Hair Science Institute

Haarimplantaten

Zoals een goede gezondheid en een jeugdig uiterlijk, nemen veel mensen een gezonde haargroei als vanzelfsprekend aan. Helaas krijgen jaarlijks wereldwijd miljoenen mensen te maken met haaruitval. Bij een grote groep mensen met erfelijke haaruitval kan een haartransplantatie helpen de haardos te herstellen. Als het alsmaar dunner wordende haar je echt stoort, kunnen haarimplantaten een manier zijn om je weer meer zelfvertrouwen te geven. Praat eerst met een specialist over de inhoud van de behandeling en de te verwachten resultaten.

 

haarimplantaten resultaat

Wat houdt een haarimplantatie in?

De haartransplantatie wordt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw toegepast. Technieken, apparatuur en behandelmogelijkheden zijn de afgelopen jaren enorm verfijnd en verbeterd. Bij een haartransplantatie worden haarimplantaten, haarzakjes of grafts uit de haarkrans verwijderd en naar de kale plekken getransplanteerd. Het is een langdurige ingreep die met behulp van verschillende technieken wordt toegepast.

  • De oudste haartransplantatie methode, waarbij een reepje huid van het achterhoofd wordt verwijderd is bekend als de FUT-techniek. De techniek wordt tegenwoordig niet meer standaard gebruikt. Het grote FUT litteken dat zichtbaar blijft na de behandeling, wordt als groot obstakel beschouwd. Tijdens de herstelperiode is de wond bovendien vatbaar voor infecties.
  • De meeste haarklinieken en haartransplantatie specialisten werken tegenwoordig met de FUE-techniek. De haarimplantaten worden met een holle naald uit het donorgebied geëxtraheerd. Deze techniek laat kleine littekens achter en kent bij de meeste mensen een vlot, probleemloos herstel.
  • HaarStamcel Transplantatie methode. Hair Science Institute heeft de unieke HST-methode ontwikkeld, waarbij de grafts op een gepatenteerde manier worden uitgenomen. Een gedeelte van de graft blijft achter in het donorgebied en het andere gedeelte wordt in de transplantatiegebieden geplaatst. De methode laat enerzijds het donorgebied beter intact en maakt anderzijds haargroei op kale plekken mogelijk.

Het plaatsen van de geoogste haarzakjes verloopt bij de verschillende technieken in grote lijnen hetzelfde. Op de eerder besproken plaatsen worden kleine kanaaltjes geboord, hier worden de haarimplantaten in geplaatst. Afhankelijk van de omvang van de ingreep, duurt de behandeling 6 tot 9 uur. De resultaten die bereikt worden zijn permanent.

Verwachtingen en herstel haarimplantaten

Na de ingreep is je hoofdhuid extra gevoelig en het kan nodig zijn om pijnstillers te gebruiken om de pijn te bestrijden. De eerste dagen doe je het bij voorkeur rustig aan en vermijd je iedere vorm van druk op het hoofd. De behandelde huid krijgt te maken met korstvorming en kan als gevolg daarvan trekkerig of enigszins jeukerig aanvoelen. Het duurt meestal ongeveer 7 tot 10 dagen, voordat de huid hersteld is. Je kunt je werkzaamheden binnen een week hervatten. Verricht je zware lichamelijke werkzaamheden? Overleg dan eerst met de arts hoe snel je verantwoord weer aan het werk kan. Veel mensen schrikken als het getransplanteerde haar een aantal weken na de haarimplantatie begint uit te vallen. Dit is echter een normaal verschijnsel, binnen een aantal maanden zal je weer nieuwe haargroei opmerken.

Risico’s en behandelkosten

De prijs van een haartransplantatie hangt grotendeels af van de hoeveelheid haar die je laat verplaatsen, maar varieert in het algemeen van € 3.300 tot boven € 9.400. De basisverzekering en de meeste aanvullende zorgpakketten dekken of vergoeden de kosten helaas niet. Een haarimplantatie wordt namelijk gezien als een cosmetische ingreep. Alleen in specifieke gevallen kan een zorgverzekeraar een uitzondering maken. De ingreep is veilig en heeft een kleine kans op risico’s zoals nabloedingen en infecties. Hoe ervaren de arts ook is er is altijd een kans op littekens en onnatuurlijk ogende haargroei. Een enkele keer komt het voor dat op het moment dat de haarzakjes nieuwe haren beginnen te produceren er sprake is van een ontsteking van de haarzakjes, folliculitis. Dit kan met koude kompressen en antibiotica behandeld worden. Door jezelf vooraf goed te laten voorlichten over de haartransplantatie techniek en de behandelmogelijkheden die bij je passen, kan je de juiste keuze voor een ingreep nemen. Vergelijk je de behandelmogelijkheden en tarieven met elkaar? Het zal je wellicht opvallen dat haartransplantaties in landen als Turkije aanmerkelijk goedkoper worden aangeboden. In Turkije wordt niet gewerkt met de unieke HaarStamcel Transplantatie methode. Vaak betalen mensen die de ingreep in het buitenland ondergaan behoorlijk wat bijkomende kosten, zoals de reis en het verblijf. Telt u vervolgens alle kosten bij elkaar op, dan is de ingreep in Nederland niet of nauwelijks duurder. Bovendien laat de kwaliteit van een behandeling in het buitenland vaak te wensen over.

