Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied

Hoe zijn het haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied van invloed op het resultaat? Als je een haartransplantatie overweegt, dan is het begrijpelijk dat je benieuwd bent naar de resultaten die bereikt kunnen worden. Het succes van de behandeling hangt onder andere af van de kwaliteit van het donorgebied en de omvang van het ontvangstgebied. Professionele haartransplantatie specialisten besteden veel aandacht aan het uiterlijk van het haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied.

haartransplantatie donorgebied

Wat is een haartransplantatie donorgebied?

Bij verplaatsen van haarzakjes uit het donorgebied naar het ontvangstgebied wordt gewerkt met een relatief groot donorgebied. Dit maakt het extraheren van de haarzakjes minder opvallend. Het donorgebied bevindt zich meestal aan de achter- en zijkanten van het hoofd, de zogenaamde haarkrans. De haargroei in dit gebied wordt niet beïnvloed door mannelijke kaalheid. Het haar groeit constant en is perfect voor een haartransplantatie. Naast de haarkrans bestaan ook andere geschikte donorgebieden beschikbaar op je lichaam.

Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen beschik je bij voorkeur over een gezonde haargroei in het donorgebied. Factoren zoals haarkleur, textuur en de mate van krulling of golving kunnen van invloed zijn op het resultaat. Helaas heeft niet iedereen een gezond donorgebied. Als er aanwijzingen zijn voor psoriasis, eczeem, dermatitis of enige andere huidirritatie die een nadelig effect heeft op een haartransplantatie wordt gesproken over een ongezond donorgebied. Als je met een van deze huidaandoeningen te maken hebt, wordt de haartransplantatie niet uitgevoerd. Dit is belangrijk om op te merken. Zeker als je plannen hebt om de haartransplantatie in het buitenland toe te laten passen, is een ongezond donorgebied niet wenselijk. Het gebeurt vrij frequent dat buitenlandse haarklinieken ook bij actieve huidinfecties de ingreep doorzetten, waardoor je achterblijft met een teleurstellend en ondermaats resultaat.

Belang van een gezond donorgebied

Uiteindelijk is je donorgebied mede bepalend voor je geschiktheid voor de haartransplantatie. Bij het selecteren van de haarzakjes die geëxtraheerd worden, zal een specialist alleen de grafts selecteren die na de ingreep een grotere overlevingskans hebben. Dit is van belang voor een permanent resultaat. Zowel het volume, de sterkte en de robuustheid van de haarzakjes uit het donorgebied zijn van invloed op het succes van de haartransplantatie. Welke factoren zijn invloed op de gezondheid en uitstraling van het donorgebied?

  • De dichtheid van het donorhaar.
  • De kwaliteit en structuur van je haar.
  • De oppervlakte van het donorgebied.
  • De soepelheid van je hoofdhuid.
  • Het gemiddelde aantal haren per haarzakje.

Andere lichaamsgebieden die als donorgebied gebruikt worden

Naast de achter- en zijkanten van het hoofd, worden soms andere lichaamsgebieden als donorgebied gebruikt. De bruikbaarheid hangt af van de eerder genoemde factoren. Deze andere gebieden kunnen zijn:

  • Baardhaar; dit is meestal de eerstvolgende gewenste donorplaats, aangezien je baardhaar van nature dik is en bestand is tegen dihydrotestosteron. Omdat baardhaar meestal dikker is dan je hoofdhaar, is het handig om meer volume en een voller uiterlijk te creëren in het haartransplantatie ontvangstgebied.
  • Buik- en borsthaar; hoewel deze haren meestal dun zijn, zijn ze soms toch dik genoeg om op hoofdhaar te lijken. Borstharen worden voornamelijk gebruikt om het aantal haarzakjes te vergroten. Dit met name wanneer je last hebt van gevorderde kaalheid.
  • Bovenste en onderste ledematen; dit is meestal het laatste redmiddel. Vaak omdat deze haren zo dun zijn, dat ze nauwelijks op je hoofdhuid te zien zijn. De groeicyclus van deze haren is vrij lang en onvoorspelbaar. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden deze haren getransplanteerd.

Het donorgebied gezond houden

Een gezond donorgebied is onmisbaar voor een succesvolle haartransplantatie. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van shampoos, conditioners en stylingsproducten met agressieve ingrediënten. Verzorg je haar met een milde, reinigende shampoo en beperk het gebruik van stylingapparatuur zoals een föhn, krul- of stijltang. Ben je gevoelig voor allergische huidreacties of infecties? Kies een shampoo in overleg met je kapper of een huidspecialist. Op deze manier houd je het donorgebied gezond en staat niets een haartransplantatie in de weg.

Omvang van het ontvangstgebied

Haartransplantaties nemen zo’n 4 tot 9 uur in beslag. De exacte behandelduur hangt af van de omvang van de ingreep. Tijdens het adviesgesprek heb je met een specialist zowel over het haartransplantatie donorgebied als ontvangstgebied besproken, waarbij bepaald is hoeveel grafts getransplanteerd worden. Het oogsten en terugplaatsen van de haarzakjes gebeurt na het plaatselijk verdoven van het donor- en ontvangstgebied.

