man na een reconstructieve haartransplantatie

Haartransplantatie alternatief

Ben je op zoek naar een haartransplantatie alternatief? Jaarlijks gaan in de haaruitvalindustrie miljoenen Euro’s om. De industrie bestaat niet alleen uit cosmetische producten, want ook bijvoorbeeld haarwerken, medicijnen en dure chirurgische ingrepen worden wereldwijd aangeboden. Daarnaast zijn er talloze websites en fora actief. Met de overvloed aan beschikbare informatie kan het verwarrend zijn om een geschikte oplossing voor beginnend haarverlies te vinden. Het is belangrijk om alle beschikbare behandelingen te onderzoeken en pas daarna te beslissen welke ingreep het beste bij je past. Er zijn verschillende haartransplantatie alternatieven die je daarbij kunt overwegen.

 

Beste haartransplantatie techniek

Beste haartransplantatie alternatief

Het verliezen van je haar is een nadeel dat vaak hoort bij het ouder worden. Zowel mannen als vrouwen krijgen vroeg of laat vaak met haaruitval te maken. Waar dit doorgaans erfelijk bepaald is, kan het haarverlies ook andere oorzaken hebben. Desalniettemin is haaruitval van invloed op je zelfvertrouwen. Je zit minder lekker in je vel en je maakt je zorgen over je veranderende haardos. Je bent niet de enige die een oplossing zoekt voor haaruitval. Haartransplantaties zijn bewezen effectief, al heeft niet iedereen met haaruitval de behoefte om een ingrijpende, chirurgische behandeling te ondergaan. Gelukkig is er een scala aan haartransplantatie alternatieven beschikbaar.

Medische behandeling of haargroeimiddelen als alternatief voor haartransplantatie

Zowel door een arts voorgeschreven, als vrij verkrijgbare medische behandelingen voor haarverlies kunnen helpen het haarverlies te verminderen en de haargroei te stimuleren. De meest gebruikte en succesvolle medicijnen zijn:

  • Propecia of Finasteride. Finasteride is een medicijn dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is en bedoeld is bij de behandeling van Alopecia androgenetica bij mannen. Finasteride neem je eenmaal per dag in. Het medicijn kan gevaarlijk zijn voor vrouwen en (ongeboren) kinderen, mede daarom mag het middel uitsluitend aan mannen worden voorgeschreven. Bijwerkingen van Finasteride zijn onder meer een verhoogd risico op prostaatkanker, impotentie, verlies van libido, hoofdpijn, duizeligheid, zwellingen aan handen en/of voeten en huiduitslag. Als je Finasteride gebruikt zie je na een periode van drie tot zes maanden verbetering en een afname van het haarverlies. Stop je met het gebruik? Je kunt dan verwachten dat het haarverlies terugkomt.
  • Minoxidil of Rogaine. Minoxidil is een lotion die zowel aan mannen als vrouwen met erfelijke haaruitval kan worden voorgeschreven. Het middel is zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar. Na een periode van 4 maanden treedt in sommige gevallen vermindering van het haarverlies op en zie je nieuwe haargroei. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van Minoxidil is irritatie van de hoofdhuid. Zeldzame bijwerkingen zijn acné op de plaatsen waar de lotion is aangebracht, wazig zicht en zwellingen in het gezicht.

 

Cosmetisch camoufleren van haaruitval, door middel van haarverdikkingsproducten

In plaats van te kiezen voor een haartransplantatie kun je ook voor cosmetische camouflage kiezen. Cosmetische camouflage opties zijn er in overvloed en worden aangeboden aan mannen en vrouwen. Hoewel deze alternatieve oplossingen je er dagelijks goed uit laten zien, moet je je realiseren dat ze nauwelijks of geen voordeel bieden bij het opnieuw laten groeien of herstellen van je haar. Het gebruik van een haarwerk, pruik of haarstukje is de meest voorkomende cosmetische bedekking bij haaruitval. Een verscheidenheid aan pruiken, toupetjes en cover-ups zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maten en stijlen. Het gebruik van een haarwerk of pruik heeft zowel voor- als nadelen, maar worden door veel mensen gezien als een betaalbaar middel om haaruitval te verbergen. Zoek je een haartransplantatie alternatief, maar zie je het gebruik van een pruik of haarwerk niet zitten? Je kunt ook kiezen voor een spray die op de hoofdhuid wordt gebruikt om het uiterlijk van haar na te bootsen. Daarnaast heb je mogelijkheid om te kiezen voor het gebruik van vezels die zich aan de resterende haren hechten en het haar een dikker, voller uiterlijk geven.

Natuurlijke behandelingen tegen haaruitval

Naast erfelijkheid en ouderdom die haaruitval veroorzaken, kunnen ook je levensstijl en omgevingsfactoren van invloed zijn op de haargroei. Het is aangetoond dat het veranderen en aanpassen van je levensstijl de haargroei soms kan verbeteren. Het toepassen van deze wijzigingen is het proberen waard. Enkele regelmatig toegepaste natuurlijke behandelingen bij haaruitval zijn:

  • Gezonde, verantwoorde voeding. Een afwisselend dieet is van belang voor je gezondheid. Wissel regelmatig af en kies daarbij producten uit de verschillende voedingsgroepen. Eet dagelijks mager vlees, vis, fruit en groenten en voedingsmiddelen met belangrijke vitamines zoals foliumzuur, vitamine B5, vitamine B12, koper, ijzer, zink en vitamine A.
  • Masker van kokosmelk. Het aanbrengen van kokosmelk op de hoofdhuid kan de haargroei een boost geven. Kokosmelk is vrij verkrijgbaar, zowel kant-en-klaar in blikvorm, als in onbewerkte kokosnoten die je zelf kunt openen en uitpersen.
  • Vermijd stress. Stress veroorzaakt onrust, slapeloosheid, slechte eetgewoonten en een verscheidenheid aan extra zorgen. Hoe meer stress je ervaart, hoe groter het haarverlies kan zijn. Neem regelmatig een moment voor jezelf en probeer te ontspannen. Zoek een uitlaadklep zoals een hobby of een sportieve activiteit.
  • Vermijd het gebruik van chemicaliën. Veel haarverzorgingsproducten bevatten agressieve chemicaliën die vocht aan je haar onttrekken. Bovendien kunnen deze ingrediënten je haar beschadigen waardoor het dunner wordt en soms uitvalt.
  • Masseer je hoofdhuid regelmatig. Dit stimuleert de doorbloeding, waardoor essentiële voedingsstoffen de haarzakjes beter bereiken.

Pas je één van de bovenstaande behandelingen toe? Verwacht niet direct resultaat. Net zoals bij het gebruik van medicatie bij haaruitval moet je rekenen op enkele weken tot maanden, voordat verandering en verbetering mogelijk zichtbaar wordt.

 

Haartransplantatie alternatief – FAQ

Dit is onder andere mogelijk met haargroeimiddelen. Ook mesotherapie en PRP behandeling zijn manieren om de haargroei te stimuleren. Bloedplaatjesrijk plasma wordt in de hoofdhuid geïnjecteerd en helpt bij het herstellen van haarverlies. PRP kan zowel in combinatie met een haartransplantatie als een op zichzelf staande behandeling worden toegepast.

Mensen met tijdelijke vormen van haaruitval zijn meestal niet geschikt voor de ingreep. Ook mensen met Alopecia areata komen niet voor de ingreep in aanmerking. Voorzichtigheid is geboden als je bekend bent met chronische aandoeningen zoals diabetes, auto-immuunziekten, hart- en vaatklachten.

De haarimplantatie is een unieke ingreep. Het is vooralsnog de enige oplossing bij Alopecia androgenetica, waarbij nieuwe haargroei mogelijk is. Resultaten zijn permanent. Heb je onvoldoende donorhaar of ben je niet toe aan een haartransplantatie? Mesotherapie bij haaruitval en/of bijvoorbeeld micro haar pigmentatie kunnen veilig toegepast worden. De resultaten van de alternatieven zijn vrijwel altijd tijdelijk.

Het is een dure, operatieve ingreep waarvan de kosten niet vergoed worden. Resultaten worden pas na een aantal maanden zichtbaar. Laat de ingreep niet voor je 25e toepassen. De kans is groot dat je na verloop van tijd nog een haartransplantatie nodig hebt. Je ligt zo’n 6 tot 9 uur in de behandelstoel, hier moet altijd rekening mee worden gehouden.

Haargroeimiddelen werken niet bij iedereen. Alopecia androgenetica kan soms in een vroeg stadium met Dutasteride, Finasteride of Minoxidil gestabiliseerd worden. Je kunt het gebruik van een haargroeimiddel niet vergelijken met een haartransplantatie. Heb je na 6 maanden haargroeimiddelen nog geen zichtbare verbetering? De arts zal adviseren een ander middel of alternatieve behandeling toe te passen. Een haargroeimiddel moet je blijven gebruiken, anders zet het haarverlies door.

Nee, beide behandelingen zijn op veel vlakken anders. Een haartransplantatie creëert nieuwe, natuurlijke haargroei, terwijl micro haar pigmentatie je haardos optisch voller maakt of kale plekken camoufleert. Nieuwe haargroei is met micro haar pigmentatie niet mogelijk. Er worden natuurlijke haarstoppels gecreëerd.

Behandelingen tegen haaruitval brengen allemaal kosten met zich mee. Kies je voor een behandeling met tijdelijke resultaten, dan heb je te maken met regelmatig terugkerende kosten. Een haartransplantatie is een eenmalige uitgave. Veel mensen zien de ingreep als een investering in het eigen welzijn.

Het gebeurt regelmatig dat een haartransplantatie in combinatie met een haargroeimiddel of bijvoorbeeld mesotherapie plaatsvindt. Een specialist kan je adviseren in de combinaties die bij je passen.

Haarweb.nl is het grootste forum van Nederland dat haarproblemen en oplossingen bespreekbaar maakt. Je vindt hier veel informatie over oorzaken en oplossingen voor tijdelijk en blijvend haarverlies. Lees hoe anderen een bepaalde behandeling hebben ervaren en hoe de resultaten zijn.   

Micro haar pigmentatie als alternatief voor haartransplantatie

Helpen natuurlijke behandelingen niet of onvoldoende? Je kunt ook een micro haar pigmentatie behandeling overwegen. In tegenstelling tot een haartransplantatie, komen veel mannen en vrouwen voor een MHP behandeling in aanmerking. Van nieuwe haargroei is geen sprake. Door gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag te injecteren, ontstaat het idee van natuurlijke haarstoppels. Resultaten die bereikt worden, zijn langdurig en om het effect te behouden kun je regelmatige touch-ups toe laten passen. Met een behandelprijs die ligt tussen € 500 en € 3.000 is micro haar pigmentatie bovendien vaak goedkoper dan een haartransplantatie. Meer informatie over haartransplantatie alternatieven en resultaten die je kunt verwachten, lees je onder meer op een forum dat gericht is op haargroei, haaruitval, behandelingen en ervaringsverhalen. Ook een huisarts kan meer informatie geven.