Haartransplantatie doen of niet

Twijfel je over een haartransplantatie? Doen of niet doen? Een haartransplantatie is een zeer geschikte operatie voor het herstellen van de haargroei die door alopecia androgenetica verloren is gegaan. Er zijn verschillende zaken die je moet onderzoeken, voordat je de procedure ondergaat. Haartransplantatie doen of niet is een persoonlijke keuze. Aan de ingreep zijn strikte do’s en don’ts verbonden, zowel voor als na de ingreep.

 

Succesfactoren haartransplantatie

Als je aan erfelijk haarverlies lijdt en genoeg donorhaar hebt, kan een haartransplantatie een optie zijn. Door haarzakjes uit je haarkrans te extraheren en deze in de kalende gebieden te plaatsen, ontstaat nieuwe haargroei. Grafts uit de haarkrans zijn ongevoelig voor dihydrotestosteron. De haarzakjes kunnen ook dienen om andere lichaamsdelen met onvoldoende haar te behandelen, zoals de baardstreek, wimpers en wenkbrauwen. Niet iedereen is een goede haartransplantatie kandidaat. Er zijn voorbeelden van onnatuurlijke haarlijnen, een overbelasting van het donorgebied, slechte haargroei en onervaren artsen die mensen teleurgesteld achterlaten.

Haartransplantatie specialisten

De arts maakt het verschil voor het succespercentage van je haartransplantatie. De arts doet de extractie, ontwerpt de haarlijn en is nauw betrokken bij het plaatsen van de grafts. Tijdens de behandeling werken arts en haartransplantatie assistenten nauw samen. Het team van assistenten is belangrijk voor het succes en het slagen van de haarimplantatie. Voordat de arts de haartransplantatie begint, kijk je samen naar de getekende haarlijn. Het ontwerp of design moet passen bij je uitstraling. Je kunt eventueel een oude foto van jezelf meenemen. De arts ziet hierop hoe je kapsel of haargroei eruit zag voor het haarverlies.

Haartransplantatie doen of niet voorbereidingsfase

Als je een afspraak hebt gemaakt voor de haartransplantatie, wat zijn dan punten van aandacht waar je voor de ingreep op let?

Doen voor een haartransplantatie:

  • Was je haar en hoofdhuid zorgvuldig voor de ingreep. Zorg dat je shampoo restjes en restjes van stylingproducten goed uitspoelt.
  • Draag comfortabel kleding die je na de operatie niet over je hoofd uit of aan hoeft te trekken.
  • Regel vervoer naar huis. Je zit/ligt lange tijd in de behandelstoel en de arts werkt met plaatselijke verdovingen. Het is niet verstandig om zelfstandig naar huis te rijden.

Niet doen voor een haartransplantatie:

  • Gebruik geen aspirine, bloedverdunners en/of ontstekingsremmende medicatie vanaf 7 dagen voor de ingreep.
  • Drink vanaf 48 uur voor de haartransplantatie geen alcohol.
  • Rokers krijgen het advies om 6 tot 4 weken voor de haartransplantatie te stoppen met roken.

Positieve invloed voor een vlot herstel

Na de haartransplantatie krijg je van de haarchirurg advies en instructies voor een snel herstel. Volg de richtlijnen zoveel mogelijk op, je hebt een positieve invloed op het resultaat.

Doen na een haartransplantatie:
• Onthoud de instructies die je krijgt voor zorg na de operatie. Hoewel er algemene richtlijnen zijn, is het belangrijk om de individuele adviezen te volgen.
• Probeer je hoofdhuid de eerste dag na de transplantatie droog te houden, zodat de huid kan herstellen.
• Houd je hoofdhuid schoon. Je kunt een paar dagen napijn en een veranderd gevoel ervaren. Breng niets aan op de hoofdhuid dat bijwerkingen kan veroorzaken.
• Jeuk is een gevolg van de huid die geneest. De haarchirurg kan hier eventueel een crème voor voorschrijven. Gebruik deze en andere voorgeschreven medicatie volgens recept.

Naast de do’s zijn er ook don’ts om rekening mee te houden:
• Vermijd blootstelling aan direct zonlicht na de haartransplantatie voor een aantal weken.
• Raak de hoofdhuid zo weinig mogelijk aan. Als je over de behandelde huid wrijft, bestaat de kans dat niet alle haarzakjes aanslaan en een gedeelte verloren gaat.
• Gebruik de eerste 5 dagen na de operatie geen alcohol.
• Stop met roken tot 6 weken na de procedure. Dit verstoort de gezonde doorbloeding naar de haarzakjes.
• Ga niet direct na de haartransplantatie werken of sporten. Na een periode van 10 dagen kun je activiteiten en sportiviteiten doen die niet teveel inspanning vereisen. Vanaf 6 weken na de ingreep kun je alles weer voluit doen, zoals je eerder gewend was.
• Vermijd activiteiten die leiden tot intens zweten. Zweten verhoogt het risico op infecties van de behandelde hoofdhuid. Saunabehandelingen, stoombaden en zwembaden moet je minimaal 4 weken vermijden.

Persoonlijke keuze

De keuze om wel of niet een haartransplantatie te doen, maak je uiteraard zelf. Om de juiste keuze te kunnen maken is informatie nodig. Zonder een persoonlijk behandeladvies heb je geen vergelijkingsmateriaal en een haartransplantatie vindt niet plaats zonder een consult. Voor het consult ga je naar één of meerdere haarklinieken. Luister naar de uitleg van de arts, stel vragen en leg uit welke verwachting je hebt. De prijs die je voor de haartransplantatie betaalt, bepaalt soms of iemand wel of niet voor de ingreep kiest. Wil je weten hoe anderen de haartransplantatie hebben ervaren? Op het forum Haarweb.nl lees je reviews over binnen- en buitenlandse behandelingen. Diverse haarproblemen, huid- en haaraandoeningen, oplossingen en behandelingen zijn overzichtelijk ingedeeld. Je navigeert eenvoudig en snel door de geplaatste berichten.

Vergelijk behandeltechnieken

Op het forum zie je dat er meer haartransplantatie technieken zijn. Hair Science Clinic past de HaarStamcel Transplantatie toe. De techniek is uniek en biedt uitstekende resultaten. Het donorgebied blijft intact, terwijl in de transplantatie plaatsen nieuwe haargroei ontstaat. Vergelijk de HST techniek met andere methodes, zoals de FUE en FUT haartransplantaties. Let bij het vergelijken op de omvang van de behandeling en hoeveel haarzakjes zijn inbegrepen.

Adviesgesprek haartransplantatie doen of niet

Heb je last van haaruitval en wil je meer weten over een haartransplantatie? Spreekt het idee van nieuwe haargroei je aan, maar zie je op tegen de kosten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Door te praten met ervaren specialisten krijg je antwoord op de vragen die hebt en hoor je of en hoe een haartransplantatie mogelijk is. Het consult kan bij een van de Hair Science Clinic klinieken in Amsterdam of Maastricht. Wil je liever eerst de gratis informatiebrochure ontvangen? Vraag deze online aan. Na ontvangst van je aanvraag of e-mail, ontvang je zo snel mogelijk een reactie. Direct telefonisch een afspraak maken? Hair Science Clinicis bereikbaar op +31 (0)43 601 8101.

Haartransplantatie doen of niet – FAQ

Een chirurgische operatie zoals een haartransplantatie is kostbaar. De resultaten zijn blijvend. Of een ingreep de moeite waard is, is iets waar je zelf antwoord op moet geven. Als je kiest voor een andere behandeling, zijn daar ook kosten aan verbonden. De haartransplantatie is de enige ingreep die blijvend nieuwe haargroei mogelijk maakt. In dat opzicht heb je eenmalig met de kosten te maken.

Nee, de mogelijkheden hangen af van de oorzaak van het haarverlies. Ook je actuele gezondheid en medische achtergrond zijn van invloed op je geschiktheid.

Artsen geven vaak het advies om de ingreep niet voor je 25e te ondergaan. Op jonge leeftijd is niet te voorspellen of en hoe toekomstig haarverlies zich uit, waardoor een vervolgbehandeling nodig kan zijn. Zolang je gezondheid dat toelaat is er geen bovengrens. Vrouwen ondergaan de ingreep vaak op latere leeftijd, omdat erfelijke haaruitval vanaf de premenopauze en jaren later tot uiting komt.

Een voorwaarde voor een haartransplantatie is dat er voldoende donormateriaal aanwezig is. Is er onvoldoende donorhaar of is de kwaliteit van het haar niet goed, dan is de ingreep niet mogelijk. Als een arts ziet dat het donorgebied ontoereikend is voor het gewenste resultaat, zal een negatief behandeladvies volgen. Wacht niet te lang met het zoeken van een oplossing.

Nee, haartransplantaties worden beschouwd als minimaal invasieve en veilige operaties. Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Dat is ook bij de haartransplantatie het geval. Bijwerkingen kunnen zijn: nabloedingen, zwellingen, bloeduitstortingen en jeuk. In enkele gevallen is er sprake van slechte wondgenezing, ontstekingen en littekens.

Bedrust is niet nodig. Na de ingreep doe je wel extra voorzichtig en doe je het bovendien rustig aan. Mensen die fysiek zware werkzaamheden verrichten overleggen met de arts hoe en wanneer het werk hervat kan worden. De huid geneest binnen 7 tot 10 dagen. Als je nergens last van hebt en je je goed voelt, kunnen lichte werkzaamheden na een paar dagen weer worden hervat. Na 6 weken kun je alles weer doen zoals eerder.

Contactsporten, maar ook zwemmen doe je tot 6 weken na de ingreep bij voorkeur niet. Intensief zweten heeft invloed op het haar en de hoofdhuid. Wandelen of fietsen zijn wel mogelijk.

Bedek de hoofdhuid de eerste dagen niet. Nadat de hoofdhuid is genezen kun je kiezen voor het dragen van een hoofddeksel dat niet te strak om je hoofd zit.

Getransplanteerde grafts behouden de unieke genetische eigenschappen, waardoor ze ook in de ontvangstgebieden ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Dat betekent dat ze levenslang nieuwe haren blijven produceren. De resultaten zijn permanent. Naarmate je ouder wordt, kan het haar uitdunnen. Dit een normaal gevolg van lichaamsveroudering.