man na een reconstructieve haartransplantatie

Haartransplantatie alternatief

Ben je op zoek naar een haartransplantatie alternatief? Jaarlijks gaan in de haaruitvalindustrie miljoenen Euro’s om. De industrie bestaat niet alleen uit cosmetische producten, want ook bijvoorbeeld haarwerken, medicijnen en dure chirurgische ingrepen worden wereldwijd aangeboden. Daarnaast zijn er talloze websites en fora actief. Met de overvloed aan beschikbare informatie kan het verwarrend zijn om een geschikte oplossing voor beginnend haarverlies te vinden. Het is belangrijk om alle beschikbare behandelingen te onderzoeken en pas daarna te beslissen welke ingreep het beste bij je past. Er zijn verschillende haartransplantatie alternatieven die je daarbij kunt overwegen.

 

Beste haartransplantatie techniek

Beste haartransplantatie alternatief

Het verliezen van je haar is een nadeel dat vaak hoort bij het ouder worden. Zowel mannen als vrouwen krijgen vroeg of laat vaak met haaruitval te maken. Waar dit doorgaans erfelijk bepaald is, kan het haarverlies ook andere oorzaken hebben. Desalniettemin is haaruitval van invloed op je zelfvertrouwen. Je zit minder lekker in je vel en je maakt je zorgen over je veranderende haardos. Je bent niet de enige die een oplossing zoekt voor haaruitval. Haartransplantaties zijn bewezen effectief, al heeft niet iedereen met haaruitval de behoefte om een ingrijpende, chirurgische behandeling te ondergaan. Gelukkig is er een scala aan haartransplantatie alternatieven beschikbaar.

Medische behandeling of haargroeimiddelen als alternatief voor haartransplantatie

Zowel door een arts voorgeschreven, als vrij verkrijgbare medische behandelingen voor haarverlies kunnen helpen het haarverlies te verminderen en de haargroei te stimuleren. De meest gebruikte en succesvolle medicijnen zijn:

  • Propecia of Finasteride. Finasteride is een medicijn dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is en bedoeld is bij de behandeling van Alopecia androgenetica bij mannen. Finasteride neem je eenmaal per dag in. Het medicijn kan gevaarlijk zijn voor vrouwen en (ongeboren) kinderen, mede daarom mag het middel uitsluitend aan mannen worden voorgeschreven. Bijwerkingen van Finasteride zijn onder meer een verhoogd risico op prostaatkanker, impotentie, verlies van libido, hoofdpijn, duizeligheid, zwellingen aan handen en/of voeten en huiduitslag. Als je Finasteride gebruikt zie je na een periode van drie tot zes maanden verbetering en een afname van het haarverlies. Stop je met het gebruik? Je kunt dan verwachten dat het haarverlies terugkomt.
  • Minoxidil of Rogaine. Minoxidil is een lotion die zowel aan mannen als vrouwen met erfelijke haaruitval kan worden voorgeschreven. Het middel is zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar. Na een periode van 4 maanden treedt in sommige gevallen vermindering van het haarverlies op en zie je nieuwe haargroei. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van Minoxidil is irritatie van de hoofdhuid. Zeldzame bijwerkingen zijn acné op de plaatsen waar de lotion is aangebracht, wazig zicht en zwellingen in het gezicht.

 

Cosmetisch camoufleren van haaruitval, door middel van haarverdikkingsproducten

In plaats van te kiezen voor een haartransplantatie kun je ook voor cosmetische camouflage kiezen. Cosmetische camouflage opties zijn er in overvloed en worden aangeboden aan mannen en vrouwen. Hoewel deze alternatieve oplossingen je er dagelijks goed uit laten zien, moet je je realiseren dat ze nauwelijks of geen voordeel bieden bij het opnieuw laten groeien of herstellen van je haar. Het gebruik van een haarwerk, pruik of haarstukje is de meest voorkomende cosmetische bedekking bij haaruitval. Een verscheidenheid aan pruiken, toupetjes en cover-ups zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maten en stijlen. Het gebruik van een haarwerk of pruik heeft zowel voor- als nadelen, maar worden door veel mensen gezien als een betaalbaar middel om haaruitval te verbergen. Zoek je een haartransplantatie alternatief, maar zie je het gebruik van een pruik of haarwerk niet zitten? Je kunt ook kiezen voor een spray die op de hoofdhuid wordt gebruikt om het uiterlijk van haar na te bootsen. Daarnaast heb je mogelijkheid om te kiezen voor het gebruik van vezels die zich aan de resterende haren hechten en het haar een dikker, voller uiterlijk geven.

Natuurlijke behandelingen tegen haaruitval

Naast erfelijkheid en ouderdom die haaruitval veroorzaken, kunnen ook je levensstijl en omgevingsfactoren van invloed zijn op de haargroei. Het is aangetoond dat het veranderen en aanpassen van je levensstijl de haargroei soms kan verbeteren. Het toepassen van deze wijzigingen is het proberen waard. Enkele regelmatig toegepaste natuurlijke behandelingen bij haaruitval zijn:

  • Gezonde, verantwoorde voeding. Een afwisselend dieet is van belang voor je gezondheid. Wissel regelmatig af en kies daarbij producten uit de verschillende voedingsgroepen. Eet dagelijks mager vlees, vis, fruit en groenten en voedingsmiddelen met belangrijke vitamines zoals foliumzuur, vitamine B5, vitamine B12, koper, ijzer, zink en vitamine A.
  • Masker van kokosmelk. Het aanbrengen van kokosmelk op de hoofdhuid kan de haargroei een boost geven. Kokosmelk is vrij verkrijgbaar, zowel kant-en-klaar in blikvorm, als in onbewerkte kokosnoten die je zelf kunt openen en uitpersen.
  • Vermijd stress. Stress veroorzaakt onrust, slapeloosheid, slechte eetgewoonten en een verscheidenheid aan extra zorgen. Hoe meer stress je ervaart, hoe groter het haarverlies kan zijn. Neem regelmatig een moment voor jezelf en probeer te ontspannen. Zoek een uitlaadklep zoals een hobby of een sportieve activiteit.
  • Vermijd het gebruik van chemicaliën. Veel haarverzorgingsproducten bevatten agressieve chemicaliën die vocht aan je haar onttrekken. Bovendien kunnen deze ingrediënten je haar beschadigen waardoor het dunner wordt en soms uitvalt.
  • Masseer je hoofdhuid regelmatig. Dit stimuleert de doorbloeding, waardoor essentiële voedingsstoffen de haarzakjes beter bereiken.

Pas je één van de bovenstaande behandelingen toe? Verwacht niet direct resultaat. Net zoals bij het gebruik van medicatie bij haaruitval moet je rekenen op enkele weken tot maanden, voordat verandering en verbetering mogelijk zichtbaar wordt.

 

Micro haar pigmentatie als alternatief voor haartransplantatie

Helpen natuurlijke behandelingen niet of onvoldoende? Je kunt ook een micro haar pigmentatie behandeling overwegen. In tegenstelling tot een haartransplantatie, komen veel mannen en vrouwen voor een MHP behandeling in aanmerking. Van nieuwe haargroei is geen sprake. Door gekleurd pigment in de bovenste hoofdhuidlaag te injecteren, ontstaat het idee van natuurlijke haarstoppels. Resultaten die bereikt worden, zijn langdurig en om het effect te behouden kun je regelmatige touch-ups toe laten passen. Met een behandelprijs die ligt tussen € 500 en € 3.000 is micro haar pigmentatie bovendien vaak goedkoper dan een haartransplantatie. Meer informatie over haartransplantatie alternatieven en resultaten die je kunt verwachten, lees je onder meer op een forum dat gericht is op haargroei, haaruitval, behandelingen en ervaringsverhalen. Ook een huisarts kan meer informatie geven.