoede heeft haaruitval tot gevolg. Een tekort aan ijzer is niet ongewoon en wordt gezien bij vrouwen met zware menstruaties en/of na een bevalling. Ook vegetariërs en veganisten zijn gevoelig voor ijzertekort. Artsen controleren de ijzerwaarde met een bloedonderzoek. De ijzerpillen die een arts voorschrijft, gebruik je volgens voorschrift. Als de waarde zich herstelt en op niveau blijft, zie je na verloop van tijd een afname van het haarverlies en een verbetering van de haargroei.

Haargroeimiddelen voor mannen zijn uitgebreider

Ondanks jarenlange onderzoeken, is het aantal wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen dat veilig door vrouwen gebruikt mag worden beperkt. Waar mannen naast minoxidil baat hebben bij middelen zoals dutasteride en finasteride, mogen artsen deze geneesmiddelen niet zomaar aan vrouwen met haarverlies voorschrijven. De middelen remmen de werking van dihydrotestosteron af en stimuleren de haargroei. De werkzame bestanddelen hebben soms nare bijwerkingen tot gevolg, waardoor mannen met een kinderwens krijgen het advies het gebruik te staken. Het is niet bekend welke gevolgen de middelen hebben op een ongeboren foetus. Heb je als vrouw last van haarverlies? Laat je dan niet verleiden tot het gebruik van haargroeimiddelen voor mannen. De bijwerkingen kunnen onomkeerbaar zijn.

Haartransplantatie bij vrouwen

Vrouwen met erfelijke haaruitval die geen haargroeimiddel willen gebruiken, komen vaak in aanmerking voor een haartransplantatie. Zeker als je voldoende donorhaar hebt en je gezondheid dat toelaat is de chirurgische ingreep een prima oplossing voor haarverlies. Binnen- en buitenlandse klinieken passen de operatie succesvol toe en je hebt blijvende resultaten. De mogelijkheden variëren, zowel qua prijs als techniek. Online vindt je voorbeelden van ervaringen en reviews van vrouwen die de haartransplantatie hebben ondergaan.

Meer weten over haarverlies bij vrouwen

Vermoed je dat je last hebt van overmatig haarverlies? Ziet je haardos er wat dunner uit dan voorheen? Wellicht heb je te maken met haaruitval. Voordat je in paniek raakt, is het goed om te weten dat dagelijks haarverlies normaal is. Iedereen verliest dagelijks tot 100 haren als gevolg van het haargroeiproces dat voortdurend in ontwikkeling is. Vraag advies aan je huisarts of raadpleeg een specialist om de oorzaak van haarverlies te onderzoeken. Deze onderzoeken zijn pijnloos en binnen afzienbare tijd weet je meer over je gezondheid. Je bent dan in staat om als het nodig is een oplossing te zoeken. Overleg altijd met een huisarts of specialist als je een haargroeimiddel gaat gebruiken.

Haargroeimiddel vrouwen – FAQ

De meest bekende bijwerkingen zijn irritaties van de hoofdhuid, pijn op de borst, een verhoogde hartslag, ongewenste haargroei op bijvoorbeeld de gezichtshuid, zwelling in handen of voeten, hoofdpijn, duizeligheid en/of blozen. Niet iedereen heeft last van de genoemde bijwerkingen.

Haargroeiproducten werken niet onmiddellijk. De meeste producten laten na enkele maanden gebruik verbetering zien. Haarzakjes hebben een paar weken nodig om gestimuleerd te worden, daarna duurt het nog een paar maanden voordat verbeterde haargroei zichtbaar is.

Minoxidil is een bewezen haargroeimiddel dat is goedgekeurd voor gebruik door vrouwen. Het zorgt ervoor dat de haren dikker worden. Ook de haardos zal er voller uit zien. Bovendien remt minoxidil het haarverlies af.

Over het algemeen zijn haargroeimiddelen veilig. Sommige middelen, waaronder minoxidil, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk dat je jezelf voor het gebruik van een middel voor laat lichten door een arts. Dit is zowel over de bijwerkingen als mogelijke interacties met andere geneesmiddelen die je gebruikt.

Let op goede haarverzorging en geen overmatige belasting van de hoofdhuid en het haar. Een regelmatige hoofdhuidmassage bevordert de haargroei door het verbeteren van de doorbloeding. Je kunt je hoofdhuid masseren als je je haar wast, voor het slapengaan of door al kammend te masseren.

Vrouwelijke kaalheid is niet omkeerbaar. Een juiste behandeling bij alopecia androgenetica remt het haarverlies en stimuleert de haargroei. Het duurt meerdere maanden, voordat je verbetering ziet. Je moet een middel blijven gebruiken om te voorkomen dat je haar opnieuw uitvalt.

Haaruitval kan op elke leeftijd ontstaan. In geval van erfelijke haaruitval zien vrouwen het haar vaak vanaf de leeftijd van 40 jaar uitdunnen. Ruim 40% van de vrouwen heeft op 50-jarige leeftijd een zekere mate van haarverlies.

Oestrogeen- en progesteronspiegels dalen naarmate je ouder wordt. Dat betekent dat de effecten van androgenen of mannelijke hormonen wordt versterkt. Met name tijdens en na de menopauze dunt het haar uit, omdat de haarzakjes verzwakken. Je haar groeit langzamer en valt makkelijker uit.

Hoewel erfelijke haaruitval niet vanzelf herstelt en/of dikkere haargroei laat zien, is dat bij telogeen effluvium wel mogelijk. Plotseling haarverlies is een vorm van tijdelijke haaruitval die verschillende oorzaken heeft. Als de oorzaak is weggenomen, herstelt de haargroei zich meestal vanzelf. Hier gaan zes tot soms twaalf maanden overheen.

Om de effecten van androgenen te verminderen is een gezond gewicht belangrijk. Gewichtsverlies kan de androgeen- en insulinespiegels verlagen. Lichaamsbeweging helpt je lichaam gezond te houden en de verschillende lichaamsfuncties te reguleren. Kies voor afwisselende voeding en drink zo weinig mogelijk alcohol.

Water is een belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan een gezonde haargroei. Water maakt bijna 25% uit van het gewicht van elke haar. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag voor een gezonde haargroei.