Haartransplantatie achterhoofd

Haartransplantatie achterhoofd

Wil je meer weten over haartransplantatie van het achterhoofd? Een van de meest gestelde vragen in het haartransplantatie traject is de manier waarop de ingreep de haargroei op het achterhoofd beïnvloedt. Groeit het geëxtraheerde haar terug? Het type haartransplantatie, FUT, FUE of HaarStamcel Transplantatie bepaalt hoe het donorgebied er later uitziet.

 

Haartransplantatie mannen kruin

HST behandeling met 1400 grafts

Belang haartransplantatie achterhoofd

haarkrans groeien, zijn van nature namelijk ongevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon is de veroorzaker van alopecia androgenetica. Dit wordt ook wel erfelijk haarverlies genoemd. Als je deze haarzakjes tijdens een haartransplantatie laat transplanteren, blijven de kenmerken behouden en ontstaat nieuwe haargroei op de kale plekken. Alleen in bijzondere situaties gebruikt een arts andere lichaamsbeharing voor de ingreep.

Het achterhoofd of donorgebied na een haartransplantatie

Een chirurgische ingreep laat sporen achter. Dit is ook het geval na een haartransplantatie. De ingreep heeft invloed op het transplantatie gebied en het achterhoofd, zoals:

• Roodheid en zwellingen, als gevolg van de verdovende injecties en het extraheren en terugplaatsen van de haarzakjes. Na een paar dagen zie je zowel de roodheid als zwellingen afnemen.
• Jeuk. De huid die herstelt kan jeuk veroorzaken. Laat je niet verleiden om aan de huid te krabben. Dit kan namelijk wondjes en infecties veroorzaken.
• Milde napijn.

Afhankelijk van je herstelvermogen duurt het 7 tot 10 dagen voordat het donorgebied is genezen.

Herstel donorgebied na haartransplantatie

Je kiest voor een haartransplantatie om haaruitval te herstellen en met zelfvertrouwen door het leven te gaan. Het laatste wat je daarbij kunt gebruiken, is een overbelast donorgebied. Hoe het achterhoofd eruit ziet na een haartransplantatie is afhankelijk van de ervaring van de specialist en de techniek.

• FUT haartransplantatie, waarbij een specialist een reepje huid van het achterhoofd verwijdert. Na het hechten en genezen van de wond is een litteken het resultaat. Dit litteken is opvallend en zal zeker bij een korte haardracht goed zichtbaar zijn en opvallen. De haargroei op het litteken ontbreekt.
• FUE haartransplantatie, zonder snijden en hechten haalt een specialist de haarzakjes uit het donorgebied. Door de geoogste haarzakjes in de juiste verhoudingen over het kale gebied te verdelen, zie je een natuurlijk resultaat. Haalt een arts teveel grafts uit je haarkrans, dan valt dit in de toekomst op.

Unieke HaarStamcel Transplantatie

In tegenstelling tot de bovenstaande haartransplantatie technieken, belast de nieuwe HaarStamcel Transplantatie techniek het donorgebied minimaal. Haargroei is zowel in het donorgebied als op de getransplanteerde gebieden mogelijk. De techniek is ontwikkeld door de specialisten van Hair Science Clinic. De herstelperiode is kort en naderhand is niet zichtbaar dat je een haartransplantatie hebt laten doen.

Herstel haartransplantatie achterhoofd

Het bijzondere van een haartransplantatie is dat het de enige oplossing is voor erfelijke kaalheid, waarbij nieuwe haargroei ontstaat. De technieken zijn succesvol en geven mensen hernieuwd zelfvertrouwen. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Niet iedereen is geschikt en niet iedereen is achteraf tevreden met het bereikte resultaat. Hoe je een haartransplantatie ervaart verschilt per persoon. De keuze voor een haarkliniek is van invloed op je uiteindelijke ervaring en het resultaat. Voor en na de ingreep krijg je instructies die je helpen met het bereiken van een gezonde haargroei. Pas je deze instructies en adviezen niet of onvoldoende toe, dan kan dat van invloed zijn op het donorgebied en de getransplanteerde plaatsen.

Risico’s en bijwerkingen haarimplantatie

Een haartransplantatie is minimaal invasief, maar het blijft een chirurgische ingreep waar risico’s aan verbonden zijn. Je kunt je goed voorbereiden op de operatie door de adviezen op te volgen. Dat betekent onder meer dat je ruim voor de haartransplantatie stopt met roken. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken en kun je daarbij hulp gebruiken? Zorgverzekeraars moedigen stoppen met roken aan en vergoeden verschillende hulpmethodes. Omdat je ook na de haartransplantatie beter niet rookt, is stoppen op diverse manieren goed voor je gezondheid. Nicotine is van invloed op de doorbloeding van onder andere de hoofdhuid. Voor een gezonde haargroei hebben de haarzakjes behoefte aan zuurstofrijk bloed, zodat de juiste voedingsstoffen opgenomen worden.