De omvang van het ontvangstgebied is bij een groter dan de ander. Na de ingreep laat je de hoofdhuid met rust en volg je de adviezen van de specialist op. Het ontstaan van jeuk in de dagen die volgen is normaal en een gevolg van de huid die geneest. Voordat de haarzakjes nieuwe haren produceren, zal het getransplanteerde haar eerst uitvallen. Nieuwe haargroei wordt zichtbaar vanaf 3 tot 4 maanden na de ingreep.

Beperkte impact donorgebied

Het is niet mogelijk om de haartransplantatie een oneindig aantal keren te ondergaan. Uit een gezonde haarkrans kunnen tot ongeveer 5.000 haarzakjes geëxtraheerd worden, zonder dat er zichtbaar sprake is van een uitgedund donorgebied. Als je een HaarStamcel Transplantatie bij Hair Science Institute ondergaat, wordt het donorgebied minder belast dan bij een FUE haartransplantatie. Bovendien blijft het donorgebied door toepassing van de innovatieve techniek beter intact. De techniek biedt zowel mannen als vrouwen een duurzame oplossing bij haaruitval.

 

Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied – FAQ

Het donorgebied dient om gezonde grafts te oogsten. Na een kwaliteitscontrole plaatst de arts de grafts in de transplantatie- of ontvangstgebieden.

Nee, helaas niet. Uit een gezonde haarkrans kunnen maximaal 4.500 tot 5.000 haarzakjes geoogst worden, zonder dat je hoofdhuid zichtbaar wordt. Heb je te maken met vergevorderd haarverlies, dan zal dit aantal minder zijn. Dankzij de HaarStamcel Transplantatie methode kunnen deze aantallen soms hoger liggen. Overleg de mogelijkheden met de arts.

Voor het extraheren van de grafts worden de haarzakjes gesplitst. Hierdoor blijft het donorgebied beter intact en genees je sneller van de ingreep. Haargroei is mogelijk in zowel het donor- als ontvangstgebied.

De haarzakjes worden individueel geoogst. Hechten van de huid is daarom niet nodig. De huid kan rood en gezwollen zijn. Het herstel verloopt vlot. De huid geneest binnen ongeveer 10 dagen.

In tegenstelling tot een orgaantransplantatie ben je bij een haartransplantatie je eigen donor. Er is geen donor en ontvanger. Als je haarzakjes van iemand anders zou gebruiken, stoot het lichaam ze helaas af.

Nee, helaas niet. Pas na 4 tot 4 maanden komt nieuwe haargroei tot ontwikkeling. Al met al duurt het 9 tot 12 maanden, voordat het eindresultaat beoordeeld kan worden.

Nee, in sommige gevallen transplanteert een specialist ook andere lichaamsbeharing van bijvoorbeeld de rug en/of borst.

Nee, iedere haartransplantatie is een unieke behandeling. Je kunt een kale plek laten opvullen, maar het is ook mogelijk om je haardos over de volledige oppervlakte te laten verdichten. Je krijgt een behandeladvies tijdens een consult bij onze haarkliniek.

Nee, de beste oplossing is afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Erfelijke haaruitval, Alopecia androgenetica, kan met een haartransplantatie opgelost worden. Tijdelijk haarverlies door onder andere een medische behandeling of stress komt niet voor een haartransplantatie in aanmerking.

De eerste dagen laat je de huid en het haar met rust. Daarna kun je de geadviseerde verzorgingsproducten gebruiken. Was je haar volgens voorschrift van de specialist en vermijd het gebruik van een warme föhn of andere stylingapparatuur. Dep het haar voorzichtig droog.

Zoals gezegd is het donorgebied niet onuitputtelijk. Een haartransplantatie is in de bepaalde gevallen een eenmalige ingreep. Mensen die op te jonge leeftijd een haarimplantatie laten toepassen, kunnen jaren later de behoefte hebben aan een nieuwe ingreep. Ook als er sprake is van een teleurstellend resultaat na een eerste ingreep, kun je een correctie laten toepassen. Er vindt altijd eerst een uitgebreid consult plaats.

Meer informatie haartransplantatie donor- en ontvangstgebied

Heb je te maken met erfelijk haarverlies en zoek je een oplossing met blijvend resultaat? Misschien dat een HaarStamcel Transplantatie de behandeling is waar je naar op zoek bent. De specialisten van Hair Science Institute bekijken en beoordelen zowel het donor- en ontvangstgebied tijdens een consult in Amsterdam of Maastricht. Niet alleen wordt je situatie in beeld gebracht, je kunt zien hoe de techniek wordt toegepast en welke resultaten er bereikt worden. Kom je voor de ingreep in aanmerking? Je ontvangt een behandelvoorstel op maat. Vraag de informatiebrochure aan of maak meteen een afspraak voor een consult. Je kunt de kliniek bereiken op +31 (0)43 601 8101. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen.