Educatiebehandeling Hair Science Clinic

Haartransplantatie bij dun haar

Is er bij u sprake van een haartransplantatie bij dun haar? Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn? Mensen hebben verschillende soorten haar. De ene persoon heeft van nature een volle, glanzende haardos terwijl de andere persoon het moet doen met dun haar. Ook als je van nature dun haar hebt, kun je bij haarverlies een haartransplantatie ondergaan. Wel zijn er bepaalde aandachtspunten waar je extra rekening mee moet houden, zodat niets een succesvolle haartransplantatie bij dun haar in de weg staat.

Oorzaken van dunner wordend haar

Er zijn diverse problemen die de structuur van het haar beïnvloeden. Ook dunner wordend haar of kalende plekken zijn hier een gevolg van. Onder meer hormonen zijn van invloed op je haardos, maar dun haar kan ook aangeboren zijn. Mensen met aangeboren dik haar, zien het haar om uiteenlopende redenen dunner worden. Zo verzwakt het haar soms als het niet goed wordt gevoed of op de verkeerde manier wordt verzorgd.

Je dagelijkse levensstijl en voedingspatroon zijn eveneens van invloed op de gezondheid van je haar. Factoren als stress, medicijngebruik en een gebrek aan vitamines of mineralen zijn bekende oorzaken van haaruitval en dunner wordend haar. Dunner wordend haar is bij de meeste mensen tijdelijk. Op het moment dat de veroorzakende factor verdwijnt, krijgen de normale lichaamsfuncties zoals de haargroei kans zich te herstellen. Normaal gezien zie je binnen een aantal maanden verbetering. Heb je echter te maken met blijvend haarverlies als gevolg van androgene alopecie? Dan is het verlies blijvend. Haarzakjes die door dihydrotestosteron vernietigd worden, kunnen geen haren meer produceren. Dit proces is helaas onomkeerbaar. Alleen met een haartransplantatie is nieuwe haargroei op de uitgedunde, kale plaatsen mogelijk.

Wanneer haartransplantatie bij dun haar?

Een haartransplantatie is een innovatieve procedure die succesvol op het juiste moment kan worden toegepast. Deze situatie is voor mensen met dun haar zeer gevoelig. Op het moment dat het haar begint uit te dunnen, kan er sprake zijn van beginnend haarverlies. Er zijn echter ook mensen die op dat moment al last hebben van vergevorderde haaruitval ,zonder zich daarvan bewust te zijn. Niet iedereen denkt direct aan een haartransplantatie en begint met alternatieve behandelingen zoals een haargroeimiddel of het dragen van een haarwerk. Ondanks deze alternatieven wordt het haarverlies niet gestopt en wordt het haar steeds dunner.

Om te voorkomen dat je niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie, wacht je bij voorkeur niet te lang met het inwinnen van informatie en behandeladviezen. Om een natuurlijk resultaat te bereiken, moet er voldoende donorhaar beschikbaar zijn. Wanneer dit niet het geval is of als een haartransplantatie specialist al tijdens het consult ziet dat de behandeling niet tot het gewenste resultaat leidt, kan een alternatief voorgesteld worden. Het is moeilijk om in individuele situaties te zeggen wat het beste moment is om een haartransplantatie te ondergaan. Ervaren specialisten kunnen dit vrij nauwkeurig inschatten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIljTC6Ndqk

Resultaat haartransplantatie dun haar

Een belangrijk aspect van de haartransplantatie is het resultaat dat je mag verwachten. Het is onrealistisch om te denken dat je uitgedunde haardos, na de ingreep voller is dan tijdens je jeugd. Uit het donorgebied kan een beperkt aantal, ongeveer 5.000 haarzakjes worden geoogst, voordat de hoofdhuid zichtbaar wordt. De grafts die geëxtraheerd worden, worden verspreid over de uitgedunde transplantatiegebieden teruggeplaatst. Een ervaren specialist houdt hierbij rekening met een gelijkmatige verdeling, zodat een natuurlijk eindresultaat wordt bereikt. Verwacht ook niet direct een prachtige haardos.

Na de haartransplantatie is de behandelde huid gezwollen en kunnen bloeduitstortingen zichtbaar zijn. De huid geneest binnen 7 tot 10 dagen en na een aantal weken zie je de getransplanteerde haren uitvallen. Het haarverlies is tijdelijk en een gevolg van het natuurlijke haargroeiproces. Resultaten worden drie tot vier maanden na de haartransplantatie zichtbaar, als nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt. Al met al moet je op een periode van 9 tot 12 maanden rekenen voordat het definitieve eindresultaat beoordeeld kan worden. De haargroei is blijvend, al kan het haar met het verstrijken van de jaren wat dunner worden.

Veilige ingreep, kleine kans op bijwerkingen

Haartransplantaties zijn chirurgische ingrepen waar een zeker risico aan is verbonden. Zolang je de ingreep laat toepassen door een ervaren specialist is de kans op bijwerkingen klein. Al tijdens het adviesgesprek wordt uitgebreid stilgestaan bij mogelijke bijwerkingen en complicaties. Je kunt een aantal dagen last hebben van een gezwollen hoofdhuid en bloeduitstortingen. Op de genezende huid worden korstjes gevormd, die jeuk veroorzaken. Om infecties, ontstekingen en littekens te voorkomen laat je de huid zoveel mogelijk met rust en krab je korstjes in geen geval open of los.