Complicaties

Onder de juiste omstandigheden doen zich niet veel bijwerkingen of complicaties voor. De haartransplantatie techniek die een arts toepast, speelt hierbij mee. Zo heb je bij een FUT haartransplantatie een aanzienlijk grotere kans op ontstekingen dan wanneer je voor de HST techniek gaat. Operaties waar incisies en hechtingen aan te pas komen, hebben nu eenmaal een groter risico. Het is belangrijk om dit al tijdens je voorbereiding te beseffen. De meeste mensen hebben na de ingreep nergens last van en herstellen probleemloos. Welke techniek je ook kiest, het advies luidt om na de ingreep de huid zoveel mogelijk met rust te laten en niet over het donorgebied en de transplantatie plaatsen te wrijven of krabben. Het gebeurt een enkele keer dat iemand dit advies onvoldoende opvolgt en als gevolg daarvan een onaangename en pijnlijk ontsteking meemaakt. Infecties hebben een zeker risico op de vorming van littekens.

Haartransplantatie achterhoofd minimaal invasief

Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen, is het belangrijk dat je over voldoende donorhaar beschikt. Dit is bij iedere techniek hetzelfde. Ziet een haarchirurg dat je uitgebreid haarverlies hebt en een beperkt donorgebied? Houd dan rekening met een negatief behandeladvies. Artsen die al vooraf zien dat de kans op succes klein is, raden de ingreep bijna altijd af. Bij alle haartransplantatie methodes wordt de huid plaatselijk verdoofd. Het gevoel is minimaal. Door de lengte van de ingreep, 6 tot 9 uur, kan op den duur een gevoel van irritatie optreden. Napijn is beperkt en je krijgt het advies om een pijnstiller te gebruiken.

Haartransplantatie achterhoofd – FAQ

Het achterhoofd is bij een haartransplantatie meestal het gebied waaruit de grafts geëxtraheerd worden. De haren in de haarkrans hebben andere genetische eigenschappen, waardoor ze ongevoelig zijn voor het mannelijke dihydrotestosteron dat alopecia androgenetica veroorzaakt. Als het haar van je achterhoofd is uitgevallen, is een haartransplantatie waarschijnlijk niet meer mogelijk.

Uit een gezonde haarkrans kunnen ongeveer 5.000 haarzakjes geoogst worden, zonder dat je hoofdhuid hierdoor meer opvalt. Laat je meer grafts oogsten of wordt de haarkrans op een andere manier overbelast, dan loop je risico op kale plekken.

Nee, moderne behandeltechnieken laten vrijwel geen zichtbare littekens achter. Om het risico op littekens te beperken, blijf je na de ingreep van de huid af en krab je korstjes niet open. Wacht tot de korstjes vanzelf van de huid afvallen.

Nee, in sommige gevallen kan er gewerkt worden met haar afkomstig van de borst en/of rug. Vooral bij een wimper- of wenkbrauwtransplantatie kan hiervoor gekozen worden.

Haartransplantaties waarbij artsen werken met de FUT- of FUE-techniek, verplaatsen de haarzakjes vanuit het donorgebied. Het geëxtraheerde haar groeit niet terug. In geval van een HST-haartransplantatie blijft het donorgebied beter intact en wordt het minder belast, waardoor haargroei in zowel het donor- als het transplantatiegebied mogelijk is.

Als je eerder een FUT-haartransplantatie hebt laten doen en daar een litteken aan hebt over gehouden, kun je dit later met een FUE- of HST-haartransplantatie laten verbeteren. Uiteraard heb je wel voldoende donorhaar nodig voor een mooi resultaat.

Als het achterhoofd alleen als donorgebied gebruikt is, is hier naderhand nauwelijks iets van te zien. De eerste dagen na de ingreep laat je de huid met rust, zodat deze kan herstellen. Voorkom dat de haarkrans overmatig wordt belast en spreek hier van tevoren met de arts over. Deze kan je voorbeelden laten zien van eerder toegepaste haartransplantaties.

Ja, het donorgebied wordt net als de ontvangstgebieden plaatselijk verdoofd. Je voelt geen pijn tijdens de operatie. Napijn is beperkt en kan met een pijnstiller bestreden worden.

Voor de haartransplantatie kom je bij de arts voor een consult. De arts kijkt naar het donorgebied en de omvang van de ontvangstgebieden. Het kan zijn dat een arts ziet dat het beschikbare donorhaar te weinig is om een natuurlijk resultaat te behalen. In dat geval kan een alternatieve behandeling voorgesteld worden.

Ja, de haren die achterblijven gedragen zich zoals eerder. Hetzelfde geldt voor de haren die vanuit het donorgebied getransplanteerd zijn. De unieke eigenschappen blijven behouden, waardoor je blijvend nieuwe haargroei hebt op de uitgedunde plaatsen.

Meer weten over een haartransplantatie?

Ben je nieuwsgierig naar de innovatieve HaarStamcel Transplantatie? De specialisten van Hair Science Clinic leggen de unieke methode graag uit tijdens een consult. Je kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. De kliniek is bereikbaar op +31 43 601 8101. Bereid je voor op het consult en vraag de informatiebrochure aan die je op je gemak thuis doorneemt. Gebruik je medicatie of heb je een chronische ziekte of aandoening? Neem zoveel mogelijk informatie mee naar het gesprek. Dit kan van invloed zijn op je geschiktheid en het uiteindelijke resultaat.