Haarimplantaten voor mannen en vrouwen

Androgene alopecia veroorzaakt ongewenste haaruitval bij mannen en vrouwen. Waar de haartransplantatie in het verleden eigenlijk alleen een ingreep was die bij mannen werd toegepast, heeft verfijning en verbetering van de techniek ook voor interesse bij vrouwen gezorgd. De ingreep wordt tegenwoordig zowel bij mannen als vrouwen succesvol toegepast. Ook de HaarStamcel Transplantatie techniek kan bij vrouwen goede resultaten bieden. De ingreep, die vergelijkbaar is met de FUE haartransplantatie, wordt bij Hair Science Institute toegepast. Je kunt beelden van de HST-methode online bekijken in de vorm van haartransplantatie voor en na foto’s. Bekende Nederlanders die de ingreep bij Hair Science Institute hebben laten toepassen, hebben video verslagen gemaakt. Zo kun je van dichtbij zien hoe de haarzakjes worden geëxtraheerd en in de kale gebieden worden geplaatst. Je ziet ook hoe de behandelde hoofdhuid er direct na de haarimplantatie uitziet, hoe het herstel verloopt en hoe de resultaten zich ontwikkelen.

Haarimplantaten – FAQ

Een haartransplantatie is voor de meeste mensen een eenmalige ingreep. Het kan gebeuren dat wanneer je op jonge leeftijd een haarimplantatie ondergaat, je een aantal jaren later een nabehandeling overweegt. Uit een gezonde haarkrans kunnen tot 5.000 haarzakjes geoogst worden zonder dat je haar zichtbaar dunner is en/of kalende plekken vertoond.

Helaas wel. Haaruitval en kaalheid die te ver gevorderd zijn en waarbij een haartransplantatie specialist vooraf al ziet dat het resultaat niet aan je verwachting kan voldoen, kan de ingreep afraden. Alleen als er voldoende donormateriaal is om de kalende gebieden naar wens op te vullen, wordt een behandelplan samengesteld.

Mannen wordt vrijwel altijd gevraagd het haar voor de haartransplantatie te scheren. Dit maakt zowel het oogsten als terugplaatsen voor de haartransplantatie specialist overzichtelijker en efficiënter. Vrouwen kiezen eerder voor een haarsparende haartransplantatie, waarbij het scheren beperkt blijft tot een gedeelte van de haarkrans.

Specialisten adviseren meestal om de ingreep niet voor je 25e levensjaar toe te laten passen. Dit omdat op jonge leeftijd het verdere verloop van het haarverlies niet goed ingeschat kan worden. Mensen die de ingreep voor hun 25e laten toepassen, hebben na verloop van tijd vaak behoefte aan een nabehandeling. Dit is geen probleem, zolang er voldoende donorhaar over is voor een vervolgbehandeling.

Ja, de haarzakjes die door een haartransplantatie specialist succesvol worden getransplanteerd blijven haren produceren. Je hebt je leven lang plezier van de ingreep.

Ja, de ingreep wordt wereldwijd toegepast.

ingreep die door een team van specialisten en assistenten met uiterste precisie wordt toegepast. Je bent gemiddeld 6 tot 9 uur onder behandeling. Al deze factoren zijn van invloed op de kostprijs van een haartransplantatie.

Nee, de meeste haartransplantaties hebben een cosmetische achtergrond. Zorgverzekeraars vergoeden haartransplantaties alleen in uitzonderlijke gevallen en wanneer het haarverlies een gevolg is van ongevallen en/of brandwonden. Ook aanvullende zorgpakketten hebben nauwelijks vergoedingsmogelijkheden.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer buitenlandse haarklinieken die een vestiging in Nederland of België geopend hebben. Het maakt de stap naar het buitenland makkelijker. Deze klinieken bieden geregeld lagere tarieven dan Nederlandse haarklinieken. Vergeet niet te kijken naar de bijkomende reis- en verblijfkosten die de uiteindelijke prijs van de ingreep duurder maken.

Getransplanteerde haren worden niet sneller of anders grijs dan de omliggende haren. Een haartransplantatie heeft geen invloed op het vergrijzingsproces. Naarmate je ouder wordt, verkleurt het haar naar grijs en/of wit. Kun je hier niet aan wennen of zie je jezelf liever met je originele, natuurlijke haarkleur? Je kunt het getransplanteerde haar stylen, kleuren of verven naar wens.

 

Haartransplantatie chirurgie is normaal gesproken veilig. Gekwalificeerde, ervaren artsen passen de ingreep met aandacht en nauwkeurigheid toe. Mensen hebben uiteenlopende verwachtingen en herstellen op een unieke manier van de ingreep. De uitkomst is nooit volledig voorspelbaar. Zoals bij elke andere chirurgische ingreep bestaat er een risico op bijwerkingen en complicaties.

Bijwerkingen kunnen onder andere zijn roodheid en zwellingen. Deze verschijnselen zijn tijdelijk en nemen vanzelf af. Ook allergische reacties en jeuk doen zich voor. Als de korstjes die zich op de behandelde huid vormen los gekrabd worden, kunnen infecties en ontstekingen ontstaan.

Nee, dankzij de plaatselijke verdovingen is de ingreep niet pijnlijk. Napijn kan met een pijnstiller bestreden worden. Het eventuele ongemak komt doordat je lange tijd in de behandelstoel zit om het proces te voltooien. Je krijgt regelmatige pauzes om op te staan en je benen te strekken.

Bij het transplanteren van haren worden minuscule gaatjes geboord in de transplantatie gebieden. De daaruit voortvloeiende littekens zijn vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders. Ook in het donorgebied ontstaan nauwelijks zichtbare littekens.

Haargroei is een natuurlijk proces. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Na de haartransplantatie vallen de getransplanteerde haren twee tot vier weken later uit. Het haargroeiproces komt in de rustfase. Drie tot vier maanden later begint een nieuwe haar te groeien. Als het haar eenmaal begint te groeien, duurt het ongeveer acht maanden voor het effect volledig is. Het eindresultaat kan twaalf maanden na de ingreep beoordeeld worden.

De haarzakjes die verplaatst worden, zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon. Deze unieke eigenschappen blijven behouden. In theorie blijven ze je leven lang nieuwe haren produceren. Dit is alleen van toepassing op de transplantatie gebieden. Op andere plaatsen kan het haar nog uitvallen. Je kunt ervoor kiezen om in de toekomst een aanvullende behandeling te ondergaan.

Over het algemeen volstaat het om het na de ingreep een aantal dagen rustig aan te doen. Iedereen herstelt in eigen tempo van de haarimplantatie. Zware fysieke inspanningen doe je tot 6 weken na de ingreep bij voorkeur niet. Overmatige inspanning, contactsporten, zwemmen en het bezoeken van de sauna doe je deze periode ook niet. De arts geeft een toelichting die op je werkzaamheden is gebaseerd en vertelt wanneer je alles weer kunt doen, zoals voorheen.

Nee, je krijgt normaal gesproken geen nieuwe haaruitval door de operatie. Wel zullen de getransplanteerde haren uitvallen. Dit verschijnsel is tijdelijk. Na een aantal maanden ontstaat nieuwe haargroei. Een specialist kan meer vertellen over het haarverlies en haargroei na een haartransplantatie.

Haarimplantaties zijn cosmetische ingrepen. De kosten worden nauwelijks door zorgverzekeraars vergoed. Het vergelijken van behandelmogelijkheden levert interessante voordelen op. Het is niet zo dat de goedkoopste aanbieding het minste resultaat geeft, net zoals de duurste haartransplantatie ook geen garantie voor het mooiste resultaat is.

Adviesgesprek haarimplantaten

Ondanks de veiligheid en het hoge slagingspercentage is een haartransplantatie een ingrijpende operatie, waar u uzelf goed op moet voorbereiden. Het aantal klinieken dat de ingreep aanbiedt is divers en ook de tarieven en resultaten lopen sterk uiteen. Online vind je uiteenlopende informatie over haaruitval en geschikte behandelmethodes. Schrijf de vragen die je hebt op en neem deze mee naar een vrijblijvend adviesgesprek bij Hair Science Institute.

Het consult kan zowel in Maastricht als in Amsterdam plaatsvinden. Wat kun je verwachten van het consult? Een ervaren specialist bekijkt de mate waarin je haar is uitgevallen en vraagt onder andere naar je verwachting. Ook wordt aandacht besteed aan je gezondheid, eerdere operaties en medicijngebruik. De techniek wordt toegelicht, je kunt haartransplantatie voor en na foto’s bekijken en je ontvangt een behandelplan met kostenopgave op maat. Het eerste consult is gratis. Je kunt een afspraak maken door telefonisch contact op te nemen met Hair Science Institute op +31 (0)43 601 8101.