Rook in de weken vóór en na de haartransplantatie niet. Tabaksingrediënten hebben een negatieve invloed op de doorbloeding. Getransplanteerde haarzakjes hebben behoefte aan zuurstofrijk bloed. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van stoppen met roken tegenwoordig uit de basisverzekering. Diverse hulpmethodes komen voor vergoeding in aanmerking. Doe het na de haartransplantatie rustig aan en vermijd dat je hoofd aan hoge druk wordt blootgesteld. Voluit sporten kan na 6 weken. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden die je verricht, kun je na een aantal dagen gefaseerd terug aan het werk.

Haartransplantatie bij dun haar – FAQ

Een haartransplantatie kan de haardichtheid vergroten, waardoor je haardos er gezonder en voller uitziet.

Haaruitval is een normaal gevolg van de transplantatie, het maakt deel uit de haargroeicyclus. Na de ingreep valt het haar uit, terwijl nieuw haar begint te groeien. Dit is goed voor het getransplanteerde haar, maar voor haren die gevoelig zijn voor DHT en die niet getransplanteerd zijn is aanhoudend haarverlies nog steeds mogelijk. Laat een haartransplantatie daarom niet op een te jonge leeftijd toepassen.

Het getransplanteerde haar kan na verloop van tijd dunner worden, net als het normale haar. Het lichamelijke verouderingsproces stopt niet na een haartransplantatie. Ook mensen die geen haarimplantatie ondergaan, zien met het verstrijken van de jaren soms dat het haar dunner is dan in hun jeugd.

Haartransplantaties zijn doorgaans succesvol, omdat niet alle hoofdharen gevoelig zijn voor het DHT-hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Door de DHT-resistente haarzakjes van de achterkant en zijkanten van je hoofd naar de kale plekken te verplaatsen, krijg je een dikkere en vollere haardos.

Nee, niet al je haar gaat na de ingreep verloren. De getransplanteerde haren kunnen wel eerst uitvallen. Drie tot vier maanden na de ingreep zie je hoe de nieuwe haargroei zich ontwikkelt. Pas negen tot twaalf maanden na de haartransplantatie is het resultaat optimaal.

Het patroon van haarverlies is niet altijd nauwkeurig voorspelbaar. Laat je op jonge leeftijd, voor je 25e, een haartransplantatie toepassen? Dan kan je later een nieuwe haartransplantatie nodig hebben. Dit geldt voor alle haartypes, dus ook bij dun haar.

De behandeltijd hangt af van het aantal grafts dat is inbegrepen. Een gemiddelde haartransplantatie duurt 6 tot 9 uur. De structuur van het haar staat hier los van. Alleen bij de transplantatie van kroeshaar kunnen afwijkende behandeltijden optreden.

Zowel het donorgebied als de transplantatie plaatsen zijn rood verkleurd en licht gezwollen na de behandeling. Bij mensen die van nature dun haar hebben, kan de hoofdhuid een aantal dagen meer dan wenselijk is opvallen. De huid herstelt binnen 7 tot 10 dagen na de ingreep.

Moderne behandeltechnieken laten geen littekens achter. Als het herstel goed verloopt en je de huid niet openkrabt, hoef je je geen zorgen te maken over littekenvorming.

De prijs van de ingreep varieert. Niet alleen hanteren haarklinieken eigen tarieven, ook de omvang van de haartransplantatie en de gebruikte techniek zijn van invloed op de prijs. De structuur van je haar telt in mindere mate mee.

Dun haar valt niet onder een medische noodzaak. Zorgverzekeraars vergoeden haartransplantaties niet uit de basisverzekering en zeer beperkt uit aanvullende zorgpakketten.

Persoonlijk haartransplantatie advies

Laat tijdig de oorzaak van je haarverlies onderzoeken. Hiermee voorkom je erger en kan een geschikte behandeling voorgesteld worden. Gaat je voorkeur uit naar nieuwe, natuurlijke haargroei en beschik je over voldoende donorhaar? Wellicht dat een haartransplantatie een ingreep is die bij je past en die het gewenste resultaat biedt. Je kunt jezelf online inlezen over de verschillende behandeltechnieken, haarklinieken en behandelend specialisten. Naast de presentatie van binnen- en buitenlandse haarklinieken kun je ook gericht zoeken naar reviews en ervaringsverhalen van eerder toegepaste behandelingen.

Hair Science Institute werkt met de unieke en innovatieve HaarStamcel Transplantatie, waarbij het donorgebied minder wordt belast. De resultaten van de methode zijn uitstekend, ook bij mensen die van nature dun haar hebben. Je kunt een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek in de kliniek in Amsterdam of Maastricht. De behandeltechniek wordt toegelicht en het is mogelijk om haartransplantatie foto’s en video’s te bekijken. Kom je in aanmerking voor een haartransplantatie, dan ontvang je tijdens het consult een persoonlijk behandelvoorstel. Hair Science Institute is telefonisch bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.